torsdag 4 november 2021

Tråktorsdag


Före och efter - nej inte riktigt. Den japanska lönnen såg betydligt fylligare och rödare ut för tre dagar sedan.

Min novemberkaktur levererar som alltid. Men den här gången finns det inte lika många blommor som brukligt.


Något jag har glömt att berätta för er är att innergården som HSB ju döpt om till park står inför ett underhållsarbete. HSB anser att delar av parkens buskar och planteringar börjar närma sig eller har passerat sin livslängd för att kunna skötas på ett tillfredställande sätt. Läs: Vissa grannar klagar att de stora fina träden skuggar deras balkonger…

Trädgårdskonsult
Alltså har HSB i samarbete med en trädgårdskonsult tagit fram en ny och uppdaterad vision av parken. Den innehåller flera möjligheter till umgänge, sandlåda med solskydd och en högre parkkänsla. HSB har i samarbetet med konsulten arbetat fram en park som tänker på den biologiska mångfalden, det innebär att vi låter fåglar, insekter och bin ta en större plats. Det skapas olika zoner i parken för att få den levande längre genom årstiderna. Läs:  Hur uppdaterar man en vision? Sandlåda med solskydd - hahaha. I Spanien eller i Afrika hade jag köpt det, men i Täby. Det finns två förskolor i området. Hoppas att bina inte ger sig på ungarna.

Tre etapper
Arbetena som utförs är indelade i tre etapper: etapp 1 påbörjades under vecka 42 och avslutas innan nyår. Etapp 2 och 3 kommer utföras under våren och hösten 2022. Läs: japp, grävmaskinen sätter igång redan klockan 7 på morgonen. Varje gång den backar plingar den som en högst ofrivillig väckarklocka kan man väl säga…

Det är KajsaLisa som har uppfunnit Tråktorsdag.

15 kommentarer:

femfemman sa...

Inte OK med pling kl 7. Om man inte själv fixar pling, förstås. Bin är nyttiga. Och ett bistick skadar ingen. Fick ett I huvudet på försommaren. Gav extra energi. Tror dock att du hellre vill ha en skog, med höga träd, på fin gård. Det hade säkert också varit bra! Ha det fint!

Stefan Karlsson sa...

Vackert träd. Vår granne har ett liknande i sin trädgård. Snacka om att det lyser upp i den gråtrista hösten.

Paula sa...

Nu lät du allt lite bitter! Men det är klart, du kanske var helt nöjd med hur det såg ut och njöt av de stora lummiga träden?! Det är nog svårt när så många boende med olika viljor ska samsas...
Bina låter nog barnen vara ifred, de är inte ett dugg aggressiva. Vi har faktiskt brist på pollinatörer i naturen och utan dem växer inget alls. Så kanske får ni också uppsatt fina insektshotell! Hoppas det blir bra också för dig.

nalta norrland sa...

Solskydd vid sandlåda har även förskolan och skolan här… det är ju så att när solen står högt och det blir över +25 grader ”i skuggan” då behövs solskydd. Små barn ska icke bli brända eftersom solskador är skadliga, vi blev besvikna när kommunen tog ner de höga björkar som skyddade skolgården för sol.
Gillar den där röda växten. Skulle gärna ha sån här hemma.
Bin 🐝 håller sig säkert från barnen.
Regn och mörkt hos mig.
Vår Lilla Fru Katt 🐈‍⬛ heter LN 😜 vet Du då vad hon heter?
🤗

Guldkryckan sa...

Så ni har en händelserik tid framför er förstår jag, nog så knepigt tycker jag mig utläsa ;)
Här har de också ett solskydd över sandlådan, fast den brakade ihop vid en regnperiod i somras så de fick skaffa en ny.
Menar dagiset vi har på första våningen här, inte på kneget, där har vi banne mig inga solskydd ;)

Ha det underbart nu Bp.

LillaSyster sa...

Bina kommer inte att attackera. Den som kommer attackera är du och attacken kommer att gå på den stackars grävmaskinisten =) Jag tror att ska gå ut och muta maskinisten första dagen med kaffe och övertala honom att inte backa före frukostrasten. Men vad kul att ni ska få en ny fin innergård.

Ditte sa...

De japanska lönnarna är fortfarande verkligt vackra. Men säkert tappar de ju snart sina löv. Novemberkaktusen är jättefin med allas blommor. Min är bara i knoppstadiet.
Detta med att grannar klagar känns igen. Vad gäller HSB:s vision så är den säkert bra men hur blir det i praktiken. Antar att ni får se det efter hand-
Förstår irritationen med tidig väckning. Och den är ju inte direkt kortvarigt.

Susjos sa...

Oops, spännande med en park istället för en innergård, du verkar skeptisk...
Ska bli spännande att se hur det blir!
Men trist med grävmaskiner redan kl 07, jag använder öronproppar alltid, fast jag har dålig hörsel! Men sopbilarna hör jag om jag inte har öronproppar i, haha!
Ha det gott!

KajsaLisa sa...

Det verkar inte vara så kul att vara japansk lönn i det här landet, snacka om hösthaveri.
Sågar dom ned träden så kommer dom att klaga på att solen gassar för mycket :) så fungerar folk. Tack för länken.

Ama de casa sa...

Vilket otroligt vackert träd (eller om det är en buske) på första bilden! Jag tycker mig se många knoppar på din pålitliga novemberkaktus också.

Synnerligen trist om dom tar ned dom stora, fina träden. Hoppas dom låter dom vara kvar. Men jag måste säga att dom är duktiga på att sköta om och vårda er innergård (f'låt, park ska det ju vara), även om vissa idéer verkar aningens befängda.

Huvvaligen för oväsen redan vid den tiden. Här har dom hållit på att renovera trappuppgången i grannhuset i flera veckor vid det här laget. Dom sågar kakel (och annat?) utanför porten och det stör våra terrassittningar nåt enormt. När dom sätter igång går det inte att höra vad dom säger på våra dokumentärer som vi lyssnar på. Ja, ja. Ett ilandsproblem, men väldigt irriterande ändå.

Eva sa...

Det är otroligt så fint HSB sköter allt hos er. Japanska lönnar är fantastiska träd med sina röda färger. I år tycker jag de lyser mer än vanligt. Din novemberkaktus går inte av för hackor den heller. Trist att grävmaskinisten inte kan respektera era sovmorgnar!

Annika sa...

Japanaska lönnar är helt otroligt vackra. Älskar dem!!
OCH din är ju sååå fin!!
DET är din novemberkaktus också!
Jasså, en parkträdgård. Men det kan nog bli vackert och fint då allt blir klart. Jobbigt under processen förstås. Men sen ...
Här gjorde de om också för några år sedan. De tog bort gräsmattan utanför oss och gjorde en native garden istället. HATADE det i början, men nu älskar jag den! SÅ mkt bättre än förr.
Hoppas du också kommer att tycka det sen.
jag tycker fö att hösten i år är mer sprakande vacker än den brukar vara!

christian sa...

Lät som en synnerligen tråkig redogörelse av HSB:s planer . . .

Hanneles bokparadis sa...

hoppas det blir minst +30˚C på grannarnas balkonger

Hanneles bokparadis sa...

bina är helt ointresserade av saft, kakor och barn… vi har haft egna bin i vår lilla trädgård.