lördag 8 november 2014

Veckans fönster: ”Kommunalt”

Susanne vill se kommunala fönster den här veckan och det ska hon och ni få. Dessutom bjuder jag er på en (lång) utläggning om kommunhusen i min hemkommun Täby. För jag vet ju att ni är väldigt intresserade av den före detta ”stan på landet” med sina drygt 60 000 invånare – eller inte:-)

Nuvarande kommunhuset

Det nuvarande kommunhuset byggdes 1950 och ligger i Roslags Näsby, en ”förort” till Täby som Gud glömt för länge sedan. Det enda Roslags Näsby möjligen är känd för att det är en knutpunkt för lilla Roslagsbanans tre grenar. Detta kan orten tacka Täbys invånare för som 1980 i en folkomröstning valde att inte bygga ut tunnelbanan från Mörby till Täby Centrum utan rusta upp Roslagsbanan i stället. Ja, de enda som röstade för t-banan var maken och jag…
Det gamla kommunhuset kommer delvis att rivas för att ge plats åt nya bostäder.

Det nya kommunhuset

Efter 64 år ”på vischan” är det år 2016 dags att flytta närmare centrum. Det nya huset kommer att kosta hiskeliga 483 miljoner – Sveriges dyraste kommunbygge i modern tid. Eftersom det just nu är ”inne” med glasfasader och flexkontor har vi kommuninvånare då äntligen möjlighet att följa de anställdas minsta lilla rörelse, varken de petar sig i näsan eller skyfflar papper. Även Fredrik Reinfeldt, som ju köpt en lägenhet i grannhuset har full insyn i vad som försiggår i kommunhuset, liksom alla förbipasserande. Så himla roligt - NOT!

Hål i marken

Här byggs det nya kommunhuset. Observera den ”intima” närheten (ungefär 20 meter) till de nya brf-husen, kyrkan och på andra sidan biblioteket.

Biblioteket

Huvudbiblioteket får snällt vara kvar i sina (ändamålsenliga!?) lokaler som byggdes i slutet av 1960-talet.

Det var mitt långa inlägg till Veckans fönster. Hoppas ni inte somnade under läsningen, men bilderna är i alla fall dagsfärska;-) Fler bidrag hittar ni här.

15 kommentarer:

Eva Trillian sa...

Konstaterar jag inte alls har förståelse för de enorma summorna det handlar om så fort en kommun ska göra något. Tänk vad annat man kunde göra för dem ...
Hmmm ... granne med ett sådant bygge? Näe, det är bra här på landet där jag måste gå en bit för att se en granne :)
Önskar dig en skön fortsättning på helgen!

Rantamor sa...

Ja du det byggs och byggs i varje vrå utav sverige men aldrig så mycket som i stockholm....jo kanske i umeå för där är alltid byggkranar i luften.

Idag har jag tagit foton som du gillar ....grafiska i dimman på havet.

Tjingling från Rantamor.

Anitas Malta sa...

Vaddå somna ? Det går ju inte när du delger så mycket om vad som händer och sker i och omkring Täby. Läser med stort intresse och förvånas bl.a över att inte fler röstade för t-banan ;-)

...samt följer självklart länken som visar hur den så numera så berömda Täby Centrum ska förvandlas till stad. Snygg arkitektur där men kanske lite kostsamt..

Inte kul att bo nära den gropen.

Skönt med dagsfärska bilder vilket betyder att snön som föll nu är helt borta. Vilken fantastsisk dokumentation Beate och fina kommunala bilder förstås :-)

Geddfish ♥ sa...

Jättefint dokumenterat, och naturligtvis dagsfärska bilder, om man bloggar på kvällen, jag har valt morgonen och ligger alltid minst ett steg efter.
Jag somnar aldrig i ditt blogghem ;) Kul kul.

Steve sa...

Det vilar sällan något arkitektoniskt nyskapande över kommunhus. Oavsett belägenhet, i tätort eller glesbygd, i norr eller söder.

