tisdag 30 augusti 2016

Harry Potter and the cursed child


Det här är en bonusbild. Jag menar te är ju engelsmännens favo drink. Och den lilla figuren Dobby, Harry Potters vän bar just en tea cosy. Tyckte bilden passade bra till inlägget. Å japp Tea cosyn till höger fick följa med hem från The English Shop.

Alla har hört talas om Harry Potter, eller hur!? Det flesta har även läst de sju böckerna som J.K. Rowling har skrivit om Harrys uppväxt och utbildning på Hogwarts, en specialskola för trollkarlar. Måste medge att jag läst böckerna både en och två gånger. Älskade dom! Den första boken kom ut 1997. Ja, säkert har många även sett filmerna.

Snabbt beslut
När jag läste på Evas blogg att hon skulle åka till London för att bland annat titta på ”Harry Potter and the cursed child” – en pjäs som hade premiär den 30 juli på Palace Theatre på West End - började jag genast googla och förstod att även bok nummer 8 skulle finnas i bokhandeln en dag senare. Klickade hem boken direkt, och den damp ned på hallgolvet den 31 juli. Bra där!

Men sen då
Att jag är lite trögfattad vet ni ju redan, men att jag var så dum att inte fatta att boken liksom inte var en roman utan utskriften av självaste pjäsen förvånade till och med mig. Alltså senast jag läste en pjäs så var det Shakespeares Macbeth på gymnasiet. Absolut avskydde den. Pjäser ska ses på teater, inte sättas på pränt i en bok.

Recension?
Den inbundna boken har 343 sidor. Led mig igenom den under två varma kvällar på balkongen. (Snabbläst var den i alla fall på grund av de stora radavstånden mellan dialogerna.) Innehållet förutsätter att man har läst åtminstone fyra av de tidigare böckerna, de riktiga alltså, vilket är helt okej. Tänker inte recensera pjäsen, då jag faktiskt inte riktigt vet hur man gör. Kan bara säga som så att en ”Time-Turner” (en "dosa" som gör resor tillbaka i tiden möjligt à la Dr. Who) spelar ”huvudrollen” och att boken är minst sagt virrigt. Den är dessutom svårläst då den grafiska formgivaren uppenbarligen älskar saliga blandningar av typsnitt. Inte mycket till recension som ni ser;-)

Nej, den pjäsen måste man nog se irl. Hoppas att Eva har tagit massvis av bilder under föreställningen.

22 kommentarer:

nalta norrland sa...

Alltså... Jag har faktiskt varken läst Harry Potter böckerna eller sett filmerna, ska jag skämmas?

Att läsa en teaterpjäs låter väl inte så kul... men vad vet jag,
har som Du inte gjort det annat än i studiesyfte på gymnasiet,
mycket jag gjorde under min skoltid gör jag helst inte om,

Hur som haver så hoppas jag Du finner något roligare att läsa.

Ditte sa...

Jag har läst några Harry Potterböcker och sett ett par filmer, mest i studiesyfte. Men nu har du ju läst pjäsen och jag håller med om att pjäser ska ses på en teater.
Minnns nu att jag läste i DN något om att det var just en pjäs som var den nya boken. Men jag har inte varit sugen på att läsa fler böcker elle pjäser om Harry Potter.
Finns annat som lockar mer.
Men du är en erfarenhet rikare,

Comsi comsa sa...


Läsa en teaterpjäs? Nu gapar jag dumt, fattar nada... 😨
Men läst och sett på FILM har jag gjort.🤗

Kram ❤

Geddfish ♥ sa...

Tea cosyn var ju snygg. Den skulle jag kunna tänkt mig. Om jag hade varit teälskare.
Nej, jag är inte så bevandrad i Harry Potter, tyvärr.
Mycket har jag läst i mina dar, men det finns stora hålrum på både bok och film genom barn- och arbetsåren. Har väl haft annat för mig.
Din pjäsbok verkade svår, dock.
Nepp, nu ska jag nana, för att orka med Gôtlabôrg te môra.

Unknown sa...

Ganska kul, helt oväntat att du sitter på din sommarbalkong om nätterna och läser teaterpjäser. :-)
Kiki

Susjos sa...

Oops, en teaterpjäs i bokform, att du orkade igenom den?! Nu blir jag imponerad! Harry Potter försökte jag läsa för yngsta sonen , men den var svårläst att läsa högt ur, men visst var den spännande! Har nog sett en eller två filmer också..imponerande med alla effekter! Men det mest häftiga var nog Harry Potters "flygturen" på Universal Studios i LA i somras i 4D..mamma mia!!!!

Hanneles bokparadis sa...

väntar på filmen

Ulla Maria sa...

