fredag 20 september 2019

Fem en fredag: Vecka 38: ”Uppkoppling”


Två nätverkskablar.


En router förmedlar trafik mellan ett privat nätverk och en internetleverantörs nätverk.


Bonusbild som inte har någonting med inlägget att göra. En läcker Morgan 2000 från 2013. Kvinnan i bakgrunden var hustrun till en kille som precis som jag dreglade över denna skönhet och tog ett kort på bilen.

1. När var första gången du kopplade upp dig mot internet?
Skulle gissa att det var i slutet av 1990-talet. Anslutningen skedde via ett modem för telefonanslutning. På mitt dåvarande jobb fick vi tillgång till internet 1997. Minns ni sökmotorerna Netscape och Altavista?

2. Var ”hängde” du i början av din internettid?
Mest på nyhetssajter, exempelvis Aftonbladet. Då jag var ansvarig för vår egen webbsida på jobbet hängde jag ganska mycket på den egna sidan också.

3. Vilken var din första e-postadress?
Förnamn_efternamn@hotmail.com

4. Vem skulle du vilja träffa på riktigt som du endast känner online?
Visst är jag ibland nyfiken på hur några bloggkompisar är irl, alltså om de överensstämmer med "min" bild jag har på näthinnan efter att ha följt deras bloggar i flera år. Men jag är inget fan av bloggträffar.

5. Vem i din närhet är minst uppkopplad?
Det är nog maken som vill vara ännu mera anonym än jag;-)

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

PS. Klart att Rönninge Show Chorus (RSC) tog sig till final i Barbershop-VM i New Orleans. Här finns deras show. Även SCV gick vidare. RSC sjunger imorgon kväll klockan 22:46. Håll tummarna, kolla och njut här.

16 kommentarer:

"LillaSyster" sa...

Snygg bil =)

Geddfish ♥ sa...

Jag kommer ihåg hela utvecklingen, då jag jobbat med datorer i så gott som hela mitt liv.
Häftigt.
Ja, vissa vill mer och andra backar, så har det väl alltid varit.
Gillar snygga bilar, att se på.

Susjos sa...

Verkligen en cool bil du fått med på bild!
Jag tror också att jag började med internet i slutet av 90-talet, och hade en hotmail adress.
Nu måste jag kolla in din länk på Rönninge-kören!

Hanneles bokparadis sa...

jag har fortfarande min gamla e-post adress:
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/09/uppkoppling-fem-pa-fredag.html

nalta norrland sa...

Det var nog 1998/99 jag började intressera mig för Internet/dataliv,
jag tror att det var då det blev mer vanligt att ha dator/internet hemma... eller så var jag sen ;-)

Har svarat Dig i kommentarsfältet då jag antar samma fråga lär ställas av fler :) men jo yes det har hänt på skolan.

Paula sa...

Ja du är rätt anonym o hemlig av dig här på nätet, tycker de flesta har valt den varianten. Jag har varit väldigt öppen och tillgänglig i alla år, och det har resulterat i ganska många oväntade möten, typ : Hej, jag känner igen dig, jag läser din blogg!" när man minst anar det ....Dessutom läser väl halva byn min blogg, men det är helt okej. Jag är inte den som snackar en massa skit om folk och inte heller är jag för privat, ja, alltså i mitt eget tycke. Men jag är öppen som person och tycker det är bra att så många numera är sig själva också på nätet, jag har verkligen inga problem med det.
Häftig kärra!

Klimakteriehäxan sa...

Det fanns en sökmotor som hette nåt med hund också - Dog-nånting, med den "skojiga" underrubriken "not a pile of shit"! Jag svarade dock fel på frågan om internet, tänkte på dator generellt. Då visar det sig att det där spelet jag ägnade mig åt på nätterna var nedladdat, det fanns inget internet då ...
Om du plötsligt får för dig att du vill träffa en medbloggare IRL så ställer jag väldigt gärna upp!

Ditte sa...

Roligt att läsa dina svar. Dina första tre svar stämmer ganska bra med det jag skulle svarat. Dock hade jag inget webansvar.
Kul och stort grattis till Rönninge Barbershop för att de tagit sig till final.Bra jobbat!!! Visst håller jag tummarna.
Vad gäller bilen är den superläcker. Såg många av dessa här i augusti i Saltis och kunde inte bestämma mig för vilken jag tyckte var snyggast. Roligt är ju att de i stort sett likadana ut sedan de började tillverkas.Inga nymodigheter här inte.

Ama de casa sa...

Läcker kärra! :-)

Konsulterade dataavdelningen (Anders alltså) och på hemmaplan tror han att vi har haft internet sen -95 (uppringt modem), adsl sen -99 och fiber sen -01. Sen fick vi backa till adsl igen 2006 när vi flyttade till Spanien. Fanns inget annat att tillgå där då. Långsamt och opålitligt. På så vis var flytten till Spanien ett nerköp, men det är nog den enda nackdelen jag kan komma på just nu :-)

Emma, Sol som sol? sa...

Underbar bil, kul att hitta den i ett parkeringshus!

Satt och funderade på när vi fick internet. Vi hade ju också först uppkopplat modem modell "nu får du sluta prata i telefon för jag ska koppla upp mig" och så stressade man med att betala räkningar eller vad man skulle göra för det var dyrt och mannen min stod och väntade på sin tur. Vi bodde i Väsby så det måste ha varit någon gång mellan åren 1992 och 1998.

Wikipedia säger att 1995 började folk använda sig av internet så det var säkert då, mannen min har ju alltid varit datornörd.

Den här statistiken tyckte jag var lite intressant att se:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Internets_historia_i_Sverige#/media/Fil:Internettillg%C3%A5ng_i_hemmet_1995%E2%80%932017.jpg

Freedomtravel sa...

AltaVista kommer jag ihåg! Och jag kommer ihåg första gången jag kopplade upp mig på Internet, hemma hos en dåvarande pojkvän. Intressant möte med en helt ny värld! Men det fanns väl inte lika mycket på nätet då ... ;)

Annette sa...

Kul för RSC! Jag hörde en av deras medlemmar intervjuas på P4 Stockholm i går och då tänkte jag på dig, eftersom du är min enda koppling till den gruppen :)

Jag använde alltheweb.com också, förutom Altavista. Nu blev jag ju nyfiken på om den sökmotorn finns kvar, vilket den gör, men som yahoo istället. Jag kommer faktiskt ihåg första eller en av de första gångerna jag hörde om att man kunde använda googlesökning, och det var i samband med redigering av min bok om invandrarföretagande. Jag kommer av någon anledning ihåg exakt var jag stod i rummet och att trädet utanför blommade för fullt. Varför minns hjärnan sådana saker kan man undra...

Carita Liljendahl sa...

Lite liknande bild hade vi också valt :-)

Biggeros sa...

Intressant uppkoppling!
Min man är som din och vill alltid vara anonym. Inget fel på det=) Riktigt lyxig bil och den hade inte varit fel att få provåka=)
Trevlig Lördag!

Guldkryckan sa...

Netscape var ju grejen på den tiden...fick väl min första dator genom kneget under andra hälften av 90-talet...modem fick det ju bli då..på den tiden kostade väl ett telefonsamtal på mobilen 6 kr minuten på dagtid och två kr min på kvällstid...det var helt klart annorlunda då.

Men det var en intressant tid...spelen jag köpte till datorn var fantastiska tyckte jag då..idag spottar väl datorerna ut de eventuella skivor med spel som man försöker sätta in från den tiden och spottar föraktfullt ;)

Tur det finns playstation istället numera.

Ha det bäst Bp

Anni sa...

En Morgan, vilken snygging <3