tisdag 23 augusti 2016

”We broke our duck”

Idag vill jag gärna visa er lite kostnadsfri underhållning. Den får man när man slår sig ner på Debaser mitt i Humlegården i centrala Stockholm. Då vädret har varit helt magnifikt igår (idag också för den delen) är det nämligen precis där maken och jag hamnade efter en lång promenad som startade vid Hornstull på Söder. Det är ingen slump att vi ofta besöker Humlegården. Debaser är ett ställe som ligger lite högre upp, och man kan inte bara kolla in alla människor som passerar utan också följa olika aktiviteter från första parkett. Rekommenderas varmt!

Vi har haft sönder vår anka

”We broke our duck” ett engelskt idiom som betyder att man bryter en vana eller gör något som man inte gjort förut eller inte gjort på länge. Kände inte till idiomet, men det gjorde maken när vi spontant bestämde oss att ta två glas rosévin. För maken var det premiär. Själv minns jag mardrömsvinet Mateus som var inne på 1980-talet. Maken tyckte att vinet absolut dök som ” thirst quencher”. Själv ansåg jag att jag säger till om jag vill dricka hallonsaft. Men jag lärde mig åtminstone ett nytt idiomatiskt uttryck:-)

Mycket motion i Humlegården

11 tjejer och kille höll på att dansa.


Mycket rörelse även under den här nollningen några hundra meter bort.


Tjejerna höll på med olika gymnastikövningar i 45 minuter. Dom där vita "plupperna" är inte orsakade av solen, utan det är små lampor som sitter på Debasers staket.


Det här paret satt där när vi kom, och det var kvar när vi gick. Det pratade inte ett ord med varandra utan omgicks med sina sociala kontakter på nätet. Seriöst - varför går man ut och tar en drink tillsammans när man inte har något att säga till varandra. Jag förstår inte det. Är nog för gammal antar jag;-)

20 kommentarer:

Ditte sa...

Tack för bra span i bild och text från Humlan och "Debaser".
Ja, mycket är på G nu i stan med alla skolor som börjat. Ja, i Humlam är det alltid mycket på gång. (Var här i början av juli)
En rejäl prommis fick ni i alla fall.
Nu har jag lärt mig ett nytt uttryck "broke my/our duck".
Matteusvinet minns jag och med små bubblor i. Tror nog det finns än idag.
I Frankrike kan jag gärna dricka lite rosévin, men det får inte vara saftliknande och jag vill också ha det lite krispigt.
Inte helt lätt att få på en svensk uteservering.
(Har lyckats på Sturehof en gång)
Och man kan ju fundera över om paret messade varandra i stället för att prata. Troligen inte.
Jag är nog också för gammal för att förstå detta med att ständigt vara uppkopplad.
Vart tog samtalet vägen?

Annette sa...

Liv och rörelse i stan :) I dag var det ju som en riktigt fin sommardag igen, det pendlar verkligen just nu. En hel del nollningar såg jag och barnen när vi var i Uppsala i går. Så mycket förväntansfulla och glada människor ute på gator och i parkerna, även hos dig ser jag. Förutom de två med mobiltelefonerna. Usch, så sorgligt. De verkar ha sitt sociala liv någon annanstans än med varandra. Och i böckernas värld ser det ut som.

Svar: Jag är faktiskt litet lättad att du gillar Börjlinds böcker lika mycket som jag! Tänk om jag lockat dig att köpa dem och så var de inte alls i din smak..! Och tack för kommentaren om min recension! Du skulle helt säkert skriva väldigt bra recensioner, du har ju verkligen förmåga att se det lilla i det stora, det visar ju inläggen i din blogg – prova, det är väldigt roligt, och du skulle ge recensionerna en personlig touch, det är jag övertygad om!

KajsaLisa sa...

Vem vet, dom kanske chattar över bordet. Folk är tanig fan inte kloka. Mysiga bilder från Humlan

Olga T sa...

Härliga bilder! Vilken sommardag det varit!

Ama de casa sa...

Haha! Jag råkade få syn på just Mateus-rosévinet på Consúm idag och kände mig slungad tillbaks till 80-talet :-)

Anders slog till på rosévin på Calabrio häromdagen, och servitören Pedro (som vet vad vi alla ska ha) höll på att svimma :-) Men att han hade haft sönder nån Anka, det hade jag ingen aning om :-D

Vad härligt att sommaren kom tillbaka till er! :-)

Susanne ❤️ sa...

Vilka härliga levande bilder ❤️ Rosé hoppar jag också är bara vinägeraktigt utspätt rödvin har tyvär svårt att dricka det tar nog hellre ett glas vitt vin ( och det är som du vet kanske inte ngn favorit heller 😁)
Det är läskigt vad mobilerna tar över... Samtalen försvinner och att se folk i ögonen när man pratar är ngt man inte längre verkar behöva :(
Jag är så glad att mobilerna är förbjudna i min dotters skola under hela skoldagen !
Dom får lämna in mobilerna och nycklar och hämta dom när dagen är slut !!!
Det främjar lekar och prat vilket både dottern och vi tycker är bra :)

Hemma får ingen använda mobil under middagar gäller oss alla !!!! Då försöker vi prata om dagen vad dom hänt mm mm.
Ibland har dom ingen lust, men Lukas börjar uppskatta det mer o mer :)

Tack förresten nu behöver jag inte träna blev helt slut av att se alla som tränar och fixar och tränar phuuu skönt att krypa ned i sängen istället ;)
Kram och god natt vännen ❤️

Geddfish ♥ sa...

Du är en riktig fena på att fånga människor in action! Lysande!

