tisdag 15 mars 2016

Vocación España – del 13: Iakttagelser från ett relativt kallt paradis


Ett relativt obekvämt hem för en duva.


Ja, ja det där med selfiepinnar... Det här engelska paret lyckades inte med att ta en bild utan fick be en äldre spanjor om hjälp.


Att vara byggnadsarbetare i Spanien är inte helt fel. Den här killen tar ibland fem steg till höger och stannar alternativt vinkar trafiken förbi en byggarbetsplats.


I samband med firandet av "Virgin of the Suffrage" lägger befolkningen ner blommor utanför kyrkan. Sedan dekoreras ingången så här fint.


Det senaste på fortskaffningsmedelsfronten är en sitt-Segway som faktiskt kör riktigt fort. Dessa hyrs av överviktiga och lata engelsmän som tycker att det inte är så macho att åka omkring i en permobil. Observera att lufttemperaturen igår låg på 14 grader. När engelsmän är på semester så är dom och klär dig därefter.

Efter drygt två veckor i vårt älskade Benidorm tycker jag att det är dags att presentera några iakttagelser för er. Ni vet sådana typiska BP-observationer alltså. Det gäller förresten både text och bild i det här inlägget. Enjoy!!!

1. Cash är king i Spanien. Har hittills inte sett en enda människa betala med kort här, varken i en affär eller på restaurang. Till och med internetuppkopplingen här i lägenheten betalades kontant.

2. Benidorm är ett paradis, fast just nu ett relativt kallt sådant. Det är sällan temperaturen kryper över 18 grader trots att det är soligt. Men det både blåser, är mulet och regnar regelbundet. Som sagt – en himla tur att grannen har elelement i lägenheten.

3. Det finns permobiler överallt här. De är till och med till salu på apoteket i Gamla Stan för cirka 19 000 kronor. Självklart hyrs de ut lite varstans också. Å vem kör dessa mobiler då? Jo, 70 procent används faktiskt av funktionshindrade. Lätt att känna igen då de har en käpp eller två kryckor fästa vid sätet. Resten av permobilerna hyrs av extremt överviktiga eller lata engelsmän som inte orkar gå en meter. Grrrrrrrr, men uthyrarna skrattar nog hela vägen till banken…

4. Festligheter (tillika helgdagar och stängt överallt) är ju spanjorernas specialitet. Skyddshelgon till exempel är en alldeles utmärkt anledning att fira av ett fyrverkeri som hette duga (se tidigare inlägg). Ja, Fallas likaså som laddar upp med fyrverkerier, parader och olika ljuddisplayer (inget stavfel här!) på tre platser i stan från och med torsdag med ”bonfire” vid midnatt på lördag. Ska rapportera därifrån om det är varmare än 8 grader på kvällen. Jag lovar;-)
Mera om årets höjdpunkt här kan ni läsa här, här, här och här.


PS. Bilderna har inte nödvändigtvis nå’t att gör med inlägget, men jag gjorde mitt bästa att bjuda er på en rolig mix;-) DS.


20 kommentarer:

Days by Johanna sa...

Gillade din härliga mix med bilder och sista bilden passar ju in på punkt 3 tycker jag, han är ju överviktig och säkert engelsk man, kan tänka mig de blir glada de som hyr ut

haha skype är helt onödigt när han är iväg. Han jobbar tidig morgon till sen kväll. Så det blir mest ett hej tack och godnatt samtal. De brukar jobba på när de iväg så så det blir klart. Ger många fina komptimmar som han kan plocka ut :

Carita Liljendahl sa...

Oj och nej - vad ska man säga? Så många intryck - allt från selfiepinne till segway :-)
Jag fick själv problem med selfiepinnen efter ett knappt år, tror den gick sönder på nåt vis :-(
Om det enda problemet hade varit att man hade en glas champagne i handen, så...
:-D

Comsi comsa sa...Vilken härlig blandning det var här inne idag. 14 grader är inte mycket så det är tur grannen håller er varma med sina element, hi hi.. :D)) skojar. .

Kram ❤

Ama de casa sa...

Haha! En sitt-segway har jag aldrig sett. Vad kommer härnäst? Liggvarianten? :-D

Engelsmännens klädsel (eller snarare avsaknad av kläder) har alltid fascinerat mig. Hela familjen går omkring i shorts och t-shirt/linne. På vintern har dom en lätt blåaktig ton, som nu framåt våren går över mot rosa för att senare bli mer illröd... ;-)

Selfiepinne har jag kommit fram till att jag inte behöver - Anders armar funkar alldeles utmärkt :-)

Ama de casa sa...

Härliga bilder och betraktelser :-D

Anki sa...

Toppklass på detta blandade inlägg - härligt att du delar med dig i både ord och bild :)
Sittsegway ... oj vad de hittar på!

Steve sa...

Ett sånt där härligt BP-inlägg bestående av både det ena och det andra. En salig blandning brukar jag visst kalla det.

Allt är relativt, även när det är relativt kallt.

Kyrkporten ser ut att ha smyckats med M&Ms. I a f för en fjärran betraktare.

