tisdag 14 maj 2013

Stekpannebröd


I brist på hjorthornssalt, som jag inte ens vet vad det är, fick den här varianten följa med hem.

Att följa Rantamors ”vanliga” blogg är ju ett rent nöje. Fantastiska foton och världens roligaste texter till. Nyligen har hon också börjat med en matblogg. Nu gillar jag mat, speciellt den jag inte behöver laga själv, men en sak som jag/vi aldrig gjort här hemma är att baka. Läs Rantamors recept nedan och mina "kommentarer" så förstår ni varför!

Rantamors goda kruskavlade stekpannebröd
75 g smör smältes. Check, det finns ju måttmarkeringar på smörpaketet. Kniv har jag.

5 dl mjölk + 2 dl vatten. Check, jag har en sådan behållare med måttenheter på.

1/2 pkt jäst. Hrm. Det finns ju påsar med små kulor jäst i och så finns det fyrkantiga paket med jäst. Dessutom finns det blåa och röda. Det vet jag bestämt då jag fotade dom på ICA idag. Knivigt!


Förvirrande, verkligen! Bilden är arrangerad;-)

Salt. Check, det har vi hemma. Hur mycket då?

1/2 dl rörsocker el brun farin. Hrm. Vad är rörsocker? Brun Farin tror jag att jag sett. Kan man inte bara skippa sockret?

2 msk sirap. Lönnsirap eller!? Tror jag skippar sirapen också och tar mera salt i stället.

4 dl grahamsmjöl + 1 tsk hjorthornssalt. Grahamsmjöl hittade jag på hyllorna där vetemjölet står. Det sistnämnda är det enda mjölet vi någonsin använt. Ett kilo räcker i två år här hos oss. Hjorthornssalt hittade jag inte, men "Rock & Sea salt" (se bild ovan) går kanske lika bra.


Grahamsmjöl - check! Men kolla japanerna gör nudlar av konjakmjöl. Kom igen nu ICA, Hick;-)

Resten vetemjöl. Bra, vetemjöl har jag ju som sagt hemma, men hur mycket är "resten"?

Allt blandas till en rätt lös deg som får jäsa 45 minuter. Lös deg, hrm, vad menas med det? Jäsa i 45 minuter – var och hur?

Dela degen i bitar som rullas till bullar ca 15-17 st. Det borde jag klara av förutsatt att jag någonsin kommer så här långt.

Värm en stekpanna, jag har en teflon. Det har inte jag, men min har en röd prick på undersidan, ungefär som Clarks curlingkängor.

Värmen 6-7 på induktionsspisen. Har ingen induktionsspis heller, men en med keramikhäll borde funka på samma sätt. Den har rattar med 1-9 på.

Kavla ut bullen med en kruskavel och stek direkt cirka en minut på båda sidorna. Om man nu inte har någon kavel, vad gör man då? Det kanske funkar med en linjal eller en osthyvel. Då blir brödet ju platt förstås, men det får jag väl leva med. Kan ju "pricka" det lite med en gaffel.

Allt beroende på spis och värme. Jag börjar undrar jag…;-)

19 kommentarer:

Susanne sa...

Hihihi, det är en fröjd att läsa dina inlägg =D

Guldkryckan sa...

"asg"...gillar också dina härliga inlägg likt Susanne :)

Bakning ja..jo...jag brukar få ett ryck ibland här och dra ihop en deg..är en jävel på att baka knäckebröd..ja..det blir knäckebröd när jag bakar..oavsett vad jag tänkt mig att få till i ugnhelvetet...men gott är det ;)

I slutändan brukar frugan komma ut i köket, sucka och titta på mig skakande på huvudet..den skakningen innebär att jag omedelbart måste diska...jo...det blir lite mjöligt när jag bakar..men som sagt..gott är det ;)

Ha en fin kväll.

Eva Trillian sa...

Det finns ju de som har det här med bakning i generna på något sätt och man vill ju gärna göra, säg, samma goda kakor. Receptet? Jo, du tar "detta" och "detta" och rör "tills det ser bra ut" ... liksom, hur är DET då? Ja, det "ser man ju" ... inte? ;) Men spännande blir det ju ;)
Nå hur blev d in stekpannebröd med linjalmärkning och osäker värme? :D

Husbilen-Ellen sa...

Jag blir så glad, munnen åker upp mot öronen, när jag läser vad du skrivit! Kram Elisabeth

Mona sa...

Hahaha, att baka med jäst har aldrig varit min grej. Alldeles för jobbigt. Det enda jag kan säga är att du INTE kan byta ut hjorthornssalt mot salt. Hjorthornssalt finns bland bakgrejer och används i stället för bakpulver.

