torsdag 9 maj 2013Som många av er vet tillbringar jag mycket tid under våren och sommaren på balkongen - planterad i en solstol med en deckare. Där och då kan jag verkligen sluka böcker, vilket jag gjort de senaste dagarna. Idag kommer ni få min första bokrecension i den här bloggen. För jag tror knappast att ni vill veta att grannen berättate under hennes telefonsamtal till fem olika personer att hon höll på att sätta gurk- och tomatfrön. Å på hennes balkong var det minsann 45 grader, medan temperaturen hos mig visade på 28 grader i solen. Stryper kärringen snart;-)

Jan Guillou
Av bästis kollegan Yvonne fick jag låna Jan Guillous böcker ”Brobyggarna” och ”Dandyn”. Har inte läst en enda bok av Guillou då jag inte gillar honom som person. Har träffat honom en gång irl och det klickade liksom inte. Brobyggarna påminner lite om Mobergs Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige. Är man intresserad av järnvägsbyggen och strapatserna de medförde kring år 1900 i Norge och Afrika så slukar man boken, som förresten bygger på en fantastisk research. Dandyn är del 2 och följer den sista brodern av tre norska gutter som hamnar i överklassens England med sin pojkvän. Gillar man konst och impressionism så är boken väl värd att läsa. Personligen tyckte jag att Brobyggarna var intressantare. Guillou kan skriva, så mycket kan jag säga!

Arne Dahl
Har läst alla hans böcker. Det finns ingenting annat att säga än att de är helt suveränt bra och spännande. Så även ”Hela havet stormar” som handlar om grov internationell kriminalitet och en hemlig polissektion som opererar från Haag och samordnar aktioner mot olika ligor i Europa och andra världsdelar.

Roslund & Hellström
Även dessa författare tillhör mina absoluta favon och den här boken är inget undantag. Boken belyser gängkriminaliteten i Stockholms södra förorter och den är skrämmande verklig. 686 sidor och ”Två soldater” var slutläst på två dagar.

PS. Ni förstår att jag just nu försummar mina bloggpromenader. Ska genast ta itu med den punkten. Efter dagens middag behöver jag nog lite motion;-) DS

20 kommentarer:

Kicki sa...

Du gör helt rätt! Sitt du på din balkong och strunta i oss andra! Bra att du berättar vilka böcker som är bra...eller inte bra, så behöver vi inte fundera! Tack och kram!

Rantamor sa...

Pratade så där i min värld med Rantafar idag och sa att...
nu sitter nog BP på sin balkong och läser deckare, för dom sade att det var kanonväder i Stockholmarna...
har ni stockar där på holmarna ????

Och så rätt jag hade och min Rantafar han älskar deckare och oftast ärver han dom av C`s mamma för hon är en bokslukare och då ska det vara deckare....

Jag ÄR ju av det romantiska hållet gillar romaner från Australien, öden...kvinnoöden i generationer,
så jag får gråta lite...
snyft, snyft.....

Alltså den där Guillou kan jag ju tåla men skulle du komma dragandes med Ranelid då stänger jag min blogg helt....
Han är väl konstig, å då är jag ju inte ett dugg konstig...eller???

Näe tjingtjong här regnar det som att himlen har gått sönder...
det kanske är nordkorea som är boven....
den där lilla ledaren kanske har vattenbomat sverige....

esterii sa...

Så gott att sitta där på balkongen och njuta.. Allt gott!

Susanne sa...

Jag slukar oxå böcker, bockar och bugar och tackar för boktipsen. Har försökt mig på Roslund och Hellström tidigare, ska göra ett nytt försök.

Eva Trillian sa...

Kriminalare har så stor läsekrets numera att jag med stolthet kan säga att jag gör mitt bästa för att hålla alla (nåja) andra genrer vid liv ;)
Visst är det härligt att "förlora" sig i en bok!

Susjos sa...

