tisdag 23 juni 2020

Weekly photo challenge: Vecka 26 ”Nöt”

Spår av nötter
En lagom svår nöt att knäcka – temat alltså. Det första jag tänkte på var nötallergiker. Och dessa personer tycker jag otroligt synd om. För det är i det närmaste omöjligt att undvika ”spår av nötter”, då det finns i princip i alla bakverk. I exemplet jag lägger upp finns de i en djupfryst cheesecake med jordgubbar. Vem skulle tro att det kan finnas nötter i en cheesecake?!


Nötknäckare
Här ser ni två nötknäckare. En relativ modern svart variant och en i silver som maken ärvt av din farmor. En nötknäckare kan också kallas för nötknäppare, men då tänker jag på operan med samma namn.


Fotnötter
Och så har vi då fotnötter. Ja, jag vet att de egentligen heter fotnoter eller bara noter, men på förlaget jag jobbade på kallade vi dom för fotnötter. Och de är en layoutares mardröm kan jag saga. I bilderboken på fotot var det bara 23 stycken, som jag valde lägga i ett eget kapitel i slutet av boken. Men i entreprenadjuridiska böcker på mellan två- och trehundra sidor kunde det vara mera än 400 fotnötter som fick ligga underst på sidorna. Sådana böcker var en estetisk mardröm, och vem orkade läsa dom...


Sanna är uppfinnaren av detta himla roliga fototema.

Flera nötter hittar ni här.

20 kommentarer:

Violen sa...

Du har lyckats variera nöttemat riktigt bra! Synd om alla nötallergiker, de får vara alerta och kolla innehållsförteckningarna noggrant. Vilken vacker forn den ärvda nötknäckaren har, sparsmakad elegans! Fotnötter, ingen kul läsning men bra att de finns!
Ha det gott i sommarvärmen!

LillaSyster sa...

Näe vem orkar läsa dem......
Snygg tolkning till temat ha det gott på balkongen! Eller har du fått flytta ut på innergården nu när den tropiska hettan slår till?

Ditte sa...

En jättebra tolkning och där du verkligen fick med många varianter av nöt. Just nötallergiker kan ju har det väldigt knepigt. Och spår av nötter ingår ju i en massa saker där man inte ens tänker på att det kan finnas.
Läckra nötknäppare. Och de är ju bra även till skaldjursklor.
Ja, dessa fotnötter. Förstår att du måtte haft ett digert jobb med dem.
Tänker på alla forskningsrapporter jag läst och man är helt slut av alla dessa "fotnötter". Bra grepp att placera fotnötterna i slutet av boken. Undrar varför forskningsrapporter sällan gör det. Eller kanske har de börjat med detta.

Klimakteriehäxan sa...

Den nöten känns svår att knäcka - hade faktiskt glömt bort Gems!

Emma, Sol som sol? sa...

Det var mycket i den kakan som gjorde en fundersam. Som varför är vissa saker i fetstil och versaler?

Hu, jag kan tänka mig att fotnoterna inte var några höjdare att få till!

Susjos sa...

Ja, det verkar inte vara nåt kul att vara nötallergiker. Kan gå riktigt illa. Nötter är ju himla gott också.
Fotnoter vet jag inte vad det är, så det fick jag googla på, så nu vet jag, och minns en bok av Joyce Carol Oates som heter ”Älskade syster” och handlade om det omtalade mordet på den 6- åriga barnstjärnan och skönhetsdrottningen JonBenet Ramsey. Den boken var full med fotnötter,skitjobbig att läsa!

Fortsätter njuta av sommarvärmen på landet! Kram!

Orsakullan som blev mamma vid 20, porslin, pudelägare & specialpedagog sa...

Jag som är nötallergiker brukar tänka spår av nötter = inga nötter. De garderar ju sig så de inte ska misslyckas. Men grejen är den att jag under mina 20 år som nötallergiker har jag ALDRIG fått nötter i något med "spår av nötter" :D.

LillaSyster sa...

Svar: de skulle kunna vara halvbröder men jag tror att Charlies pappa är katten Putte - men jag kan inte vara helt säker. Däremot såg vi från vardagsrumsfönstret då den svarta/vita katten och Elvis mamma hade lite extra roligt.....

