måndag 20 september 2021

Glad måndag

På sätt och vis var det en glad måndag. Inte bara för att det inte regnat i Täby varken igår eller idag utan för att solen faktiskt visade sig efter klockan 15. Alltid nåt:-) Som ni vet vid det här laget behövs det inte mycket för att göra mig glad. Det räcker med det här:

Pumpor
Visst, jag kunde ha tänkt på Halloween, men det vägrade jag. Funderade istället på en god och mustig pumpasoppa.

Trumpetsvamp
Jag behöver verkligen inte gå i skogen för att plocka svamp. I år har ICA överträffat sig själv med att ta in alla möjliga (och omöjliga) svampsorter. Trumpetsvamp har jag aldrig sett i deras sortiment. Har faktiskt inte ätit den heller. Väldigt prisvärt jämfört med kantareller/trattkantareller. Ska köpa en förpackning imorgon, då jag först ville kolla upp recept.

YYYEEEESSSSS
Ni som har följt mig länge vet att jag sedan decennier importerat Ariel tvättpluppar, då de inte sålts i Sverige. Men nu så! Jag skrek faktiskt yeeesssss hos den lokala Rusta när jag såg den här stapeln. Så jag har längtat efter dessa väl doftande pluppar. Även Rusta har från och med nu ett existensberättigande;-)

Det är Carita som har uppfunnit ”Glad måndag”.

17 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Undrar om mitt Rusta har såna pluppar? Jag kör nämligen också med tvättpluppar, jättebekvämt för mig som är ensam och ska bära bort allt till nästa hus. Tack för tipset om Rusta. Jag kör Via.
Svamp är himla gott.
Glad måndag på dig!

Guldkryckan sa...

Grattis till solen där, kan inte påminna mig här att solen skulle synts till här på en vecka, så än en gång, grattis ;)
Håller mig ju till svampsortimentet på Ica eller Coop här jag med, det är nog bäst för hälsan det.

De där tvättplupparna har jag läst om förut här, får nog ta och prova det, du brukar ju ha rätt när du rekommenderar något.

Ha de gött Bp.

Carita Liljendahl sa...

Kul med pumporna, dom vita ser på nåt sätt halvfärdiga ut :-)
Tack för att du är med i Glad måndag, vecka efter vecka!

femfemman sa...

Nu blir jag nyfiken på tvättplupparna också. Måste kolla om sådana finns, nästa gång jag besöker Rusta.
Pumpasoppa har jag aldrig gjort. Inlagd pumpa gjorde min mamma. Åts till kött.
Svampsoppa är gott. Kan man göra på alla sorts svamp. Trattkantareller och trumpetsvamp har liknande smak, enligt mina åldrade smaklökar.
Glad måndagskväll på dej !

Eva sa...

Pumpa har jag faktiskt aldrig ätit, men svamp älskar jag. Himla fin bild på pumporna. Visst var det en ganska bra måndag!?

Ditte sa...

Visst blev det en glad måndag! Och på olika sätt. Halloween vägrar jag också men pumpor kan ju bli till god soppa och det är ju något helt annat. Även här har lokala ICA ett gott svampsortiment men jag botaniserade häromdagen på Hötorget när jag var i närheten och ko hem med lite olika varianter. Dock inga trumpetsvampar. Måste nog läsa på vad jag kan ha dem till
Grattis till att du nu slipper importera Ariels tvättpluppar. Antar att du köpt upp dig på ett antal paket.

Paula Merio sa...

Jag gillar butternutpumpan, både ugnsrostad och i soppa. Hållbar är den också, behöver inte tillagas samma dag man handlar den. Ariel trodde jag fanns i Sverige, är det bara pluppvarianten som saknats? Jag använder mest tvättpulver fortfarande, har varit med om att pluppen legat kvar i maskinen efter avslutad tvätt! Kan ge dig ett recept här på pastasås med pumpa o trumpetsvamp! Kärna ur, skala och skär 250 g pumpa i små tärningar. Spara 1dl pumpakärnor o rosta på bakplåt i 250 grader tills gyllenbruna. Dela stora svampar, fräs pumpa, 1 l svamp, 1 strimlad chili, 2 hackade vitlöksklyftor och 1 hackad lök i smör. Häll i 5dl grönsaksbuljong o 1dl vispgrädde. Låt sjuda 10 min. Red av såsen med 1 1½dl vetemjöl utrörd i lite vatten. Krydda med salt o svartpeppar. Blanda i färsk basilika. Servera till pasta, strö över pumpakärnorna. Receptet kommer från Svampkokboken av Pelle Holmberg, min svampgud.

Emma, Sol som sol? sa...

Haha, visst är det härligt att kunna bli glad för en sådan sak som att hitta rätt tvättmedel!

KajsaLisa sa...

Svamp är billigast på Hötorget på lördagar runt klockan 3 innan handlarna slår igen. Mitt ohemliga kantarellställe. :)

Ama de casa sa...

Grattis till solen! Här har det regnat och åskat rejält under sennatten/morgonen men nu tycks det ha lugnat ned sig. För tillfället i alla fall :-)

Svamp plockar jag bara i affärerna. Bekväm plockhöjd och det viktigaste är ändå att det finns skyltar och etiketter som talar om vad det är för svamp. Finns många livsfarliga svampar ute i skogen för en svampnovis :-)

Halloween? Den hade jag helt förträngt. Men det är ju ett bra tag kvar tills det är dags att fira hall-å-vin igen ;-)

Rusta... Väntar fortfarande på att dom ska öppna här i Spanien! I och för sig finns ju tvättpluttarna tillgängliga här lite överallt, men jag saknar Rusta... Kul att du har nära till pluttarna nu :-)

Gunnel sa...

Pumpapan har jag smakat och det var jättegott. De där pupporna kände jag inte till. Får nog kolla upp Rusta lite närmare. D kommer med så många bra tips. Ha det gott.

Gunnel sa...

Pumpapaj ska det klart stå.

Gunnel sa...

Nu såg jag att jag stavat fel till pluppar också. Lika bra att jag går och lägger mig igen. Det blir nog en sån där bakvänd dag känner jag.

nalta norrland sa...

Rusta har visst ett existensberättigande 😜 visserligen går det ibland år mellan besöken… vad sägs om januari 2018 till oktober 2020 😃 jo yes få rusta finns i Umeå och Örnsköldsvik går det långt om länge mellan besöken, precis som Ikea- sist jag var till Umeå och ikea var januari 2018.
Men tillbaka till rusta, jag gillar den affären/butiken/kedjan… alltid (typ vartannat år) hittar jag nått jag känner jag behöver 😃
Kul Du fann något Du saknat 👍

Freedomtravel sa...

Svamp är perfekt att plocka i butiken. Där finns massor av sorter och man behöver inte leta så länge, passar mig perfekt :)

Anki sa...

Så bra att du hittat eftersökta pluppar! Jag har aldrig testat såna, men såg att det fanns någon sort av dem på ICA - ska testa nästa gång det är dags att göra inköp.
Svart trumpetsvamp ... bland de läckraste sägs det, men ingen av mina favoriter annat än till krydda. Torkad är den suverän att använda i allt som man vill ha svampsmak på - jodå den är jättegod, men jag gillar karljohan mer :)

Anni sa...

Butternutpumpan är hur god som helst, påminner om sötpotatis i smaken. Jag skär den i stora klyftor och ugnsbakar, sedan går även skalet att äta (för FY så svårskalad den är!).
Svart trumpetsvamp verkar det finans massor avi skogarna, kul att de även hittat till din ICA - du borde få rabatt där med tanke på hur mycket reklam du gör för butiken.