måndag 6 maj 2013

Tur att alla är olika eller…

Kan inte låta bli att ha liiiiiite dåligt samvete idag. Anledningen är att chefen Håkan berättade att han och några kompisar hade spenderat helgen i skogen. En vandring på 15 kilometer med 20 kg packning på ryggen, sovandes i ett tält. Kollegan G nämnde då att hennes familj, man och två barn - 10 och 6 år gamla - har planerat att vandra i Jämtlandsfjällen under sommarlovet. Även här ingår ryggsäckskånkande och övernattning i tält.

Packning
Vid det laget var jag matt vid bara tanken. Jag menar – missförstå mig inte – jag gillar naturen, jag älskar långpromenader, men dessa ska då ske antingen på asfalt eller väl ”ingådda” och underhållna stigar/vägar. Ryggsäcken ska på sin höjd väga tre kilo och innehålla smörgåsar, termos, frukt samt vatten såklart. Kompass och karta får plats i byxfickorna. Plåster för eventuella skavsår och lite annat smått och gott finns alltid min axelväska, även i stan. Jag bär väskan, maken ryggsäcken.

Tält
Som ni förstår pratar jag om dagsturer. Det skulle nämligen inte falla mig in att sova i tält. Maken och jag gjorde det en enda gång, vilket var en gång för mycket, på en ö i Stockholms Skärgård. Det var kallt, det regnade, det fanns småkryp och det medhavda torrfodret var oätligt. Efter denna erfarenhet har vi aldrig sovit i något annat än en bäddad säng.


Människoplågeri
Så det så! Mitt dåliga samvete då. Jo, lite entusiasm kunde jag ju ha visat kollegorna, några spydiga kommenterar borde jag kanske ha svalt – men nej jag är en asfaltbonde och ingen skogsmulle. Jag njuter liksom inte av människoplågeri. Det är nog kanske ändå tur att vi alla är olika eller…

Vad tycker ni? Är jag hemsk, konstig eller fullt normal?

PS. Som bevis på att jag älskar en ”civiliserad natur” lägger jag upp dagens bildskörd. Ni får gärna berätta för mig vad jag har fotat. Krokusen känner jag igen, så den behöver ingen identifikation;-) DS

16 kommentarer:

SoF sa...

Tycker du är h e l t normal!

Vad är det för människor som frivilligt "sover" (fast det blir ju inte många minuters sömn) i tält? ;)
Har man små barn må det vara förlåtet, men inte annars.

Kyla, liggunderlag, trängsel, småkryp, minimalt med sömn m.m. - nä en go´ säng ska det va!!

Å jag är ändå uppvuxen på landet...

Varma vårkvällshälsningar!Susanne sa...

Jag tycker iaf att du är fullt normal. Jag tältade i mig ungdom och regnade alltid. I mitt tidigare liv hade vi en stor husvagn som utrustades med TV och video (det var några år sedan), kaffebryggare, ja allt som gör livet lättare ;)
När vi skildes så lämnade jag husvagnslivet till förmån för hotell ;)

SoF sa...

...sitter här och skrattar åt din kommentar hos mig, gällande att vara händig.
Det är nog det sista jag skulle kalla mig själv - jag är ju född med "tummen mitt i handen".
Lite överdrivet, men inte långt ifrån.

Unknown sa...

Wow, så fint du har det omkring dig bland krokus och vitsippor!
Å inte behöver du ha dåligt samvete för att du inte tänker svettas bland myggen i norr.
Ha det fortsatt fint på asfalten och strax vid sidan om den!
/SA

Eva Trillian sa...

Vi är, som sagt, olika :)
Ger man sarkastiska kommentarer så är det till folk som har vett att ge igen hoppas jag? Då är det ok! ;)

Susjos sa...

Åh, va glad jag blir! En till som inte gillar att sova i tält!!
Och vandra i fjällen (bland mygg och annat) när man kan ligga i en solstol på semestern och sippa på något gott kallt med en bra bok!?

Margareta sa...

Vitsippor - de är vackra och jag får nog uppleva dem när jag senare under månaden åker neråt - även om det bara blir jobb så kanske jag hinner en kort lunchpromenad. För denna gång kommer det att vara jobb och jag kan inte stanna någon längre tid vilket innebär maratonkörning - skulle jag tro.


Du är inte onormal, eftersom det bor bara i Stockholm 1 miljon - eller nåt sånt så måste du ju ha samma åsikt som dig - älska asfaltsdjungeln.