Det ska fan vara sitt-Segway i Benidorm. Dessutom drar överviktiga engelsmän vanära t o m över "elmopparna". Illa.

Det är inte aktuellt för de spanska bankerna att sluta med kontanthantering kan jag anta.

Hoppas nu bara att det blir varmare än 8 grader kvällarna som kommer.

Ditte sa...

Trevlig och rolig blandning av bilder. Och dina iakttagelser är klockrena.Tack för dessa! Började nästan glömma hur dte kan vara...
Tror dock att antalet överviktiga engelsmän på dessa segway med motor och i permobil är vanligare i Benidorm än i Torre, kanske beroende på att det finns fler engelsmän just i Benidorm.
Vad gäller cash så är det också lite skillnad. I Torre ser vi många både spanjorer och turister som betalar med kort i livsmedelsbutiker och på restauranger och likaså i övrigt.
Med tanke på att ni har det lite kyligt så skickar jag värme direkt. Förstår att det inte nu hos dig är njutbart att sitta utomhus och dinera på kvällarna. Hoppas det snart blir läge för det.
Ha det fortsatt bra!

Ditte sa...

En undran! Hur kab jag slippa dessa fåniga frågor om bila . mat m.m. för att bevisa att jag inte är en robot....
Tycker att det borde räcka med att fylla i e-post och hemsida. Eller! Likadant hos alla bloggerkonton.

Susanne sa...

Sitt-Segway?! Då är man riktigt lat, när man inte ens orkar åka runt stående.

Geddfish ♥ sa...

Gomorron!
Det var en härlig bildblandning du bjuder på. Som vanligt, höll jag på att skriva, för du kan ju konsten att få fram de där speciella "ur din synvinkel".

Känns nästan som om jag är med er där nere i Spanien. Hoppas ni får lite mer värme.

Det där med selfiepinne kan väl inte ha blivit någon större succé? Jag köpte mig en för drygt ett år sen. Provade en gång, sen åkte den ner i kartongen. Alldeles för omständligt och ska laddas med bluetooth, näej. Jag drar hellre i mina armar ;)

Cash är alltid tryggt. Utomlands. Hemma är plånboken tom.

Ha det gott ♥

cat sa...

Alltså sista bilden tar alla priser!!! Selfiepinnebilden hamnar på andra plats.
Tack för observationer i såväl bild som text.

biggeros sa...

Det är bara engelsmännen som gör sig till åtlöje ÷)
Kan spanjoren tjäna en slant på dumma turister så är det kanon. I Spanien firar man röda helger, arrangemang, olika helgon, borgmästare, provinsdagar och nationaldagen etc...Allt för att fira och festa. I Extremadura är det kallare till skillnad från Jerez. Det är fortfarande temperatur skillnader skillnader mellan dag och natt. Man kan lugnt se skillnad på vem som är Ture turist och permanent boende. Tack för ett skojigt inlägg, kramiz

Ulla Maria sa...

Härlig, solig mix av bilder. Lite beklämmande och nedåtgående att skaffa permobil om det börjar bli tungt att röra sig. Gott att spanjorerna tar tillvara alla tillfällen att göra livet festligt. Fint också med arbeten som inte främjar utbrändhet.

anemonen sa...

Wow jag förstår nu att du trivs som fisken i vattnet i ditt lilla paradis. Jo de kan fira de. Det vore något för oss svenskar att ta efter men numera har allt blivit urvattnat vad gäller traditioner här i landet. Jag som är traditionell och firar alla högtider vi har. Inget fel i det tycker jag. Alltså svensken tycker jag skall bli lite mer som fransmännen och spanjorerna vad gäller att ta tillfället i akt att festa till det. Rasandes trevliga bilder och bild ett här tyckte jag liknade en hatt med en duva som pynt :D Ha det fortsatt gott.

Monica sa...

Innan jag såg att det var en selfiepinne
trodde jag att hon piskade honom :-)
HAHA håller brallorna på att spricka
han har snygga ben i alla fall.
Ha det bra

Ama de casa sa...

sv: Visst var det härliga "motorvägar" i Tignes. Men dom allra, allra bästa tror jag nog fanns i Italien - i Livigno. Huuur breda som helst! :-)

FREEDOMtravel sa...

Intressant att se det nya fortskaffningsmedlet i Benidorm, men lite hemskt samtidigt kan jag tycka som folkhälsovetare... Självklart utmärkt med dessa permobiler för den som har en funktionsnedsättning, men alla andra!? När vi var där kändes det som fler än 30 % som inte hade behov egentligen, men du kanske har sett siffror, och det går förstås inte alltid att se vem som har en funktionsnedsättning. Klädseln känns ju inte anpassad efter 14 grader, men engelsmännen kanske har ett extra lager som värmer under huden ;)

Unknown sa...

Folk är ändå ganska lättklädda trots"kylan".
Cash har ju sina fördelar...
Idag har solen skinit och värmt våra kalla hjärtan här i Stockholm.
Kiki

Kolonilotta sa...

Skrattar gott åt sista bilden! :)
Och inte har dom hört talesättet om att man skall svettas in våren heller! ;)