onsdag 26 november 2014

Flexkontor


Planlösning på mitt företags nya flexkontor.


Klockan 07:45 i väntan på Roslagsbanan. En dimmig vy av LED-bollarna som fått den obligatoriska jul looken - rött alltså.


Klockan 12:30 från nionde våningen på mitt nuvarande kontor. Det varken ni eller jag kan se på grund av dimman är monsterbygget Nya Karolinska Sjukhuset ett stenkast bort.


Klockan 17:45. Nej dimman har inte lättat, och det regnade inte heller. Får väl säga att jag (miss-)lyckades med ett riktigt fotografiskt errmmhhh konstverk;-)

Oj, vad det var många som undrade vad ett flexkontor – alltså inte ett flexikontor – är. Jättekul ju! Självklart ska jag förklara för er.

”Sittgrupper”
I ett flexkontor har man ingen hemvist, det vill säga ingen fast plats. Om ni föreställer er ett kontorslandskap utan väggar och med olika ”sittgrupper” (fyra till sex platser) så får ni ett hum om vad det är. Meningen är att man ska kunna sätta sig där man känner för. Till exempel kan jag välja att sitta bredvid VD:n om jag nog skulle vilja göra det. Eller så blir han min granne för en dag, vilket är kanske mindre troligt;-). Nästa dag vill jag till exempel flytta närmare kollega X eller Y.

Bås
Det finns en massa projektrum också som man kan boka, liksom små backup bås där man kan föra samtal av mera hemlig natur- typ löneförhandlingar.

Verktygslådor
Alla papper/pennor/kalender/usb-minnen med mera ska rymmas i en verktygslåda som packas upp varje morgon och ner varje kväll. Lådan liksom kläder och eventuella pärmar hamnar i ett personligt skåp. Mitt har nummer 59.

Personliga och telefonsamtal
Att prata med varandra gör man via ett system som heter Lync. Alltså man snackar inte på riktigt utan via datorn – typ chat. Telefonsamtal vet jag inte riktigt hur man tar emot när man inte vill störa grannarna alltså. För även om jag har ett headset hörs jag ju. Men det ger sig nog.

PS. Bild 1 visar en ritning på det nya kontoret. Resterande foton är bildbevis på att stor-Stockholm har legat under ett ”dimmlock” idag. DS.

24 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Godkväll, jag tror jag var en av dem som förstod.
De som jobbade i vikariepoolen fick leva på det sättet.
Idag funkar ju sånt med alla tekniska hjälpmedel, man kan ju t.o.m. jobba hemifrån sen länge.
Det var värre på den tiden med de tjocka datorerna och stora skrivborden och hyllmetrarna med alla handböcker att slå i.

Eva Trillian sa...

Det fungerar säkerligen - men det låter väldigt ... opersonligt. Men vad vet jag - som sitter på eget rum och inte har erfarenhet av annat!
Gillar nya koncept ... Det kan vara nyttigt att "skakas om" på milda sätt som detta ibland ;)

Guldkryckan sa...

Läste om nya Karolinska på en blogg...många skattepengar som förs ur landet sades det där.

Jo...sådana kontor har väl kommit mer och mer...sin dator sätter man i en "grej" som finns överallt på alla platserna.

Ja..så var det iallafall på AF när jag praktiserade där som arbetslös..fick bygga ett litet "skyddsrum" för alla handläggarna på de två kontoren, ja, de var två i samma byggnad, så att de skulle kunna ta samtal som var sekretessbelagda...funkade inte så bra men jag stack innan jag behövde riva eländet...det fick nån annan göra ;)

Eget rum är på väg ut..och finns det "egna" rum så är de bara till "låns".

Själv kan jag låsa in mig på muggen påjobbet..nog enda chansen till lite privatliv där är jag rädd...med rätt belysning kan man läsa Metro där ;)

Ha de bäst BP och trevlig afton på dig.

Rantamor sa...

Det där lät lite som grekiskan för mig iallafall, och lite förvirrande när jag skulle se en bild i mitt huvud ???
Kan se en massa människor som sitter tysta och tittar lite förstulet på dom andra, som också är lite förundersam hur dom skall bete sig inför grannen som i smyg har fått ett telefonsamtal som hen ska viska sig igenom....osv...

Men det kommer säkert att fixa sig...tror jag !!!

Tjingelingen från Rantamor som har sett SOLEN idag....gubevars!!!

Susanne sa...

Jag har skåp nr 29, så där kommer vi inte vara grannar.
Jag som pratar mycket telefon får nog lov att sitta bredvid dem som oxå pratar mycket i telefon. Tror inte att de som vill ha lugn och ro kommer att stå ut med mig ;)

Per-Anders sa...

Forskning brukar visa att kontorslandskap inte höjer effektiviteten, snarare tvärtom. Det känns inte direkt trivsamt det där du beskriver.

Husbilen-Ellen sa...

Jag som trodde att flexkontor hade överlevt sig själva. Var med om sådana på slutet av 90-talet. Spännande att ta del av dina erfarenheter,så småningom.Elisabeth

Unknown sa...

Wow, funkar det...att inte ha en fast arbetsplats. Kommer man ändå inte välja ut en plats man trivs på och liksom boka den?
Gillar siffran 59 den är inspirerande.
Idag har verkligen varit en mystisk dag vädermässigt, vackert och galet mörkt.
/Kiki

Olga T sa...

