måndag 7 november 2016

Helgbilden - alternativt julpyssel


Nu är det faktiskt som så att bloggkompisen Kajsalisa egentligen har ”ensamrätt” på att blogga om Hobbymässan, då hon och hennes syrras grabb besöker mässan varje år. Själv har jag inte varit där sedan den flyttade från Frescatihallen till Älvsjömässan och det är ett antal år sedan kan jag säga. Men som jag skrev i mitt lördagsinlägg blev det en rolig rundvandring där i år - bortsett från könsfördelningen då.

Modelljärnvägar
Nu vet jag ju att Kajsalisa är tokig i modelljärnvägar, så jag tänker inte klampa in på hennes ”specialitet”, speciellt inte då jag kunde konstatera att modelltåg i rörelse är lika knepiga att fota som drönare. Kajsalisa lyckades betydligt bättre med det. I stället bjuder jag er främst på olika varianter av ”alternativt julpyssel” som inte innehåller tomtar, kort, pepparkakshus, änglar och annat ”pyntigt”. Om ni inte gillar denna sorts sysselsättning är det bara att sluta läsa här. Ni som tycker om alternativt pyssel - enjoy!


Här ser ni en modellkatamaran som drivs med solceller. Killen på bilden har konstruerat båten.


Som ni ser är det inte bara gamla och för det mesta extremt överviktiga "60plus-gubbar" som pysslar med modellbyggen. (Det finns yngre överviktiga killar också som ni ser.) Här är det radiostyrda bilar som sätts ihop. Tyvärr inte en tjej så långt ögat når...


Far och son(?) som färgsätter små plastfigurer med gammal, hederlig Humbrol färg.


Vad dom här killarna pysslar med vet jag faktiskt inte, men det har något med modelljärnvägar att göra. Å kolla den fina gamla lödkolven. Jag har en likadan:-)


För 20 kronor kunde "hobbyiståterväxten" prova på att bygga ett hus. Otroligt poppis och ungarna blev glatt påhejade av sina pappor och en enda mamma. Inga tjejer i sikte här heller...


Dessa räls tyckte jag var så otroligt läckra. Här körde en modelljärnväg modell XXXL - à la USA alltså.


Dom här två bilderna med handmålade tennsoldater är till dig Kajsalisa. Har ju lite dåligt samvete för att jag klampade in på ditt "revir", så se fotona som en liten present;-) Dessutom är de ett tack för att du gillade min bild på soldaterna i lördagsinlägget. Det är ju inte alltför ofta man får en komplimang av ett proffs;-)

Fler Helgbilder hittar ni hos Marit.26 kommentarer:

Meta sa...

Här är huset fullt av den där modellvaran med tåg. Ibland kommer jag inte fram. Mannens stora intresse. Han var naturligtvis där hela dagen. Det är roligt att byggandet förs vidare till de yngre. Även om det är pojkar. Men jag känner några flickor och kvinnor som håller på med.
Ha nu en fin vecka
Kram Meta

Comsi comsa sa...


Jag delar tyvärr inte detta intressant, jösses det blir rena gytjan i mitt huvud. :))

Kram ❤

Ama de casa sa...

Pyssel är inte riktigt min grej, varken vanligt eller extraordinärt sådant. Men jag gillade alla dom där pyttegubbarna på sista bilderna. Undrar bara vad dom där på näst sista bilden försvarade för fyrkant? Varför var den så viktig, tro? ;-)

Geddfish ♥ sa...

Inte riktigt min grej, men yngste sonen Thomas har hållit på en del. Och gör så än, och nu har han ju Lowe att bygga med ;)

Nånting för dig, BP, det har jag förstått. Så du äger en lödkolv. Japp.
Bra fångade bilder med mycket liv och gester i!

Susanne sa...

Trodde det där var en utdöende hobby, skoj att det kommer in ny generation.

Days by Johanna sa...

haha ser nästan ut som killen med katamaranen sitter och ber att den skall funka!

Nej kurator är nog ett ganska otacksamt yrke många gånger, men samtidigt glädjande att de någon börja må bättre. Så för mig när jag var gravid, från vilja adoptera bort barnet till må mycket bättre, den förändringen är nog kul och se!

jag förstår vad du menar med att ni valde bort barn, det är tuftt, mer tufft än jag kunde föreställt mig, och jag är mer än nöjd med Hugo, och jag längtar till han är större, även om det finns många mysiga stunder! :)

och tack snälla du för dina peppande ord om jobbet och cancern! Du är en klok kvinna!

Meta sa...

Det är Fleischman( hur det nu stavas) som gäller det andra är bara för samlare säger han.
De har sina träffar med moduler som de far land och rike runt med.De kör trafikspel( ett bestämt schema för vissa tåg samtidigt) och egen körning.
Ha det gott
Meta

nalta norrland sa...

Meen YES så skoj, dit skulle jag ju absolut gått om jag nu hade haft chans ;-) gillar ju modelljärnväg, är dock inte så där pysslig numera.

Hade ju tänkt skriva något som jag nu glömt bort så jag återkommer en annan gång... när minnet återvänder ;-)

Ditte sa...

Jag hade stor glädje av ditt inlägg och just detta att bygga har jag blivit introducerad i via barnbarnet Max. Han hade verkligen gillat att vara här på mässan och är jag hemma nästa år så ska vi absolut gå hit. Rälsen var häftig och likaså alla de handmålade tennsoldaterna. Vilket pillegöra.
Modelljärnvägar har vi sett ute hos Lasse Åbeg i Bålsta och på Spårvagnsmuséet men Max vill se mer och jag hänger med om det är möjligt.
Och altrenativa pyssel gillas högt.


