onsdag 12 januari 2022

Onsdagsmix med ris, ros och rädsla

Boris Johnson på underhuset idag. Var han trovärdig? Nej, inte ett dugg. Dagens ris går till honom. Foto: Euronews.

Inte speciellt attraktivt att bryta lårbenshalsen på detta underlag...

... för att sedan få vänta i upp till 48 timmar på läkarhjälp. Bilden visar den coronasäkrade ingången till Nya Akuten.

Sedan igår har träden på innergården fått "skenor". Benbrott efter en halkolycka kanske;-)


Det blev väl en bra rubrik med tre ord som börjar på ”r”. Det är tre av Orsakullans frågor jag tänker svara på.

Vem/vad förtjänar dagens ris? Boris Johnson. "Partygate" är en växande skandal kring premiärministern Boris Johnson som i dag fick be om ursäkt i underhuset i London. Anklagelser har florerat i månader om att kretsen kring Johnson bakom regeringsfasaderna ofta struntat i Storbritanniens pandemiregler – medan vanligt folk tvingats uthärda stenhårda nedstängningar. Kalaset som utlöste skandalen ska ha ägt rum i maj 2020, då det rådde i stort sett totalförbud för umgänge mellan hushåll. Ändå bjöds över 100 personer till premiärministerns trädgård. Johnson med fru uppges ha deltagit i kalaset.

Vem/vad förtjänar dagens ros? Utan minsta tvekan sjukhuspersonalen från vårdbiträden, undersköterskor, sjuksköterskor, ambulanssjuksköterskor till AT-läkare, ST-läkare, överläkare och verksamhetschefer. Det gäller inte bara svensk sjukvårdspersonal utan personal i hela världen som har kämpat med Covid-patienter i drygt två år nu.

En rädsla jag har. Den frågan var knepigare. Spontant säger jag nog att jag är rädd för att halka på isfläckarna på parkeringsplatsen. Att bryta lårbenshalsen är en sak jag kan vara utan, men ännu räddare är jag för 48 timmars kö på Danderyds Sjukhusets Nya Akuten, där åtta timmars väntan på en utarbetad läkare ingår. Tack Covid-19:-(

Det är Orsakullan som håller i ”Januari 31 dagar”.

18 kommentarer:

Paula Merio sa...

Men jisses, hoppas den isen snabbt tinar bort när det nu utlovas varmare väder. Har förstått att det på många platser råder blixthalka för både fotgängare och bilister. Usch usch. Här är det ännu vinter, men i skrivande stund fyra plusgrader så imorgon kanske jag ska ha en kudde bunden runt rumpan när vi går ut...
Lyssnade inte till Boris, men kan bara konstatera att jag skrattar varje gång jag ser honom på bild, kalufsen på ända och inte det minsta statsmannalik. Jag tror många som har höga poster oavsett var har frotterat sig på ett helt annat vis än vi vanliga dödliga. Såg att kändisar varit på partiledardebatten idag för att visa att kulturbranschen håller på att gå under. I Finland verkar det som total stängning av restauranger väntar, man måste bara ändra i grundlagen först. Ja inte ser det ljusare ut inte...

LillaSyster sa...

Fy vilken isgata. Och om Boris uppförande saknar jag ord.....Hmm undrar vad som är på gång när de embalerat träden så väl.

femfemman sa...

Boris trodde ju att det var ett arbetsmöte. Stackarn, förd bakom ljuset.
Ja, man undrar ju vad det är för ledare vi har i världen! Antingen är de heltokiga .. eller också på tok för gamla. Vår Magdalena gillar jag!Och Angela var ju superbra!
Tror att kvinnor är bättre och förnuftiga som ledare i väldigt många fall.
Visst gör sjukvårdspersonalen ett jättejobb! Förstår inte hur man orkar jobba så långa pass, som de ofta gör.
Rädsla för världshändelser, det har jag inte längre. Det blir som det blir... Men att ramla på isen och bryta armar och ben... det är skrämmande. Broddkängor hjälper en del... Ha det gott!

KajsaLisa sa...

Tycker han är en pajas, han var med i Brexit när Storbritannien skulle stå för sig själv.
Under hans tid som Borgmästare i London började man diskutera "Lights out London" London tas mer och mer över av ryska oligarker, grekiska skeppsredare som inte vill betala skatt i hemlandet och oljeshejker. Dom köper upp fastigheter centralt, hyr inte ut utan bryr sig bara om värdestegring. Det är både bostadsbrist och övergivna lägenheter på en gång, hela kvarter förfaller, speciell dom lyxigare kvarteren söder om Hyde Park , affärer och restauranger försvinner utan kunder.
Jag har aldrig hört honom säga ett dugg om saken.
Det är en ny fotoutmaning på gång, länken finns inne hos mig.

Geddfish ♥ sa...

Håller fullständigt med d.ig om rosorna till vården!
Här har snön smält och även isen så inga icebugs idag. Men min rädsla ligger på planet att bryta mig nånstans, då är det kört i min ensamhet.
Du tog alla R:en perfekt!

Svar: Jodå, visst blir själva dopet av. Men inte efterfesten. 20 personer kan samlas, lokal var hyrd för 40, men det går ju inte enligt nya regler. Så vi långväga avstår.
Jag tar mig till Sarah i Värmland och vi åker full bil (även barnens far, farfar till Noah, Sally och Lowe) 18 mil ToR för dopceremonin, som väl tar 20 minuter. Däremot Jessicas åker inte 40 mil för en ceremoni och inte heller Peters 48 mil.
Otur, helt enkelt.

