torsdag 27 juni 2013

Matpatrullens rapport från anrika TennstopetIdag var det dags för chefen Håkan att bjuda sina tjejer på en ”intjänad” lunch som han själv fick jobba extra för inom företaget. Sådant gillas skarpt måste jag säga. Tennstopet har inte bara anor från 1867 utan har även en traditionell anknytning till press och journalistik. Det sistnämnda är ju bara bingo när man - som vi - jobbar på ett förlag.

Kråka och bäver
För några år sedan passade vi på att testa Tennstopets lite ovanliga rätt 1 ½ kråka. I år hade vi satsat på en ännu mera udda tillställning - bäver. Stället fick in 300 kråkor hit flugna från Sörmland som gick åt på två dagar. Bäver verkade också ha varit en bristvara i år. Antalet gnagare Tennstopet fick in hade ätits upp av gästerna på fem dagar. Vi missade båda delikatesserna.

Traditionell ryggbiff
Vi valde alla tre ryggbiff med béarnaisesås och haricots verts. Måste faktiskt ge Tennstopet flera komplimanger. Kocken visste skillnaden mellan genomstekt, medium och blodig. Utmärkt! Pommes fritsen var inte bara knapriga, de kom från ”riktiga” potatisar också och de dränktes inte i såsen utan den serverades i en söt liten bytta. Strålande!

För- och efterrätt
Det var bara chefen Håkan som orkade med en tre rätters lunch. Som förrätt valde han råraka med Kalix löjrom, rödlök och crème fraiche. Bara mängden löjrom var anmärkningsvärt stor. Suveränt! Han orkade även med en chokladkaka med cointreau grädde, medan jag mumsade i mig en ljuvlig crème brûlée. Å vet ni vad!? Stället serverar endast färskbryggt hederlig bryggkaffé på beställning, ingen espressomaskin så långt ögat når. Modigt!
Som ni förstår så får Tennstopet full pott av mig – fem poäng av fem möjliga!


18 kommentarer:

llh sa...

Gott att höra att Tennstopet håller stilen! Kråka och bäver har jag aldrig ätit där men andra godsaker. Trevlig miljö att sitta länge och samtala i har stället också :)
Bara ett fel. Var inne på gårdagens inlägg när middagen serverades. Nu landar jag mitt i din ljuvliga bild på den ljuvliga crème brûléen. Vill ha, vill ha. mums mums mums!!!

Susanne sa...

Men så mumsigt.....
Gillar intensivt när jag får en vanlig slät kopp svart kaffe.

Monica sa...

Där har man varit och ätit många gånger i sin ungdom, skönt att dom håller stilen ;-)
Nu blev jag hungrig av dina läckra bilder, får tulla kylskåpet.

HAHA i mitten, han skulle nog behövt moppen där med så blött som det var :-)

Susjos sa...

Jag har också varit nöjd när jag varit på Tennstopet och ätit, fast just nu minns jag inte vad jag åt, men det var inte kråka eller bäver!

Ps. apropå min bilrunda i Hässelby, till sist kom jag på att jag kunde googla fram stället,och då fick jag ju se rätt gatunummer! Tack gode gud för google, som räddade mej! Hihi! DS

Eva Trillian sa...

Mmmm - Crème Brûlée! Kan det bli godare?
Nu blev jag lite småsint avis faktiskt... nej, nu gick det över ;) Hoppas du njöt som man ska :)

Anita - Malta sa...

...hjälp vad mätt jag blev helt plötsligt ;-)
Gillar skylten.. och den röda gubben förstås !!

Rantamor sa...

Ska man klockan kvart i fem på morronen kika in på en restaurang som denna???
Skulle inte tro det.
Nu kurrar det ju i magen så att Rantafar, som kommit tillbaka säkert vaknar.
Mums va det ser gott ut.
Och dendär efterätten, näe va långt det är till frukost nu....

Tjingelingen från Rantamor.

Susanne sa...

Sv: Hihihi, du och jag är verkligen varandras motsatser när det gäller kläder ;)

Margareta sa...

Jag gapar och förvånas, att du valde en söt efterrätt istället för Kalix löjrom. =)

Kråka och bäver, nja men är säkert gott och hade nog velat att andra avsmakat innan jag gjorde en sådan beställning.

Fem av fem, låter som värt ett besök. SÅ ofta som jag besöker Stockholms restauranger. =)

Kan berätta att Jippie!, Net1 och livet leker igen. =) Helt otroligt att det kan vara sådan skillnad.

Nu ska jag verkligen försöka vara up to date i sommar, i alla fall när jag är på ön.

Ha en fin fredag och själv åker vi en sväng till Luleå tor ikväll vilket gör att det blir sent innan vi är tillbaka här igen, ca 24 mil och i varsin bil på hemvägen.

Pysselfarmor sa...

Där är det underbart god mat och trevlig personal. Går ibland dit när jag är på kurs i närheten.

Marit Johansson sa...

Helt ärligt så vattnades det i munnen när jag såg mittenbilden, ser hur gott ut som helst. Snyggt fotat också. Jag brukar försöka mig på att fotografera mat ibland men jag får aldrig till det...

Ama de casa sa...

Oj vad gott det där såg ut! Länge sen jag var på tennstopet... Kanske för att det är lite långt dit nu? Jag gillade också deras mat :-)

Ama de casa sa...

sv: Lika bra att erkänna... Morgonens bild på marknaden från gatuplan var det inte jag som tog. Men det var jag som beställde den :-)

Olga T sa...

Mmmm! Lika gott att titta på som det verkade vara att äta. Underbara bilder och jag gillar din text. Ett ställe att lägga på listan. Vi hamnade på Vanadisplan i tisdags.

Freja sa...

Åhh, riktiga pommes frites, det är gott! Men både kråka och bäver avstår jag nog från... Båda jagades i min hembygd när jag var ung och de var ingen höjdare vad jag minns... Creme Brulée hade jag gärna smaskat dock!

Jah Hollis sa...

Det ser ju fint ut och jag antar att ett sådant ställe har ett rykte att leva upp till.

Mona sa...

Jag kommer ihåg när du recenserade kråkan. Själv är jag inte så trakterad av varken kråka eller bäver, men maten på dina bilder skulle jag inte ha något emot. Crème brûléen ser ut att vara en riktig höjdare!

Freedomtravel sa...

Det var då speciella maträtter! Själv har jag ätit på Tennstopet en enda gång, och jag tror att jag åt sån där lyxigare variant av Pytt i panna då. Minns inte vad det heter? Jag bodde på St Eriksplan ganska länge, inte så långt därifrån.