fredag 1 december 2023

Färgsprakande ”Fem en fredag”: Vecka 48 – Juletid
1. Hur förbereder du inför julen?
Inte alls. Pyntar inte. Bakar inte. Lagar ingen julmat heller.

2. Vad har du att göra innan årets slut?
Skicka iväg några kort och julklappar.

3. Vad gjorde du inte i år som du heller inte kommer göra nästa?
Det vet jag inte. Är ju ingen planerare. Jag kör spontant.

4. Skickar du julkort?
Jo faktiskt. Ett antal ”riktiga” med posten. Och självklart några via mejl.

5. Vilken julkalender genom åren är din favorit?
Då jag tycker att julen är till för barn så väljer jag gamla hederliga pappersjulkalendrar med en liten bild bakom alla 24 luckor. När jag var liten tyckte jag att det var spännande att se vad som fanns bakom luckorna.

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

LillaSyster är upphovskvinna till "Färgsprakande fredag".

PS. De färgsprakande bilderna jag lägger upp passar perfekt till Elisas ”Fem en fredag”. Bilderna visar juldekorationerna i den gamla delen av Täby Centrum. Takets LED-lampor finns där hela året, men det växlar bara färg vid jul. Det känns som en färgsprakande vågrörelse då lamporna dessutom körs med en dimmer. DS. 

20 kommentarer:

nalta norrland sa...

Hur var det med lutfisk och bechamelsås 😅

Gillar det färgade taket.
🤗

Kina sa...

Jag har dragit ner mycket på pyntandet, men har julstjärna, ljusstake och gran. Jag älskar ju julen, och har alltid gjort det. Men jag vill ta det lugnt! Ingen stress! Den tiden är förbi! Ha det skönt i helgen!

Äventyret framtiden sa...

Ingen stress här heller men adventsstjärnorna har jag hängt upp och låtit Rudolf komma ut för att titta på vad de gör på andra sidan.
Ljuvliga pastellika färger. Njutbart.

Hanneles bokparadis sa...

julkort har jag inte skickat på några år, ska köpa Christmas pudding nånstans, finsk leverlåda hittade jag på finsk Julmarknad, inte ätit det på flera år.

Susjos sa...

Färgsprakande i Täby C, helt klart! Jag hittade inget färgsprakande idag...
I år ska Sturehofs julkasse få hjälpa oss med julmaten, mindre tid vid spisen och mindre stress, jag ska ju jobba hela julhelgen sen!
Japp, skickar också några julkort varje år, men inte alls så många som jag brukade skicka en gång i tiden!
Ha en fin kväll!
Kram

Ditte sa...

Jättefina bilder! Roligt att se lite smakprov från Täby C. Och bilderna sprakar verkligen.
Kul att läsa dina svar.
Och att förbereda sig för jul? Ja, en del gör kanske det. Här kommer adventsljusstakarna fram och några julpresenter har ordnats. Vi reser bort så mer än så blir det inte. Och den s.k. julmaten äts ju året runt. Kanske med undantag av lutfisk, men i övrigt så är det ju inget speciellt. Och jag är inte direkt förtjust i alla blandningar. Men visst smakar en skinksmörgås gott. Absolut.
Nu har det ju också blivit sånt ståhej med av adventslalendrar som ska fyllas med mycket av det mesta. Är nog mer för papperskalendrar. Gärna med glitter.
Och på tv är det fortfarande "Teskedsgumman" som håller.
Förbereder mig inför sol och värme. Känns bra.

LillaSyster sa...

Vilket läckert tak!
Tack för spraket, länken och raka ärliga BP svar =)
Önskar dig en fin kväll! Kram

Susjos sa...

PS. Visst tänkte jag på dej när jag körde förbi ditt hus igår! ;-)

Paula sa...

Gillar vågorna i taket, o kul att de växlar färg efter årstid. I år är det Nissedörr som gäller som julkalender, googla så får du se. Gissa sedan om det finns en hos mina tjejer, jajamensan....
Då dottern var liten fick hon en chokladkalender. När julen var över och jag bäddade rent i hennes säng hittade jag en massa tillplattade chokladbitar under madrassen. Hon gillade dem inte men ville inte såra mig...say no more!

femfemman sa...