Days by Johanna sa...

Tack! Kände jag var tvungen och blogga om det, annars brukar jag ignorera anonyma kommentarer, men denna ville jag lyfta på bloggen. Ja vissa tänker mer än andra och en del har otur när de tänker.
Fast är glad brukar så sällan få dem, och de få som kommer brukar kunna generera i bra blogginlägg, så jag får väl tacka för inspirationen! :)

Tråkigt med en sådan människa, jag brukar med radera om en skriver massa såna, hoppas hon lägger av. Hoppas inte det är den typen som höll på hos mig för ett tag sedan :)

Susjos sa...

De handmålade soldaterna är ju bedårande! Kul att det finns intressen för allt!

KajsaLisa sa...

Kul att se det jag missade och dina tennsoldater blev bättre än mina, du kan jämföra nu om du vill.
Det du undrar över kallas etsning och har faktiskt lite med fotografi att göra.
Jag har sett när dom byggt med etsade detaljer.
Jag förstår det inte exakt, men tydligen går det till såhär ungefär. Man lägger ljuskänslig folie över en tunn mässingsplåt. Sen fotograferar man och folien fungerar ungefär som gammal film. Det som blir kvar bildar ett skyddande lager på plåten och har det mönster man vill etsa. Sen doppar man plåten i ett syrabad och det som inte är skyddat fräts bort.
Jag har sett sådana plåtar och mina släktingar har byggt med dom, t.ex. vagnar som man sen löder ihop eller smådetaljer som fönster. Detaljrikedomen blir fantastisk.
Googlade lite på det och hittade en kul länk där du kan se etsade plåtar med fönster och andra husdelar.

http://www.frykmo.se/mj/projekt/drambo/drambo_destilleri.htm

Eva Trillian sa...

Härligt med en mässa där entusiaster kan mätas :) av den anledningen brukar jag gå på Tändkulemotorns dag i Lysekil - en massa entusiaster som , stolt, visar sina motorer och maskiner :) Skön stämning!
Sv: Allround-däck ... vet inte det jag ... på glashala vägar? Funkar det verkligen?

Monica sa...

Tänk vad mycket roligt man kan göra
om man har finmotoriken i behåll:-)
Hade en järnväg i trä när jag var
liten, som vuxen skulle jag vilja ha
en med riktig räl som på din bild.
Man kanske skulle komma till skott
och bygga sej en;-)
Läckert med tennsoldaterna, det var
ordning och reda när man krigade förr
i tiden.
Ha en skön dag i snöovädret:-)

Marina sa...

Jag tycker bättre om tomtar och pepparkakshus ;)

Anki sa...

Det här med pyssel är inte riktigt min grej - har inte det tålamod som krävs. Tack för att du bjuder på en massa fina bilder från mässan - kul att se allt man kan göra om man är duktig :) De där tennsoldaterna gillar jag!

Beppan sa...

Tålamodskrävande hobbies det där! Måla tennsoldater skulle jag inte fixa. Måla med ljus har blivit min grej = använda kameran... :-)

Anita Malta sa...

Oj, det här var nästan lite mycket för min hjärna just nu, bara tanken på pyssel känns lite tålamodsprövande efter att ha suttit framför datorn hela dan och "pysslat och pusslat" för att få ihop det.
Men medger att det är ett helt fantastiskt "jobb" de sysslar med och vilket brinnande intresse de måste ha. Snyggt dokumenterat i ord och bild som alternativ till Julpyssel :-D

Svar: Tack för kommentaren Beate, ja vi har nog samma fantasi och även samma åsikt. Av två onda ting väljer man förhoppnigsvis det minst onda ;-

cat sa...

Jösses vilket tålamod de måste ha! Själv älskade jag att titta på pappas modelljärnväg som stod i vårt hobbyrum i mitt barndomshem. Tyckte verkligen om miniatyrer av alla de slag, men tyckte det var urtråkigt att göra dem. Misstänkte att du skulle känna igen gubben.

FREEDOMtravel sa...

Härligt med en massa entusiaster! :) Svar: Nem Nem Quan var en av mina stammis-lunchställen när jag jobbade på Medis. Älskar deras färska vårrullar! :)

Unknown sa...

Än en gång något jag missat. Här hade jag älskat att hängt.
Har faktiskt satt ihop ett bilmodellbygge under min barndom/ungdom...mycket svårare än vad jag hade föreställt mig men...ooo så kul.
/Kiki

Hanneles bokparadis sa...

var är kvinnorna?

Annette sa...

Nej, missade jag mässan i år igen..? Jag gillar inte bara smalspåriga järnvägar som Roslagsbanan, jag gillar lok och tågräls och hobbybyggen också. När barnen var litet yngre byggde vi världar för deras Schleichhästar med material man brukar använda till tågbanebyggen. Jag försökte hitta bilder på det i bloggen, men jag har väl inte taggat inlägget så bra, så jag hittade det inte.

Fascinerande att det mest är män och pojkar som intresserar sig för hobbymässan.

Åke sa...

Så trevligt att ni visar upp sånna här mässor för vi som har lite långt att åka :) Tänk vilket pillergöra att bygga sånt här ;) Mycket trevligt reportage :)

Anni sa...

Älskar entusiaster och nördar! Dina bilder visar så tydligt hur otroligt engagerade de är!
Men tänk att ni inte såg varandra, du och KajsaLisa!

Anders W sa...

Oj, vilken miss. Här skulle jag vilja varit med. Tack för bilderna.