måndag 18 september 2017

Glad måndag

Att Stockholms tunnelbanestationer är en enda lång konstutställning vet många. SL gör till och med guidade visningar av alla fantastiska verk som finns där under jorden. Pendeltågsstationerna ser däremot inte lika fina ut.

Citybanan
Men sedan den 10 juli, då den 6 kilometer långa Citybanan mellan Centralen och Odenplan invigdes finns det nu åtminstone två otroligt fräscha stationer med fantastiska utsmyckningar. Å sådant gör mig otroligt glad:-) Efter att ha sett resultatet så förstår jag att det tog hela nio år att bygga banan.


Citybanan ligger långt ned, riktigt långt ned (som djupast 45 meter!!!) i den bergiga underjorden. Här ser ni entréhallen vid Centralen. Otroligt coolt tycker jag.


Den här utsmyckningen är kanske inte riktigt i min smak, men när jag ser resenärerna sitta där vid trädstammarna i ”skogen” blir helhetsintrycket ett helt annat. Läckert!Ljusinstallationerna i taket på upp- och nedfarten vid stationen Odenplan är en absolut höjdare. Det är en fröjd att åka i dessa rulltrappor.


Det är Carita som har uppfunnit ”Glad måndag”.

11 kommentarer:

KajsaLisa sa...

Visst är det vackert där nere, kollat i lite själv men det blev tyvärr inte så mycket fotat. Får återkomma med det senare. Jättefina bilder, speciellt taket i rulltrappan.

Ditte sa...

Håller helt med dig!
Har åkt på konstrunda i tunnelbanan och det har varit en upplevelse i sig. Och Visst är ljusinstallationerna på Odenplan häftiga. Här kan en åka upp och ner flera gånger bara för att...
Fina bilder. Men trädstammarna har jag misssat...Tack för att jag nu fick se dem. (Har passerat dem men i rsak takt)

Steve sa...

Hur läckert som helst. Hoppas nu bara att konsten får vara i fred.

Anki sa...

Riktigt läckert! Jag har åkt tunnelbana högst fem gånger i hela mitt liv ... och tycker rulltrapporna är en skrämmande upplevelse! Snacka om att vara en lantis :)

FREEDOMtravel sa...

Oj jag måste kolla in fler ställen ser jag, som Odenplan! Älskar våra nya fina nedgångar! (Chockades lite i Rom. Hjälp vilka gamla skruttiga tunnelbanor och tunnelbanestationer de har...!!!)

Anita-Malta sa...

Men sååå himla läckert! Snyggt, spännande och påkostat. Ett måste vid nästa besök i Stockholm plus att där finns så många fotofynd. Tack för att du delar med dig :-D Toppenbilder, speciellt de två sista.

Ja, nu är vi här i Kuching igen fast jag måste medge att det inte kändes helt rätt att lämna Malta i september då den värsta värmen lagt sig och det är ganska så behagligt. Men eftersom vi inte kommer kunna resa på lång tid framöver var det nödvändigt för att "stänga" lägenheten, se över alla framtida räkningar osv, osv. Men det går ju ingen nöd på oss precis och om fyra veckor flyger vi hem igen :-)

nalta norrland sa...

Snyggt :) Man blir ju glad att se annat än grått, grått och grått ;-)

Det var länge sedan jag åkte tunnelbana... tror det var typ våren 2005,
då var jag och C till Stockholm.

Ama de casa sa...

WOW!!! Verkligen läckert! Kul för pendeltågen att få sig ett uppsving :-)

Att det fanns guidade visningar av tunnelbanestationerna, det hade jag ingen aaaaning om. Kul idé!

Anni sa...

Tänk att jag tycker precis tvärtom! Jag är så besviken över att de inte tagit ut svängarna och låtit pendeltågets perronger bli lika vackra som tunnelbanans. På dina bilder ser det ju ut som om man gjort mycket, men jag tycker mesta att det är stort och ödsligt. Jag skulle vilja ha mer synligt som gör att man kan orientera sig. Ljusen på Odenplan har jag inte hittat än, är orolig för att de kan ge ögonflimmer. Är de mot Vanadisuppgången?
Men jag har lärt mig hur jag ska åka för att snabbast komma till Gamla Stan nu och det går fortare än när jag tvingades kryssa bland folk i gången under Spottkoppen.

Och tack, kroppen mådde riktigt bra på söndagen. Lite stel, men inte mer. Dessutom hade jag ingen kåsa utan en mugg, borde nog skrivit det. Och sittunderlaget använde jag aldrig, så jag kunde ha minska packningen än mer :-)

Anders W sa...

Snyggt!!!

Eva Trillian sa...

Det är läckert när det görs något lite extra av vardagliga ting :)