fredag 22 april 2016

Dagens kontraster

Idag har maken och jag rört oss i kontrasternas värld skulle man kunna säga. Här kommer några exempel på det vi sett. Stockholm är fantastisk, så är det bara – för det mesta i alla fall.

Vårbergs centrum

Arne Hegerfors mytomspunna ord från VM 1990 ”Det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk” har nog de flesta hört, åtminstone vi fotbollsnördar. Kan väl säga som så att det ser lika mörkt ut på Vårbergs permanenta loppmarknad. Man behöver inte ens ta sig en trappa ner för att komma till loppisen för att se mörkret. Det ser nämligen inte speciellt ljust ut i det lilla centrumet heller. Bilden visar inte ett fängelse men väl ett stängsel som låses när butikerna som säljer stöldbegärligt gods stänger klockan 18:00. Maken gillade loppisen. Jag tyckte inte om den - skräpigt, smutsigt och berg av osorterad "skrot".

Skärholmen

I Skärholmen Centrum ser det betydligt ljusare ut. Här hittade vi ett äkta ”Oriental Tea House”, der teet bryggs och serveras på ”gammalmodigt” sätt. Toppen initiativ!

Mälarhöjden

Mälarhöjdens villasamhälle är en stor kontrast till miljonprogrammets byggnader i Vårberg och Skärholmen. Från strandpromenaden mot Axelsberg ser man Hässelby på andra sidan Mälaren.

Klubbensborg

Vid Klubbensborg som jag inte ens visste att det fanns hittade jag något som jag bara sett på Getingstorp, men aldrig irl – en jordkällare.

Axelsberg

Efter Vårbergs Centrum var Axelsbergs dito riktigt charmigt, eller vad man kan säga om utbudet. Baren/restaurangen var fullsatt klockan 17:00, bara en sådan sak. På höger sida finns dessutom en ICA Nära och bakom restaurangen ett apotek med ”tillhörande” seniorboende.

PS. Nu ska jag hälla upp en vinare och gå på bloggpromenad hos er:-) DS.

21 kommentarer:

Days by Johanna sa...

Skärholmen var jag i en gång när jag bodde i sthlm, köpte en bok av en tjej som läst samma kurs jag skulle läsa :)

Jadå, lovar hålla dig uppdaterad kring tjänsten. Jag hoppas de ringer mig snabbt. Det är två tjänster, så dubbel chans. Jag har ju iaf två saker som jag vet det använder, så det bör ju vara något plus :)

Det var därför jag hade hicka igår då :) Nu får vi se vem vi möter i semin. Jag har inte sett en ända match i elitersien live denna säsongen..... men jag såg en Champions leauge match iaf haha.. och jag ska se finalen :)

Days by Johanna sa...

Nej inga ångestattacker so far, jag njuter, det är rätt skönt. Skall ha lite tjejkompisar imorgon kväll på middag.

Det skall bli skönt och vakna imorgon och kunna ligga kvar så länge jag vill.

Tack för dina peppande ord!! :) KRAM

Ulla Maria sa...

Du visar verkligen på stadens kontraster. Inte så långt i faktiska meter mellan grönskande idyll och steril betong, totalt olika miljöer med osynliga gränser som antagligen sällan korsas.
Gillar det här med gammaldags te-servering.

Comsi comsa sa...


Du har då rört på dig du med. Jag gillar inte loppisar (inte loppor heller) :D))

Höll på att svimma när jag läste din kommentar ikväll, jag har nämligen tänkt på Bergianska i flera dagar. Misstänker att du tagit dig in i skallen på mig. :D)))

Kram ❤

Kolonilotta sa...

Oj då! Idag var ni långt hemifrån!
Dessa trakter är allt för välbekanta för mig eftersom jag växte upp i ett likadant "miljonprogram" fyra stationer längre ut.
Men det har även gett mig ett öppnare sinne som inte dömer lika snabbt och jag har fått leva nära inpå många olika kulturer som på många sätt format mig till den jag är idag! :)
Inget ont som inte har nått gott med sig! ;)
Skärholmens centrum är ett ganska okej köpcentrum. Det var förövrigt där jag jagade polisbilar i ett av Bosses första uppdrag och även klev in på polisstationen och fotade Poliskvinnan.

Loppisen låg ju i Skärholmen innan den flyttade till Vårberg och blev ännu sämre... Tyvärr. Annars älskar jag loppisar.


Ditte sa...

Stockholm med förorter är ju fylld av kontraster och roliga att uppleva och titta mer på.
I Vårberg har jag ännu inte varit, men de övriga platserna har jag besökt.
Tacl för denna kontrasternas vandring med fina bilder.
Och Mälarhöjden skiljer sig ju en del och där gillar jag att gå längs vattnet. (Vattenkontakt tycker jag mycket om.)
I trakterna finns ju också Vinterviken, Aspudden/Gröndal där det är fina ströv och grönområden längs vattnet och där ligger också Alfred Nobels gamla dynamitfabrik och en trevlig restaurang/café.

