onsdag 17 augusti 2016

Rio-Hedvig, Nilla, Linda, Lisa och de andra


Glädje efter den avgörande straffen av Lisa Dahlkvist. Foto: fifa.com.


Hedvig Lindahl - Rio-Hedvig - i aktion. Har ju själv varit målvakt och tyckte precis som Hedvig att det är kul med straffar. Just straffräddningar var jag dessutom rikitgt bra på, vilket man dock inte kan säga om höjdbollar;-) Foto: fifa.com.


Otroligt fin gest att trösta en storgråtande Marta efter matchen. Här är det Lotta Schelin som kramar om henne, men hela det svenska laget stödde Marta. Tror inte att man man skulle uppleva sådana värmande scener efter en herrmatch... Foto: Aftonbladet.

Har förstått att det är fler av er som vanligtvis inte följer fotboll faktiskt har kollat Sveriges damlandslag i fotboll under OS i Brasilien! Utmärkt! Det finns hopp för er;-)

Final
Det är helt otroligt att Sverige gjorde det IGEN och därmed för första gången spelar en OS-final. Alltså att slå ut de regerande världsmästarna USA efter straffläggning var stort, väldigt stort. Men att göra en favorit i repris mot hemnationen Brasilien inför 80 000 åskådare på Maracanã i Rio var större, mycket större. Helt klart bragdvarning över den segern tycker jag.

En favorit i repris
Matchbilden var i stort sett densamma som när laget mötte USA. Brasilien ägde matchen i den första halvleken och spelarnas teknik och passningsspel var en fröjd för ögat. I den andra halvleken spelade Sverige upp sig en aning för att sedan i förlängningskvartarna bara bli bättre och bättre – precis som mot USA. Straffläggningen var otroligt spännande, men tack vare två straffräddningar av Hedvig Lindahl – Rio-Hedvig - gick Sverige återigen segrande ur striden.

Bästa spelare
Sveriges bästa spelare var utan tvekan mittbackarna Linda Sembrant och Nilla Fischer - ett iskallt och disciplinerat mittbackspar samt Rio-Hedvig som inte bara tog två straffar utan gjorde några kvalificerade räddningar under matchen också. Lisa Dahlkvist tillhörde också mina favon då hon återigen satte den avgörande straffen.

Kanada-Tyskland 0-2
Tyskland tog revansch för den snöpliga förlusten mot Kanada i gruppspelet och besegrade laget med 2-0. Tyskarna lyckades med segern under ordinarie speltid, så de borde vara lite fräschare i benen (och skallen) i finalen. Men konstigt nog tror jag att Sverige kan gå hela vägen den här gången. Japp, det tror jag - mot bättre vetande;-) Det är liksom dags att bli av med tysklandsspöket efter 20 år.

21 kommentarer:

Ama de casa sa...

JAAAA!!! OS-final! :-) Och att dom svenska tjejerna redan har lyckats med två bragder, det tycker jag bäddar för en tredje!

Ama de casa sa...

Sv: Jo, det hade nog varit enklare att filma... Men det var - nu erkänner jag! - Anders som satte ihop gif-en i photoshop. Det var när han höll på att rensa bilderna och sortera in i stora bildarkivet som han såg att det gick göra en gif av dom. Vilket måste betyda att jag stod hyfsat stilla när jag fotade, och alltså inte har den minsta rätt att klaga på att dom inte rörde sig snabbt... ;-)

cissi sa...

Man kan inte annat än att vara imponerade av damernas prestation. Slå ut både USA och Brasilien.....HEJA SVERIGE!

Carita Liljendahl sa...

Helt underbart fantastiskt av Sverige! En sådan rysarmatch!

Susjos sa...

Visst är det helt makalöst!
Jag är beredd att också tro att de går hela vägen!!!

Olga T sa...

Ja det var en kul upplösning på matchen. Fotbollen har vänt och det blev annorlunda än vad man trodde i början av turneringen. Tror du det räcker för guld?

Du måste se denna film: http://www.svt.se/sport/fotboll/pionjaren-jatteglad-for-pias-skull/

Olga T sa...