Stort tack för att du just besparat mig kostnaden för den boken. Som du vet är jag en stor HP-fan och hade tänkt köpa den. Har läst alla böckerna med stor behållning och även varit och sett filmerna tillsammans med en god vän som också älskar böckerna (lite misstänksamma blickar brukade vi få när vi var där och drastiskt ökade medelåldern i salongen). Har också ytterligare en vän som är HP-vän och som talar sig varm om den engelska inläsningen av böckerna. Tyvärr har storytel dem inte på menyn så jag har ännu inte lyssnat på dem.
Att tekannevärmare hette Tea cosy på engelska var också en nyhet för mig. Håller för tillfället på och övar upp mig på att kommunicera på engelska på instagram. Det är nyttig träning och jag samlar mig inför att försöka få ihop min hemsida där jag också tänkte mig att ha det på engelska. Det känns ännu som ett berg att bestiga och det gäller att ta små steg i taget och en kopp te under tiden. Eftersom det lär ta tid är det ju bra att då ha en Tea cosy som håller drycken varm under tiden.

Ama de casa sa...

Jahapp. Lika bra att erkänna på en gång. Inte läst en enda Potter-bok, ej heller sett nån film. Skäms och piper ut härifrån igen... ;-)

Eva Trillian sa...

:)
Jo - det kommer tankar om den på min blogg också ...
Kul att läsa dina!

Anki sa...

Hm ... rodnar och gömmer mig bakom skämskudden - jag har inte läst böckerna och inte sett filmerna, men Tea cosyn är häftig :)

Steve sa...

Jo då, även jag har hört talas om Harry Potter, men jag har inte läst någon av böckerna och heller inte sett någon film.

En teaterpjäs i bokform? Ja, det gäller väl att suga ut allt (alla pengar) ur det som människor gillar. Visst skapar det en lite fadd eftersmak.

FREEDOMtravel sa...

Oj läsa en pjäs låter ju ganska jobbigt! Även om filmerna varit underhållande...

KajsaLisa sa...

Pjäsen kanske dyker upp här också.

cat sa...

Japp har läst böckerna och sett filmerna. Hade ingen som helst koll på att det finns en pjäs utifrån romanerna dock. Kan inte låta bli att skratta när du skriver om hur det är att läsa ett pjäsmanus :-D Förstår precis vad du menar.

Hoppas att du får god användning för din orange tea cosy.

Monica sa...

Har inte läst en enda Harry Potter däremot
Sagan om ringen men det är många år sedan.
Just nu håller jag på med Trenter och hans
Harry Friberg lättläst och mycket av det gamla
Stockholm som man känner igen;-)
Tea cosy så gullig.
Ha det bra

Emma, Sol som sol? sa...

Det tråkiga är att den är ju inte ens skriven av Rowlings även om hon varit med på ett tredjedels hörn.

Jag har sett filmerna och jag har läst böckerna ett flertal gånger, äääälskar ju denna genre.

Jag har boken så jag kan läsa den men drar mig, gillar inte heller att läsa dramatiseringar. Men jag ska så klart läsa den. Någon gång.

Anita Malta sa...

Har hört talas om Harry Potter men aldrig läst en bok och inte heller sett någon film, förmodligen för att det inte lockat hur jag nu kan veta det eftersom jag inte vet något mer än att jag känner igen namnet.
Låter faktiskt lite urtrist att läsa en pjäs istället för att se den men väldigt skickligt att lyckas plöja igenom hela boken ändå, trots ett visst lidande.
Rolig bonusbild :-D

Mias Mix sa...

Vilken besvikelse att det inte var en roman! Måste erkänna att jag tillhör de som inte läst en enda Harry Potter-bok. Har ingen längtan efter dem heller. Har sett nån film lite halvt om halvt när barnen haft TV:n på.
Och självklart fick den orange Tea cosyn följa med hem. Den matchar väl mycket annat hos er ;)

Kolonilotta sa...

Åh va trist! Du som hade sett fram emot att läsa en riktig bok. Själv är jag mer Sagan om ringen och Game of thrones.
Sorry för dom uteblivna inläggen från Barcelona! Tiden räckte liksom inte till. Men de kommer nu i efterhand istället! :)

Anni sa...

Dottern som är ett gigantiskt Potter-fan hade längtat sig fördärvad efter den där boken och blev så arg att hon skulle vilja ha pengarna tillbaka och radera allt ur minnet. Hon inser att pjäsen är något helt annorlunda (den ska vara ganska häftig om jag förstått rätt), men har svårt att acceptera bokens dialog.
Jag har läst och sett alla HP, men avstår från den där ...

LissenTo sa...

Ibland blir man snopen, när man har förväntat sig något helt annat