onsdag 6 september 2017

Rena rama grekiskan


Ögonläkaren var ögongodis, helt klart. Måste anses som kompensation för att jag inte förstod mycket av det han sa på svenska.


Med glasögon kunde jag läsa bokstäverna på tredje raden från slutet. Inte illa.Ögonundersökningsmaskinen. Ett tekniskt underverk som krävde gula(!!!) svidande ögondroppar. Å färgen satt kvar i ögonen ett bra tag kan jag säga. Jag såg ut som om jag hade fått gulsot.

För första gången på sisådär 10 år besökte jag en ögonläkare idag. Som vanligt hade jag en himla tur – killen var lika snygg som min husläkare;-) Problemet med ögondoktorn var bara att han kom från Grekland. Nu är det faktum inget problem alls förstås, men jag förstod inte ens hälften av det han sa på svenska. Mitt förslag att kommunicera på engelska avböjde han bestämt. Som sagt, en himla tur att han åtminstone var en fröjd för ögat, vilket ju underlättar när man besöker just en ögonläkare. Dessutom ställde han mera än gärna upp som modell:-)

Fel på ögonen?
Nej då, inget fel på varken synen, trycket och några andra grejer som jag som sagt inte förstod. Att mina ögon rinner hela tiden och att jag ser ut som jag gråtit hela dagarna beror på nå’t som jag inte heller uppfattade. Däremot ska jag i tre veckor använda en ögonsalva, massera ögonen med en kompress doppad i väldigt varmt vatten samt använda ögondroppar mot torra ögon. Allt detta ska ske tre gånger per dag. Ja ni förstår…

Mascara
Har inte lämnat bostaden utan mascara sedan jag var 15 år. Efter att ha applicerat den svidande ögonsalvan och masserat gluggarna för första gången efter läkarbesöket kan jag lugnt säga att mascara inte är att tänka på de närmaste tre veckorna. Suck…

PS. Det är (för en gångs skull) inte jag som kom på rubriken till det här inlägget. Utan det var Andreas, min speciella kompis vid köttdisken hos den lokala ICA. Vi brukar alltid prata lite privat när inga kunder väntar, och jag berättade om läkarbesöket. Att Andreas är otroligt kunnig och trevlig visste jag, men att han är uppfinnare och ”kändis” hade jag ingen aning om – tills idag. Himla kul! DS.

19 kommentarer:

nalta norrland sa...

Saknade bild på Din Andreas... var ju tvungen in å läsa om honom å hans uppfinningar :)

Skönt Du inte hade något fel på ögonen,
även om det låter besvärligt med salva å massage tre gånger om dan.

Days by Johanna sa...

Passande bra rubrik, kan vara ren grekiskan det där.

Det är rätt vanligt att ögonen rinner fast de är torra, tokigt nog, hoppas salvan hjälper.

Emma, Sol som sol? sa...

Det där är inte lätt. Vid vissa tillfällen är det ju så himla viktigt att förstå vad som sägs ... Jag menar, om man beställer in mat man inte förstår sig på må vara hänt och kanske man kan få sig ett gott skratt. Men en läkare. Eller polis. Jag råkade ut för det när jag var 20 år och fick urinvägsinfektioner om och om igen. Jag förstod inte vad läkaren sa, men penicillin fick jag och blev väl bra. Till nästa gång igen. Minns att jag ringde hem och bara grinade, mådde så himla dåligt!

Må dock dina ögon må bättre efter dina tre veckors baddande.

Anki sa...

Klockren rubrik :)
Skönt att veta att det inte är några allvarliga fel, men trist med torra ögon och extratrist att behöva kladda med salva. Hoppas den hjälper bra så du kan ta fram mascaran snart igen :)

Mias Mix sa...

Låter inget roligt med rinnande ögon. Hoppas salvan hjälper. Och vilken tur att du fick träffa en snygging, lite plåster på såren. Riktigt jobbigt när man inte förstår vad en läkare säger...

Sv: Sonen har helt enkelt ingen energi kvar i kroppen efter sin utbrändhet. Orkar inte gå eller prata, bara ytterst lite. Men han orkade vara med på bröllopet och var kvar tills varmrätten. Det gladde oss alla jättemycket!

Mias Mix sa...

Jag igen.. Glömde tacka för dina komplimanger om bröllopsbilderna. Tusen tack!! Tur att jag fått träna lite denna sommar. Bröllop är riktigt roligt att fota tycker jag nu när jag gjort det några gånger.

Ditte sa...

Bra rubrik här och fint med en vän vid köttdisken som har idéer.
Men jag kan nog tycka det är minder ok med en läkare som man inte helt förstår. Tänk om en som patient hör illa eller är äldre och inte kommer på hur svaren ska tolkas.
Kanske en tolk hade varit bar att ha till hands på läkarmottagningen. Just i sjukvårdssammanhang tycker jag dte är oerhört viktigt att jag till fullo öfrstår vad min läkare säger. (Har ju nu veckliga kontakter med SÖS och är glad över att jag har en läkare där jag helt öfrstår vad han säger- )
Trist med dina ögon men hoppas nu att salvan hjälper dig och att du ska slippa besvären.
Och mascaran kan ju vänta.

