lördag 12 juli 2014

Det där med fotboll...Det är många av er som tycker jag är ”påläst”, ”kan mycket om fotboll”, ”borde vara expertkommentator” osv. Tackar, tackar för alla era komplimanger:-)

Alltså så här är det:
Jag är uppväxt i en familj där pappan var fotbollsspelare och sedan blev tränare i ett klubblag. Mamma gjorde stickmönster på Stryktipset och ”vann” vårt första hus. Ja, ett år senare vann hon inredningen också – återigen med 13 snygga stygn på kupongen. Det är faktiskt sant!

Söt liten tjej
Tyvärr gick utvecklingen av lilla mig inte alls mammas men väl pappas väg. Hur många rosa (!!!) klänningar hon än klädde mig i så kom jag alltid tillbaka till hemmet med gröna gräsfläckar på kläderna och finskorna. För redan som 3-åring var jag pappas lags maskot. Killarna älskade den söta lilla pojktjejen som ville sparka boll. Ännu mera gillade de att de äntligen fått en bollkalle :-)

Målvakt
Vid 4-års ålder ville jag bli målvakt. Anledningen var att jag var kär i den snygga målisen i pappas lag. Som målet fick en trappa i trädgården duga – 1,5 meter bred ungefär – trappan alltså. Pappa sköt, jag ”räddade”. Han tröttnade aldrig, inte jag heller. Det ska böjas i tid sägs det ju.

Från forward till back till målvakt
Började min "riktiga fotbollskarriär” med ett inhopp fem minuter före matchens slut. Lyckades servera vår dåvarande ”Zlatan” en markrullare som ledde till seger med 1-0. Men då jag inte var en sprinter direkt skolades jag om till en totalt oteknisk, men vilt glidtacklande högerback. När vår målvakt blev skadad i en match och ingen reservmålvakt fanns tillgänglig, gick frågan laget runt vem som skulle kunna tänka sig att stå i mål. Erbjöd mina tjänster, räddade två straffar som bonus och var målvakt för gott om man säger så.

Höjdpunkt i ”karriären”
Jo det finns en oförglömlig höjdpunkt som väger betydligt tyngre än alla träningsläger på sydligare breddgrader under våren. Mitt lag spelade en cupmatch mot ett gäng som låg två divisioner högre upp i seriesystemet. Matchen slutade 3-3. Ingen förlängning då inte, utan straffläggning direkt. Efter att 10 spelare i både lagen avverkat sina straffar stod det 6-6. Uruselt slagna straffar alltså. Då var bara målisarna kvar att krypa fram till straffpunkten. Jag slog till med en tåfjutt som hette duga. 7-6 till mitt lag. Åsså tog jag straffen som deras målvakt slog. Bingo!

PS. Bilden haf lägger upp är dagsfärsk. Äntligen ett fikaställe som tänker som jag:-) DS.

21 kommentarer:

Susanne sa...

Tack för din fotbollshistoria, den var intressant.
Gillade icke tårtan ;)

Unknown sa...

Urgullig historia.
Ser framför mig den där lilla rosaklädda tjejen med gröna gräsfläckar.
Tack
Gillar inte heller tårtan, tyvärr.
/kiki

Freja sa...

Hos oss var det skidor och löpning som gällde hemma, men fotboll, bara fotboll, med alla ungar i byn. Så jag spelade året om från det jag började ettan tills jag gick ut sexan. Vi gick tidigare till skolan på morgnarna för att välja lag och börja spela innan första lektionen. Sen spelade vi samma lag hela dagen alla raster för att se vem som vunnit när sista rasten var sut... På somrarna var det på fotbollsplanen vi träffades varje kväll. Organiserat började jag spela först i högstadiet, och när jag flyttade för att gå gymnasiet fanns inget damlag där, så då var karriären slut... Syrran spelade oxå, men hon pendlade till gymnasiet och kunde därför fortsätta längre. Sen blev hon ett par med en annan bys stjärnspelare, så då värvades hon till deras damlag och spelade några år till... Annars var det tunnsått med spelchanser i obygderna där jag växte upp...

