tisdag 1 november 2016

Ett "myntigt" inlägg om pengar


Makens samling av en- och tiokronorsmynt. Längst ner ser ni de nya en- och tvåkronorsmynten. Mynt är otroligt svåra att fota märkte jag...

Det här inlägget är inspirerat av Monica. Precis som jag vågar vägra Facebook vågar hon vägra använda betalkort. Hon och maken Jacob föredrar helt enkelt kontant betalning. De två blev kanske rätt glada när Riksbanken den 1 oktober releasade nya en- och tvåkronorsmynt samt några nya sedlar. Där verkar man alltså fortfarande tro på kontanter.

Samling av gamla mynt
Precis som Monica och Jacob så har maken samlat på sig en massa mynt. Monica lägger sina mynt i en gammal askkopp (bra återanvändning när man slutat röka). Maken sorterar pengarna och stoppar enkronorna i ett glas som en gång i tiden innehöll Dijon senap – bra återvinning där också. Å glaset väger ett ton. Pengarna var en gång i tiden avsedda för parkeringsautomater. Problemet är bara att de flesta maskiner inte tar mynt längre. Så vad göra? Vår bank tar heller inte emot kontanter längre. Här kommer några BP-lösningar på problemet:

Lösning #1 - betala varor med mynten
Föreställ er en lång kö hos den lokala ICA. Jag ska betala varor för säg 234 kronor. Där måste mynten matas in en och en i automaten. En timme och en betydligt längre kö senare kommer jag att bli lynchad av mobben. Dålig lösning med andra ord.

Lösning #2 – kolla mynten
Hörde häromdagen att riktigt gamla enkronorsmynt (årgång 1942) är gjorda av silver. Har man sysselsättningsproblem kan man ju sitta i timmar och kolla när mynten är tillverkade. Dessa gamla mynt verkar vara eftertraktade av samlare. Har dock inga sysselsättningsproblem.

Lösning #3 – betala fika/lunch/middag
Är man i stan och ska fika/äta lunch eller middag skulle man ju kunna betala med mynt. Icke! Det flesta caféer/restaurangar i Stockholm tar inte emot kontanter längre dom heller. Å tänk så pinsamt att räkna fram exempelvis 500 spänn plus dricks i enkronorsmynt…

Om ni har några alternativa förslag är jag idel öra;-)


En jultomte som är aningen tidigt ute.


Pappa till vänster med två barn.


Brukar inte pussa på mina bloggläsare. Det gör jag inte nu heller. Men jag tycker att munnen är riktigt vacker - för att vara ett hål i en gångplatta alltså.

PS. Bara första bilden har med inlägget att göra. Resten föreställer naturlig street art. DS.

29 kommentarer:

Susjos sa...

Jag har också en burk med mynt, blandat enkronor och femkronor. burken har jag målat själv, hm...kanske får visa en bild på bloggen (tack för tips!) men vad ska man använda mynten till ja????
Tack också för pussen! Behövdes denna regniga novembertisdag!

Comsi comsa sa...


Det var ju tur du skrev att det var en mun, ha ha ha....
Har slutat samla mynt....

Kram ❤

Ama de casa sa...

Vi lever också efter principen att cash is king. Här får man dock en massa små, bruna pengar värda noll och inget (nästintill). På Alcampo på Zenia Boulevard kan man peta ned dom i självskanningsmanicken, och sen betala resten med kort. Himla bra! Nu kan man såklart betala resten med kontanter också, men då riskerar man att den spottar ut växeln i ännu mindre myntvalörer än dom som man matat den med. I vissa fall är kort faktiskt bättre än kontanter, alltså :-D

nalta norrland sa...

Sanslöst att butiker (och banker) vägrar ta mot mynt, helt knasigt.

Jag betalade Elins senaste bio besök (60:-) med 5 kr & 10 kr - eftersom bion drivs av IOGT så har de ej kortläsare utan det är kontanta pengar som gäller.