Herr Nilssons Fru sa...

Nötter ja, att inte tåla det måste vara väldigt svårt. Jag älskar nötter o äter de ganska ofta. Noter är jag dålig på men här nere säger en del Nöt om folk de anser gjort något dumt. Alltså du är ju en jädra nöt, så kan man blir tilltalad om man gjort något dumt :)

Cadillac var nog i Täby för första gången, killen som ägde den jobbade där men bodde i Uppsala. Så de möttes upp utanför Täby brandstation.

Ha en svettig onsdag, (för jag hoppas du får lika vackert väder idag som vi har ) här var kanonvarmt redan när vi tog morgon trasken genom skogen.

Kramiz

Anki sa...

Nöt ... det första som dök upp i mitt huvud var nöt, som i nötkreatur ... ja, kossor alltså, eller stutar - såna som ger oss nötkött.
Fotnötter är jobbiga, men ibland kan de ju vara nödvändiga. Du lyckades perfekt med veckans svårknäckta nöt!
Ang. min rubrikmiss igår, så har jag inget att skylla på - slöhet och dålig korrekturläsning bara :)

Ama de casa sa...

Den svåraste nöten att knäcka i det här inlägget måste nog vara det där med fotnötterna... Hujedamig!
Själv har jag fixat en rebus för en fotnot i paint:
https://amacasa.files.wordpress.com/2010/04/img_9801_2.jpg
(originalbilden var tagen för att visa vilket stort rackarns kryp vi hittade på en promenad)
:-D

Såg en gång en bild nånstans där en påse med jordnötter hade texten "kan innehålla spår av nötter", haha! Men det måste verkligen vara ett helsicke att vara nötallergiker.

Snygg tolkning!

Vilt og vakkert sa...

Heisann, helt enig, fotnoter er ikke gøy å lese, men må vel med....
Gøy med gamle nøtteknekkere, de var mye finere før!
Tror det med varedeklarasjonen er en juridisk veiviser - da har de sitt på det tørre om det skulle være et tilfeldig spor av nøtter i kaka.
Ha fine sommerdager ;:OD)

nalta norrland sa...

Här har Du ett livstecken :) men då jag är nötallergiker så får jag nästan andningsbesvär över alla nötter :D
Nä men allvarligt så är det väldans mycket nötter i det mest oväntade så köper jag nån form av fika eller godis så dubbelcheckar jag alltid.

Idag har jag alltså bloggat :)

Carita Liljendahl sa...

Ibland är ordnötter svåra att knäcka :-D Hahaa.
Jag äter två paranötter per dag, då får man det selen man behöver, säger osteopaten.
Tyvärr har jag inte hunnit / orkat dela i veckans ord, det blev bara under början av året.

tanthuset.blogg.se sa...

Jisses, det var skickligt att få ihop nötterna så bra! Heja dig!
Fotnöttr, det var bra....om jag tänker efter så kan man nog säga att mina fötter gott kan kallas fotnötter! För dummare fötter får man leta efter ;)
Ha det fint BP, kram!

Paula sa...

Vet du, jag kände inte just till fotnötterna innan jag skulle korrekturläsa årsredovisningen för banken jag jobbade på. Knasigt kanske, men välbehövligt med förklaringar ibland..
Palmfett i cheesecaken, usch, tycker det borde vara stoooora varningsskyltar på de varor som innehåller palmfett. Det var inte lite nötter den innehöll heller. Men du har ju glömt dom "jävla nötterna" dvs. alla galningar, hihi

Stare Ström sa...

Fotnötter hade jag ingen tanke på!

KajsaLisa sa...

Jordgubbscheesecake lät gott. Jag har bläddrat lite i Marx Das Kapital som jag har hemma, där är det nog rekord i fotnoter. Får se om jag orkar läsa den.

Helén sa...

Det kan inte vara roligt att vara allergisk för nötter och det är allt konstigt att det kan vara spår av nötter i så mycket. Undrar om de skriver så mest för att vara på den säkra sidan och inte riskera något och så slipper de vara så noga vid tillagningen. Fotnötter hade jag absolut inte tänkt på till temat och tycker det var en fiffig tolkning.

Tomtan sa...

Fotnötterna glömde jag bort när jag spånade. Härlig tolkning.