Kul idé med tårtan, men den känns inte så god med de mängder marsipan/sockermassa som finns i alla bollarna...

Olga T sa...

Så roligt att läsa! Heja din mamma!! Korsstygn kan vara bra att kunna. Kul att du gick din pappas väg. Nu är det dags för Brasilien att ta brons.

Guldkryckan sa...

Kul att läsa om din barndom där...jo...det är väl i barndomen intresset vaknar för de flesta inom sporten.

På kneget är ju många barn riktigt riktigt bra på att spela fotboll.
Man tar tillvara på deras talang och ställer ju upp i olika turneringar....kul det där.

Här börjar väl Gothia cup i morgon...stan fylls av ungar från hela världen....men då håller jag mig hemma...Hujedamig va folk det kommer vara i Göteborg.

Ha de gott vid tv.n och matchen.

Ama de casa sa...

Vilken härlig berättelse!
:-)

Tyvärr gick det inte Brasiliens väg så här i början av matchen...

Geddfish ♥ sa...

Vilken helt underbar berättelse! Jag ser framför mig min ena klasskamrat, hon hette Rosa, hade guldlockigt hår men var mer kille än tjej i lekarna. Hon sparkade boll, klättrade i träd mm. När vi träffades vid ett jubieum för något år sen, var hon den snyggaste kvinnan av alla!

Två av mina barn har varit fotbollstokiga, och som jag tidigare skrev, så är äldsta dottern m familj just nu i Göteborg på Gothia Cup, äldsta barnbarnet är lagkapten i sitt lag Eds FF.

Och jag kan inget.

Freedomtravel sa...

Vilken fotbollskarriär! Själv är jag hopplös. Jag lyckas aldrig fatta reglerna i sport (ointresse?). Jag minns med fasa en sport (vet inte ens vad den heter) där man skulle rotera då och då. Jag fattade ALDRIG liksom när man skulle rotera, minns bara att alla skrek argt "rotera!". Jag var på helspänn hela tiden för att fatta när jag skulle rotera, men fattade inte... I fotboll tycker jag att bollen är svår att se... Jag följde med på en match en gång, men jag lyckades liksom inte se bollen (vi satt dessutom högt upp och det var innan jag skaffade glasögonen). Minns bara hur jag ansträngde mig för att FATTA, men jag fattar inte... Nu har jag gett upp! Men just nu är matchen på i husbilen (Peter kollar) och jag brukar i alla fall fråga vem som vann :) (Och sen frågar jag om det var bra eller inte, för det fattar jag ju inte heller.) Tårtan ser god ut i alla fall! :)

Eva Trillian sa...

Trevligt att få läsa lite om allas vår BP :) Kul att du bjuder på det!
Helt krasst undrar jag dock om det inte var din mamma som hade talangen jag skulle vilja ha ;) Det låter ju nästan för bra!
Ok ... jag såg fotboll igår :O Jag vet inte hur det gick till, men där satt jag och kommenterade som värsta fotbollsfanset ... Kanske vågar jag mig på det en gång till ikväll. För det är väl inte en vana förrän tredje gången? Lite orolig är jag ju ;)

Herr Nilssons Fru sa...

Vilken härlig historia, klart du gillar fotboll, de förstår jag så väl nu - du är ju stjärna själv :)
Snacka om turmorsa du hade oxå!!!

Tårtor, vilka konstverk de gör nu för tiden, har länkat några redigt läckra "barnmagar" ja alltså magar med barn i på min fejsan :) hade inte varit helt fel att kunna åstadkomma sånt.

Kramiz

Monica sa...

Härligt med lite fotbollshistorik idag blir det väl sorg nu när VM är över.
Men SVT och Fyran kommer väl att summera och analysera det i flera veckor till.
Vilket lag håller du på i kväll tro.

