lördag 5 november 2016

Ett stort tack till mina föräldrar

Nu kanske ni undrar om det här inlägget (som så många andra bidrag idag) ska handla om mina förädrars grav, gravljus och blommor. Om ni tror det har ni dock helt fel. Rubriken ”kom till mig” efter att maken och jag besökt Hobbymässan i Älvsjö idag. Snart ska ni få höra varför jag valde den rubriken.

Bra uppfostran
Mina föräldrar, som absolut var före sin tid har gjort ett utmärkt jobb med min uppfostran, speciellt pappa. När jag var tre år blev jag maskot i pappas fotbollslag. När jag var sju eller åtta år gammal visade pappa mig hur man kunde bygga och leka med Märklin modelltåg. Ytterligare några år senare fick jag plastbyggsatser av bilar att sätta ihop. Senare i livet har maken och jag byggt både plastmodeller och radiostyrda bilar tillsammans. Själv lyckades jag med att bygga en båt i en flaska.

Flera decennier senare
Flera decennier senare kunde jag idag konstatera att alla hobbyn ovan är vikta för män. På mässan var 97 procent av utställarna män. Tre procent var kvinnor, varav två demonstrerade dockhus(!!!) och en tävlade med en radiostyrd bil bland 10 killar. Bland besökarna var fördelningen 80-20 procent - i männens favör alltså. Måste säga att jag var aningen chockad. Inte att undra på att rosa fortfarande är en typisk tjejfärg och blått gäller för killar. Har vi inte kommit längre? Nej uppenbarligen inte. Och rosa Fi har då verkligen inte bidragit med en ny "synvinkel" om man säger så, tvärtom om ni frågar mig...

Bilderna jag lägger upp är en blandning av vad som visades på mässan, som förutom ”könsfördelningen” var otroligt kul. Fler foton kommer på måndag i Marits Helgbild.


Båtar i flaskor har man ju sett många av, men jag har aldrig sett en lastbil i en flaska.


Olika däck för radiostyrda bilar. Otroligt naturtrogna kan jag säga.


Vet ni egentligen hur svårt det är att fota en drönare?! Bättre än så här lyckades jag inte på 10 försök;-)


Radiostyrda flygplan. Å de var inte små kan jag säga. Skulle aldrig våga låta dom gå upp i luften.


Just ja. Kvinnor tar hand om dockhus. Männen ägnar sig åt "riktiga" hobbyn. Suck:-(


Handmålade tennsoldater. Vilket pille-pill jobb. Helt fantastiskt!

20 kommentarer:

Susjos sa...

Ja, det är en lång väg att gå verkar det som. Vi skriver fortfarande kort till föräldrarna som fått barn om vikt och längd- rosa kort till flickor, blåa kort till pojkar, galet va?


Sv: påslakanen är så gamla ,så jag vet inte vart jag köpt dem ,haha!! Men visst har de snygg färg :-)

Geddfish ♥ sa...

Då kan jag säga att jag haft både modelljärnväg, tennsoldater, dockvagn och dockskåp. Min far försökte lära mig alla verktygen. Men han köpte en skrivmaskin till mig, det gick bättre.

Intressanta funderingar!

Comsi comsa sa...


Jag har gått emot allt sånt. I skolan valde jag slöjd istället för handarbete.
Rosa har jag först tagit till mig på äldre dagar. He he...

Kram ❤

Ditte sa...

Den här mässan hade jag gärna besökt och jag är inte ett dugg pysslig av mig.
Kan här känna igen mig i dig och det din pappa erbjöd dig i olika former av byggande och av sådant som inte direkt är anpasat "för flickor"-
Hade det liknande.
Men oftast blev det mest friluftsbetonade/sportiga aktiviteter. Och det gillades. Har präglat mig mycket och alla respr tillsammans med honom och upplevelserna där.
Någon båt eller sådant har jag inte fått till, men jag blev bra på att skjuta med gevär och pistol och ta mig genom hinderbanor.
Häftigt med en lastbil i flaska , har aldrig helle rsett det tidigare.
Radiostyrd bil har vi provkört här i Spanien för vi fick en till barnbarnen och måste ju träna. Mer träning behövs för min del. Maken är klar redan...
Tack för besöket men jag hade nog raskt passerta dockhusen, men även de måste ju få ha sin plats.
Hade mer fastnat hos tennsoldaterna.

FREEDOMtravel sa...

Kul mässa! Och vem bestämmer vad som är en "riktigt" hobby och inte? En sak som fascinerar mig är att kvinnor är de som i störst utsträckning lagar mat, handarbeta r och liknande saker. Men när män gör det kommer de längre. De blir stora kockar. Världens mest kända stickkonstnär är man osv. För att de är mer envisa och drivna? För att de får andra möjligheter? För att de blir mer erkända och uppskattas på ett annat sätt? Det undrar jag ...

KajsaLisa sa...

Äsch, det är inget fel på dockhus och nu har även jag en byggsats :) Men det tar vi i morgon. Sen måste jag erkänna att du är mycket bättre än jag på att plåta tennsoldater:)

Anki sa...

Vilken trevlig mässa att gå runt på ... precis i min smak :) Hade inte fastnat vid dockhusen, utan snarare vid de radiostyrda bilarna och flygplanen. Tennsoldaterna är också häftiga.

Steve sa...

Intressant och tankeväckande. Vi står visst och stampar.

Ama de casa sa...