Jag är en blandare, men att sova i tält nu - tror inte det trots att jag gjort det otroligt mycket i min barndom - mest hemma på tomten. =) Men även på resor söderut. Det var väl så man övernattade eller i stuga - åtminstone vi och roligt var det. Då fanns inget att vara rädd för bara roligheter. =)

Torrfoder har jag aldrig ätit i hela mitt liv, inte vad jag vet. har ju inte fjällvandrat heller men skulle vilja, men med stuga inom räckhåll - dagsturer.

Nu tror jag att det finns "några" som aldrig skulle kunna tänka sig bli en asfaltsmänniska, aldrig skulle kunna bo bland betong och asfalt. Jag bryr mig inte vilket bara jag har valfriheten när jag vill.

Snart är veckan slut ... igen.

Margareta sa...

Nu gillar jag ju inte heller att ligga still och bara sola ... det skulle om något ta död på mig. <korta stunder går bra, men ... nej, fy vad långtråkigt.

Anita - Malta sa...

Tycker du verkar helt normal! Kanske är jag också normal men vad är normalt och vem sätter stämpeln ? Gillar naturen men till en viss gräns. Kan bara hålla med SoF. Vem sover frivilligt i ett tält ? Möjligen skulle jag kunna tänka mig att sova i ett tält i Sarawak för att det är annorlunda, tropisk och spännande. Fast småkrypen kryllar ju även där men man slipper kylan ;-) Dina bilder på blommorna är fina men jag tillhör skaran som inte kan dess namn så där fick du ingen hjälp av mig men av andra. Känner visserligen till Carl von Linné.. När det gäller mitt senaste inlägg igår, söndag, så var det inte menat som "svar på tal". Vet faktiskt inte skillnaden mellan grafitti, vad som är konstigt eller konst. Tror mig kunna ana var gränsen går för klotter ;-) Skulle bli väldigt besviken om du inte även i fortsättningen spontant skriver vad du tycker och tänker. Det är ju det jag uppskattar hos dig !! Klart jag är kvar på Malta. Här är allt som vanligt. Söndagen var en dålig dag vilket inte är helt ovanligt ;-) Svängningarna i mitt psyke tror jag du anat och insett för länge sen. Tack snälla Beate för din omtanke och att du bryr dig ! Börjar redan tycka att det är ganska trist med blogg semester ;-)

Jah Hollis sa...

Vad ska man ut i bushen och göra när man sitta i solen på en trevlig uteservering i stan? Min tid som campare klarade jag av för länge sedan när jag var yngre och tåligare för umbäranden.

Mona sa...

Vitsipporna och krokusen känner jag igen, men bild 3 och 4 går jag bet på.

Jag har fjällvandrat för snart 30 år sedan. Gjorde det under ett par år. Kan definitivt säga att jag inte gillade tung ryggsäck, frystorkad mat, trangiakök och övernattning i tält. Men jag var ung och det var priset man fick betala för naturupplevelsen. Skulle inte vilja ha dom året ogjorda, men den tiden är definitiv förbi. Du är definitivt inte onormal. Jag skulle nog vilja påstå att "skogsmullefolket" är en försvinnande liten del av befolkningen.

Olga T sa...

"Normen är olika" var budskapet på en kurs jag var på igår. Så du är helt OK!!
Jag sover inte heller i tält, men jag går gärna i skogen.

cat sa...

I mitt tycke är du fullt normal! Jag har aldrig sovit en hel natt i tält. När jag var liten tältade vi på en kompis tomt, men när hon hade somnat gick jag hem till min säng. Det är så nära tältboende jag har kommit.
Vill också helst promenera på väl upptrampade stigar eller skogsvägar, men kan i jakt på kantareller ge mig utanför civilisationen. Någon tung packning får definitivt inte förekomma. Hualigen så hemskt att gå där och få ont i axlar och rygg.
Gillar förvisso skogspromenader, men bara under ordnade former och inte längre än max 2 timmar.

Ama de casa sa...

Jag gillar ju att campa i tält. Men det ska vara lyxcamping - inget torrfoder eller så, plus att det ska finnas bekvämligheter i närområdet.

Nuförtiden är det mest hotellcamping för min del ;-)

Anni sa...

Jag dövar mitt eventuella tältsamvete så bra, för här är maken och de fyra barnen aktiva inom scouterna. Höjdpunkten är när de alla åker på sommarläger och jag kan ha riktig semester på tjejresa med bästa väninnorna - i fjol till Moseldalen, i år till Prag!

Smågatsten och gamla stadskärnor - det är livet, det!

(Och så gillar jag min trädgård, den är lagom mycket natur för mig)

Marit Johansson sa...

Du är i mina ögon fullt normal. Jag har gått på dagsturer i fjällen på väl ”ingådda” stigar men någon övernattning är jag inte byggd för :)