tisdag 29 november 2016

Det där med sysselsättning(-sterapi)
I stället för rondeller får ni kika på Täby Centrums Döda torg. Kommunen hyr(!!!) den här söta nallen från centrumägaren och liver upp torget än aning. Nallen är ursprungligen en "innenalle", så jag hoppas att han sitter kvar där och inte fryser ihjäl;-) DS.

När jag gick i pension för ett och ett halvt år sedan fick jag såklart frågan av många arbetskamrater ”vad ska du göra nu då?” ”vad är dina planer inför framtiden?”

Fem mappar
Ett av mina svar var att jag skulle sortera och tagga mina då 40 000 foton som låg osorterade i mappar döpta till Foto1 till Foto4. Kan berätta att det har tillkommit en mapp vid det här laget – Foto5, som idag innehåller 9 085 bilder. Självklart är de snart 50 000 fotona lika osorterade och otaggade idag som de var då… Sysselsättningsterapi är liksom inte min grej riktigt.

En bok
Ett annat svar på frågan var att jag ville skriva en fackbok om cirkulationsplatser (rondeller). Ett ämne som alltid har fascinerat mig. De största och vildaste ”round abouts” finns helt klart i England. De snävaste cirkulationsplatserna finns bland annat i Täby. Där kan ledbussarna inte ens ta sig runt rondellerna utan är tvungna att köra över rondellkanten. Har jag kommit en bit på vägen med det projektet då? Nej, självklart inte. Här har jag dock en ”ursäkt”, och den heter inte lathet. Det går nämligen inte att ta vettiga foton av cirkulationsplatser, då de inte har övergångsställen i närheten och inga upphöjda gångväger heller för att få en rolig vy uppifrån. Så var det med det.

Sol som sol?
Men gud så sugen jag blev idag när jag läste Emmas inlägg i Sol som sol bloggen. Hon har kommit på samma idé och hon ska lägga upp spanska rondeller på sin blogg. Har förstått att spanjorerna är minst lika ”rondellkåta” som svenskarna. Kan varmt rekommendera hennes inlägg. Flera goda skratt utlovas.

PS. Eftersom jag som sagt inte fotat rondeller har bilderna jag lägger upp än en gång inte ett dugg med det här inlägget att göra. DS.

28 kommentarer:

Emma, Sol som sol? sa...

Vad skoj att du har samma tankar! Täby har många fina rondeller men jo, de är riktigt förbenat snäva, det är pinnar och gatstenar och gu vet allt som gör det ännu värre.

Det enda jag kan lova är att bilderna inte kommer bli några höjdare kvalitetsmässigt. Men kanske lockar det ändå. De är så roliga att se!

Nallen var helt underbar!

Geddfish ♥ sa...

Den nallen blev jag glad av!
Jag vet att Dalslands första rondell (cirkulationsplats) byggdes i Ed och det var innan jag flyttade 1999. Men googla på det, där vill de inte kännas vid det, nänä. Men jag vet, den var så liten att man körde rakt över den.
Annars är rondeller ett bra påfund.

Comsi comsa sa...


Rondellgrejen var ju en kul idé... hm... Risken är väl att det börjar runt i huvudet. :D)

Kram ❤

LissenTo sa...

Du verkar ha full sysselsättningen hela tiden och inte långtråkigt en endaste dag.

Jag har också mängder av bilder som skulle behöva sorteras.
Någon gång :-)

Olga T sa...

Då får du starta en ny utmaning! Rondellfredag typ. Jo, jag lever men gör annat än bloggar. Läser dina inlägg varje dag. <3

Ditte sa...

Inte har vi "pan
schisar" sysselsättningssvårigheter! Har inte haft det en endaste dag! Men om jag skulle få det kan jag anamma dina tips med att sortera foto
Rondeller har jag med stort nöje tittat på i de länder jag besökt och givetvis i Stockholm med en del förorter och här känns det riskabelt att placera sig.
I Torrevieja med omnejd och på många ställen i Spanien är det gott om rondeller och det är ju en fördel eftersom det annars skulle behövas trafikljus. Men så snäva tycker jag inte de är.
I Peking tränade vi oss per cykel att ta oss runt i åttafiliga rondeller och vi cyklade efter lokalbefolkningen och klarade oss helskinnade. Men där var rondellerna väl tilltagna. Du skulle gillat dem.