Vilka grejer dom hittar på nu för tiden. Rock betyder ju klippa. Undrar om det kommer från saltsten? Konjakmjöl??? Jag som slutat med mjölkprodukter skulle köpa mjölk och grädde till min mamma för ett tag sedan. Stod som ett fån framför mjölkdisken och kollade bland alla olika sorter, fabrikat och förpackningar. Jag är faktiskt gammal nog att minnas när mjölk var mjölk och grädde var grädde - punkt slut.

LissenTo sa...

Hehe, har du bakat nu, hoppas det. Så gott att äta brödet när det är vamt och smöret smälter lite.

Berätta hur blev det?

Hmm måste titta på boysen lite mer, dom har ju lika olika färger, men kanske dom är mer lik än vad jag ser.

Rantamor sa...

Hahahahahahahahaha...
du är rolig du 08:a vännen,
och jag tackar och bockar för all reklam och länkning jag får för mitt bloggande.

Så roligt att du har analyserat mitt recept, men du vet min receptbibel kommer nog att se ut så där i fortsättningen också är jag rädd.
Alltid när ungarna (låter som att jag har massor av dom) brukar fråga att hur mycket ska det var av det å det då kan jag aldrig svara, det blir en dutt eller ett tjopp eller något sånt.

Men har du skype ????
Tänkte att vi kunde ju ha skypat me varann och bakat tillsammans en på var sida om skärmen då kan ju inget gå fel, men då får du allt ta å skaffa dig en kruskavel.

=) =) =)

Och på tal om gorillan å jesus jag kanske borde ha ett snack med Colins fritidspersonal.
Eller så googlar jag på gorilla.

Och konjaksmjöl har vi nog inte i sortimentet här uppe i norr, möjligen på bolaget ska höra med den trevliga personalen.

Tjingelingen Beate och tack för länkningarna till mina bloggar.

Rantamor sa...

Måste bara tillägga att jag INTE äger en levande blomma sedan Rantafar blev sjuk.
Saknar heller inte blommorna som jag hade i massor förut, tänk jag kan blogga istället för att vattna blommor och nypa blad å plantera om å allt som skulle göras.
Allt har sin tid och sin tjusning och nu gillar jag det enkla.
Livet har mycket annat att njuta av...

Tjingelingen.

Hörni sa...

Hahaha, du får berätta hur det blev. ;)

llh sa...

Hahaha grymt roligt och grymt hög igenkänningsfaktor vad gäller matrecept. Här är anledning till att jag aldrig utsätter mig för matlagning. Är liksom helkörd redan vid startlinjen :)

Men de japanska gråbruna dallrande geléklumparna stärkelserik s.k. konjak har jag ätit med enkla traditionella tillbehör ett antal gånger. Fotobevis på det kommer säkert en eller annan vacker dag :)

Olga T sa...

Ha, ha! Underbar morgonläsning! Kram!

Della sa...

Ja du... Där fick jag en nya infallsvinkel på hur det kan vara att läsa recept som "lite" ovan. :)
Svar: Verkligen inte hela tiden, men det händer. :)

cat sa...

Stekpannebröd eller scones är det enda jag bakar och det händer inte oftare än kanske två gånger per år. Det måste vara ett mycket enkelt recept att följa dessutom. Jag har helt enkelt inte ett spår av husmodersgener i mig.

Jag fick kämpa ett tag för att få till min blombild :)

Ama de casa sa...

HAHAHA! Du verkar ha samma bakningsskills som jag :-D

Freja sa...

Jag är nog mest bekymmrad över att du byter ut hjorthornssaltet mot rock and sea salt... Jag använde det när jag bakade mandelkubb en gång i tiden (på min husmorstid, waaaaaaay back..,) och hjorthornssalt är en form av jäsningsmedel, typ bakpulver men med en distinkt doft av ammoniak (som inte är kvar när man väl bakat med det...). Du hittar det nog bland kryddor tror jag. Ser fram emot rapport från baket!

Margareta sa...

Jag vill se resultatet! Hahaha ... mitt leende (och humör) är verkligen på topp efter denna läsning. Jag skrev också och frågade om vetemjölet.

Nu väntar jag på dina bilder, sedan kanske jag också. Men jag har både hjorthornssalt (tror jag,) sirap, och en kruskavel någonstans liggande. Fråga mig inte varför.

Monica sa...

Haha vill se bildbevis på det färdiga resultatet;-)utan sorgkanter tack.

Malla sa...

hahaha :D

Jane sa...

Enligt receptet låter det som om det vore riktigt smaskens bröd. Brukar göra ngt liknande fast med filmjölk i, s.k. Stompa. Ungarna älskade det när de var små. Har du ingen kavel kan du använda en vinpava och sedan nagga med en gaffel. :)