Ska försöka få iväg några julkort. Laga mat är pest... men baka, det är kul. Ska baka saffransbullar i morgon. Hoppas bara att det blir uppätna före midsommar. Julsaker blir det om några veckor. Förra årets Julsaker är snart uppätna... maken jobbar iaf på att det ska bli tomt i kakburken före årets julkaksbak...

Klimakteriehäxan sa...

Känner att jag borde göra en utflykt till Täbu C. Har inte varit där på flera år!
Att fira jul kan alla göra i sin egen takt, tycker jag. Trist när det blir nån sorts kapplöpning.

Mrs Calloway sa...

festligt tak. gillar julens ljus och glitter och färger!och några julkonserter är trevligt. julen är mycket lugnare nu för tiden. har dragit ner på mycket.det känns bra

Anki sa...

Vilket läckert tak!
Julen kommer och går även för oss som inte bryr oss så mycket. Adventsljusstakar och stjärna, men inte mycket mer blir det här.

Angelgirl - Åsa Danielsson sa...

Härliga bilder med färgsprakande vågor inför julen..

Kul att läsa dina svar.. Håller nog med lite ang julpyntet, förr när barnen var småa då var det kul att fixa med julen. Ju äldre de blev så försvann den där jul känslan hos mig mer och mer.. men jag sätter adventsstaken o stjärnor i fönstren. Byter gardin i köket för att ha lite julstämning. Men sedan är det nog.. Jag har sedan väldigt många år firat hos mina föräldrar på julaftons eftermiddagar och en bit in på kvällen och sedan åkt hem i lugn o ro. Blir samma även i år! :-)

Vad det gäller julkalendern så är det den med papper som man öppnar luckor varje dag fram till Julaftonen - Mina favoriter har alltid varit Teskedsgumman, Albert och Herberts jul gillade jag! :)

Önskar dig en fin helg och en första advent!
Kram 🌹

Gunnel sa...

Så tjusigt med både kristallkronor och stjärnor och taket är också lite juligt. Ha det gott.

www.saramadeleine.se Orsakullan sa...

Detta var ett rejält juligt inlägg trots att du inte är helt all in för julen :) . Antar att gallerian är den som är där du bor i Täby? :)

christian sa...

Nog är det färgsprakande bilder....men trist att du inte på ngt sätt firar jul, skulle personligen tycka det var tråkigt.....men, du köper några julklappar och skickar "riktiga" julkort, det gillas skarpt! Riktiga kort ska det va!!!

Trevlig 1. advent!

Guldkryckan sa...

Jo, visst är det för barn dessa julkalendrar men lilla tuffa jag sitter på bussen varje morgon på min väg till kneget i min "häftiga" skinnjacka och kikar på julkalendern i min mobil.
Tur ingen ser vad jag kollar på, min image skulle ju krossas helt. ;)

Rejält med juldekoration där, piggar ju upp lite tycker jag.
Blir nog inga julkort alls här i år, har inte hört frugan nämna något iallafall, vi får väl se.

Ha nu en fin Lördag Bp.

Anita-Cypern sa...

Bilderna du visar från Täby är verkligen snyggt och färgsprakande. Försöker lista ut vad som skiljer bilderna åt men hittar inget annat än att mannen till höger vänt på klacken ;))

Att julen står för dörren här på Cypern märker jag tydligt när jag är i shopping-mallen eller kör runt med bilen. Juldekoratioenr syns lite överallt förutom hemma hos oss. Brukar ta fram julpynt och gran runt Lucia. Maken bakar pepparkakor och fixar julmat som vanligt.

Julkort har jag inte skickat på flera år och någon julkalender var det länge sen jag hade. Men julklappar ger vi fortfarande fast bara enkla småsaker, inget märkvärdigt alls. Det roliga är att lägga under granen och att prassla med allt papper när man öppnar. Den traditionen håller jag fast vid och vovvarna får självklart också några paket.

Carita Liljendahl sa...

Ja, här i ettan är vi helt lika. Eller tja, jag kan ta fram nåt litet pynt men ingen annan skulle kalla det pynta :-) Bakar inte, gör ingen julmat.

Och så är jag åter SÅ tacksam för bilderna från TC. Jag längtar dit, men som sagt... vet inte om det nånsin blir av att åka dit mer. Ja, nostalgi... suck... tänk, där bodde jag ett år, på Marknadsvägen... hade svärföräldrarna i Grindtorp. Härliga minnen som ingen kan ta från mig 🥰