Även på Filadelfias Lördagsloppis är det kontanter som gäller.

Så här i glesbygd används fortfarande kontanter :)

Emma, Sol som sol? sa...

Hade för mig att jag skrivit ett inlägg om det men näpp, tydligen inte.

Hur som helst var det som så att när vi flyttade hade vi en väldans massa kontanter eftersom vi sålt saker via Blocket och loppis osv. Sonen hade en hiskelig massa mynt eftersom hans gulliga farmor stoppade alla mynt i en sparbössa och denna tömdes till honom.

Vi gick till ICA Maxi och fick av dem myntrör. Dessa fyllde vi sedan och gick tillbaka med, de vägde dem och kollade i en lista att det var rätt vikt och vi fick sedlar tillbaka. Sedlarna är ju lättare att hantera, i alla fall om man bor kvar i Sverige. Om man som vi då inte ville stå där med en massa tusenlappar i SEK? Ja, då tänkte vi att vi använder oss av de där finurliga insättningsautomaterna. För är pengarna på kontot så kan man sedan omvandla dem till önskad valuta.

Men när insättningsautomaterna bara krånglar? De vägrar ta emot sedlarna precis som bankpersonalen? Då blir man arg! Riktigt arg och skäller på bankpersonalen. Sedan går man hem och beklagar sig till mamma som sa att hon kan ta pengarna och föra över motsvarande på mitt bankkonto. Win-win för mamma gillar att handla med kontanter och dessutom behöver hon växel emellanåt till Barnteatern och andra uppdrag hon är inblandad i.

Så mitt tips är att hämta rör och växla mynten till sedlar. Och planerar man att lämna landet, spara det inte till sista veckan.

Emma, Sol som sol? sa...

Glömde kommentera alla förb... EUR-mynt. Den lilla portmonnän blir emellanåt riktigt tung av alla 1-, 2- och 5-centar. Avskyr dem! Inte ens P-automaterna tar dem trots att jag envisas.

Bort med dem!

Geddfish ♥ sa...

Ser också en massa figurer i din street art. Men munnen, den var änna likblek ;)

Det där med mynt, det drar igång tankar och känslor. Det är ju trots allt rikedom, på ett eller annat sätt, beroende på behov, tillgång och avsaknad.
Sedan länge så gillar jag inte mynt och har dammsugit alla mina gömslen, äger inte ett löst längre. Men några sedlar måste man ha, annars pinkar hundarna på en, sa min make, som alltid hade mycket cash hemma.
Kommer ni ihåg de gamla avlåbnga rosa laxarna eller långschalarna?

nalta norrland sa...

Hm allvarligt BP, läs mitt blogginlägg en gång till å kolla på bilden... blir ju lite orolig för Dig ;-)

Visst Du har rätt på sätt å vis att det vintertid öppnas sådant som är stängt mer eller mindre under barmarkssäsong, men, men ;-)

Days by Johanna sa...

Haha härliga lösningar. De får gå på loppis och marknader, farmför allt det sistnämna de vill ha mynt! Vi hade ens tor skål, men då mynten skall bytas ut, så ville vi göra av med dem, så hade med dem på marknad i sommras, och de blev så lyckliga!

Statistik programmet funkar igen, men är sugen på köra något outside the box. Vad kör du? =)

Meta sa...

Jag har inte fattat varför man måste göra om mynten hela tiden bara svårt att hålla rätt på vad som är giltigt. Gillar inte alls de nya kronorna. Tänker på de gamla fem och två öringarna.För inte tala om sedlarna leksakspengar. 200 är ju farlig så många som jag vet som har missat att det är en sån och blivit lurad.
Ja jade ska väl ha nåt att göra de som håller på med det.
Ha nu en fin och bra onsdag i morgon antar att ni får lite snö
Kram Meta

Ditte sa...