Åh...låter helt ljuvligt! Jag älskar deckare!!!! Men är dålig på att hitta tid att läsa,trots att jag är så mycket ledig mellan nattpassen!?
Roslund&Hellström har jag också läst,fast inte den senaste..tack för tips! Arne Dahls böcker har jag inte läst,bara sett filmerna på TV,och de är ju superbra!
Är äntligen klar med böckerna om Mr Grey,- inget för mej!

Det var min tur att bestämma vilken bok vi ska läsa i bokcirkeln som jag är med i, och jag hade så svårt att välja (och vill ju inte ta en deckare),så jag tog helt enkelt den bok som låg etta på pocketlistan i bokhandeln. Den heter "Innan floden tar oss" av Helen Thorfinn. Och jag är så glad att jag tog den, för den är så bra!! Den handlar om bl.a en svensk biståndschef i Bangladesh och hennes familj möte med det landet, och samtidigt handlar den om två fattiga systrar på landsbygden i Bangladesh som flyr till storstan för ett bättre liv.

Guillou har jag inte läst..borde kanske...

Jane sa...

Åh, längtar till sommaren då man kan sitta på altanen i en solstol och läsa sådant man vill för sin egen skull. Just nu plöjer jag igenom de nya barn -och ungdomsböckerna som jag köpt till skolbiblioteket. Har boksamtal med eleverna och de frågar alltid om tips på böcker ... bäst att veta vad de handlar om :)
Guillou kommer inte in i mitt hus, däremot Roslund & Hellström. Har Haruki Murakami´s "1Q84" på gång sedan i julas - de böckerna rekommenderas, väldigt speciella.

Marit Johansson sa...

Jag började lyssna på Dandyn som ljudbok men kom aldrig in i den så jag avbröt. Däremot har jag flera gånger läst och lyssnat igenom alla Hamilton-böcker. Älskar den serien!

Susanne sa...

Sv: På bilden är det en högtryckstvätt med altantvättare, men jag har en Kärcher Fönsterputsare sedan tidigare och den bra. Det är inte lika bra som reklamen men jag ger den MVG-.

Susanne sa...

Sv: Glömde ju. Det är intr Campari som oxå var min favvo på 80-talet. Det är en Longdrink med Tranbärssmak, typ Cider men inte söt.

Hörni sa...

Härligt med balkongläsning, det borde jag också ägna mig åt lite oftare.
Dandyn ligger på Mumannens sängbord, han läser allt av Guillou.

Anita - Malta sa...

Böcker...!! Tack Beate, en bokrecension eller två är precis vad jag behöver. Fast nu är ju inte jag den som slukar deckare. Kanske för att jag läst för få eller fel böcker i den kategorin. Böcker för mig har på sista tiden blivit något jag "läser" på kvällen i sängen och allt för ofta fungerar de bäst som sömnmedel ;-) Men det är nu det. Förr var det annorlunda men det är en historia för sig.

En riktigt bra bok är den man bara längtar efter att få sätta sig i lugn och ro och läsa.

Utan störande grannar ;-)

Läser Rantamors, som vanligt underbara kommentar. Tror att även jag är lite mer åt det romantiska hållet eller kanske lite åt det mer verklighetsnära. Då borde kanske ”Två soldater” vara något för mig ?

Ranelid !! Konstigt. Förknippar honom med schlager festivalen eller så är jag ute på hal is ?? Vet inte mycket om den mannen som kanske heller inte är värt att veta.

Guillou ? Känns inte helt främmande men kanske lite svår.

En reflektion när jag tittar på din bild och läser din text. Omslagen har nog en väldigt stor betydelse när man ska välja :-)

Gonatt ! Behöver ingen bok ikväll iallafall. Somnar sött ändå !

Mona sa...

Trodde jag läst alla Roslund & Hellströms böcker i pocket. Den här måste vara ny. Den får jag införskaffa genast. Det är mina favoritförfattare bland deckarna. Arne Dahl har jag inte läst. Jan Guillou skriver väldigt bra, men dessa böcker har jag inte heller läst.