KajsaLisa sa...

Kan det inte vara allergi mot mascaran, testa utan ett tag. Han kanske sa det han skrivit på skylten, kan vara ett hemligt ögonläkarspråk. Kul att han ställde upp på bild. Som jag sa just ask them :)
Idag släppte jag ett positivt inlägg.

Ama de casa sa...

Det är lite dumt när man inte förstår allt. Själv har jag haft liknande problem inom sjukvården i Spanien, men där får jag skylla mig själv som är så usel på spanska...
Skönt att det inte var nåt fel på ögonen. Hoppas att salvan (som väl egentligen inte skulle behövas då det inte var nåt fel?) hjälper.

Det där med att gå ut utan mascara vande jag mig av med för mååånga år sen. Man vänjer sig snabbt, och det är sååå skönt att slippa ta bort den på kvällen :-)

Susjos sa...

Verkligen trevligt ögongodis! Trist bara att inte förstå svensk-grekiskan!
Hoppas dina ögon blir bättre nu! Förstår dej det där med mascara, fast för mej är det kajal jag inte kan gå ut utan!
Kunde inte komma in på länken om din kändis-uppfinnare, får väl försöka igen!

Sv: Vi lägger våra önskescheman själva, sen får vi några veckor på oss att korrigera så vi är lika många på nätterna, och där kan det ju ibland uppstå lite tokiga nattpass när man tar bort, eller lägger dit pass. Sen gör arbetsgivaren en sista finputs om vi inte har korrigerat allt tillräckligt. Fördelen är att man kan lägga ett antal "veton" där man inte vill bli inlagd, t.ex om man är bjuden på nån fest eller annat då man måste vara ledig. Nackdelen är att man ganska sent får sitt färdiga schema, och att man kan ha blivit flyttad på....

Olga T sa...

Men så jobbigt att inte förstå!!
Kul med tändsticksasken. Hade glömt den.

Anki sa...

Tack BP - det känns bra att du är glad för min skull :) Jodå, den är ätlig och jag tycker den är god, men det är en svamp som man antingen gillar eller ogillar - och som sagt jag gillar den :) Jättegod både till stuvning och till sås - perfekt till t.ex. en pastasås. Den går jättebra att fritera eller bara knapersteka den och lägga på en knäckemacka - räcker till flera mackor :)
Grattis till första trattisskörden på ICA då! Aha ... så engelsmän gillar inte svamp!
Det gick bra med Lasse - och om ultraljudet är OK idag så får han komma hem i morgon :)

Steve sa...

Grekiska läkare är visst vanligt i Sverige. På USÖ ( Universitetssjukhuset Örebro) arbetar 50 grekiska läkare.blev jag varse när jag i fjol sommar var inne för min plötsliga hörselnedsättning och träffade en grekisk läkare. Hon var väldigt pratsam , men jag förstod inte heller mycket av vad hon sa. Så blev det mesta oxå fel, bl. a. blev 90 dagar till 270 dagar. Trevlig var hon i a f och vi pratade bl. a. om hennes hemö Lefkas som jag besökte nån gång på 80-talet.

Marina sa...

Kul rubrik! Hoppas det löser sig med ögonen så du inte behöver gå osminkad i onödan ;)

Biggeros sa...

Det var ju tur att din läkare var en fröjd för ögat om ni nu inte kunde kommunicera med varandra=)
Det var attans att din vän Andreas är uppfinnare och kändis. Hoppas att han har tagit patent på dessa modeller.

Monica sa...

HIHI vi har inte samma smak vad
gäller män ser jag:-)skönt att det mesta var ok.
Undersökning kanske men när man som jag opererat
2 gånger vill man nog förstå vad doktorn säger.
Ska försöka få husläkaren att skriva remiss till
Sophiahemmet för vänster öga går inte det betalar
jag ur egen ficka igen.
När vi flyttade ut i bushen slutade jag med mascara
ytterst sällan spacklar jag upp mej nu för tiden loppet
är ju i alla fall kört HAHA
Ha det bra

Karin sa...

Jag har två teorier om dina rinnande ögon, kanske inte rätt:-)))
1 Allergi mot mascaran eller rengöringsmedlet
2 Torra ögon kan ge rinnande ögon hur konstigt det än låter. Kroppens försvar.
Ögondroppar brukar hjälpa.
Kramar Karin

FREEDOMtravel sa...

Mascara har jag försökt kleta på ungefär två gånger i mitt liv. Resultatet? Det är nog bättre att jag låter bli... ;)

Andreas matblogg sa...

Tack för omnämnandet. För den som vill har jag ett instagramkonto som heter utmark där jag postar bilder om mat och mitt liv i övrigt.

Mvh

Andreas