Börjar med den härliga streetarten. Läcker och uppfriskande. Tomtar gillar jag vanligtvis inte men här var ett fint undantag.
Jag vågar vägra Facebook och jag vågar vägra att alltid betala med kort. Tänk på ICA när kunderna framför har testar sin fem kort och inget fungerar och varorna ska lämnas tillbaka...Puh!
Känns nästan bättre då med en burk mynt.
Eller att betala en tidning med kort som heller inte fungerar. (Oftast saknar nog korten pengar....)
Man får nog vara glad åt att det i Sverige ens finnskontanter men kanske blir det ett uppsving nu med nya sedllar och mynt.
Här i Spanien och på många ställen både i Europa och resten av världen, utom USA är cash fortfarande "king." Och för ev. kommande nödsituationer tror jag det blir kärvt att betala för hjälptransporter i form av kort.
Men kanske om pengarna kunde växlas in blir det lättare...
Vet att några banker tar emot. Eller tog emot...
Men kanske stiger mynten också i värde...
Intressant är det.

FREEDOMtravel sa...

Modigt att vägra kortbetalning! När vi kom hem från Europa-resan hade alla börjat med Swisch. Vi vägrade nog i ett halvår, men sen gick det inte längre. Plötsligt ska allt swichas. Till och med bärgningsbilen ville ha betalt med Swisch...

KajsaLisa sa...

Vet inte, ring Riksbanken och fråga.För övrigt tycker jag det är åt helvete, vi lever i en demokrati och då är det medborgarna som bestämmer hur vi skall betala, inte banker och affärer.

Guldkryckan sa...

Har lyckats bli av med alla mynten man samlat på sig här...föredrar ju egentligen kontanter jag med men vad ska man göra när fler o fler ställen bara tar kort?
Jag accepterar det med en knuten hand i fickan ;)

Köpte läskedryck och kebab i flera månader med alla mynt...i förorten tar den ännu kontanter tack och lov.

Tackar för tipset om den där bloggen...åtgärder vidtagna.

Ha de :)

Anki sa...

Brukade tidigare spara på mynt, men har slutat med de då jag i stort sett aldrig betalar med kontanter. Däremot tycker jag det är helknäppt att inte ha valmöjligheten att göra som jag vill och att bankerna inte tar emot kontanter längre.
Kul figurer ... första figuren är absolut en tomte, men munnen... hm... liknar ett infekterat sår tycker jag.

Susanne sa...

Jag har aldrig kontanter och numera när swish finns så behövs de ännu mindre. De enda mynt jag har i lådorna är utländska mynt som jag förhoppningsvis kommer få användning av.

Steve sa...

Jag var oxå en inbiten kontanthandlare när jag ff var ute i svängen. Numera uppskattar jag betalkorten när allt mitt handlande sker via internet. Alla gamla mynt som jag samlat på mig genom åren sålde jag för en tid sedan och fick riktigt bra betalt.

Monica sa...

Ett land utan kontanter blir rena
bananrepubliken plus att stat och
banker har koll på vart enda korvöre
du har, inget jag gillar.
Att folk blir rånade på nätet när dom
sover händer inte oss vilket känns skönt.
Telia skröt med att nu har vi slutat med
kontanter bara för att skydda personalen
från rånare, HAHA nu går man in och tar
allt vad varor dom har istället hur ska
dom lösa det tro ????
Här är det fullt med snö, bläää
Ha en bra dag;-)

Monica sa...

Lite svårt att se tomten först men
dom andra gick bra;-)

Guldkryckan sa...

SV: Han fick "stopp" i urinen och blev inlagd förra måndagen...nu fick han istället komma hem med en massa mediciner som vi då ska spraya in i munnen på honom två ggr om dagen.
Ingen lätt uppgift kan jag meddela men vi har lyckats hittills.

Hoppas det räcker så...han gillar inte resan till och från Djursjukhuset.

Marina sa...

Jag tillhör de som väldigt sällan har kontanter i plånboken. Jag tycker det är bekvämt med kort och swish. Jag har plockat ner mynt jag har haft liggande i rör och tar med hela rör och betalar med och på många ställen funkar det väldigt bra.

cat sa...

