tisdag 29 mars 2016

Vocación España – del 25: Matorgie

Nu vet jag inte hur det är för er när ni är på semester, men maken och jag tycker att maten utgör minst 50 procent av en lyckad ledighet oavsett om man befinner sig i Sverige eller utomlands. Ja, god dryck underlättar också såklart;-)

Hål i väggen
Kom på mig själv idag att jag faktiskt inte lagt upp ett enda renodlat matinlägg än från Benidorm/Costa Blanca. Ska genast åtgärda det hela och hoppas att ni njuter lika mycket som vi när vi högg i delikatesserna. Observera att vi aldrig äter lunch och/eller middag på ställen vars "stammisar" är turister. Vi har lyckats hitta ”hål i väggen” i Benidorm och andra orter på Costa Blanca där man visserligen inte pratar engelska, men där man i stället endast träffar på spanska gäster. Å spanjorer kan sin mat kan jag säga!

Älskar sardiner som jag äter med kniv och gaffel. Spanjornerna använder händerna.


Dorada (dorada = gyllene) är en firre som jag älskar. Så här ser den ut innan jag huggit i…


… åsså här efteråt. Restaurang Paquillo på ”vår gata” har ingen hemsida. Stället behöver nog ingen reklam på nätet heller. Där är alltid fullsatt.


Ja, ångkokta musslor på Paquillo slår det mesta.


Torskrygg tillagad på spanskt vis. Gudomligt helt enkelt! Bar La Lonja i fiskhamnen i Altea. Den restaurangen är inte i behov av FB eller egen webbplats heller.


Calamares à la plancha i Villa Joyosa. Potatisarna var varken pommes frites eller chips, men snustorra och krispiga var dom. Har aldrig sett eller ätit nå’t så himla gott förut. Restaurang Sidrería Trasgu Restaurante vid marinan. Hemsida – nope!


Makens fisksoppa (å gissa om jag gråter varje gång jag ser en sådan rätt och förstår att jag inte kan äta den på grund av min allergi mot räkor). Restaurang La Gaviotas, Benidorm.


PS2. Äntligen en hel dag med sol utan ett enda moln i sikte. Då satsade vi på ett spontant "värstingäventyr", som håller på att ta ut sin rätt just nu. Zzzzzhhhhhh. DS2.

23 kommentarer:

Ditte sa...

Tack för dessa läckerheter. Hålller helt med om att matupplevelserna utgör minst hälften av resan. Ni ser verkligen ut att ha hittat era favoriter.
Vi försöker också mest besöka restauranger som inte är turistinriktade ochd det var vi än befinner oss och det är ju där man oftast får den bästa maten.
I Torrevieja finnns också en del bra kinesiska restauranger, kinesiska kockar, och eftersom jag gillar kinesisk mat passar det oss bra.
Fisksoppan ser väldigt god ut god ut och en sådan väljer jag gärna. Fisk med ben avstår jag...Men de större modellerna går utmärkt och de äter jag gärna.
Det enda jag inte är så förtjust i är att det serveras pommes till det mesta....Men det går ju få en rejäl sallad i stället.
Ha det fortsatt bra och njut av allt.Ama de casa sa...

Så mycket god mat! Fast sardiner är det för mycket ben i som killar i halsen... Dorada åt jag senast på Tabarca, en jättegod fisk :-)

Tur att jag precis har kommit hem efter att ha stoppat i mig en massa gomat - hade varit lite jobbigt med det här inlägget annars ;-)

Spännande att höra om ert värstingäventyr sen! :-)

Ama de casa sa...

sv: Jag håller med om att en mås är en mås. Men nån nytta tycker jag att jag ändå MÅSte ha av min tvååriga utbildning för 100 år sen... ;-)

Comsi comsa sa...Tack ÄNTLIGEN - Jag började bli orolig att ni svalt ihjäl där nere, men nu kan jag pusta ut... :D)
Eller har ni sparat er tills idag så ni var så hungriga att ni åt hela fiskhuvuden? :D)))

Kram på dig ♥

Per-Anders sa...

Inte 50 men väl 40 procent för min del. Frestande matbilder.

FREEDOMtravel sa...

Oj vad mycket gott! Jag ser att du, liksom vi, gillar fisk! Dorada åt vi mycket under Europa-resan, så mycket att jag kan den på de flesta språken faktiskt. Spanska: dorada. Portugisiska: dourada. Italienska: orata. Franska: dourade... Eller nja, hoppas det blev rätt, inte helt säker. Vi brukar fylla den med lime och örtkryddor och gnida in den med olja och saffran och grilla den på grill eller laga hel i ugnen. Vi lagar den faktiskt i Sverige också! Här finns den i stora mataffärer och då heter den seabream eller Guldsparid.

