fredag 26 november 2021

Fem en fredag: Vecka 47 – Kvalitet


1. Vad slösar du tid på?
Ordet slösa har en lite negativ klang tycker jag. Så jag spenderar istället många timmar i veckan på att läsa bloggar och kommentera. Sedan anser säkert många att jag slösar tid på att kolla fotbollsmatcher, OS och friidrottstävlingar. 

2. Vad slösar du pengar på?
Anser inte att jag slösar pengar på något, förutom att äta ute och fika kanske;-) 

3. Har du gjort något fynd på sistone?
Såg tre inbundna böcker (deckare) hos den lokala ICA för 39 kronor/styck. De fick självklart följa med mig hem. 

4. Vad har du hemma som håller år ut och år in?
Min svarta skinndunjacka som förvisso ser aningen sliten ut efter sisådär 30 år, men den håller än. Kan inte förmå mig att slänga den, trots att jag inte använder den regelbundet längre under vintern. Vid temperaturer kallare än åtta minusgrader är den perfekt. 

5. Vad tummar du aldrig på?
Kvalitet på mat/dryck. När jag var yngre vågade jag till exempel inte säga till när maten var kall, köttet segt och kaffet ljummet. Med åldern har jag dock lärt mig att klaga. Jag menar om ingen påpekar felen så kan ju kökspersonalen inte förbättra maten heller.

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

PS. Bilden har ingenting med inlägget att göra. Den är dock dagsfärsk och föreställer "Sergels Torg" by night", eller rättare sagt "by early morning", typ klockan 07:00. Fotograf: Yvonne. DS.

20 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

kul när böcker finns att köpa överallt! Riktigt så kräsen är jag inte... men tycker om god mat 🙂 trevlig fredag!

nalta norrland sa...

Halleluja 🤩 äntligen lyckas jag kommenterar Ditt blogginlägg rätt dag 😅 Du ser att jag tydligen är vaken denna tid i alla fall 😃
Om jag lyckas ska jag lägga ut en apfilm som jag fick av min kusin 😃 när hans har ovälkommen besökare på balkongen 😆
Idag har jag inte gjort många knop…
Att spendera tid låter bättre än att slösa 👍 jag lär ju slösa mycket tid på att läsa böcker 📚 ifall jag skulle fråga vissa bekanta 😜
Jag är dålig på att klaga på mat när jag äter ute, jag är typ en som tiger och lider 😅
Duktig fotograf Yvonne är 🤩
🤗

Susjos sa...

Fin morgonbild som Yvonne har tagit på vårt kära Sergels torg och glasobelisken!
Grattis till fyndet av böcker, de var ju väldigt billiga!
Jag har blivit duktigare på att säga till vad gäller mat som man äter ute, men jag kan bli ännu bättre på det!
Ha en fin fredagkväll!

Carita Liljendahl sa...

Bra att du påminde mig om Fem en fredag!
Tycker att de här frågorna känns lagom lätta att svara på :-)
Och visst har ordet "slösa" en negativ klang, spendera timmar på låter bättre tycker även jag :-)

Geddfish ♥ sa...

Tur att du har din bästis Yvonne som delar med sig av bilder! Denna är helt suverän!
Helt rätt med din definition av slösa/disponera. Jag tycker inte heller att jag slösar bort något. Om jag lägger mig tidigt så är det för mig att disponera morgonen.
Intressant spörsmål.

Ditte sa...

Sergels torg lever upp nu. Passerade där idag också. Men icke i denna arla morgonstund. Jättefin bild.
Kvalitet kan ju vara så mycket. Något jag satsar på i allt. Och det gör ju du också.
Vad man sedan tycker är kvalité kan ju variera.Kul att läsa dina svar.

Mrs Calloway sa...

håller med. väldigt fin bild. jag är urusel på att klaga på mat ute. vill inte göra folk ledsna. men det är dumt egentligen. slösa behöver alls inte vara negativt

Karoleen sa...

Jag tror nog att det negativa med slösa är helt rätt när det kommer till mitt tv-tittande, finns mycket annat jag borde göra istället. Men samtidigt finns det en gräns så klart! Vilket fynd du hittat på ICA! Riktigt snygg bild ☺️

Bokdamen sa...

Hoppsan vilken färg på obelisken eller vad den nu kallas…snygg bild hur som helst..:) Tycker också att slösa låter negativt, lägger tid på det som intresserar mig när det gäller egentid och det är bland annat sport.men jag slösurfar lite mycket så kanske lite slösa där. ;)

femfemman sa...

Borde ta efter ditt mod och klaga, då man inte är nöjd med maten.... Synd att man är en sådan fegis, åldern till trots.

it_is/Anette sa...

