söndag 30 januari 2022

Skyltsöndag #351

Nu har Malik dragit fram, stormen alltså. Annars är Malik är ett arabiskt mansnamn som transkriberat från arabisk skrift kommer från två skilda namn: مَالِك, med betydelsen "ägare", och مَلِك, med betydelsen "kung". Malik är också ett grönländskt mansnamn som betyder "bölja, våg". Tack Wikipedia!

Malik heter Valtteri i Finland
Det skulle vara intressant att veta vem och hur man väljer stormars namn. I Finland namnger man stormar efter namnsdagskalendern. Så Malik heter Valtteri i vårt grannland. Tack för den infon Carita:-) 

Dags för Skyltsöndag #351. Är väldigt nöjd med veckans skyltskörd måste jag säga. Kan inte bestämma mig vilken av skyltarna är bäst, för att kvala in till ”Veckans höjdare”, så jag bestämmer att hela tre är värda denna ”utmärkelse". Enjoy! 

Ansiktslös skyltdocka. Vet inte om det är en trend, men jag har en känsla av att det är en PK lösning när man vill inkludera också könsneutrala personer i sin skyltning. 

Veckans höjdare 1: Stackars, stackars tjej! Inte att undra på att hon är klädd i sjukhuskläder. Kollar händerna som måste ha plockats av en sådan där modelldocka. Åsså undrar jag vad man kallar hennes ”fotsjukdom", för Hallux valgus är det då inte;-) 

Veckans höjdare 2: Alla hjärtans dag är på G, även om jag tycker att man kan ge de godiset till någon man uppskattar hela året. 

Veckans höjdare 3: Den här tavlan finns hos Stigen av Knut i Täby Centrum. Restaurangen har varit med i Skyltsöndag #297, fast då med andra skyltar. Stigen serverar specialiteter från Norrland och tycker att vi nollåttor bör lära oss norrländska. Tycker det är en strålande idé. Vad säger du Åså – är den norrländska ordlistan korrekt? 

Pumita har uppfunnit Skyltsöndagen. Jag förvaltar den.

Alla skyltare hittar ni här.

12 kommentarer:

Gunnel sa...

Haha1 Ja, stackars "människa# vilka problem hon måste ha. Jag tycker det går lite för långt när man plockar bort ansiktet på skyltdockorna. Så ser väl ingen levande person ut idag vilket kön han eller hon än tillhör. Det är alldeles för utslätat här i landet. Ha det bra.

nalta norrland sa...

Kul med norrländsk parlör 😃 jag skulle komma inte stava vissa av orden så som det står på tavlan och betydelsen är väl inte helt korrekt. Men i det stora hela OKEY 👍
Skyltdocka med fotproblem och fel färg på händerna 🤔 inte lätt alla gånger det ör svårt 😅 fotproblemet beror nog på att det ska vara en ståställning där foten kläms fast - tror jag 🤔
Okönade skyltdockor är väl det nya 😜 snart vet väl ingen vilket kön de tillhör utan kommer att skriva okänd…

byblixtra sa...

Det var en intressant skyltdocka du fångat, den med händerna och fötterna...

Alltså, Norrländska ordlistan.
Pannlapp- Grytlapp, japp stämmer.
Här kan man säga He istället för Hä. Men det kan nog skilja sig beroende på dialekter.
Ofart - nä, ofarit säger vi i så fall. Eller "vi har inte åkt ännu". ;-)
Pömla -nej, Pumla om julkula, fast julkula används mer och mer.
Bron - Yttertrappa. Japp, det stämmer.
Huvaligen - Usch. Det stämmer.
Bångla - Krångla. Nej, det har jag inte hört. Men som sagt säkert beroende på dialekt. Norrland är stort.
Pärstampa - kan tänka mig att det kan vara pitemål. Är tråkig och kallar det för potatismos. ;-)
Ids int - orkar inte. ja, det stämmer.
Eljest - annorlunda, stämmer också.
Grylla - kladda eller spilla.
Gorma - skrika/väsnas, stämmer.
Schnöra - slänga, ja, det stämmer.

femfemman sa...