Det skrämmande exemplet på hon och han med varsin mobil, är inte helt ovanligt, tyvärr. Förr såg man paren med näsan djupt i böckerna sitta tysta bredvid varann, nu sker ju samma sak fast över nätet. Usch. När pratar man med varann?? De kanske bara delar lägenheten.

Godnattkram ♥

Monica sa...

HAHA ja ibland undrar man vad folk håller på
med, Jacob och jag lever i stenåldern inget
internet på mobilen bara stationär dator och laptop.
Tro mej hela sjukhuset är genomsökt i alla fall enligt
personalen till och med rtg, Jacob började eftersöket
på en gång.
Som tur var tog man körkortet på intensiven och låste in det.
Ha en bra dag

Susanne sa...

Älskar att titta på folk. Det där gamla strävsamma paret kanske umgicks med varandra via sociala medier. ;)

cat sa...

Åh så många spännande foton på folklivet. Förstår mig inte heller på människor som umgås med sina telefoner när de borde umgås med varandra. Deras liv måste vara förfärligt trist ihop.
Rosévin är inte för mig, så just den ankan tänker jag inte ha sönder ;-)
Första bilden hos mig igår är en skräddare och dess spegelbild :-)

Marina sa...

Ett gott kallt rosevin en varm sommardag kan jag tycka är väldigt gott, men det underliga är att det smakar olika bra på olika platser...

Emma, Sol som sol? sa...

Jag har visst en flaska ros+e i skåpet och där har den stått ganska länge nu. Undrar varför jag köpte den...?

Gerd skrev ovan om att förr satt paren med näsan i varsin bok. Det lustiga är att då hade jag inte reagerat! Då hade jag tänkt att vad mysigt de har som kan njuta av en bok i varandras sällskap. Men när de sitter med mobilerna i handen, då är de uttråkade i varandras sällskap. Konstigt. Det tragikomiska är ju att de kanske faktiskt sitter och läser en bok men gör det i mobilen.

Karin sa...

Fin avslutning på kvällen!
Att umgås med sin mobil, fattar jag inte ett dugg av. Min gamla mobil ligger bra i byrålådan!
Kramar Karin

Ulla Maria sa...

Fantastiskt så mycket man lär sig i bloggvärlden. We broke our duck var tidigare okänt för mig. Omnämnandet av Matteus Rosé väckte också minnen men inte någon längtan efter att återuppta den bekantskapen.
Humlegården ser ut att vara en trivsam plats för både aktivitet och återhämtning. Du kan verkligen fånga, förmedla och underhålla med dina bilder.

Steve sa...

Jag har aldrig tyckt om rosévin, alltid tyckt att det varit för sött och saftigt. I år erbjuder dock Systembolaget för första gången några som jag tycker riktigt goda roséviner. T ex Sant'Emiliano (Pratello) Nr 2312 och Mas Mellot Nr 2728

Anita Malta sa...

Rosevin finns ju idag i så många olika varianter så ni hade nog "bara" otur fast själv väljer jag det väldigt sällan, möjligen i brist på annat och dete är ju väldigt sällan :-)
Visst är det kul att sitta och spana på folk och har man som ni hade den prefekta platsen kan det bli en del riktigt bra bilder också som här med benen upp och sträck och gänget med gröna kepsar.

Nu har jag ägt min allra första Iphone i knappt två månader och jag som inte ville ha nån är jätteglad över att jag har nån nu. När jag och maken varit ute och satt oss för att fika (= ta ett glas vin eller en Aperol Sptriz :-) har jag flera gånger sagt, nu är vi som alla andra då jag suttit och kollat på min och han på sin. Har ofta tidigare förundrats över hur man kan sitta ett sällskap vid ett bord och alla är helt upptagna med sina "telefoner".

Nu är maken och jag inte så att vi blir direkt uppslukade och glömmer bort varandra som det där paret kanske gjort men Emma har helt klart en poäng i vad hon skriver. Tror inte man ska döma alltför snabbt, vi vet ju ingenting om paret som sitter där var och en försjunken i sitt. Kanske letar de efter något gemensamt, en resa de planerar, middagsförslag, ny bil ja, gud vet vad men att skriva att de är trista, har ett dåligt förhållande och sorligt att se anser iallafall jag är totalt obefogat och fel. Då är det bättre att välja att inte skriva något alls !

Maria sa...

När vi är ute på lokal är mobiler förbjudna!! Förutom när jag behöver fota något till bloggen såklart ;-)
Kram

Carita Liljendahl sa...

Härliga somriga avslappnade bilder!
Och så lärde jag mig ett nytt uttryck på engelska också :-)
Letade lite efter en trasig anka...men :-)

Mias Mix sa...

Kul uttryck med ankan. Och rosévin gäller att välja rätt, finns så många dåliga som smakar söt saft. Kan tipsa om Mulderbosch från Sydafrika om du ska köpa hem någon flaska.
Full fart i parken, kul!
Kan bara hålla med om att mobiler har man inte vid matbordet! Helt förbjudet hemma hos oss samt på restaurang. Hoppas du har en jättehärlig kväll!

Anonym sa...

Jag jobbade på ett kontor i norvästra hörnet av Humlegården, 1947-51.
Brukade promenera dit från Stureplan, där spårvagnen stannade.
Det fanns absolut ingenting i parken, åtminstone inte på "min" sida,
men det var otroligt vackert att gå igenom där på våren, när alla
växter började slå ut.

Stockholm är ju en underbar sommarstad. Kul att se ungdomarna
i full fart i stället för sittandes på en parkbänk med en apparat. :)

Ruth i Virginia
(gillar heller inte rosévin, men Matteus hade en snygg flaska)