Mias Mix sa...

Jag trodde först du hade halkat och brutit lårbenshalsen. Vilken tur att du inte gjort det!!! Nu när det börjar töa kommer det bli isgata överallt, så trist när det var så härligt med alla snö.
Jag har lagt ett sånt pussel du länkade till. De är roliga. Vissa pussel med bara massa himmel eller hav är riktigt tråkiga, de hoppar jag över.
Önskar dig ett riktigt bra 2022, så bra det kan bli efter omständigheterna.

Emma, Sol som sol? sa...

Det såg onekligen halt ut och då tänker man på Bambi och Stampe på hal is och det har nog de som håller ordning på er "park" också gjort så de har vinterklätt träden med gnagskydd.

Jädrans vilken mening!

Ditte sa...

Bra och aktuell blandning. F-d blir jag inte så ofta men när makthavare utnyttjar sin "makt" till att sko sig och skaffa sig förmåner då ilsknar jag verkligen till. Boris Johnsons agerande är riktigt illa.
Och att falla nu och hamna på akuten vill man helst inte.
Visst är sjukhuspersonalen värd hur många rosor som helst. Har en god vän som jobbar på IVA och som kan behöva fatta beslut om vem som ev. ska få en repirator när de är slut. Skulle önska att fler vaccinerade sig så att vården av dem blev mindre belastat. (Om man alltså inte av hälsoskäl bör avstå)
Vad gäller rädsla kan jag också känna att det är knepigt om man skadar sig och behöver akutvård.

Susjos sa...

Hade ingen aning om vad Boris J haft för sig, inte så smart!
Halt är det ute, så det är bäst att hålla sig inne.
Ja, dagens ros till alla inom vården håller jag med om!
Är det gnagskydd på träden, som Emma,sol som sol skriver?
Ha en fin kväll!

Klimakteriehäxan sa...

Bring your own booze är verkligen inget bra om man ska på kalas till en gubbe som Boris ... han är ofta ute på hal is, typ den på din andra bild.

nalta norrland sa...

Rent spontant är jag faktiskt kanske inte rädd men orolig över krigshoten från Ryssland 🇷🇺
För övrigt så säger jag bara Gå försiktigt!! Fy så halt det ser ut på Din parkering 😱

Ama de casa sa...

Att leva som man lär gäller helt klart inte alla, speciellt inte högt uppsatta personer.

Visst är all vårdpersonal värda alla rosor som finns!

Nej fy för att ramla och bryta nåt, speciellt i dessa tider när sjukvårdspersonalen redan går på knäna. Att sitta på akuten så länge måste vara vidrigt och det är väldigt synd om personalen som måste känna en oerhörd otillräcklighet även fast dom jobbar häcken av sig.

Anki sa...

Boris framstår alltmer som en pajas!
Hemsk isgata ... livsfarligt! Hoppas den försvinner snabbt!
Rädsla ... inte direkt, men oro känner jag inför läget i Ukraina ...
Svar: Grisarna är inga minigrisar, utan Linderödssvin. De här var unga busar, men fullvuxna väger de upp mott 200 kg.

Guldkryckan sa...

Stackars Boris, mycket ris blir det ju, välförtjänt minst sagt.

Nej, man får försöka hålla sig på benen så man inte belastar sjukvården i onödan, dessutom är 48 timmar inte så kul att vänta.

Rosor i massor förtjänar de ju, utan dem är vi illa ute.

Ha det bäst Bp.

Annika sa...

Alltså den där isen ger mig rysningar.
Fy tusan så vidrigt.
Har du broddar? Bäst att inte ens gå ut.
Får skräck när jag ser den. Min stora mardröm att halka och bryta mig.

BJ ja ... fattar inte att politiker, och andra, inte fattar att sådant där kommer att straffa sig. Hela riket under strikt lockdown och sen äger en fest rum där själva premiärministern är med.
SÅ fult och så dumt. Nu får han nog ta sitt ris ett tag.

JA, all vårdpersonal ska ha rosor och högre lön. Jösses vad de kämpar igenom detta covidhelvete som aldrig ger med sig,.
Och vilken förfärlig väntan på akuten oå Danderyd!!!! Precis, tack för det, covid *himlar med ögonen*.

christian sa...

Hörde på nyheterna i morse att Boris J. var i blåsväder . . . det förkjlarar ju frisyren . . . :) LoL
Den där isen såg verkligen skrämmande ut . . . undrar vem som ansvarar för om det händer nåt typ lårbensbrott . . .
Vad gäller dagens ros tänker vi ju ganska lika i alla fall . . . för en gångs skull . . . :)

Gunnel sa...

Ris passar verkligen till Boris. Hur länge ska han kunna hålla sig kvar vid makten. Han gör ju den ena tabben efter den andre. Jag är med på rosbuketten till vårdpersonalen. Jag har många rädslor och idag skrev jag om en av dem...råttor.

Carita Liljendahl sa...

Visst lever vi i en föränderlig värld. Vädret växlar hejvilt.
Och Boris Johnson, ja vad ska man säga - dom har ju nog teater där i underhuset.
Och rädslor, finns ju många nu. För att halka och bryta armar och ben, att få svår covid, osv.
Men så länge vi lever vill vi ju ändå inte sluta leva.