fredag 21 november 2014

Trender och bokdesign


Igår besökte kollegan Gabriella och jag för andra gången Sveriges äldsta förlag Norstedts på Riddarholmen i Stockholm. Bilden ovan mötte oss i entrén. Men det var inte ett föredrag om Tove Jansson vi skulle lyssna på utan vi fick njuta av Nina Ulmajas föreläsning om ”Trender och bokdesign”. Hon hade sammanställt sina intryck från bokmässorna i Frankfurt och Göteborg. Nina är designansvarig och formgivare på Albert Bonniers förlag.


Det var Nina Ulmaja som designade Zlatans bokomslag. Här ser ni hennes förslag. Alla visste vilket det slutgiltiga omslaget blev. Kommer ni ihåg?!


Boken Tree of Codes av Jonathan Safran Foer är ett konstverk i sig och det första i sitt slag ever. Varje sida i boken är "utskuren". Enligt Nina är boken fullt läsligt. Fantastiskt!


Varför inte utnyttja självaste bladen för ett budskap?! Coolt!

Eftersom jag ju gör böcker så satt jag med öppen mun (när jag inte smuttade på min vinare), ”extendable ears” och dreglade (när jag inte åt popcorn) i en timme.

Ni som gillar böcker vill kanske (= säkert) veta några detaljer om trenderna och bokdesign, eller hur!?

- Fler och fler vill faktiskt skriva böcker, men färre och färre vill läsa dem.

- Grafiska omslag – gärna ”moderna retro” varianter är inne, bilder är ute.

- Typografin blir allt viktigare, gärna blandningar och udda typsnitt.

- Taktila omslag är inne. Om bokstäver är upphöjda, nedsänkta eller utskurna ökas intresset för en bok avsevärt.

- Varför inte utnyttja bokryggen och självaste bladen som budskap. Allt är möjligt med dagens teknik.

- En textbok utan dekorfärg kan göras betydligt roligare med olika typsnitt och tonplattor i inlagan.

PS. Bilderna är inga höjdare (förutom den första), men hoppas ni förstår vad jag vill få fram;-) DS

21 kommentarer:

Pumita sa...

Spännande att kika in i "din bokvärld", ett annat perspektiv än det som jag har som läsare och storkonsument. Tror att äkta Zlatan-boken är den på första raden till höger... men jag läste e-boken så jag har väl ett litet handicap. ;) Smälter när jag ser muminbilden.

Susjos sa...

Åh! Ni var på Norstedts, kanske du träffade min svåger där ?! :-)

Jodå, nog känner jag igen omslaget till Zlatan boken, visst är det längst upp till höger?

Eva Trillian sa...

Önskar att jag kunnat vara med på ett hörn! Den där "fullt läsliga" boken hade jag allt velat kika på :)
Det händer att jag köper en bok för att den tilltalar mig utseendemässigt eller idémässigt!

Life of Johanna sa...

Lät inte alls fel! :) Trevlig fakta! :) Älskar böcker!

Lampan blev rosa för barbapapa är rosa, en blå som också fanns och välja hade känts fel. Så den är vald helt utifrån originalet, så könet spelar ingen roll :) Gissar du förstår hur jag tänker? :)

Ja det var super skönt och känna så här idag och jag kommer förmedla detta till läkaren, men det skall nog inte vara något problem, det är en annan läkare denna gången, vilket är synd det inte är samma, men det kan säkert vara bra med. Men lite nervös är jag allt. Men jag har kött på benen i alla fall :) Som du säger det är bra för mig, Erik och Hugo-Lina :)

Ja, blogg.se har en bildbank man kan använda när man inte har någon vettig bild själv, tyckte den var rolig :) och passande för inlägget :)

FREEDOMtravel sa...

Intressant! Jag tillhör ju de där som vill skriva böcker... fast jag gillar iofs att läsa böcker också ;)

Mias Mix sa...

Nu fick jag lära mig mycket! Intressant! En rolig bransch kan jag tro. Nöjer med att läsa dem. Och Zlatan är längst upp till höger :) Lyssnade på ljudboken när vi bilade till Italien.

Marit Johansson sa...

Gud så intressant. Du brukar ju säga att du har världens bästa jobb och jag tror dig. Jag kommer inte riktigt ihåg vilket omslag det blev men jag tror det i övre raden längst till höger, ska googla och se .. jo jag hade rätt. Jag har nog bättre minne än jag tror!

Geddfish ♥ sa...

Jag fuskläste kommentarerna om Zlatan.
Jag har läst boken, fast jag har lite svårt för böcker just nu. Har min stickning och virkning och fotografering och en massa besök och kontroller. Inga döstunder här, inte.

Annars är jag intresserad av ord, bokstäver och design.

Har precis lånat en bok som heter Det händer när du vilar av Tomas Sjödin, kanske en uppmaning att ta igen mig lite?

