onsdag 5 januari 2022

Boaty och spansk julafton


Boaty McBoatface

Ni som har en bra allmänbildning har kanske hört talas om Boaty McBoatface. Om inte kan ni läsa om denna fjärrstyrda undervattensfarkost här. Det roliga med inslaget på BBC World var dock reportern som uppenbarligen jobbade hemifrån han också. Å kolla hur många julkort han fick. Han måste vara väldigt poppis! Här ligger jag/vi i lä…


Trettondagsafton och Trettondagen
I skrivande stund gissar jag att det stora ”karnevalståget” går av stapeln i bland annat  Barcelona. Nu är det inte karnevalen som firas utan den spanska julafton som faktiskt är Trettondagsafton. Ni vet det var ikväll de tre kungarna anlände vid krubban och överlämnade sina presenter till nyfödda Jesus. Detta firas STORT i Spanien med storra, påkostade parader i hela landet. Det är dock inte ikväll som de spanska barnen får sina julklappar. De får otaligt vänta till Trettondagens morgon. Om allt detta rapporterade BBC World också.

Trodde först att det var ett drop-in vaccinationstält. Men icke. Här sminkas de tusentals deltagarna i paraden. Kolla sminkörens tatuering på armen!

Trettondagsafton på hemmaplan
Trettondagsafton i Sverige betyder halv dag för de flesta konstorsanställda respektive heldag för alla som jobbar hemifrån, vilket de flesta gör. Vad gjorde jag då? Ingenting faktiskt. Ella jo, jag gick på promenad med dammsugaren och fick en himla massa telefonsamtal. Så jag har inte haft tråkigt idag heller. Och nu snöar det utanför mitt fönster.

Det är Orsakullan som håller i ”Januari 31 dagar”.

10 kommentarer:

Ditte sa...

Har hört talas om " Boaty MCBoatface" och sett lite. Men inte så mycket mer. Kul med alla julkort!
Vad gäller den spanska julafton har vi varit på plats många gånger men jag har läst att parader är inställda på flera håll i Spanien för att undvika vidare smittspridning. Verkar vara lite olika i olika regioner. Vet att det förra året också var inställt på många platser.
Har haft en bra dag med finalen i Uppsala och senare ett besök hos min läkare och där på VC jobbar man full tid idag.
Trevlig kväll.

nalta norrland sa...

Snöar det i 08a land? Härligt att Ni får lite av det vita guldet 🤩
Har Du koll på restriktioner som kan bli av till veckan, då får varken Du eller jag röra oss fritt som vi vill… vaccinpass behövs för att komma in på Gallerier och liknande, om jag förstod rätt… det kan jag leva med, så länge jag får handla på COOP och Apoteket ör det okey 👍
Vi har ju inte så många specialaffärer. Ja Du vet ju hur butiksutbudet ser ut 😃
Trettondagsafton må så vara, här har vi det lugnt, typ som vilken kväll i veckan som helst 😜
🤗

LillaSyster sa...

Jo, nog var det karnevalståg i em, tutande bilkortege, vet dock inte vad Buzz Lightyear har med de tre vore att göra? Ett fasligt tutande av både polis och kortegen.

LillaSyster sa...

Jäkla tfn de tre vise skrev jag

femfemman sa...

Klart vi också skulle fira julafton idag. Om man tänker på presenter. För deg är väl ett fåtal som ser Jesu födelse som dkäl för att fira jul!
Men presenterna borde vi kunna komma ihåg...
Vaknade till en halv dm kramsnö. Ingen höjdare. Tillbringade dagen hos barnbarnen i Värnamo, dryga sex mil bort. Bara ett tunt, ej täckande, snölager där. En bra plats, tyckte jag!

Gunnel sa...

Jag visste inget om undervattensfarkosten. Skulle aldrig vågat åka med i en ubåt, lika lite som jag skulle vilja följa med i en rymdfarkost. Jag gillar deckare och spännande historier, men då är jag i varje fall inte själv med i handlingen.På Trettondagsafton fyller min äldsta dotter är så då är det alltid kalas.

Ama de casa sa...

Jag är uppenbarligen inte allmänbildad. Hade aldrig hört talas om den där fjärrstyrda manicken...

Jag trodde (och har läst nånstans) att dom spanska barnen får sina klappar på trettondagsaftonen. Men det är kanske som julafton-juldagen? Svenska barn behöver ju inte vänta till juldagen på sina paket, till skillnad från exempelvis engelska och amerikanska ungar. Minns när jag var liten och var i USA - var oerhört upprörd över att inte få mina paket på julafton utan var tvungen att vänta en HEEEEL dag till! En dag var ju evighetslång på den tiden, till skillnad från nu ;-)

Igår blåste det nåt helt otroligt här, så utöver att handla på Mercadona (med bilen) så vägrade jag att lämna lägenheten.

Nån snö har vi dock inte sett till :-)

Geddfish ♥ sa...

Denna afton igår genrepade jag i en av de olika kyrkorna. Så det var den em och kvällen.
Idag, Trettondagen med de tre vise männen, har vi konsert i samma kyrka. Strålande väder och kallt, halkigt.
Visste inget om undervattensgrejen ;)

Guldkryckan sa...

Hade faktiskt trots barndomens kristerliga uppfostran inte en aning om att de där vise männen anlände så långt efter julafton.
Eller så har jag glömt det...hur som helst...man blir aldrig för gammal för att lära sig något nytt eller påminnas om hur det ligger till.

Kul med karnevaler av det slaget antar jag, en folkfest är ju aldrig fel.

Skönt med ledighet mitt i veckan, det borde man ha 52 ggr om året. ;)

Ha det fint Bp.

Paula Merio sa...

Jisses så mycket jag har missat hos dig, ändå hinner jag inget annat än sitta vid datorn...trodde jag! Fast, jag har prenumererat på Netflix och plöjer The Crown på kvällarna, och påbörjat en ny tavla...
Jag är inte ett dugg allmänbildad, hade inte hört talas om undervattensfarkosten! Igår kväll beundrade jag de tävlande i På spåret, de kan typ hundra gånger mer än jag!
Tack vare Ama har jag lärt mig om spanskt julfirande, annars hade jag inte haft en susning!