Handla mer på loppis och hantverksbodar, eller på marknader. Vips så är ni av med mynten. Alternativt spara dem som inte blir ogiltiga, för om elen/tekniken gör ett längre avbrott, så är kontanter det enda betalningsmedlet.
Väldigt stor mun där på gatan :-)

Mias Mix sa...

Vi har också en burk med mynt. Förr när man bara handlade med pengar blev den full på 1½-2 år och innehöll mellan 7-10 000 kr. Det tog vi alltid som semesterpengar. Kändes jätteroligt! Men nu använder man ju mest kort. Min massör och min hovslagare tar bara kontanter så du kan ju alltid växla med mig så kan jag betala massören med 500 enkronor nästa gång :) Har inte fått någon av de nya mynten ännu, men har ju inte heller handlat med pengar.
Älskar din street-art! Du kan verkligen konsten att se figurer i allt. Precis som Eva ser ansikten i allt :)
Har nog glömt berätta för dig hur underbart förtjust min man är i glasunderläggen jag fick av dig! Ja jag gillar dem också, men det är så kul för han säger varje vecka hur fina de är :) Tack än en gång!! Och visst är det Annis butik men visste inte om hon ville att jag skulle skriva det :) Hade mailat med henne innan så visste att hon tyvärr inte jobbade den dagen.

cissi sa...

Jag har också mynt i burkar här och där. En del butiker har ju stora hål där man kan stoppa in mynten som sen räknas av apparaten. När jag ska till en sån butik brukar jag passa på att fylla plånboken. Ibland har jag oturen att få tillbaka nästan lika många som jag stoppat i, men av dom brukar i varje fall några vara nya. :)

Jacob sa...

Jag var på Stockholm fisk idag för att äta lunch med min dotter. Mycket god och välsmakande lunch. Men när jag skulle betala kontant vacklade servitrisen till och det var inte långt ifrån att hon svimmade.

Carita Liljendahl sa...

Här fick du till det :-) Gamla mynt är intressanta!
Men en del av de där är väl gångbara än, tiokronorna?
Hade gärna sett dig i kön där du vill betala 324 spänn med mynt :-D

Anita Malta sa...

Vågar vägra Facebook !! Vägrar egentligen inte men vill inte och det är det som gäller, iallafall för mig ;-)
Att vägra betala med kort kan vara nog så svårt ibland därhemma då det idag nästan ses som något självklart. Heja Monica !!

Intressant läsning här, tar bankerna inte längre emot kontanter, inte heller parkeringsautomater !!! Jisses, hur ska detta sluta, tänker tanken om det elektroniska systemet plötsligt skulle krascha, inte helt omöjligt, och det pengalösa samhället fungerar då inte längre. Väldigt mycket som inte skulle funka alls. Lite skrämmande.

Var var jag nu då.. jo, BP´s alltid så smarta lösningar fast de var inte så där jättesmarta men väldigt roliga :-) Så att gå på krogen i Stockholm med en tjock plånbok men utan kort kan idag leda till en pinsam situation när man har ätit och ska betala. Vart är vi på väg.. Här på Malta är det inte lika utbrett (ännu) :-)

Eva Trillian sa...

Slutar man bara spara på dem så kan man alltid, sakta men säkert, bli av med dem på småköp :) ELLER så kan man ju hitta en välgörenhet som man verkligen tycker gör sig förtjänta av en tung donation! ;)

Anni sa...

Jaha, du har hittat mig nu ;-)

Eftersom du är pensionär kan du ju ta lite mynt i taget och handla på ICA på tider när det inte är kö. Jag har avverkat min myntsamling i mindre portioner, men måste ha kvar en del som växelkassa på julmarknaden. Det här är ju första gången vi byter ut mynten, tidigare har de gamla inte upphört att gälla.

Men du,den där sista bilden, den är väl ingen puss. Den passar betydligt bättre ihop med dina snöskulpturer ...