KajsaLisa sa...

Sergels torg från kulturhuset eller från bron på Mäster Samuelsgatan över Sveavägen kanske. Fan nu gav du mig en ide jag bara måste testa.
Nallen var häftig, testa att fota den i mörker.

Kolonilotta sa...

I vårat område misstänker jag att vi har världens minsta rondell. Måste maila bild till dig någon gång.
Var förresten på Sergels torg i måndags och såg älgarna. Folk var som tokiga med sina mobilkameror!! :)
Då tänkte jag på dig och ditt inlägg om dom.
Ha en jätte fin onsdag! 😙

Susanne sa...

När min mamma gick i pension tog det 5 år innan landade. Så om 3,5 år kan du ta tag i dina bilder och då är de ännu fler ;)

Monica sa...

Rondeller ja vår tids gissel, politiker
och tjänstemän har helt snöat in på dom.
Härute står det ett löjets skimmer över
skiten och stora fordon får problem upp
över öronen.
Nallen är ju bara så söt:-)
Har 28 mappar men inte så stora och otympliga
som dina, ska jag leta efter en bild håller jag
på att bli tokig och ger i 8 fall av 10 upp.
Ha en bra dag;-)

Steve sa...

Jag gick oxå i pension för 1½ år sedan, men inte fick jag någon fråga om vad jag skulle göra. Så himla orättvist. Planerna för framtiden fick jag ändå frågor om och mitt svar var/är alltid: Jag ska leva och njuta med D här på Getingstorp så länge jag bara kan. Det har gått rätt bra hittills tycker jag.

Så bra att Täby kommun ger er ljus på Döda torget.

Rondeller är ett okänt fenomen här ute på vischan, inte ens närmaste tätorten Fjugesta har någon. Jag läste oxå om Emmas planer på en rondellinventering och tycker att den ska bli kul att följa.

PS Peter Gerhardsson som ny tränare för fotbollsdamerna låter rätt bra . Han har ju gjort det himla bra med Häcken.
Jag trodde att han skulle ta sig an Hammarby. Blir det Pia Sundhage där nu i stället?

Eva Trillian sa...

Ge inte upp - jag ser fram emot at hålla din rondell-bok i min hand en dag :)

Guldkryckan sa...

O ja...minns rondellerna på Canarieöarna....palmer i varenda en av dem...det skulle aldrig accepteras i vårt fosterland av trafiksäkerhetsskäl.
Men snyggt var det hur som helst :)

En bok kanske man skulle skriva...men jag väntar till pension tror jag...bara 17 år kvar ;)

Foton i mappar....oj oj oj vad jag känner igen det...en sabla röra.
Men vad göra?
Äh...det får väl gå.

Ha de bäst BP.

Marina sa...

Ja, foton som skulle behöva sorteras, det finns det en del... Jag tillhör de som hade alla foton inklistrade i album med text till, men det tog liksom slut i samband med att digitalkameran kom in i mitt liv.

Anonym sa...

Vi får verkligen hoppas att nallen klarar sig utomhus. Jag försökte mig på att gå igenom alla foton sedan 2012, men insåg snabbt att jag vare sig har tid eller lust till det.
Lycka till med eventuell rondellfotning!

nalta norrland sa...

Jag hoppas nallen överlever framtill trettondagen utan att frysa ihjäl.

Sortera foton... ja det borde jag med göra.

Rondeller, jaa Du... till å med lilla Åsele har numera en rondell.

nalta norrland sa...

Glömde, direkt sysslolös verkar Du ju inte ;-)
Tror ju att man även om man går hemma hela dagar oftast finner nån form av göromål att pyssla med.
Vet ju liksom själv att jag trots ständig hemmavarande så har jag sysselsättning då jag vill, orkar.

anemonen sa...