Emma, Sol som sol? sa...

Vad gott det såg ut, allting. Och det var en härlig modell av potatis du fick där, calamarisen hade jag hoppat över.

Nä, nu blev jag ju hungrig!

KajsaLisa sa...

Oj, sugen jag blev nu :) Dorada såg godast ut.

Steve sa...

Oj, så mycket läckerheter du bjuder på. Doradan såg rysligt grym ut efter att du "huggit in".
Allergi mot räkor borde väl ändå vara förbjudet.
Ettspontant "värstingäventyr". Det är till att ta ut svängarna så här sista veckan.

Geddfish ♥ sa...

Maten, den betyder ju så himla mycket, det tycker jag också! Och jag tar gärna för mig av det inhemska.
Fiskälskare som jag är, så har jag ätit de där sardinerna EN gång och aldrig mer, de motsvarade inte mina förväntningar.
Älskar annars dessa musslor, calamares, räkor, ja detta var mumsigt härliga matbilder! Din makes soppa såg urläcker ut!

Det är väl inte för inte som mitt nickname är GeddFish ;)

Anki sa...

Ljuvliga matbilder! Visst betyder maten mycket på semestern och precis som ni så försöker vi hitta det genuina - alltså inga turistrestauranger!
Den där soppan ser verkligen läcker ut!

Marit Johansson sa...

Jag älskar fisk och skaldjur så jag skulle gärna äta vilken som helst av dessa rätter. Har aldrig testat musslor så det är väl på tiden :)

cat sa...

Ju äldre jag har blivit, desto viktigare har maten blivit när jag reser. Det är nästan restaurangbesöken jag minns bäst från resmålen. Rom t ex dissade jag för att maten var under all kritik med undantag av en pizza. London var en kulinarisk högtid.
Själv hade jag inte kunnat äta fisksoppan eftersom jag är allergisk mot paprika.
Plötsligt är jag sugen på french fries.

Days by Johanna sa...

Mums så mycket gott! :)

Ja, panikångest suger verkligen, men jag kan avstyra det ganska bra nu :) Nu ligger bilder på renoveringen uppe :)

Du som är berest (mer än jag) har du något bra tips på var man kan åka för en bröllopsresa troligen i februari =)

Kolonilotta sa...

Musslorna och fisksoppan äter jag gärna! :)
Men det andra överlåter jag åt dig!

Puss och kram! ❤

Olga T sa...

Underbara bilder och visst är maten en stor del av att resa !
Jag åt seabass boiled in seasalt. Det var en riktigt häftig upplevelse då fisken kom in under en hög av grovt salt, såg ut som om det haglat på den. Under denna hög skrapade man fram en hel havsabborre som filéades och gjordes iordning enkom för mig! Prova det om du inte gjort det. Den bar mycket saftig och god.

Biggeros sa...

Gud, vad gott allt ser ut!! Torskryggen, fisksoppan och Dorada skulle jag kunna tänka mig till meny:)
Jag smakar på det mesta. Fiskmenyer är spanjorer duktiga på. Ja, då är ni nöjda med den långa turen. Duktigt jobbat!!
Trevlig kväll, kram

llh sa...

Underbart, min typ av mat till 150%. Håller också med till 150% "Maten är halva födan" som min make alltid sa med ett gammalt uttryck från sin mamma.

anemonen sa...

Åh så möe goer mad:-) Blir så hungrig av allt gott.

Susjos sa...

Mums filibabba!! Massor av god fisk, inte minst Doradan!! Musslor och bläckfisk, jo jag tackar jag! Visst är det så att maten är halva nöjet när man är ute och reser ;-)

Eva Trillian sa...

Mmmm! Det ena ser godare ut än det andra :) Mums!
Visst är det så att semestern är mycket beroende av god mat och dryck för att kallas lyckad :) Ser ut som om ni haft en riktigt lyckad semester!

Unknown sa...

För en gångs skull kan jag till fullo njuta av allt du presenterar. Fisk är min favorit annars gällar veggie.
/Kiki

Anni sa...

Jag skulle ha ätit innan jag tittade på dina bilder.
Våga vägra turistfällor, klart att man går dit lokalbefolkningen går!