fredag 29 april 2016

Tandläkarskräck??!!


Maken fick några konstiga blickar på tåget, jag lovar.


I stället för att ta en taxi raka vägen hem (mitt förslag) tyckte maken med blåtiran som inte är blå att vi skulle fira att han inte dött. Det blev en öl och lite tilltugg på Järnvägspuben vid Östra Station. Ute:-)

Ambulansfärd
Idag var det makens tur hos tandläkaren för att ”montera in en ny krona”. Maken väljer alltid bedövning, vilket han just idag borde ha låtit bli, då tandläkarbesöket slutade med ambulansfärd till närmaste sjukhus, Karolinska. Makens högra ansiktshalva liknade en fotboll och ögat var igenbommat.

Allergisk reaktion?
Enligt maken var läkarna och personalen på Akutmottagningen helt fantastiska. Han kopplades till en massa slangar och fick en adrenalinspruta mot en eventuell allergisk reaktion. De uteslöt inte heller att tandläkaren kunde ha träffat ett blodkärl. Sedan tryckte en läkare på makens kind och där började det bubbla. Fler experter tillkallades som lyssnade på makens högra ansiktshalva. Alla kunde konstatera att kinden gav ljud ifrån sig.

Googling
Sedan drog sig läkarteamet tillbaka för att googla. Efter cirka två timmar återkom dom med en ganska oväntat och ovanlig diagnos: sprutan med bedövningsmedlet måste ha innehållit luftbubblor som via ett blodkärl arbetat sig uppåt genom kinden mot ögat. Där kom bubblorna uppenbarligen inte längre och bildade en svullnad under ögat.

Nummer 2
Läkarnas googling resulterade i ett enda liknande fall som var dokumenterat på nätet. Makens case lär vara nummer 2 och han är först om det i Sverige. Alltid nå’t... Nu väntar 10 dagars penicillinkur för att förhindra en eventuell infektion. Ögat lär vara normalt igen inom två veckor.

Nu vet jag varför jag aldrig tar bedövningar…

PS. Felet låg hos tandläkaren som inte hade ”knackat ut” luftbubblorna ur sprutan. Maken kommer att byta tandläkare. DS.

25 kommentarer:

Emma, Sol som sol? sa...

Men ... Hur ska jag fortsätta på detta nu då...?

Men ... Alltså ... Öh ...

Bättre att göra som jag, jag går inte till tandläkaren! Jag gick inte på femår - inte ett hål. Gick et ttag vartannat år. Inga problem. Fick en kallelse, var gravid så jag ville inte gå dit. Det är nu då snart 12 år sedan.

Har kanske möjligen något som bör kollas men jag är också rädd för att om de börjar gräva gör de större skada. Det här inlägget är ju sådant som gör att man får några liter på sin kvarn, den snurrar snabbare.

(Jag kanske egentligen inte ens bör skriva att jag har jobbat ca 20 år inom dentalbranchen, på företag som tillverkade och sålde/exporterade dentalprodukter? Fast nu har jag gjort det.)

Hoppas nu att allt bara kan läggas till handlingarna som en otursam skräckupplevelse.

Meta sa...

Nej fy. och jag som är så rädd hos tandläkaren... Hur ska jag nu våga gå dit måste ta bedövning... Får påminna henne om att knuffa ut bubblorna. så ja nu kan jag nog jag med.
Ha det så gott ni kan och hälsa mannen att han tar det lugnt och kryar på sig
Kram Meta

Susanne sa...

OMG vilken dag, tur att den slutade bra på Östra.

Ama de casa sa...

Men jösses... Jag låter inte tandläkaren ens peta i min mun utan bedövning. Jag tror jag ska halka in på Emmas linje, faktiskt. Då kan jag gå på en bloggträff istället för till tandhygienisten på tisdag. Mycket trevligare! :-)

Men stackarn... Att vara unik är ju bra på många vis, dock inte precis på detta vis. Hoppas att han inte har alltför ont!

Men att läkarna googlar... Det känns allt lite oroväckande det med... Hoppas att dom inte hittade ALL information på wikipedia ;-)

Ama de casa sa...

Fast jag tycker att makens alternativ var bättre. Klart man måste fira ordentligt i det läget. Taxipengar är mer bortkastade, precis som tandläkarräkningar. Hmmm... Det lutar mer och mer åt Emmas variant :-)

Eva Trillian sa...

Smart att byta tandläkare! Kanske anmäla den han var hos nu?
Skönt att det gick bra, slutledningsvis!!

Geddfish ♥ sa...

En sådan incident har jag aldrig hört talas om inom tandläkeriet. Man ska ju lugnt och tryggt kunna ta sin bedövningsspruta. Och det kan jag hos min.
Tycker ni ska anmäla tandläkaren, för han ska kolla sprutan innan.
Din make hade tur ändå.
Krya på sig till honom ♥

Susanne ❤️ sa...

Usch vilken dag !
Jag är livrädd för tandläkare och har hittat en jag litar på då stannar jag tills jag dör ...;)
Hoppas att allt är bra nu fina
Kram

Comsi comsa sa...