Ja tänk som det kan bli. Jag känner igen lite av detta. Jag har dock blommor 1-12 i mappar i en separat HD. Mappar med djur och natur och på sista tiden bara ett datum alltså blandat. Jag har gett upp kampen om ordning bland foton.Därmeot papperfotona är sorterade och det var kul. Inte så många och lätta att gruppera med ledkort. Det där att skriva en bok jo jo samma här men en biografi. Den med känns övermäktig hehe. Nallen ni har den var faktiskt söt och hade önskat att vår rymdskeppslandningsbanan till torg hade haft den nallen. Vi fick en begagnad bollgran från Malmö.....ja fick och fick 150000 papp och jag har ännu inte sett alla lamporna lysa på en gång i den. Alltid någon boll vars lyktor är sönder. Suck suck. Däremot har vi som tur är en klassisk jättehög julgran och den funkar belysningen i alltid i alla väder. Tyvärr hann jag inte med helgbilden i helgen och inte någon skylt heller. Inte lätt när jag har besök så jag hoppade. Jag har lite besök själv att fixa så jag får ta det som det kommer och hoppas det blir i helgen.

nalta norrland sa...

Jo men visst Traktorinlägget var ju Skitkul... eller inte ;-)

I eftermiddag har jag dock varit på biblioteket med Elin,
vilket resulterade i att min iPhone plötsligt "bara" blev en mobil då både Internet å kameran slutade fungera.
Innan biblioteket var vi på Kulturhuset där det var försäljning å köpte en mössa som Elin blev kär i ;-)
då fungerade iPhone så det finns bild... om mobilen nu återuppstår som smart telefon ;-)

Ama de casa sa...

Rondeller är mycket fascinerande! Ska bli kul att se vad Emma gör med det :-)

Och det där med "vad ska du göra?" och "vad GÖR du hela dagarna?". Det är en fråga som jag brukar besvara med "hur hann jag med allt förr?". Dagarna bara rinner iväg utan att jag känner att jag har minsta lilla sysselsättningsproblem...

Jag hade en plan på att skriva en bok. Men den har inte kommit den endaste lilla millimeter. Likasåbra det, för vem skulle väl vilja läsa den? :-D

Björnen piggade verkligen upp Döda Torget!

Anki sa...

Behöver också sortera mina fotomappar - frågan är bara när? Förutom datorns två hårddiskar har jag två externa hårddiskar överfulla med bilder, tagna under de tio senaste åren - en del hyfsade, men många fler dåliga och många som jag inte vet varför jag sparat.
Fin Nalle som lyser upp i alla fall. Hoppas som sagt att den klarar sig utomhus.

Carita Liljendahl sa...

Tack för tipset till Emmas blogg!
I lilla Lovisa har vi en massa rondeller... de flesta vid infarterna till centrum och i anknytning till motorvägen, som går förbi staden.

Meta sa...

Vilken söt nalle med alla ljusen. Bra fantasi de har.
Ha ett gott slut på första adventsveckan
Kram Meta

Per-Anders sa...

Du får ta med en trappstege när du fotar rondeller så du kommer upp en bit. Fin ljusdekoration på de översta bilderna. Fast ni verkar ha mer snö i huvudstaden än vi har i södra Norrland.

Biggeros sa...

Jag började att lägga upp spanska rondeller men började mer att skriva om mina reser i Spanien. Så tiden för rondeller blev knapp. Du skulle ju ta tag i det där och skriva om rondeller. Det tråkiga är att bilden på rondellen inte gör sin rätta. Det är ju om man fotar uppifrån. Jag är tillbaka till min blogg efter en lång tids sjukdom. Hoppas jag inte är glömd. Kram på dig🤗🤗

Annette sa...

Så kul med en rondellbok, en sådan med ditt namn på kanske blir Årets svenska fackbok en vacker dag, så kul det vore!

Nallen var ju otroligt fin, jag håller med KajsaLisa, fota den även i mörker, det skulle vara roligt att se hur trampdynorna lyser upp i mörkret, ja hela nallen förstås. Vilken påkostad idé, den gillar jag :)

Unknown sa...

Flitig på blogginlägg är du minsann. Bra gjort! Du har hittat din grej
/Kiki

Anni sa...

Jag fattar inte, jag tycker att jag kikar in hos dig med jämna mellanrum men varenda gång har du fått ihop precis hur många blogginlägg som helst!
Underbar nalle, så mycket finare än mycken annan julbelysning!