Susjos sa...

Måste säga att det gamla kommunhuset liknar väldigt mycket Sollentunas kommunhus- de är bergis byggda i samma tidsålder! Jättekul att få lite inblick i Täby kommun! å skönt att snön inte stannade, har fortfarande sommardäck på bilen!

Guldkryckan sa...

Måste väl i ärlighetens namn vara surt att betala dyrt för en bostadsrätt och sedan få ett sådant bygge utanför köksfönstret.

Kommuner över hela landet tycks ha obegränsat med skattepengar att göra av med...43 miljoner?
Är kanske inte så mycket om man tänker efter, här byggde de en lekplats för ungarna på gården för en och en halv mille och det var inget skrytbygge direkt om man säger så.

Själv jobbar jag ju komunalt.....det märks på den låga lönen...kostade ju en del att flytta på kommungubbarna nere i stan då politikerna o andra som arbetade där flyttade tvärs över Gustav Adolfs Torg till gamla tingsrätten....nån ny byggde de inte iofs men det kostade väl att renovera eländet...Tingsrästten där för övrigt jag och min fru gifte oss 1995...tycker jag borde få nån typ av ersättning för detta helgerån mot mon personliga integritet ;)

Ersättningen kan i värsta fall tagas emot via lite högee lön;)

Ha så fint Bp

Guldkryckan sa...

Oops...nu såg jag...483 miljoner var det ju...blir många lekplatser det.

:)

Ama de casa sa...

Varför måste "alla" kommunalhus vara så himla fula? Titta även i det "tjusiga" Sollentuna centrum. Brrr...

Hoppas dom inte kommer att kasta sten sen, i det nya huset ;-)

Monica sa...

Wow det var dyrt inte undra på att dom vill dra in på mors hemtjänsttimmar och inte har råd att hjälpa till med tandvård:-(
Bra att det är glas då kan dom inte peta sej i näsan under arbetstid;-)
Ha en skön söndag
HAHA fick byta kod 10 ggr innan jag kunde läsa vad det stod utan att behöva anstränga mej, SURT

kajsaLisa sa...

På något sätt så inser nog alla att ingen kommer att bygga en staty av mig. Då får man fixa monumentet på ett annat sätt i glas för över 400 miljoner. Fint tänkt med bilderna men du skulle haft en annan himmel, mörka moln eller knallblå. Men det kan vara svårt aytt fixa så här års.

Ama de casa sa...

sv: Jag är inte heller nån vinkännare. Men jag kan se skillnad på rött och vitt :-)

Hmmm... Ibland inte ens det när jag tänker efter. En gång när vi skulle åka kanalbåt i Frankrike hade vi kommit till båten lite tidigare och gick iväg och bunkrade mat och dryck till första kvällen. När vi släpade hem grejorna så gick en kasse sönder och några vinflaskor rullade ut. Då utbrast jag:
- Men? Vi har köpt VITT vin???

Haha! Jag trodde det var rödvin :-D
(Till mitt försvar måste jag säga att det var mörkgröna flaskor och lite dunkelt i affären. I solljuset gav det vita vinet sig till känna...)

Rigmor sa...

Nej, jag somnade inte...tvärtom...och konstaterar utan att lägga någon värdering i andras liv, men jag är då ingen stadsmänniska...!!Jag är inget för dessa "intima" närheten mellan hus eller byggnader över huvudtaget, jag blir bara vilsen, mer vilsen än jag är nu...Vilse i pannkakan har fått en ny innebörd för min del...
Ha det gott och var rädd om dej!!
Kram kram

Anni sa...

Våga vägra glasfasader ...
Är det någon som tipsar ungdomarna om att de ska bli glasmästare? Snacka om framtidsyrke! Eller glasputsare!

Unknown sa...

Kommunpolitiker skulle man ha blivt.
/Kiki