Olga T sa...

Vad spännande! Jag tror definitivt på att fler vill skriva och att färre läser. Så många som har det som en dröm att skriva en bok. I skolan jobbar vi för fullt med att få barnen intresserade av att läsa mycket. Det går ganska bra tycker jag, det finns enormt mycket bra barnlitteratur idag! SV:Läste din kommentar igår hos mig igår och skrattade. Så kunde det varit!

Ama de casa sa...

Zlatanboken är den längst upp till höger. Det kunde jag. Men "taktila" var jag tvungen att googla på. Sedär! Då har jag lärt mig ett nytt ord idag. Tack! :-)

Susanne sa...

Spännande föreläsning och lärorik även för oss som inte var dä.

Guldkryckan sa...

Intressant föreläsning förstår jag...jo...böcker är helt klart nåt som folk inte prioriterar ibdessa tider...i pappersform iallafall.
Fick några E- böcker (heter det så?) av västtrafik som plåster på såren för att de misslyckats med att hålla trafiken flytande..laddade ner en app för att kunna läsa och jag tröttnade på två röda....håller mig till talböcker jag ett tag till.

Ha en fin Lördag Bp.

Margareta sa...

Intressant inlägg och nu ska jag också ta mig en liten stund att reflektera över vad du skriver.

Nej, jag kommer inte ihåg bokomslaget för Zlatans bok, men ser den inte ut något så där som hon visar?

Om det där är en "riktig" bok så förstår jag inte varför - att göra en text mer svårläst. Men är ju inte med i allt för att locka köpare sedan hur det är att läsa är en annan sak.

Det där med bladen har jag sett tidigare, någon tidning jag prenumererde på hade detta för några år sedan.

Jag tror inte att färre läser men vi väljer att göra det på ändra sätt än att köpa fysiska böcker. Personligen har jag upptäckt fördelen med att läsa i min minipadda. Det beror på att jag ofta ligger och läser, på kvällen och då är det perfekt att slippa hålla i en bok (eller tidning) bara ställa den i ett stöd och sedan lätt bläddra. Nu har jag ju problem med attt ligga och hålla i en bok så det har absolut blivit ett hjälpmedel. Sedan finns nu bl.a. Readly för oss som tycker om att läsa. "Mina" fototidningar kostar mycket att köpa i lösnummer och nu betalar jag 99 kr i månaden och kan läsa alla, samt bokmärka sidor på ett enkelt sätt. På ett år har jag sparat in ganska mycket pengar då jag tidigare köpt ganska många.

Tänker på trender och design, inte bara inom bokkonsten, om alla går efter det så är det ju ingen som sticker ut? Har jag fel. Är inte så mycket för trender även om man hakar på en del. =)

Sedan, det finns ju fortfarande fotoböcker - de ger kanske inte Norstedts ut - och en fotofok utan bilder känns ganska konstigt även om jag äger en som i princip saknar bild, men inte helt.

För övrigt är det mycket jag gillar bland trenderna, gjorde det innan det blev trend så nu kanske jag får tänka om. =)

Ha en bra lördag, det ska jag försöka ha och snart åker jag och uppvaktar en vän som fyllde år igår -hon tror nog att jag glömde men det gjorde jag inte utan vara bara så trött under gårdagen att fredagen gick åt till sömn =)

Här är det nu -12, grådaskigt men vackert i träden - om du tänkt skriva att det är kyla i Sthlm. =)

Margareta sa...

Glömde - satt du med en hel vinare på föreläsningen? Hmmm, där hade det varit trevlig att vara. =)

Margareta sa...

En till. Ser kommentarerna och förstår att det blev det valet på Zlatan - tänker på det kraftfulla typsnittet och det står ju han för, både fotboll- och personlighetsmässigt.

Monica sa...

Detta måste ha varit en höjdardag för er, fick ni leka med mumin också;-)
Menar du att en amatör som jag skulle kunna läsa det där;-)
Ha en skön helg

Stare Ström sa...

Det var intressant! Fast jag tycker den "utskurna" texten verkar svårläst.

kajsaLisa sa...

Tillhör också dom som vill skriva det ingen vill läsa, suck :) Är tillbaka igen, det kommer att bli lite hackigt dom närmaste två veckorna sen kör jag på som vanligt.

Marina sa...

Visst är det intressant, det där med att fler och fler vill skriva böcker med färre och färre vill läsa dem...en ekvation som det kan vara svårt att få att gå ihop...

Unknown sa...

Mycke användbar information. Det är mycke yta man säljer idag, innehåll är inte lika viktigt?
Gillar ditt inlägg alltså blir bara en anings ledsen över att ingen har tid för innehåll.
Eller så har jag fel, hoppas det.
/Kiki

Marita sa...

Den föreläsningen hade jag absolut gillat att varit med på.