Härliga bilder o skoj läsa dina svar. Det är intressant att se att många faktiskt inte tycker att man slösar direkt, varken på tid eller pengar - man gör det som får en att må bra - det är ju inte att slösa :) Ha en fin helg

Kina sa...

Eftersom du gillar att titta på idrott av olika slag så är det inte slöseri med tid. Om jag däremot skulle sitta där och titta då vore det slöseri eftersom jag är helt ointresserad.
Gå ut och fika och äta är livsnödvändigt, eller åtminstone väldigt kul, speciellt när man bor i stan så man kan ta ett glas vin till maten. Inget slöseri!
Jag är precis som du, att vissa saker kan man bara inte göra sig av med även om det är lite slitet. Don efter person tänker jag, och går glatt vidare!
Ha en fin helg!

Ama de casa sa...

Bilden är verkligen läcker - älskar den röda pinnen :-)

Jag slösar nog mest pengar på resor, men jag ser det egentligen inte som att slösa, utan snarare som att berika tillvaron :-)

Har också lärt mig att säga till när jag tycker att det är nåt med maten som inte är bra. Fast inte alla gånger...

Anki sa...

Läcker bild!
Kul att läsa dina svar som alltid!
Jag tycker inte det är att slösa sin tid genom att titta på de sporter eller andra program som man gillar . det är livskvalité :)

Guldkryckan sa...

Jo, mycket slösande isåfall även här, men folk får väl tycka vad de vill, för mig är det ju oftast kvalitetstid oavsett vad det handlar om.

Pengar är ju pengar, ibland får man väl ändå unna sig något.

Men nu ska jag titta på när fastighetsskötarna skottar snö, ha det fint Bp :)

Janerik Sundh sa...

Håller fullständigt med dig om sista frågan. När jag jobbade på Sparbanken (gillar det namnet bättre än Swedbank) så hade vi stjärnkrogen PM & Vänner som granne och en del av oss åt lunch där. Vid ett tillfälle talade jag om för Per Bengtsson (ägare) att jag inte gillade den nya laxrätten han serverade någon vidare. En av mina lunchkompisar sa då "Bry dig inte om honom, det var gott". Men Per kontrade "Jag lyssnar på honom, det är bara om man lyssnar och tar till sig kritik som man kan utvecklas". Precis som du skrev. Det är nog därför PM har utvecklats år från år, de gillar kritik.

Geddfish ♥ sa...

Svar: du undrade vad lokalen som Vaccina disponerar har varit för något tidigare?
Jo, det har tillhört Rydéns Fashion (tidigare Jeanslagret) och då hade de Rydéns Kids där. Men det blev väl för stor yta för Rydéns så Kids är inbakat i Fashion. En riktigt bra affär.

Marita sa...

Det är så kul att titta in hos dig fast jag inte alltid (sällan) kommenterar. Fråga 1. Surfa runt på sociala medier särskilt i olika akvarellgrupper, bloggar och youtube. Fråga 2 Tycker inte jag heller slösar men eftersom jag inte gör det så kan jag unna mig något som kostar något mer som senast en vas gjort av flaskbottnar som finns ingjutna i betongväggen på Liljevalchs+

Svar på din tidigare frågor hos mig. Det är lugnt under pandemin. Har inte umgåtts just med några väntar in vacc3. Fast nu under hösten har jag träffat lite folk och rört mig ute. Sålde en akvarell i veckan på Café Startboxen.

Susie på Stjärnarve... sa...

Ingen av oss äter surströmming, men jag har iaf försökt en enda gång. Det gick inte bra.....
En morgon kl 07.00 är väl kanske enda gången det kan var OK att gå över Sergels torg!
KRAM och TREVLIG HELG/Susie

Paula Merio sa...

Fick en nostalgikick nu, tänk alla år jag passerade Plattan på väg till NK-huset och jobbet...då satt tant ? som jag glömt vad hon heter och spelade psalmer på nån orgelliknande grej och sjöng därtill. Hon hörde verkligen till stadsbilden...
Jag håller med dig om att man ska säga när något inte är till belåtenhet, jag försöker lära mig. Men det reflexmässiga när någon frågar Smakade det bra? Är jatack....Nu äter jag så sällan ute så det kan kvitta, däremot har jag blivit bättre på att påtala alla felaktiga priser som man tar i mataffärerna. Inte en vecka utan att man försökt få mig att betala för mycket, o aldrig tvärtom. Är inte det lite märkligt...Jag är numera kassapersonalens skräck, ONEJ, nu kommer hon igen!