fredag 26 augusti 2016

En blöt tillställning…


Grått var det, men inte en droppe regn under vårt besök. Tackar för det!


Färre besökare troligen på grund av väderprognosen.


De av farbrorn på bilden egentillverkade pärldjuren till barn hade en strålande åtgång. Kul!


Hade jag haft en trädgård hade jag inte tvekat att köpa en sådan uggla.


Vet att de flesta av mina läsare inte gillar surströmming, men ni kan ju snabbt scrolla vidare till texten;-)

… blev det inte för mig och mina tre kompisar på kräft- och surströmmingsskivan på Storgatan i Sundbyberg igår kväll. Med blöt menar jag att det inte regnade när vi sammanstrålade utanför Åhléns som förresten inte finns längre. Däremot hade det till synes kommit några kraftiga skurar under eftermiddagen, vilket tyvärr avskräckte många att ta sig till folkfesten. Det var betydligt glesare än vanligt på den cirka 300 meter långa gatan. Synd tycker jag, då det ändå var 22 grader i luften och inte en regndroppe uppenbarade sig under de två timmarna vi var där.

Utställare
Det är alltså inte bara kräftor och surströmming som attraherar publiken utan många utställare också. Vissa har hängt med i åratal, men i år fanns det faktiskt några nya bekantskaper. Även antalat utställare hade minskat, men det är ju inte kvantiteten som räknas utan kvalitén, och den var högre jämfört med tidigare år. Artistuppträdanden blev det också samt en förvånansvärt duktig blåsorkester som spelade fräck country.

Röda Ulven
Efter att ha kollat alla montrar och köpt torkad renkött (jag) samt kokosbollar (kompisarna) satte vi oss ned och kunde äntligen njuta av surströmmingen. En av tjejerna åt dock en utsökt räkmacka i stället. Årets årgång av Röda Ulven var den bästa surströmmingen vi någonsin ätit. Det var vi helt överens om. Perfekt i smak och konsistens samt otroligt lättrensad. Ovan ser ni min tallrik med fem praktexemplar av delikatessen. Å jag åt upp rubbet.

Novalucol
Kompisen A-L stoppade en Novalucol i munnen efter att ha ätit firren. Hon erbjöd mig en tablett, men jag avböjde, vilket jag inte borde ha gjort. Kan nämligen säga som så att surströmmingsrap och -halsbränna inte ”smakar” lika gott som självaste fisken. Väl hemma löste en Rennie det problemet. Nu är det bara att vänta ett år till nästa skiva.

PS. Strålande sol och hela 26 grader idag. Har precis kommit hem och ska gå på bloggpromenad under kvällen. DS.

17 kommentarer:

cat sa...

Jösses så snabbt jag scrollade förbi surströmmingen!! Ugglorna däremot, kunde jag inte slita mig ifrån. Vill ha, fast jag saknar också trädgård.

Comsi comsa sa...


Jaha, så du var i Sundbyberg idag? Surströmming kan jag inte äta, har försökt men NEJ det går inte.
Var har som gjort av Åhléns? Tror bestämt att jag får ta mig dit och kolla läget..🤗

Kram ❤

Annette sa...

Surströmming har jag aldrig provat och har aldrig känt den omtalade doften heller. Det ser gott ut på tallriken i alla fall :) De där pärldjuren hade våra tjejer velat ha när de var yngre, kanske nu också. Själv hade jag valt en uggla, alternativt katten i bakgrunden.

Ja, hur hinner man... Det har varit hektiskt den senaste tiden faktiskt, men jag är optimist och tänker att jag fixar det. Om du visste hur många böcker som jag måste hinna läsa den närmaste tiden skulle du få bekräftat att jag nog är galen ;)

Svar:
Vissa recensioner har jag förberett, och publicerar först på recensionsdagen som kan vara långt fram i tiden. Men jag har förstått att jag läser väldigt snabbt, och så är jag strukturerad när jag läser. Jag viker hörn, stryker under och skriver kommentarer, så jag är förberedd när det är dags att skriva om böckerna. Recensionerna skriver jag innan jag börjar med en ny bok, så glömmer jag ingenting och det blir effektivast.

De senaste två recensionerna har tagit en evighet att skriva. Det tog musten ur mig att skriva om en bok som jag inte gillade alls. Helst hade jag bara velat sluta läsa och lägga den åt sidan, men har jag fått den så måste jag ju läsa ut den. Och jag tycker att är jag kritisk i negativ mening måste jag vara noggrann med att förklara varför, det är så känsligt att kommentera andras arbeten. Som sagt den boken tog musten ur mig helg, sedan var det som om jag fått skrivkramp. Trots att boken Hur du blir parisisk… var väldigt rolig och bra, gick det ändå trögt att skriva. I helgen skall jag läsa en helt annan typ av bok, hoppas att den är riktigt bra och att skrivkrampen har lossnat..!

Ha en trevlig fredagskväll!

Ditte sa...

Vad trevligt med denna fest i Sumpan!Hörde om den hos andra som var i närheten. Och gillar man surströmming så är dte ju toppen och gör man det inte fanns ju annat att tillgå.
Jag har sedan ungdomen samlat på ugglor och had eett tag drygt 100, minst en från varje land jag besökt och sedan en del dubletter från trevliga städer. Men nu finns bara ett 20- tal kvar, mest i en låda.
Här hade jag gärna köpt en uggla och tagit med till den spanska sommarstugans terrass. Får bli ett annat år.
Önskar dig en trevlig kväll och visst blir det efter denna ljuvliga sensommardag.