Men himmel och pannkaka jag blir ju skräckslagen när jag läser. Hur tusan kan gömma kolla att det inte finns luft i sprutan? Vad sa tandläkaren? Herrejösses...

Kram ❤

Ditte sa...

Oj, oj, oj! Illa! Och det kunde varit betydligt värre.
Slarvigt av tandläkaren och oproffsigt! Men skönt att det hela ordnade sihg på KS och att maken inte blev värre åtgången.
Tandläkarbyte är ju helt klart och förhoppningsvis rejält med ersättning för sveda, värk, kostnader och besvär.
Trevligt i alla fall att fira hans återkvicknande på Östras pub.
Tror ni båda behövde muntras upp.
Och jag lagar inte en tand utan bedövning..Men har en toppentandläkare.
(Tror Ama och jag har samma)
Stockholmskvällshälsningar!

Kolonilotta sa...

Men herre jösses!
Vad är det för fel på den svenska läkarvården?!
Otroligt lättad att allt gick bra i slutändan!!!
Den tandläkaren hoppas jag INTE får fortsätta arbeta!
Det finns misstag och så finns det MISSTAG!
Sköt om honom i helgen och må väl båda två! ❤
Kram

Ulla Maria sa...

Strongt och härligt av maken att välja att fira den lyckliga utgången med en kall öl och se det hela från den positiva sidan. Låter som en väl vald väg till snabb läkning. Beslutet att byta tandläkare kan nog också vara smart.
Önskar er båda en mycket trevlig helg. :)

Steve sa...

Jag blir matt, mattare.... Är läkarbristen så långt gången nu så att dom börjat googla? Jag skulle kunna utveckla mina tankar så¨mycket längre, men jag håller mig någorlunda kort.

Case number one in Sweden, vilken lycka.

Vad händer med "den där tandläkarn" som glömde "knacka ut"?

Styrkekramar till din make! Ja, till dig oxå!

Unknown sa...

Stckars maken!
Fy farao först den pläga ett tandläkbesök är och på det få en sån där omgång.
/Kiki

Anita Malta sa...

Nej, vad otäckt ! Vilken historia ! Tur att det gick bra till slut men innan man vet vad som egentligen hände eller snarare vad som ska hända härnäst hinner man ju bli ganska så orolig.
Men menar du på allvar att läkarna försvann två timmar för att finna en lösning genom att googla !! Eller var det så att du trodde att de gjorde det. Hoppas på det senare :-)
Det var onekligen ett lite annorlunda och gripande inlägg hos dig. Nu hoppas jag att maken snart är återställd och allt som vanligt men med en rejäl erfarenhet i bakfickan. Frågan är om han vågar ta bedövning i framtiden.
Nu önskar jag er båda en riktigt skön och avkopplande Valborgshelg med mycket sol och värmen!! Kram

FREEDOMtravel sa...

Men fy så hemskt! Man är så van att allt går bra hos läkaren/tandläkaren, men et är ju trots allt mycket som kan hända.. Hoppas att allt är bra nu och ni kan koppla av!

Unknown sa...

Vilken otur!!
Jag tar alltid bedövning hos tandläkaren. Byt, byt tandläkare.Efter den person var mannen din värd en god lunch och ÖL. Trevlig Valborg😙😚

Monica o Jacob sa...

Fy fan sådant får bara inte hända, hade det
varit i USA hade ni varit mångmiljonärer nu.
KRAM till dej och Långa Farbrorn och hoppas
att han blir bra fort.
Ha det bra.

Anki sa...

Men oj - vilken pärs! tur ändå att det slutade bra och självklart måste det firas!
Tror nog det är dags för att byta tandläkare!
Önskar dig och maken en trevlig Valborg!

Tredje året i Hjo sa...

Och jag som ska till min göteborgska tandläkare nästa vecka. Ska kolla in bubblorna i sprutan, om det finns några. Jäklar.
Trevlig Valborg!

KajsaLisa sa...

Usch, skall boka tid själv snart, behöver inte läsa det här :)

Anni sa...

Men FY!

Annette sa...

Å, fy, vad läskigt! Luftbubblor i sprutor trodde jag var livsfarligt, särskilt om sprutans innehåll skall in i blodet. Det var ju inte så lyckat i tandköttet heller uppenbarligen... Vilken klåpare till tandläkare! Hoppas det ordnar sig snabbt!

cissi sa...

Men jösses då! Sänder en liten kryapådej hälsning till maken din!

Marit Johansson sa...

Nämen herregud så obehagligt. Har aldrig hört talas om det tidigare, man kan då drabbas av all möjlig och omöjlig skit.
Förra året skulle Mia dra en tand i överkäken, första bedövningssprutan tog inte, andra sprutan bedövade inte tanden utan hela ögat. Hon kunde inte blinka eller alls kontrollera ögat, det blev inte att dra tanden den dagen, vi bytte också tandläkare...