torsdag 13 juni 2013

På gatan – Spanien vs. Sverige


Det här inlägget har jag velat skriva en längre tid, men alltid glömt bort. Men nu är det dags. Inspirationen är helt klart hämtat hos AMA, som då och då (= ganska ofta) agerar trafikpolis i sin hemstad Torrevieja i Spanien. Hon förfasar sig över spanjorernas laglösa sätt att parkera bilar precis överallt, speciellt där det är förbjudet. Men jag tänker absolut inte konkurrera med AMA, snarare tvärtom;-)

Fyndiga spanjorer
Spanjorer är väldigt trevliga och smarta människor när det gäller allt utom ekonomin. Exempelvis är de väldigt fyndiga på att hitta parkeringsmöjligheter, där deras bilar absolut inte står i vägen för andra. De ignorerar totalt uppritade streck på gator som någon har målat dit bara för att. Medan vi svenskar har en tendens att följa gällande lagar och regler gör spanjorerna allt för att kringgå eller bryta mot förordningar. Å vet ni vad – trafiken där flyter på perfekt. Ingen gnäller och polisen bryr sig inte ens om att ge parkeringsböter. Deras "sätt" funkar. Så enkelt är det.

Ser ni, denna bil stör inte en människa. Men här behövdes nog en Landcruiser för att komma upp på den höga mittremsan.


Jag tar alltid sedan dit jag kommer. Är ju väldigt snabblärd också;-)

Djungel
Vid Östra Station, utanför Engelbrektsskolan hittade jag idag ett perfekt exempel på hur spanjorerna aldrig skulle göra. De skulle inte falla dom in att placera ut en sådan förvirrande skyltdjungel. De sätter upp inga skyltar alls – de gör ju i alla fall ingen nytta – de parkerar en bil där i stället. En perfekt parkeringsplats ju:-) Eviva España!

17 kommentarer:

Rantamor sa...

Det var många informerade skyltar på ett å samma ställe, klart är att några fler parkeringstillfällen hade tillkommit om skyltarna hade plockats bort.

Hoppas att allt är bra i Sverige, håller på att orientera mig hemöver, men än får jag hålla mig undan mina fångvaktare som letar mig , är nog lyst i hela Finland tror jag.
Medandraord ligger jag risigt till just nu....

Tjingelingen från en bortkopplad Rantamor.

Susjos sa...

Skyltsverige i ett nötskal! haha!!

LissenTo sa...

Verkligen stora kontraster. Vilken klantskalle som satt upp skyltarna, måste ha varit yr?

Eva Trillian sa...

Hamnar mellan de båda "gående-skyltarna" så blir man väl stående ... ingen bra plats att hamna på en stressig dag!

Freedomtravel sa...

Haha, hjälp, mycket information men inte blir jag klokare... Vill varken komma gående eller cyklande och möta de där skyltarna, snacka om förvirrande!!

Monica sa...

Riktigt smart parkerat men tror inte Benzen skulle orka kravla sej upp.
Skyltdjungel ja det är Sverige i ett nötskal, där kan man bli stående länge och fundera vad som gäller HAHA
Ha en skön kväll

llh sa...

Helt enig! Borde vara straffbart att belamra en sån utmärkt potentiell parkeringsplats med en massa onödiga skyltar!

Hörni sa...

Hahaha, undrar vad Ama säger om detta! :D
Men det var samma sak i Peking minns jag att vi pratade om när vi var där, fullständigt kaos i en första anblick, men det funkade, trafiken flöt ju på. :)

cat sa...

Ha ha där kan man verkligen tala om kreativ parkering! Fast om jag hade en bil som blev inparkerad på något sätt, så skulle jag få "The falling down syndrome"
Hoppas att ni också får en regnfri helg. Jag har precis bett till vädergudarna ;)

Ama de casa sa...

GAAAHHH!!! SÅDÄR FÅR MAN JU INTE PARKERA!!!
:-D

Ama de casa sa...

Jag älskar däremot den svenska helt "solklara" skyltningen ;-)

oumberligating sa...

(ler), vilken tur att du äntligen tog dig tid och skrev detta "braiga" och "kuliga" inlägg.....ett inlägg som bara måste skrivas!

Ha en fin Fredag och en trevlig helg!
Kram ifrån Oumberlige Peter!

Anni sa...

Och jag som inte kör bil utan cyklar och går, hatar bilar som står på trottoarer "för att inte stå i vägen". Alla dessa gånger jag släpat tung syskonvagn i snömassor och tvingats ut i gatan för att bilar parkerat som de kan göra även i Sverige ...

Näe, jag har lika svårt för galna parkeringar som för galna skyltningar. Din sista bild ser nästan ut som ett nOlleuppdrag, men de dröjer ju några månader ...
(vilket påminner mig om när nOllan stod och skvätte färg på bilar, färg som bara var filmjölk ;-))

Kerstins foto sa...

Haha, ja den skyltningen kan ju få en riktigt förvirrad, om man nu inte var det sen tidigare alltså. Jag undrar hur spanjorerna klarar sig i trafiken här i Sverige? Skulle vara kul att se. :)
Ha en fin helg.

esterii sa...

Hur skulle vi klara oss utan skyltar?

SoF sa...

Kan inte annat än skratta (gråta?) åt de där skyltarna på sista bilden...

Å jag ler åt din kommentar om bilden från museet. Maken sa nämligen detsamma när vi satt å fikade efteråt. "Tog du inga bilder med iPhonen?
Nä - jag har inte riktigt kommit in i det än, att alltid fota med b å d e kameran och telefonen.

Varma nu-skiner-solen-igen-hälsningar!

Lennart sa...

Var till en stad i Italien som heter Lignano för många år sen. Där satt jag vid ett kaffe, alldeles bredvid fanns en rondell. I rondellen kom en bil och parkerade. Efter en stund ställde sig en bil bakom den första bilen. Efter ytterligare en stund kom en tredje bil och dubbelparkerade. Det blev lite trångt att köra i rondellen, men folk lyckades och ingen störde sig på det hela.