Geddfish ♥ sa...

Jag tycker din mattallrik såg smarrig ut, mums!

En helt ljuvlig dag här i Lidköping. 29 grader, hade vi!!!
Jag har mått som en prinsessa. Frukost, lunch och middag på balkongen!

Min man och jag åt surströmming på vår balkong varje år vid den här tidpunkten. Och jag tyckte om det. Men nu, nej. Det är ungefär som grillning, det är en gemensamhetsaktivitet, tycker då jag.

Lördagskram!

Susjos sa...

Mums! Jag scrollar inte förbi den ljuvliga delikatessen! Åt du fem strömmingar, inte illa! Förstår att du behövde en rennie sedan...
Letade förtvivlat efter Röda Ulvens strömming på Coop i Kungsängen idag då jag var i närheten hos min frissa ( tack för fina ord på min blogg gulle dej!!!) Men nån röda ulven fanns inte, men flera andra surströmmingsburkar. Brukar köpa Oscars som är lite dyrare,och inbillar mej att den ska vara mer delikat då, men idag blev det en burk "Kallax". Min syster gillar surströmming lika mycket som jag,så på söndag (när maken jobbar) är det tänkt att vi ska smaka på delikatessen! Lite synd att jag inte tog mej till Sumpan igår...
PS. De färgglada ugglorna var väldans fina också! DS.

KajsaLisa sa...

Tänker varje år att jag skall åka dit, men det blir aldrig av tyvärr, nästa år kanske. Lycka till med bloggpromenaden.

Emma, Sol som sol? sa...

Har heller aldrig smakat el doftat surströmming. Alltså känt doften av det.

Katten uppe i vänstra hörnet hade jag gärna valt! Sonen har en liten uggla gjord i pärlor som köptes på Skånela marknad för kanske en fem år sedan. Det var då pärlkonsten började dyka upp överallt.

Carita Liljendahl sa...

Synd med alla utomhusevenemang som tappar besökare så fort det regnar lite eller blir svalare...
Tummarna upp nu för att Lovisa Historiska Hus ska få hyfsat väder, i alla fall inte regn!

Ama de casa sa...

Åh vad gott! Blev riktigt sugen nu :-)

Och ugglorna var ju bara sååå fina! Att du inte slog till på en liten i alla fall? Jag tror den hade trivts på balkongen :-)

Men VA? Finns inte Åhléns kvar där längre i Sumpan? Nu rubbades mina cirklar och världsbild rejält...

Steve sa...

Ljuvligt. Som du vet så intog jag denna delikatess på den rätta dagen, den tredje torsdagen i augusti. Håller med dig om Röda Ulven i år. Den var förstklassig.
Tänk att vi ska behöva vänta ett helt år på nästa njutningstillfälle, men väntar man på nåt gott så.........

Vi har faktiskt en uggla i trädgården, men den är livs levande och brukar husera bakom verkstan där D mött den några gånger.

FREEDOMtravel sa...

Vad kul att du var på kräft- och surströmmingsskivan i Sumpan! Kul att de ordnar den tycker jag, men jag gillar ju inte surströmming... Jag var faktiskt ganska förvånad när vi handlade på Coop (tror jag att det var) i Arninge på väg mot Blidö förra helgen. Då bjöd de på surströmming mitt i affären. Det luktade så illa så vi knappt kunde handla utan bara sprang igenom butiken...

Anita Malta sa...

Trodde du skulle på Surstömmningsfest hemma hos några kompisar men det här ser ut som en allmän tillställning så nu förstår jag att du var där tillsammans med dem.

Vilka otroligt söta ugglor !!! Men inte måste man väl ha en trädgård för att köpa en, de är ju lika söta var man än placerar dem och helt klart skulle jag valt en i färg, såklart :-D

Brukar ju inte vara sådär jätteförtjust i att titta på närbilder på mat men det där ser ju inte så tokigt ut fast aldrig att jag skulle äta det, men vad mycket på bara en tallrik. Vem orkar äta fem stora potatisar !! Jamen nu läser jag ju att det är din tallrik jag tittar på och du fick i dig rubbet ! Starkt gjort, du måste ha varit väldigt hungrig ;-)

Strålande sol och 26 grader igen !! Tror den här sommaren går till historien. Njut du så mycket du bara kan innan höstvindarna, kylan och regnet ger sig tillkänna. Kram från Malta :-)

Monica sa...

Vill också ha ett pärldjur och även en uggla
fast frågan är om man skulle tordas ha den i
trädgården med tanke på alla långfingrade
jä..ar som åker omkring och snor.
Surströmmingen hoppar jag över;-)
Ha det bra

nalta norrland sa...

Trädgårdsdjuren/prydnaderna å de där pärldjuren var ju skojjiga, däremot så avstår jag från surströmming.

Här har temperaturen legat runt + 10 sedan regnet började ösa ner igår eftermiddag, typ 24 timmars regnande har vi hittills haft.
Kan väl tillägga att jag inte har varit ut på någon promenad varken igår eller idag.

Klimakteriehäxan sa...

Suströmming tackar jag nej till - men en sån där uggla hade jag gärna adopterat! (och nu är det skyltsöndag igen!)

Husbilen-Ellen sa...

Det har tyvärr inte blivit någon surströmming för mig i år ännu. det var ofta mamma som var den drivande och jag fixade. nu när hon inte finns längre, saknar jag motorn, men det ska bli! Jag har svårt med stora bokstäver med pekfingervalsen. din tallrik får snålvattnet att rinna till.