Jag lekte mest med bilar (och hästar, den levande varianten) och klättrade i träd och sånt när jag var liten. Det var mest killar när jag växte upp. Sen flyttade vi till "storstan" (Skellefteå, haha!) när jag började skolan och då gjorde grupptrycket att jag gick över till dockor i större utsträckning. Fast snodde brorsans leksaker när han inte var hemma :-D

Jösses vilka modellflyg! Nästan så man skulle kunna åka med. Men bara nästan...

Dom med dockhuset där hade i alla fall försökt lite - lila istället för rosa... :-)

Eva Trillian sa...

Uppväxt under epitetet "pojkflicka" relaterar jag till ditt inlägg ur just den vinklingen. "Pojkflicka" - som om man inte kan vara flicka och gilla det killar gillar - eller tvärt om. Vi borde verkligen ha kommit längre nu ... men ...
Det där är en mässa jag hade gillat att gå på :) och jag vill väldigt gärna veta hur de fick in lastbilen i flaskan ;)

Marina sa...

Jo, det är nog så att vissa hobbies är väldigt könsuppdelade. Nu hade inte jag valt något av det där i och för sig, jag har aldrig tyckt om att bygga modeller av något slag så det hade nog kvittat om det varit bilar, tåg, flygplan eller dockhus, jag hade nog stått över i alla fall.

cissi sa...

Intressant!
Jag var på fest i fredags, med på festen var några singlar. Nätdating kom upp och jag påstod att det kanske är lättare att hitta en ny partner via sin hobby. Det blir nog svårt svarade min kompis "det är nämligen virkning"......jag var tvungen att ge henne rätt och det var ju synd.

Days by Johanna sa...

ja höst deppen kom fort iår, brukar klara mig till en bit in på nya året, men tror det är mycket som spelar in i år att det kommer tidigt, så imorgon skall jag ringa min kurator, behöver prata och lätta på trycket så mår jag nog bättre snart, hoppas jag. Bara inlägget fick mig fundera och det var ju bra!

Anni sa...

Min dröm är att ha en Märklinbana som går runt hela huset, uppe vid taket. Fast jag skulle vilja ha ett alplandskap och några tunnlar och så också. Har försökt få sönerna att förstå storheten utan att lyckas.

Min bror är stor Märklinfantast och bygger specialvagnar som säljs till likasinnade medelålders män med feta plånböcker.

Fast jag har en byggsats till ett amerikanskt dockskåp nere i källaren. Den köpte jag för 35 år sedan och har inte ens öppnat ...

Mias Mix sa...

Vilken rolig mässa! Men skrämmande med könsfördelningen som du skriver om. Bra uppfostrat av dina föräldrar!!

Meta sa...

Där fanns massor att lägga märke till men jag tror mannen bara såg det som handlar om modelltåg haha. Han var där inte jag
Ha det gott
Kram Meta

Olga T sa...

Ja! Varför har Fi rosa????

Anita Malta sa...

Vad roligt att läsa lite om din barndom och om dina föräldrar vilket förklarar en del av den Beate jag tror mig känna.
Lastbilen i flaskan var ju lite annorlunda men kul och att det är en drönare syns iallafall även om bilden är lite diffus ;-)
Radiostyrda flygplan för män och dockhus för kvinnor, befinner vi oss verkligen i år 2016 kan man undra.
Vilken tålamodsprövande hobby den där sista, inget för den rastlöse, kvinna eller man.

Emma, Sol som sol? sa...

Fast är det inte så här:

Killar dras mest till en viss typ av leksaker medan tjejer till en annan. Samma sak med färger. Vi har olika förutsättningar, vi är inte lika.

Däremot så är det ju sedan individen som ska bestämma vad den tycker om att ha på sig för färg på kläderna eller vad de sysslar med och det ska andra acceptera och tolerera.

Att vi är olika innebär ju inte att vi inte har lika värde.

Jag lekte mest med dockor och oj vad jag har sytt kläder till mina Barbie. Men jag har vuxit upp mellan två bröder och har även lekt med Merklin, LEGO som inte var rosa och lila, snickrat och hamrat. Jag är en hejjare på att hantverka! Både med spik och tråd.

annette sa...

Med två bröder och en mamma som visserligen sett ut som prinsessan Diana, men haft en personlighet som He-man, fanns inga alternativ för mig, jag mer eller mindre knuffades in i motorsport, skytte, radiostyrda fordon m.m. Under ungdomsåren överdrev jag nog det där litet, som en protest mot att tjejer behandlas annorlunda än killar, så jag körde trimmad moped och senare bytte jag alltid däcken själv på bilen, skyfflade grus utan att be om hjälp, bar och släpade utan att be om hjälp. Numera känner jag mig mer som Muminmamman ;) Jag gillar att laga mat, så Patrik får mer än gärna byta däck på bilen medan jag fixar middag. Kan visserligen bero litet på självbevarelsedrift också, jag gillar inte bränd mat som fortfarande är frusen inuti... ;) Jag har i alla fall blivit mer typiskt kvinnlig med åren; jag gillar att laga mat, pyssla, ta hand om djur och människor, inreda. Isabella har alltid varit lååångt mer kvinnlig i sitt sätt och intressen än jag. Jackie däremot är teknisk och har önskat sig saker som radiostyrda bilar och radiostyrda dinosaurier. Men där fick jag mig en tankeställare, när jag kollade upp radiostyrda bilar för fem år sedan. De bilar som var riktade till tjejer och hade plats för en förare var långsamma och trista. De bilar som var snabba och coola hade inte plats för en docka. Jackie placerade sina dockor på taket istället. På kvällen stoppade hon om bilen med en filt ;)

Här är bilder på de olika bilarna, om du vill reta upp dig som jag över hur ojämlika leksaker är för barn, redan i butiken...
https://justnujusthar.com/?s=radiostyrd+bil