fredag 22 december 2023

Färgsprakande ”Fem en fredag”: Vecka 51 - God jul 2023


Idag kombinerar jag tre teman ”Färgsprakande”, ”Fem en fredag” och en ”Julhälsning”. Det hade räckt med en bild om min julhälsning hade varit färgstark. Men den är raka motsatsen i år, konstigt nog;-) Enjoy!

Färgsprakande
Roger Smeby är namnet. Ni som besöker Slussen T-banestation regelbundet har kanske sett hans helt fantastiska målningar här och här. Nu har Täby Kommun köpt in tre tavlor av denna konstnär som jobbar som banarbetare i Stockholms tunnelbana och 2020 tog examen på Kungliga Konsthögskolan. Jag bara älskar denna målade och färgsprakande reflexväst.
 

Fem en fredag
1. Känner du dig klar inför julens dagar?
Glasklar;-) Handlade all mat och dryck igår.

2. Hur kommer du fira (eller inte fira) i år?
Firar inte jul, men kommer (som alltid) njuta av både god mat och dryck.

3. Har du någonsin kört julklappsleken?
Japp, som (fattig) student. Det var riktigt roligt:-)

4. Vad är något du alltid gör under julen?
Äter lutfisk. En jul utan lutfisk är ingen jul för mig. Och så hade jag en himla tur igår att expediten hos Melanders även trollade fram en bunke Béchamelsås från restaurangen åt mig.

5. Vad är ett julminne du alltid kommer minnas?
Mitt första julminne. Jag var 6 år och det året stod morföräldrarna för julklapparna till mig. Det blev en tidsenlig dockvagn och en dockbebis som kunde säga ”mamma” och blundade när den låg ner.
 

Julhälsning #1
Lägger även upp ett bidrag till Stefans tema ”Julhälsning”. Är lite tidigt ute i år, då Stefan ville ha våra bidrag redan idag. Men vem vet, ni kanske får en julhälsning till från mig på söndag i samband med Skyltsöndag;-)
 

LillaSyster är upphovskvinna till "Färgsprakande fredag".

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

Stefan är initiativtagare till julhälsningen.

21 kommentarer:

Elisabeth sa...

det var länge sen jag var inne på bloggen, men nu känns det som jag har lite mera tid! Ha det riktigt färgsprakande och gott!

Stefan sa...

Jag säger God Jul så här dan´ före dan´ före dopparedan`

femfemman sa...

Men OJ! En målning! Trodde att du tagit en bild på en reflexväst på gatan. Helt otroligt målning!
Ska bara fixa lite mat i morgon. Som ska med till Ulås/Värnamo. Bra atg bara värma upp. Annars är det färdigtfixat. Jo, Toarpskronan ska upp på sin plats på köksbordet. Det får bli i morgon. Lutfisk till lunch I morgon. Samt när Karinvich Ava kommer upp från Malmö i mellandagarna.
Och du... bechamelsås... det gixar du att göra själv. Fast onekligen smart att beställa från en restaurang.
God fredagskväll!

Hanneles bokparadis sa...

Kul målning, inte åkt i Slussen på några decennier.
Fira och fira... gillar god mat och trevliga människor.
Imorgon har jag självklart Bokmärke 🙂

Klimakteriehäxan sa...

Gillar västen, men önskar att folk hade den på sig i st f i glas och ram ... alltså, alla dessa svartklädda människor som yr runt på gatorna hej vilt, uppenbarligen utan en tanke på att de faktiskt inte syns och att det rätt som det är kan vara för sent.
Kan tänka att de förtjänar att bli överkörda, men jag vill verkligen inte vara den som gör det.
Lutfisk äter Maken, ensam. Jag avskyr den.

LillaSyster sa...

Det var de roligaste julgranskulorna jag sett =) Äkta BP pynt! Tycker att du ska ta patent på dem och låta folk hänga upp dem i granen.
Reflexväst är bra har dem också i lite olika färger.
Tack för att du är med och sprakar och du lutfisk är ju så gott!
Ps. du har någon övertro på mitt idrottande.....nix inga landslag i sikte, men jag har gått i längd skidskola för en som var deltagare i juniorlandslaget för längesedan. Alla mössorna var mina. Du ha nu en fin jul och njut ordentligt av lutfisken. Kram

Äventyret framtiden sa...

Den killen kan han, vilken målning! Toppenfin!
Önskar dig också en God Jul ...tar dock inte ledigt från bloggen i år...Hoppa på tåget imorgon och så någon skylt på söndag ...det får rulla på nu ..

Ha det gott BP!

Jossu sa...

Vilken talang Roger är. Jag trodde det var ett foto när jag såg målningen, så äkta fick han det att se ut.
Hoppas att du får en mysig jul.

