lördag 27 februari 2010

Rapport från betongkursen

Att jobba med betong är kul, riktigt kul. Speciellt om man har en ”fröken Betong” à la Hanna som lärare: ung, ursympatisk, entusiastisk och framför allt kunnig.

Betong är en ”finsmakare”
Det är mycket jag lärde mig om betongkonst: Man ska helst ha plast- eller silikonformar som inte ska fyllas endast upp till toppen, annars kan man inte knacka ut ”alstret” sedan. Dessutom ska formarna smörjas in med vanlig matolja. Vill ni ha en lyxvariant använd olivolja… betong är en finsmakare;-)

Blandning
Konstigt nog behövs det inte mycket vatten för att få ”köttfärskonsistens” på betonggeggan, sedan är det bara att göra ”bullarna”. Salt och andra kryddor behövs inte. Latex-/gummihandskar är ett måste, vilket det faktiskt är hos mig med ätbar färs också.

25 kg betong
En säck med 25 kilo finbetong kostar 65 kronor. Den räcker långt och man har råd att misslyckas. Ansiktsmask rekommenderas då ”pulvret” har en benägenhet att sätta sig i näsborrar med svart snor som följd. Men lite svinn får man väl bjuda på.


Mina alster
Ja, vad ska jag säga… Målsättningen med kursen för mig var att hitta betongbakgrunder till mina datortavlor. Det blev inte så lyckad om man säger så. Fick ”a broken heart” på köpet (tack Britt, du anade det va’;-)). De spanska kakelplattorna från 1700-talet hade nog också mått bättre utan betongram men A-fil kartongen tycker jag blev en succé;-). Maken höll inte med. Men... betong luktar faktiskt riktigt gott :-)
Tack Hanna för kursen. Ska anmäla mig igen under sommaren, helt klart!

19 kommentarer:

färg o form sa...

Tjohej!! Men jisses så många goooda ord om mig TACK!! Jag säger så här, kursen hade inte blivit densamma utan dig. Vad vackert det blev med kakelplattorna, kanooonis!. Du är såååå välkommen igen.
Kram//Betongfröken Hanna

Nettan sa...

Då blir det du som gör rabarberblad i sommar då. Ha ha !

Gun sa...

Det verkar jättekul att hålla på med betong! Men är det svårt? Behöver man träna för att få till snitsen? Jag menar, det är ju perfekt egentligen till din datorkonst!

Sv: Tack för tipset, haha!:D

egoinasmamma.nu sa...

Jag är ju helt blåst på sånt här och kollade de andras kommentarer för att liksom inte fullständigt dumma ut mig. Hmm.., Gun känner jag till, hon brukar alltid vara pålitlig, så jag härmar henne: Det verkar perfekt för din datorkonst, eller? (Ta nu inte illa upp, det är jag som känner mig dum bara och avundsjuk är jag. Jag vill också skapa något med händerna!!)
Sv: Jag skojade liite när jag skrev att jag skulle ut och nu har jag testat att äta kokosfett för första gången i mitt liv och jag lovar att jag INTE skall mer än max 10 meter från toan resten av kvällen (så dum man kan vara). :D

Jess sa...

Som jag skrev förut är jag verkligen sugen på en sådan kurs! Jag tycker du har lyckats riktigt bra!!

Ulla-Britt sa...

Vad kul du verkar ha haft Beate och så fina resultat du fick.
Höll ni till i Carimas fina butik?!
Kram Ulla-Britt

Olga T sa...

Kul att prova nya saker. Tänk så mycket kul dte finns att göra, man hinner ju inte jobba egentligen:)

Lissen sa...

Vad mycket fint du gör!!11111
Sitter och kollar på google om Sth jazzfestival, är lite sugen att åka och lyssna och njuta.

Ellis sa...

Jag hjälpte till i min grundskola med att bygga något.. VET inte vad men jag blandade sörjan i en sådan där apparat, hade på mig en brun långkjol som var hel vit pga all pulver som vi sedan hällde vatten på - EJ BRA . snoret var härligt svart också.

Hoppas de bra med dig Beate!

Cherin sa...