Ja du....det kommer snart att "gå över" och gå tillbaka att ha egna platser igen. Allt går i vågor. Tycker det låter förfärligt att gå till jobbet och inte veta var man ska sitta. Tror dock att du klarar det utmärkt!

Susjos sa...

Hm, låter spännande...
På vårt jobb har vi ju inte heller bestämda platser vid datorerna på vår expedition, det är olika från natt till natt. Det mesta ska vi ju dokumentera på "födelserummet" där vi ju har en dator också...

Nya KS ja, vi har nu fått lite ritningar över hur det kommer att se ut, och det är blandade känslor må jag säga!

Herr Nilssons Fru sa...

Hihi visseligen skrev jag säkert Flexkontor men innebörden jo de visste jag ju. Undrar just varför de blivit så där, nog är de gott med eget rum o folk som kommer o hälsar på :) Hoppas ni kommer trivas så här. Vad hette de först...kontorslandskap väl..ungefär samma men lite omodernt nu då.
Uch vad dimmigt de är, dimma o mörker är rent spännade o läskigt att köra bil i..hua.
Kramiz o go torsdag

Geddfish ♥ sa...

Finns en orsak till mitt sofflock. Allt skrivs inte ut i blogg. Men på lördag kommer en liten fingervisning.

Life of Johanna sa...

Vackra bilder du bjuder på! :)

Ja december kommer nog inte göra något och vara hemma och jag kommer må bättre när jag får vila. Det kommer hjärnan också snart inse! :)

Japp, det blev seger igår dock med bitter eftersmak :(

cat sa...

Hm kan inte låta bli att tycka att det låter lite bökigt det där med flexkontor. Förhoppningsvis går det bra, fast jag har läst böcker av neurologiska forskare som dissar öppna kontorslandskap eftersom hjärnan då ständigt bombarderas med yttre intryck mest i form av ljud.
Håller tummarna för att det ska fungerar väl hos er.
Riktigt läckert med de röda bollarna i dimman :-)

Ama de casa sa...

Jamen då var det som jag trodde då - typ "hela havet stormar". Sätt dig där det finns plats :-)

Hoppas dock att det - till skillnad från i leken - finns stolar åt alla ;-)

Monica sa...

Nä det där trodde jag man gått ifrån, hu så opersonligt nä fram för egna rum där man kan peta sej i näsan, fisa och även sätta lite egen prägel på;-)
Om du funderar vart I Like inlägget tagit vägen så verkar det inte bli något idag.
Ha en bra dag i fukten

Anni sa...

Och en dag kommer man till jobbet bara för att upptäcka att det inte finns lediga stolar kvar. Ungefär som Ama de casa tänker. Ett opersonligare sätt att meddela att man inte längre är önskvärd.
Vad vädret beträffar så var det behagligt tyst under inflygningen till Bromma igår. Idag hann jag se lite sol och blå/rosa himmel innan meteorologens prognos om en gråmulen dag drabbade mig.

Life of Johanna sa...

Ja vet mycket mer nu, men då var bomben precis släppt. Jag tycker klubben gör rätt som sparkar honom, det är kontraktsbrott. Men samtidigt tappar vi en grymt bra målvakt. Och det lär knappat hitta en ersättare så här mitt i säsongen.

Jag lider med för Dan som person och den sitsen han är i, men han kunde samtalat med ledningen om detta så hade IFK säkert kunnat stötta eller hjälpt till på något sätt. Nu sätter han ju sina lagkamrater i skiten med... :(

Kerstins foto sa...

Har själv jobbat i kontorslandskap men då med egna platser och det var inget jag gillade speciellt mycket. Att jobba som du beskriver....nja, det skulle nog inte vara min grej. Men vem är jag att döma? Det kan ju funka alldeles utmärkt. :)
Ni ser ut att ha samma väder som vi. Dimma och grått...hua.

Marina sa...

Tack för det, nu vet jag vad ett flexkontor är. Det ska bli väldigt intressant att höra hur mycket man verkligen varierar sin plats, något säger mig att de flesta kommer att sitta på samma plats ändå... Vi är ju oftast väldiga "vanedjur" när det gäller sådant.

Anitas Malta sa...

Ingen fast plats ?? Sätta sig där man känner för ?? Men var sjutton ska du ha alla dina personliga kontorsprylar då. Som den där skylten, pennfodralet och koppen. I en verktygslåda !! I min fantasi låter det hela lite rörigt och opersonligt men det måste ju ligga en tanke bakom så det blir säkert bra. Inget vi (jag o maken) kan prova här hemma. Skulle vägra att sitta vid hans röriga skrivbord ;-)

Anitas Malta sa...

...förbisåg i all hast att kommentera dina bilder. Dimmigt värre.. ;-)

Marit Johansson sa...

Låter väldigt modernt med flexkontor, kanske roligt också. Jag har faktiskt flexkontor här hemma :) ibland sitter jag i mitt datorskåp eller i köket, ibland ligger jag i sängen och jobbar.. om Mia är sjuk som hon varit sista dagarna så ligger jag i hennes säng. Nä men allvarligt, tror du inte att det ändå blir så att man snabbt skaffar sig en favoritplats och alltid sitter där? Människan gillar ju rutiner..

FREEDOMtravel sa...

Oj, det låter modernt! Spontant känns det jobbigt, typ var ska jag ha mina keramikdjur som jag fått av brorssonen...? Men vad vet jag, jag kanske inte borde vara så bakåtsträvande? ;)