Susjos sa...

Vilken fin målning! Trodde först att du skulle ta upp de tragiska olyckorna bland byggarbetare när jag såg den, ser jus tnu på nyheterna att en ny dödsolycka bland byggarbetare har hänt i Västerås.

Härligt att du fick tag i lutfisk, och färdig bechamelsås! Du har väl kryddpeppar hemma?
Vilken underbar julhälsning med fotbollar och allt, passar dej som hand i handske!
Ha en fin fredagkväll!
Kram

nalta norrland sa...

Dan före dan före dopparedan och snart är detta år dessutom slut.
Lufisk äter jag inte, det är en av de fiskar jag totalvägrar.
Så läcker målning av reflexvästen 🤩
Ha en riktigt God Jul ifall vi inte hörs mera innan söndag 🤗

Carita Liljendahl sa...

Fotbollstemat, klockrent hos dig!
Jag svarar på frågorna imorgon och ska då börja gotta mig åt bloggvänners inlägg - med TIO sovmorgnar framför mig. Jag är inte helt ledig en och en halv vecka, men behöver inte ha klockan att ringa!

Ditte sa...

Fin kombination i dagens inlägg. Får ta mig en extra titt vid Slussen nästa gång jag passerar. Kul att se hans målningar. (Passerar ju här ganska ofta)
Kul att läsa dina svar och funderade lite för egen del. Julen är inte direkt viktig för mig.
Älskar ditt julkort med fotbollar som julgranskulor.
Passar på att önska dig en God Jul.

it_is/Anette sa...

Stämmer bra det här med att man inte behöver direkt fira för att ändå kunna njuta av helgens goda, ja allt man själv tycker är det goda.
Ha en riktigt fin julhelg (även om du inte firar)

Gunnel sa...

Jag var helt övertygad om att det var en riktig väst som var upphängd. Makalöst fin målning! Varför är jag inte förvånad att dina julkulor är fotbollar? Ha en trevlig dan före dan.

Guldkryckan sa...

En reflexväst i min smak helt klart, inger ju lite inspiration för egna skapelser, någon gång ska jag ju börja måla igen.

Här är vi också klara, fast frugan har ett par julklappar kvar att så in för vidare färd imorgon till en del av familjen.

God mat och dryck är ju A och O under en jul, absolut. :)

Ha det bäst nu Bp och ha en god jul.

Anki sa...

En härlig Triss blev det! Snyggt julkort!
Ha nu en riktigt trevlig helg!

christian sa...

Oj...var helt säker på att det var en äkta väst du fotat!!!

Önskar dig en underbar jul!

Paula sa...

Vilken talangfull konstnär, han plockar fram motiv från sin arbetsmiljö. Gillar också när det är lite ruffigt och skitigt, precis som verkligheten är.
Du o jag är ju inte överens om lutfisken även om den fanns på barndomens julbord. Redan då reagerade jag på lukten och konsistensen. Mamma försökte få mig att smaka: ta mycket sås och så kryddpeppar på, men jag vägrade...
Vi har knytis hos dottern imorgon, jag bidrar med kålrotslåda och jansson. Julbordet blir klenare för varje år, det som inte går åt dyker inte upp nästa jul. Smart va?
Julekram från pörtet

Angelgirl - Åsa Danielsson sa...

Men sådan vacker målning av reflexvästen :) Måste säga att denna konstnär har då hittat djupet och detaljerna väldigt snyggt!

Dessa Fem en fredag verkar roliga, verkligen kul att läsa och lära utav. :D

Önskar dig en riktigt God Jul! <3 Kram

Kina sa...

Njuta av mat och dryck är väl ett av livets goda! Och det kan man göra närhelst man vill! Men för mig tillhör lutfisken inte livets goda.
Jag har också ett julminne från det jag var 6 år, men jag vet inte om det är ett verkligt minne, eller om det är något som jag fått berättat för mig. Mina föräldrar skilde sig när jag var 3 år och mamma gifte om sig med "pappa Kalle". Minnet är från julen då jag var 6 och satt i min pappas knä, när han kom och skulle lämna julklappar till oss barn. Då frågade jag honom varför han inte köpt någon julklapp till pappa Kalle!? Och jag tror att det är ett minne, för jag kan känna stämningen som sänkte sig i rummet! Så var det med det!
God Jul till dig BP!

Boklysten sa...

Ouch, lutfisk är en a de få rätter som jag helt enkelt inte klarar av, inte lukten, konsistensen, eller smaken. Men säkert härligt för den som gillar det... Vi "firar" egentligen inte jul heller, utan det får bli lugn och trevlig samvaro, god mat osv...