onsdag 22 september 2021

Onsdagsmix

Idag behöver jag inte ens ta upp några av Orsakullans månadsfrågor för att få till en onsdagsmix, dessutom med dagsfärska bilder. Här verkar det alltid händer nåt;-)

Bärfis
Det är Anki som för många år sedan visade upp en bärfis på sin blogg. Ett synnerligen fult namn för en vacker insekt kan jag tycka. Namnet fastnade dock i min hjärna som ni ser;-) I år var det första gången någonsin att tre gröna bärfisar dök upp på balkongen. Totalt finns det 6 000 olika arter bärfisar.

Fransk äppelkaka
Det var nåt nytt för mig – fransk äppelkaka. Vad som gjorde att den var just fransk vet jag inte, men den var helt okej. Jag börjar lära äta mig bakverk, har ni märkt det;-)

Till vänster ser ni en "gammal" tvättkudde. Den nya ligger till höger.

Tvättkuddar
Gerd är en väldigt klok tjej. Hon använder också tvättkuddar för bekvämlighets skull – VIA. Jag har använt Ariels pluppar i många år, mest för att tvätten doftar så gott. Till och med grannarna gillar lukten och kommenterar den när jag tvättar i tvättstugan. Öppnade behållaren med mina nyinköpta kuddar och kunde konstatera att de inte bara har en annan form utan de doftar annorlunda också. Helt okej - tror jag;-)

13 kommentarer:

femfemman sa...

Bästisar, de fiser på bären. Smakar inte ett dugg gott med bärfis-fis.
Men de är vackra.
Din äppelkaka sercut som en kaka jag bakade till helgen. Rivet äpple emellan två bottnar. Det var gott! Får bli repris!
Tur att pluppar fortfarande doftar gott! Ha det fint

Ditte sa...

En fin onsdags mix blev det! Och inte behöver du har frågor för att få till den. Inte annat än om du vill förstås.
Bilden på bärfisen är suverän. Väldigt tydlig.
Har förstått att franska äppelkakor kan vara lite hur som så varför namnet kan man ju undra. Jag gör gärna äppelkakor men kanske är mina norska. Gör efter ett recept som min norska mamma och mormor använde sig av-
Tvättplupparna använde jag ibland förr med sedan många år är det maken som tvättar så jag har dålig koll på vad han använder. Kul att dina nya tvättpluppar verkar ok.

nalta norrland sa...

Har egentligen lagt mig för att sova… idag har jag överansträngt mig 😜 duschat och tvättat håret samt gjort lasagne till middag yes det är det jag gjort idag.
Som svar på Din fråga angående läkare och sjukdom då är det ett skov, olyckligt att det är så kraftigt som sköterskan uttryckte det när jag pratade med henne om mina blodsockerfall, tyvärr finns det inte någon möjlighet för min läkare att träffa mig och jag orkar ändå inte ta mig till sjukan.
Om jag tittar i backspegeln så är jag typ lika sjuk nu som i början av 2000.
Kram

Susjos sa...

Ja men visst är bärfisar ett lusigt namn på en vacker insekt!
Kul att du provar lite desserter, jag gillade faktiskt min egenhändigt bakade kladdkaka, trots att det var choklad, men det som gjorde att det smakade bra var grädden som var till,haha!!
Vi köper också tvättkuddar av märket VIA, inte dumt alls!
Ha det gott!

Musikanta sa...

Första gången jag ser en bärfis - otroligt fin bild! Jag ska titta i mina blomlådor, kanske jag hittar en också?
Jag bakade en fransk äppelkaka en gång, det var mycket mandel i den. Men den gillades inte av min käre man så det blev bara en gång. Jag tyckte själv den var underbart god.
Ha det gott önskar
Ingrid

Geddfish ♥ sa...

Jag har aldrig sett en bärfis, bara hört namnet. Knepigt namn.
Jag köpte faktiskt en ny sorts tvättkuddar idag, ICAs eget märke. Men de är mindre än VIAs. Ser att du har olika storlek på dina pluppar också. Men visst är de bra! Tusen tack för länken!
Godkväll, säger en hemkommen körsångare!

Geddfish ♥ sa...

Svar: Det är nyponrosor och bären är nypon.
29 september tror jag att vi kommer att få en ny våg i pandemin, för då släpper alla spärrar =(

Paula Merio sa...

Bärfis, då tänker jag inte på den vackra gröna insekten utan en...prutt!
Angående tvättplup0parna så är den högra (den nya) mycket större? Jag tror jag använt Via, men som sagt, svårt att lära gamla hundar sitta. Pulver vill jag gärna ha, inbillar mig att om jag tvättar plagg som lätt blir smutsiga så behöver jag ha i mer medel...förmodligen feltänk.

Klimakteriehäxan sa...

Snygg bärfis!
Den där äppelkakan ser inte alls ut som en klassisk fransk - brukar inte de vara mycket tunnare och med äppelskivor i snyggt mönster under ett tunt laget gele? Nåja, huvudsaken är ju att det smakar bra.
Sånt där tvättmedel har jag aldrig ens sett tror jag. Ska pröva vid tillfälle.

Ama de casa sa...

Vilken vacker bärfis! Såna kommer jag ihåg från barndomen, när man fick i sig en sån när man åt bär så smakade det... just det - fis!

Jag tycker dina nya tvättpluttar ser coolare ut än dom till vänster som är precis såna som jag använder. Men inte så konstigt egentligen att dom är coolare, du har ju köpt dom på Rusta :-)

Hanneles bokparadis sa...

bärfis smakar som namnet anger

Annika sa...

ÅHHH vi har sååååå gott om bärfisar här, speciellt på hösten.
OCH på vissa vingårdar är det nästan invasion, haha.
Bryr mig inte, de kan hållas. Men jag vill inte ha in dem.
Nej tack!
De är faktiskt ganska fina. Men råkar du ta död på en stinker det rätt bra.

Ja, sådana där tvättkuddar brukar jag köpa när vi är ute på resor. Så lätt att bara slänga ner en liten påse.
Jag är som du, tror jag, använder små kulor så att tvätten ska dofta gott. Är galen i dem, inget för den som är allergisk mot dofter, tror jag. Jag älskar dem dock.
Parfymfritt tvättmedel skulle inte funka för mig, hehe.

Anni sa...

Har du tagit i en bärfis och känt lukten? Inte som dina tvättkuddars doft, det kan jag lova! Jag som aldrig sett tvättkuddar undrar förstås vad de olika färgerna innebär och hur tvättmaskinen vet vilken färg som ska tas i vilken ordning?
Äppelkakan ser god ut, oavsett nationalitet. Saknar en lite klutt vaniljsås, eller var den saftig nog?