En mentaltest innehåller spöken skrammel och en overall som dras upp framför oss bland annat, springer han inte till skogs är jag nöjd;-)
Ha en bra dag

TantGlad sa...

Tårtan ser spännande ut, men fotboll?...njäee.
Dock ett tack för din fotbollshistoria.
Ha nu en skön söndag!

Stare Ström sa...

Nu förstår jag varför du är så insatt! Och tårtan skulle jag kunna dela med dig, för HIF står väl för Helsingborgs Idrottsförening???? :-D Fast de borde ha fixat till färgerna bättre!

cat sa...

Känner igen mig i beskrivningen som pojkflicka, men jag var mest ute i skogen och byggde kojor. Sport var inte min grej helt enkelt.
Kul att läsa om din barndom :-)

Anonym sa...

Kul biografi av ditt fotbollsliv. När jag växte upp, var det bara pojkar som spelade fotboll (och hockey och bandy). Vi flickor fick hålla oss till en sorts mjäkig korgboll. I realskolan gick jag med i stans enda handbollsklubb och blev en ganska bra högerback (fick namnet Krutis), en position jag också hade i IFK Norrköping, när jag gick på Handelsgymnasiet där.

Jag tävlade i allt man kunde vara med i, fri idrott, skidor, simning (i en sjö - fanns inga pooler), även skytte. Ville inte missa nånting ju.

Liksom du var jag en pojkflicka, när jag växte upp. Sökte äventyr där man kunde finna dem.

Brassarna blev förödmjukade igen. Hoppas verkligen att Argentina vinner. Syd-Amerika behöver en vinst.

Ruth i Virginia

Kerstins foto sa...

Men vad kul att få läsa lite om dig. Din mammas talang skulle jag gärna ha, fick ett mail igår om att jag hade vunnit på Lotto. 21 kronor! Tackar o bockar!
Sv: Vi hade dessvärre för lite tid för att utforska andra delar av stan, vet ju att du lämnat nåt tips tidigare. Men tisdag och onsdag var fyllda av aktiviteter med dottern och hennes familj och torsdag var avsatt till Gamla stan, hade bl a bestämt mig för att hitta café Under kastanjen och det gjorde vi! :) Men nästa gång får det bli lite annat ögongodis. :)

Susjos sa...

Vilken häftig höjdpunkt i din fotbollskarriär!!!

Tyvärr missade vi bronsmatchen igår,
men ikväll så är det final!
Jag har svårt att tro att Argentina vinner. Mitt tips blir Tyskland-precis som du.

Life of Johanna sa...

Härligt historia.... :) Mitt sista år hitta jag hem, synd man inte gjorde det tidigare... :P Nu får man nöja sig med titta på :)

haha nej Big brother har jag aldrig förstått mig på, så tatueringen syftar inte alls på det ;) men förstår om man kan dra den parallellen kanske :)

Pumita sa...

Vad roligt med din fotbollsbiografi! Du har alltså fått det med modersmjölken... well, du förstår vad jag menar. Ändå imponerad av dina kunskaper!

Tårtan får du gärna behålla. Inte för att det är Bajen men om den är riktig så funkar det inte för jag gillar inte marsipan. Är det en tygtårta går den ju inte att äta och passar bättre hemma hos dig. ;)

Husbilen-Ellen sa...

Kul läsa om din fotbollsutvckling! En liknande tårta borde du få! Elisabeth

Mias Mix sa...

Vad kul att läsa om din fotbollskarriär! Vilken hjälte när du både slog in straffen och räddade den! Mina barn har också spelat fotboll sen de var små. Både i lag och hemma på gräsmattan. Och sonen har redan tingat på att få bli tränare när syrran får barn :) Själv har jag aldrig spelat fotboll i hela mitt liv, men bor man med en fotbollstokig familj så dras man ju in i det. Och så har jag ju jobbat på ett fotbollskansli i 7 år... Missade matchen igår för planet var försenat, men finalen såg vi! Heja Tyskland!!!