Hjort/Rosenfeldt är ett annat deckarpar som jag gillar. Har visserligen bara läst första boken (Det fördolda), men den var så bra att jag tror att jag kommer att gilla dom andra också. Däremot var jag inte särskilt imponerad över Lars Keplers (paret Andhoril)första bok. Men jag kanske ska ge dom en chans till.

Det är absolut vedervärdigt när någon pratar i telefon och man vill läsa och koppla av. Kan du inte fundera ut något motdrag - förutom att strypa henne menar jag :-)

Monica sa...

För många år sedan satt jag på balkongen en sommar och läste igenom Sjöwall/Wahlöös böcker "Roman om ett brott" dom är och förblir helt outstanding;-)

HAHA alla kan ju inte vara botaniker, tycker du är duktig i alla fall;-)
Ha en skön helg

Ama de casa sa...

Jag har också träffat Guillou irl en gång. Han skulle fotas med en av Skansens vargar som jag levererade i koppel (vargen, alltså ;-) ). Vargen var väl tillräckligt macho, kan tro.
Mitt intryck var att han var mycket mindre än vad han förmodligen tror att han är, och att han var väldigt dryg. Mig - den obetydliga djurvårdaren - iddes han inte ens hälsa på.
:-)

Margareta sa...

Länge sedan jag skrev, men har läst allt. Det är mycket just nu och mellan varven så försöker jag också hitta någon lite avkoppling.

Jag har inte heller den bästa relationen med JG, trots att jag aldrig träffat honom, men det finns en del bäcker här hemma som jag inte har läst.

Roslund och Hellström fick jag tips om i veckan på jobbet, ska nog kanske kolla om jag hittar något spännande. Men nu är det varken aktuellt för så mycket tjocka böcker. =)

Att läsa rubriken i förra inlägget gjorde bara det att jag tappade hakan, men jag förstår.

Vädret har ni inte kunna klaga på och här är jag verkligen avis, regnet det bara ...

Boken ... förstår dig och tror i och för sig inte att det är något fel på din intellektuella mognad.

Jag har läst och förstår att jag missar mycket men tyvärr är jag inte i det läget nu att jag hinner och om jag beslutar för att åka till ön så brukar det inte bli bättre där.

Ha en fin helg.

cat sa...

Ja grannar är det bästa som finns, eller hur ;)
Kommer nog inte ge mig på Guillous böcker trots att du ger dem en god recension. Tycker inte om karln och den bedömningen gör jag utan att ha mött honom irl.
Har läst några av R&H och tyckt att de var förfärligt hemska, fast bra.
Solen försvann nyss. Resten av veckan kan vi vänta oss skitväder tydligen :(

Guldkryckan sa...

Guillou där ja..jo..han kan skriva..fast jag föredrar hans böcker om Hamilton där..brobyggarna började jag läsa..men...nä...det var inte nåt för mig..satans trist på nåt vis..kanske upplägget inte passade mig riktigt där..men en bra författare är han även om han verkar lite knepig och O-spontan av sig.

Grannen där,"asg", jo..en o annan knepig granne har man ju haft här med..men sådant får man väl dras med ibland..har ju några här som brukar konversera genom sitt brevinkast ibland..brevinkastet går inte att stänga numera...men så kan de va ;)

Ama de casa sa...

sv. Jag älskar att köpa dom mandelfyllda oliverna på marknaden - dom har jag aldrig hittat på burk :-)

Linnéa sa...

Roslund Hellström en favortit, Arne Dahl OK, Älskar välskrivna deckare. Brukar ladda för sommaren. Hamnade ju på neurologen för ett år sedan med diffus symptom. Dubbelseende, o rubbet, gick i rullator i 5 dagar. Diagnosen var hjärntumör. Men tack o lov så fanns det inget där inne. Sen har jag läst lite dåligt, det fanns en dold vindögdhet, så har jobbat med progressiva glasögon. Bild, blev min räddning, nu kör jag som en bäver, måste skriva rapporter, publicera o ha mig i mitt jätteprojekt på SKL.