Och du skrev ju svaret på min fråga i inlägget. Du tror på guld!

KajsaLisa sa...

Haha, jag förstår varför det inte blev något dagligt inlägg hos dig igår :)

Geddfish ♥ sa...

Gläds åt segrarna, trots att jag inte tittar på TV. Jag lyssnar en del på radion och hör resultat.
Och så läser jag ju här ;)

Ditte sa...

Helt otroligt! Så spännande matchen var! Tack för ditt fina referat!
Jag var tveksam till om Sverige skulle lyckas så bra, men jag har svängt. Gjorde det redan i matchen mot USA.
Det blev ju helt tyst på läktarna när Sverige fick in den sista straffen.
Mäktigt att vinna mot brasilien på hemmaplan!
Härligt även för Pia med denna revansch.
En otroligt spännande match väntar.

Anni sa...

Svar:
Haha, du har helt rätt BP! Det ska ju stå när det HAR regnat eftersom de blöta grenarna då böjde sig över gången. Torrskodd är man inte i regn, men man slipper i alla fall gå in i blöta grenar.

Mias Mix sa...

Helt underbarat att Sverige är i final!!!! Och väldigt bra recension av dig! Vi hann se hela matchen + förlängningen sen messade den blivande bruden att hon var på g att hämta oss. Stod nere i receptionen och hann se båda kaptenerna slå sina straffar. Sen kom hon och vi fick åka iväg... Dålig tajming... Men så glad att de vann! Hurra för svenska tjejerna. På fredag hade vi tänk besöka OS-byn här i Calgary men nu blir det nog till att sätta sig på en pub och kolla fotboll istället :)

Anki sa...

Otroligt och verkligen bragdartat av tjejerna! Tyvärr kan vi inte följa finalmatchen, men hoppas och hålla tummarna, det kan vi göra!

Eva Trillian sa...

Ojojoj! Helt klart spännande det här :)

Steve sa...

Vem trodde att fotbollsdamerna skulle rädda den svenska OS-hedern? Inte du och jag i alla fall. Kul med såna överraskningar och det kan faktiskt gå hela vägen. Pia Sundhage beordrar väl "hänglås på" för hela slanten mot Tyskland så vi hoppas på en upprepning. Frågan är om tjejerna orkar efter två förlängningsmatcher. Jag hoppas att en OS-final lockar fram de där sista avgörande krafterna och att Olivia Schough får avgöra, eller Lotta Schelin, eller Sofia Jakobsson, eller Kosovare Asllani, eller Lisa Dahlkvist, eller.................... Heja Sverige!

Hanneles bokparadis sa...

Kul!

cat sa...

Kul att det går bra för dem. Måste ju återigen erkänna mitt totala ointresse för allt sportigt, så jag läste faktiskt inte hela ditt inlägg ;-)

nalta norrland sa...

Stort tack för Din suveräna sammanfattning,
Du vet ju hur ointresserad jag är...
utan Dig hade jag ju missat både VM och OS :)

svar Jo jag tror det är vanligare med att bju' på go' fika till kaffet i Norrland än i Dina 08a områden, en sedvänja som lever kvar blend de äldre i alla fall ;-)
Kan väl avslöja att om Du kommer hit kan Du möjligtvis få ett Ballerina kex till kaffet.

Per-Anders sa...

Jodå, jag ska titta på finalmatchen imorn kväll. Sveriges damlag i fotboll verkar ha betydligt mer att ge än sina manliga kollegor.

Rantamor sa...

Nu håller vi stora tummar för svenska tjejerna i morgonkväll,
det kommer att bli så nagelbitande.
Kul att vår äldsta jänta har spelat målvakt och varit uttagen i landskapsfotboll och tränats av Ledinge och Pia ..
Heja Sverige nu håller vi verkligen tummarna för guld...

Tjnigelingen från Rantamor.

Comsi comsa sa...


Jag har ingen riktigt koll på det här men blir glad för vinster och medaljer. 🏅🏅🏅

Kram ❤