fredag 4 juli 2014

Med dobbarna före





Skådespelare
Det är många som har anmärkt på att fotbollsspelare från vissa länder vrider sig i plågor på gräsmattan bara för att några minuter senare göra en rush på 40 meter. De har antingen stämplats på smalbenen, i ansiktet eller på andra för en fotbollsspelare vitala kroppsdelar. Tack vare repriserna på tv kan jag konstatera att ungefär hälften av dessa kapningar är filmningar, det vill säga vissa spelare är otroligt duktiga skådisar. Det är ofta sydeuropeiska och sydamerikanska spelare som är väldigt högutbildade i skådespelerikonsten - eller så är de naturtalanger.

På riktigt
Den andra hälften av spelare som blir omplåstrade på planen fejkar faktiskt inte. Häromdagen visade jag ju färgglada ovansidor av olika fotbollsdojjor. Idag ser ni hur de kan se ut underifrån. Oavsett om spelarna använder fasta eller skruvdobbar så skulle jag inte vilja stifta bekantskap med någon av dom på en kroppsdel. Det ser ut att göra rejält ont om dojjan som sitter på en 1,93 meter låg och 89 kilo tung spelare träffar exempelvis stortån av en motspelare. Outch!

Allmänt viktigt vetande
Det finns tre sorters dobbar för olika underlag. FG (Firm Ground) för vanliga gräsplaner. SG (Soft Ground) – en dojja för mjuka och blöta gräsplaner. Dessa två används under VM i Brasilien. Sedan finns det en AG variant (Artificial Ground) som är ämnad för spel på konstgräs samt en TF-ground (Turf Ground) modell som används på grus. Nu vet ni det också;-)

PS. Den första kvartfinalen vann Tyskland mot Frankrike med 1-0. Under 95 minuter hade Tysland en och en halv målchans och gjorde ett mål. Effektiva är dom tyskarna... Frankrike hade två chanser och lyckades inte överlista den tyska målvakten Neuer. Frankrike spelade uddlöst och oinspirerat. Tyskarna spelade precis som Frankrike - urtråkigt. Tyskarna gjorde precis lagom mycket för att försvara sin ledning. Nej, vilken tråkmatch! DS.

21 kommentarer:

Unknown sa...

Mitt tyska påbrå gör att Tyskland måste bara hejas på trots att jag vet att de kan verkligen spela skittrist. Glädjande att de vann över de franska snobbarna.
/kiki

Rantamor sa...

Nu är Rantafar med i fotbollen och han tackar för all information han fått genom dig...
Tror nog han ville att Frankrike hade vunnit ikväll, nu rustar han sig för nästa match och jag me för Brasilien vill man ju bara se.

Tjingelingen från en lessen Rantamor å Rantafar.

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Geddfish ♥ sa...

Tack för all info. Och dessa skor skulle jag näppeligen vilja bli stämplad av, trots vacker grön färg!
Du skulle ju bli sportreporter, det bara är ju så.....

Eva Trillian sa...

Aj där du - ja de där spikarna ser man ju inte i tv precis! Ok, de KAN få ont! Stackarna!
Sv: Jo, det låter klokt. Pias inlägg låter också klokt. Jag blir inte klok på det här ... så är det bara! ;)

Susanne sa...

Nu ska jag kolla in alla filmningarna under kvällens match.

Olga T sa...

Synd bara att de som filmar förstör för de andra. Men det är klart så är det ju alltid. Dobbarna ser ganska läskiga ut.....

Freja sa...

Visst kan en undra ibland hur så sköra människor kan spela proffsfotboll när de vrider sig i plågor bara av vindpusten från någon som sprang förbi... Men dobbar mot ett skenben eller på ovansidan av foten är inte alls skönt, inte ens när det är en tjej på 50 kg...

Chris sa...

Dom där dobbarna vill man ju inte ha någonstans ... annat än i gräsmattan

Carita Liljendahl sa...

Ja usch... jag såg en gång en hiskelig bild av en spelare som fått låret upprivet av en sådan här doja... eller av dobbarna förstås... han vrålade rakt ut. Urk.

Marina sa...

Filmningar är aldrig kul utan bara så tråkigt! Nu är ju inte allt filmningar, och det kan inte vara enkelt för domaren att avgöra vad som är på riktigt och vad som inte är det. Appropå filmningar och inte så var det ju riktigt tråkigt det som hände Neymar igår och det ska bli lite spännande att se hur Brasilien klarar sig utan honom...

Susjos sa...

Ja, nog har man förstått att det filmas en hel del på plan, men jag har inte tänkt på hur fotbollsdojjorna ser ut under!

Här bettade vi om matchen Bra-Colombia, och min kompis som inte alls är intresserad av fotboll vann!!! Haha!!

PS. Snygg är han den tyska tränaren , och alla blondiner e inte dumma :-) DS.

Ama de casa sa...

Tre sorters dubbar? Jag fick det till fyra...

Jag såg inte så mycket av matchen mellan Frankrike och Tyskland, för vår storbildstv var förskräckligt liten... Missade tydligen inte så mycket :-)

Den senare matchen gick på gratis-tv, så den såg vi aningens större på två olika barer :-)

Life of Johanna sa...

Då var brasilen- colombia mer underhållande... tur det för annars hade jag somnat, men när vi kom till minut 75 orkar jag inte mer och fick ge upp... hoppas orkas se hela matchen ikväll :)

nja de dobbarna tackar jag med nej till....man har förvisso fått en och annan dobb på sig genom åren

KajsaLisa sa...

Nu måste jag om gammalt skyddsombud reagera här, spelar dom verkligen VM utan stålhätta. Sen kan skulle dom ju kunna låna farsans specialbyxor, han använder när han kör motorsåg. Lite svettigt kanske, men säkert.

Kerstins foto sa...

Jag såg en rolig film som nån la upp på Facebook härom dagen. Hittar den inte nu men det var en kille som "filmade" ordentligt så fort han gjorde illa sig det minsta lilla. Ren parodi på fotbollsspelare. Rolig var den. :)
Sv: Den där järnvägen är en konstinstallation på muséet.

Monica sa...

Ja en del tar filmandet till komiska höjder;-)
Kan förstå att det gör ont att bli trampad av den undersidan.
Ha en bra dag

Ama de casa sa...

sv: Tre dagar på oss att hitta en storbildsskärm? Du har väl inte missat att det är två matcher ikväll???

För säkerhets skull åkte vi hem ;-)

Stare Ström sa...

Vilka skor! Något nytt att förgylla stundande vinter med??? Ja, ja jag vet att det är lååångt dit!

Anonym sa...

Matchen var ett riktigt sömnpulver och tyskarna fick den precis dit de ville ha den. Det ante mig att det skulle bli samma sak med Argentina om de fick ett tidigt mål. Nu är mitt sista hopp Holland om tjugotvå minuter.

Pumita sa...

Man kan till och med få ryggen knäckt om det vill sig illa. Där gjorde colombianen bort sig totalt, och domaren ännu värre. Hur tänkte han? Nehej, det gjorde han nog inte. Hoppas Neymar återhämtar sig och inte får framtida men.