torsdag 24 juli 2014

På allas läppar


En iskall Jakob sitter fint i värmen:-)


Klockan 13:00.


Klockan 15:00.


Hängslen och livrem - jag menar gardiner och luftkonditionering i denna buss.

På allas läppar just nu är vädret – ingen tvekan om det. För kan ni tänka er, vi har (äntligen) fått högsommarvärme i Sverige. Ni vet en sådan värme som man annars betalar dyra pengar för att uppleva en vecka eller två –vid Medelhavet till exempel. Där blir vi sura och besvikna om termometern visar mindre än 30 grader. Här i Sverige gnälls det. Personligen har jag ingen förståelse alls för dessa klagomål (undantag: sjukdomar såklart). Föredrar man 20 minusgrader, is och snö i fem till sex månader? Nej, det gör man ju inte heller, för då gnäller man ju också. Jag menar – hur vill vi egentligen ha det?!!!

Äldre personer
En annan sak som jag aldrig har förstått är att just äldre personer inte bara gnäller mest över värmen utan de verkar drabbas hårdast av den också. Jag menar många gamlingar går med koftor/jackor under sommaren för att de fryser. Nu helt plötsligt är det för varmt…

Några goda råd
Eftersom jag är en väldigt omtänksam människa vill jag ge er som lider av värmen några goda råd, som baseras på mina erfarenheter i huvudstaden de senaste dagarna.
- Ta med er massvis med pappersnäsdukar, då kan ni dutta lite på svettpärlorna som bildas i ansiktet.
- Köp en extra roll-on deodorant. Ni luktar fräschare och omgivningen kommer garanterat att uppskatta det.
- Drick mycket vatten/iste/öl eller varför inte en Jakob;-)
- Klä på er så lite som möjligt. I det här (fina) sommarvädret är till och med vi nollåttor vänligt sinnade mot shorts, bara överkroppar (gäller endast män) och sandaler. Om ni använder de sistnämnda, klipp bara tånaglarna först och använd en fotfil på hälen innan.
- Gå hellre 500-700 meter till närmaste t-banestation än att använda någon av de gamla röda innerstadsbussarna. De har visserligen luftkonditionering, men chaufförerna vet inte hur man sätter på den.

Nu klarar ni er minst en vecka till:-)


14 kommentarer:

Marit Johansson sa...

Tack för dina goda råd, jag klarar mig lätt en vecka till nu :) faktiskt så skulle jag klara 4 veckor till i värmen, kanske till och med 4 månader. Njuter för fulla muggar även om jag håller på att få värmeslag ibland. Tack och lov har vi ac i huset här i Arjeplog, den får jobba hårt, speciellt på nätterna.

Freja sa...

Hahaha, jag tar alla gånger hellre -20 och is och snö, än det här! Nu har jag ju en källare att vistas i så jag klarar mig väntat bra i år! Men i morgon ska jag ut på utflykt, få se om jag överlever. Och jag rekommenderar inte mer naket, utan överdimensionerade tunna kläder (i silke, bomull eller linne), det svalkar mer, för det ger både skugga och lite vinddrag! Det vet jag av erfarenhet...

Geddfish ♥ sa...

Jag klagar inte!
Man får rätta sig efter väderleken. Ha med vattenflaska överallt och försöka gå i skuggan så gott det går. Lätta luftiga kläder. Känner mig som i Thailand, inga problem.
Bara tänka på vintern, så svalnar jag direkt.
Men det är faktiskt synd om äldre på sjukhus, de är många gånger förvirrade och mår ännu sämre i värmen. Hör min väninna som är sjuksköterska beskriva.

Eva Trillian sa...

Enklare än att få de som gnäller att sluta med det är nog att inte lyssna på dem ;) Då klarar man sig hur många veckor som helst!

Monica sa...

Detta är inte högsommarvärme i alla fall inte för Vikingar, den slutar vid + 25.
Jag njuter i fulla drag i 19 gradig värme vid köksbordet, det tråkiga är att det inte går att träna hund i denna hetta;-( men så länge jag har AC kan du få ha din värme till hela Svenska folket gått under :-):-)
Ha det bra

Ama de casa sa...

Haha! Tack för dom goda råden :-)

Jag går alltid omkring med en vattenflaska och en svettlapp så här års (fast jag använder husållspapper - billigare ;-) ).

Tycker dock inte att bar överkropp är ok inne i stan. Oavsett kön...
:-)

cat sa...

Bra tips! Fast jag filar inte hälarna. Folk som tycker de ser för trista ut får titta upp i stället ;-)

Monica sa...

Glömde, gillat flaskan varför förstår du nog

Life of Johanna sa...

Tack för ett härligt värmeinlägg.... :) Jag brukar älska värmen med inte i år vet inte vad det är. men tur jag har min kompis fläkten så klarar jag mig :)

Life of Johanna sa...

Tackar så mycket =) Ja det verkar ljummet i bloggvärlden..., lite sådär lagom.... jag blir nog med ganska ljummen, men ett inlägg om dag skall nog orkas med, orkar inte vistas ute i solen så då är datorn och fläkten en bra vän :)

Guldkryckan sa...

Själv skulle jag faktiskt kunna tänka mig att bo på nån kall liten ö i Barents hav...fast den sociala biten där tror jag det saknas lite av så jag står över det ;)

Mina huvudkuddar "jobbar" tvåskift här, de turas om att vätas ner och att ligga på tork.
Funkar skitbra, de har inte gnällt en enda gång ;)

Men i morgon ska jag hjälpa en blivande granne flytta in här på förmiddagen, då lär jag nog gny lite över värmen men vad gör man inte för en granne.

Men nu...nu ska jag ta en kall...ha en skön kväll BP

Unknown sa...

Många goda och bra råd. Att hantera stadsvärme ställer helt andra krav på medborgaren än om du befinner dig på landet/stranden....sånt är viktigt att veta och förberett sig på.
Njuter såklart av värmen!
/Kiki

Anki sa...

Tack för tips och goda råd... men bara tanken på att ta mig till huvudstaden får mig att sparka bakut, så jag tror att jag stannar hemma ändå... inomhus med iskallt citronvatten och en fläkt som blåser såå skönt :)

Anna i Qatar sa...

Deodorant fungerar nästan på hela kroppen ( fantasin sätter gränserna) . Har man bröst - även man boobs räknas, eller mage med veck, kan jag rekommendera detta