Susanne sa...

Du har då verkligen varit ute på äventyr. Jag brukar följa dina fotspår, men hoppar nog Vårberg och Skärholmen.
Sv: Japp, du hade rättvis kollegan. Tyvärr då kunde inte J åka idag pga en axelskada.

Ama de casa sa...

Söder om stan (om nu dom där två sistnämnda ligger söder om stan?) har alltid varit en vit fläck på kartan för mig. Har mest hållit till i och norr om stan. En tillfällighet då vi landade där när vi flyttade från Skellefteå, så jag lägger alls ingen värdering i det :-)

Steve sa...

Från det ena till det andra, om man säger så. Dessutom blev jag påmind om att jag lovat dig ett inlägg om jordkällaren från insidan. Jag ska hålla löftet.

Anki sa...

Tack för utflykten till platser jag aldrig varit - trevligt att få se sig om!

Tredje året i Hjo sa...

Gillar Mälarhöjden! Åtminstone efter att ha sett din bild.
Vad sa Bengt Grive när Ralf gjorde sitt drömmål mot Västtyskland i VM 1974?

nalta norrland sa...

Tack för en utflykt i Stockholm, eller närområdet Stockholm ;-)

Det var länge sedan jag var till Stockholm... kanske blir det ett besök till sommaren :)

Eva Trillian sa...

Tack för rundturen :)

KajsaLisa sa...

Strandpromenaden och tehuset lockade nog mig mer än vad loppmarknaden gjorde :)

Emma, Sol som sol? sa...

Eftersom jag är uppvuxen söder om Stockholm har jag varit en del i Skärholmen. Och då låg ju loppmarknaden där, under centrumet på parkeringen. Det var rätt äckligt då med...

Nu är det mååånga år sedan jag var i Skärholmens centrum (drygt 30 skulle jag tippa) och jag skulle inte känna igen mig alls. Gillade verkligen den där téerian, eller vad det nu kan tänkas heta.

Anita Malta sa...

Vilken fantastiskt rundtur du bjuder på bland Stockholms förorter. Är ju uppvuxen söder om stan i en av de värsta förorterna dessutom som jag är väldigt tacksam att jag överlevde. I Skärholmen har jag varit många gånger och minns att marknaden på torget som drevs mest av utlänningar och sen fanns det loppis i nån källarlokal men den gillade jag inte alls. Men théhuset ser väldigt trivsamt ut.

Vet inte om jag tycker att förorterna är speciellt charmiga eller nej, tycker egentligen att många av de äldre saknar allt vad charm heter om jag ska vara ärlig och det är väl det bästa. Men en rolig rundtur var det och en liten uppdatering. Klubbensborg har jag aldrig hört talas om men däremot har jag sett ett antal jordkällare undr livets gång :-)

biggeros sa...

Skärholmen har jag varit och besökt som liten flicka. Jag var föddes på Danderyds sjukhus och bodde i norr om Stockholm till jag var 11 år och flyttade till Skåne. Roligt att få se olika vyer från Stockholm och förorter. The huset låter intressant för mig. Jag gillar olika sorters teer. Ha en fortsatt bra dag. Kram

Anni sa...

Nej nej nej nej, du har inte en chans att se Hässelby därifrån! Det är typ Ålsten/Smedslätten/Bromma du ser. Hela Lovön och en massa annat krafs ligger i vägen för Hässelby som ligger mycket längre bort. Du måste faktiskt ända ut på Svartsjölandet för att kunna se Hässelby över vattnet.

Anders W sa...

Å vad kul med klubbens borg. Där var min pappa vaktmästare en gång i tiden. Och jag minns när tunnelbanan kom dit. Lite nostalgi!" Och så alla Bellmanshus och annat!

anemonen sa...

Jag får tacka för denna promenad med dig som guide. Alltid lika trevligt. Vilken vacker vy med vattnet i förgrunden och så jordkällaren för sådana är jag väl bekant med för sådana har jag varit i många gånger. Jag visar idag i helgbilden tillika skyltsöndag en liknande mat källare. De där jordkällarna var utmärkta och perfekta vinter som sommar. Vi hade en när jag var barn och ovanpå växte mina favoriter ringblommor i orange och gult och dessa skötte jag perfekt och vårdade ömt.Det där med te som bryggs på gammalt vis kan jag tänka smakade finfint, och serveringen ser ju hur fin och inbjudande ut så till och med jag skulle gilla te här som är kaffemoster.

Unknown sa...

Men den här rundan hos dig, för att stämma av allt som jag missat under veckan innebär ju en minneskavalkad..alla mina kvarter.
I like
/Kiki