Se där googlade vi detsamma. Och fick lite ny lärdom.
Hälften av norrlandsorden är gångbara i våra sydvästgötska trakter också. Men det sista kände jag inte alls igen...
Gillar ansiktslösa skyltdockor. Liksom de som har lite mer former. Det sistnämnda är inte så konstigt. Igenkänning/spegling är viktigt.

LillaSyster sa...

Det var mig en otäck skyltdocka...ansiktet går väl an men händer och fötter....nej, nej, nej!
Härligt skyltat BP, sists skylten vinner =)

Geddfish ♥ sa...

En skyltdocka behöver inget ansikte. Jag bryr mig inte heller om händer och fötter. Bara hur plagget bärs av dockan, stämmer ändock inte på mig, måste prova.

Norrländskan, där kan jag känna igen en del ord. Det är ju så att jag varit en del på olika platser i Sverige och anammar lätt olika dialekter.

Fint skyltat och jag tycker det där med Alla Hjärtans dag kunde slopas. Jag anammade min Sigges devis om att man ska erövra kärleken varje dag.Ditte sa...


Ännu en lyckad skyltskörd. Och en bra blandning!Och visst platsar bilderna som delade ettor.

Kul med lite info om betydelsen av namnet Malik. Här lärde jag mig något nytt. Visste dock att det är ett danskt mansnamn.

Såg dessa ansiktslösa skyltdockor även på NK, Gott om dem.
Ja, detaljerna på bild två. Något aparta. Och vad gäller fötterna är det nog en nyare åkomma de drabbats av. För knölen på stortån saknas.
Ja, varför bara en dag att vara hjärtlig på. Instämmer helt. Ännu en amerikans företeelse som man anammat här hemma.
Kul med norrländska specialiteter.Har fått en handduk med olika norrländska uttryck. Några av de som är med på griffeltavlan känner jag igen från den. Och av norrländska vänner har jag fått veta att i alla fall de jag har stämmer. Hur det är med dina vet jag inte. Men säkert vet någon.

Paula Merio sa...

Nämen fy för skyltdockorna, visst de är lika diskreta som svenskarnas vardagsrum (oops) men de är inte i min smak. Händer och fötter bryr jag mig inte om på en skyltdocka, dem kan en krokodil ha käkat upp...det kvittar, haha
Testade förstås mina norrlandskunskaper och ja, pannlapp säger jag för det sa vi även i Finland, bron säger alla i Dalarna, men grylla och schnöra WHAT??
Älskar dialekter även om jag är rätt kass på dem...Visst har du fått till en lyckad mix, men det har du ju alltid!

Ama de casa sa...

Läskig skyltdocka i sjukhuskläderna...

Ja, hu kommer all hjärtlighet att överfalla oss, på ett kommersiellt vis. Lite jobbigt kan jag tycka, även om budskapet är fint.

Instämmer så gott som helt och full med byblixtras analys av norrländskan, men hemmavid sa man ofare istället för ofart.

Snyggt skyltat!

Anki sa...

Skyltdockans händer och fötter ger mig nästan mardrömmar ...
Norrländska ordlistan ... jodå, en del kändes igen!
Snyggt skyltat som alltid!

christian sa...

Troligtvis går det ut på att vi alla snart är könlösa maskiner . . . mer eller mindre!
Usch vilka händer . . . för att inte tala om fötterna!
Sista skylten är ju strålande, tycker förresten inte bara att vi ska lära oss tala norrländska, utan även ta till oss deras lugna sätt att leva!


Önskar dig en fin vecka!

KajsaLisa sa...

Fötterna såg riktigt otäcka t, hur står det till med blodcirkulationen :)
Tänkte på första bilden angående inkludering, kanske Riksförbundet för intetsägande klagat :)
Jag tycker vi skll börja använda ordet eljest mer, roligt ord.