SV: Hon mår bättre vilket är helt underbart skönt. Hon blev till och med flyttad från intensiven här om dagen. Tack för att du är så gullig och frågar.

Tror inte alls du behöver oroa dig över åldern :) uppenbarligen lyckas du jufortfarande krossa folks hjärtan...även om de ärhårda som sten. ;)

Cherin sa...

SV: Hon mår bättre vilket är helt underbart skönt. Hon blev till och med flyttad från intensiven här om dagen. Tack för att du är så gullig och frågar.

Tror inte alls du behöver oroa dig över åldern :) uppenbarligen lyckas du jufortfarande krossa folks hjärtan...även om de ärhårda som sten. ;)

Anonym sa...

Tips för att maken ska gilla det här: Be att han inköper en liten "betongblandare" - för han gillar väl maskiner som alla killar gör?!
En sån här: http://www.jula.se/farg-och-cementblandare-123052
Sen kan du hålla på med din hobby på balkongen. Det dammar inte alls om man gör rätt.
Och tänk på vct.
Red/Olle

Bildgatan-Avsändare Margareta sa...

Jag har förstått att du gillar det och jag har själv alltid haft en dröm om lite lera, men jag vet hur det skulle sluta så jag låter det vara. Men drömma kan jag fortsätta med då verkar det ju i alla fall som att jag har lite ambitioner och kreativitet.

Än så länge gillar jag mer dina tavlor men det du åstadkommit är ändå läckert och kul. Jag skulle absolut hitta någon plats för det hemma om jag varit med. Däremot håller jag inte med maken, tycker att tetran är hur läcker som helst att ha i köket. Till och med att jag tycker att den skulle kunna användas i något av alla designprogram.

Att det sedan tar tid, för det skulle nästan vara oförskämt mot "proffsen" om du gjorde underverk vid första försöket. Jag är säker på att du hittar rätt i betongen så småningom.

Betydligt bättre produkter än stället jag besökte igår under en hel dag.

S o F sa...

Men hallå där!

Har du fixat med headern!? Det blev ju jättebra.

Du är väl gullig, som saknar mig och bloggen i den enorma bloggvärlden. Tack!

Nu ska jag läsa igenom vad som hänt hos dig under veckan som gått - Ha det bra!

Britt sa...

Tyckte att A-filen var cool. Synd att hjärtat blev brustet. Sånt händer ju...även när man jobbar med lera. Saker går ju sönder i ugnen också eller så blir glasyren fel. Och ibland blir det så bra när det egentligen blir fel...för då blir det på ett sätt man inte själv ens hade kommit på. Det är konst det...

egoinasmamma.nu sa...

Sv: Jag gillade också Stilpoliserna och sen har det gått något annat där en överviktig och en underviktig har försökt lära av varann, men då är det lätt att bara tänka som man brukar. Jag tror att med enbart underviktiga och enbart den inputen de ville ge i ett program, så ville nog många lära sig mycket. Även såna som jag, jag ville kanske få in i skallen att jag skal lvara glad att jag är som jag är. Och sen tror jag överviktiga kanske förstår att de tänker fel (de som HAR fel matvanor).

Per-Anders sa...

Jag gillar betong jag oxå, både till konst och som byggmaterial.

anne sa...

Men så jätteläckert! Kan du inte ha kurs på bloggen för oss som inte hittar lokala betongkurser? :)

anne sa...

Sv. Jo. Angående detta med min vikt. Du kommenterade för ett tag sedan något om att jag verkade "besatt" eller något sådant. Det är faktiskt så att om jag fortsatt i den takt jag har ökat i vikt de senaste åren, så hade jag sannolikt varit ett påskägg i den tresiffriga viktklassen till påsken 2011. När det gäller mig handlar det inte om några kosmetiska 5 eller 10 eller 15 kg, det är bra mycket mer... Inget jag låtit komma fram i bloggen direkt, inte så att jag på något vis skäms men det är inget jag vill lyfta fram.

Jag VET att du inte menar något annat än "trivs med dig själv" och jag tar det inte heller på något annat vis, men som gamla bloggkompisar ville jag "komma ut ur garderoben"... :)