måndag 25 april 2016

Helgbilden: Ett torg i sorg

Det är fler bloggare som i sina inlägg har berättat om helgvädret. Även vi nollåttor drabbades av en salig blandning av snö, hagel, regn och enstaka solglimtar i helgen. Hur väljer man då bidrag till Helgbilden? Det som fick avgöra var enstaka stycken sol på några av bilderna jag tog i lördags, men självaste ämnet är kanske inte så kul.

Har ju lovordat Täby Centrum många gånger här på bloggen. I enstaka inlägg har jag också skrivit om det så kallade torget som invigdes för nästan två år sedan. Ja, och inte har det skett en förbättring där.

Överblick

Här har ni en översiktsbild på ett alldeles för stort, dött och tråkigt torg. Torghandeln består av ett enda stånd, där jag aldrig sett en kund. Inte precis Skärholmen kan jag säga. Till vänster ser ni självaste centrum. På andra änden torget finns en futuristisk, röd lekplats och till höger två svarta lådor. Förgrunden består av sittplatser som ofta används av skatboardåkare.

Esplanaden

Ja, egentligen heter området inte Täby torg utan Esplanaden. Här får jag mig ett gott skratt när jag kikar in här. Esplanaden gör sig betydigt bättre på en CAD-ritning än i verkligheten, åtminstone de närmaste 30 åren tills träden har vuxit till sig. Marmorskylten träffar mitt i prick. Den påminner mig nämligen om en gravsten.

Bänkar

Bänkar är alltid bra att ha för en vilostund. Å med tanke på att torget är så himla tråkigt har man monterat dom åt andra hållet, så att man kan vända ”plattan” ryggen till.

Svarta lådor

Svarta lådor finns inte bara på flygplan utan även på Esplanaden som inte är en esplanad. Täby Kommun som ansvarar för torget och 2017 själv ska flytta dit med sina anställda kom nyligen på den briljanta idén att göra sommarcaféer av lådorna. Strålande…

Isbanan

Jo då, en liten isbana byggdes upp på torget i vintras. Den var mycket populär. Såg som mest fem personer på den. Ja, skridskoåkare alltså; med tjejen som sitter där nu är vi uppe i 6 personer.

Lekplatsen


Den futuristiska lekplatsen är faktiskt ganska poppis. Hela tre barn roade sig där när bilden togs.

Fler helgbilder hittar ni hos Marit.

32 kommentarer:

Stare Ström sa...

Det var skickligt att lyckas göra något så urtråkigt!

Emma, Sol som sol? sa...

Upplyftande ställe...

Comsi comsa sa...


Det var väl en strålande idé med sommarcafeer, men vad skall där vara de andra årstiderna?

Just nu är det sol!

Kram ❤

Geddfish ♥ sa...

Ganska ödsligt, håller med dig. Dock har du lyckats med vackra bilder. Men,
vart är folket???
Saknar de riktiga fikaställen?

Kram ♥

Eva Trillian sa...

Det är inte alla ljusa idéer som är riktigt färdig-genomtänkta innan de genomförs. Först kanske man ska ha koll på om folk vill ha/behöver stället. Marknaden kanske är mättad?
Så ledsamt med en så öde plats. Men, rätt lugnt för de med lägenheter runt omkring ändå ;)

Kolonilotta sa...

Här fastnade jag själklart för den vackra skylten med det ännu finare namnet Esplanaden!
Varför vet jag inte! ;)
Kanske för att det är namnet på en mycket fin butik på Östermalm! :)

FREEDOMtravel sa...

Lite stelt och kalt ser det ju ut ;)

Susanne sa...

Kommer att tänka på tnågot Öststatsland.

Husbilen-Ellen sa...

Lite mer grönska och det skulle locka folk. Kanske

Steve sa...

Torget ger mig Östtysklandsvibbar. Därtill en "gravsten" med namnet. Kan det bli mycket dystrare?

Anki sa...

Ser kalt och kallt ut! Lite mer grönt skulle nog göra platsen trevligare!
Fina bilder fick du i alla fall!

Unknown sa...

Ja vad vore platsen utan människorna där. – jo dö´mark..som du skrev.
Tror man måste bygga in myset i arkitekturen och människorna ska bara komma och befolka.
/kiki

Ama de casa sa...

Ja, inte var det ett muntert torg det inte... Ungefär som torget i Skellefteå som dom döpt till Möjligheternas torg. Dom enda som möjligen har några möjligheter där är korvförsäljarna. Senast jag var upp (många år sen nu) såg jag typ 5 - 10 korvvagnar där på torget...

Ulla Maria sa...

Bilderna ser nästan arrangerat spöklikt tomma ut. Känns galghumoristiskt med den gravstenslika namnskylten. Känns som att det på många håll blivit väl många köpcentra och att en del är väldigt öde.

Ditte sa...

Inte direkt ett upplyftande torg i en kommun som ändå anser sig/ och anses framåt. Urtrist! Och var är grönskan?
Men tusen tack för dina kommentarer för de gjorde absolut bilderna mer uppiggande.
Jga förstår mycket väl bänkarnas placering, för inte skulle jag vilja titta in i detta grå.
Täby Centrum tyckte jag var väldigt trevligt nu som nyrenoverat. Men detta...
Ja, smaken är ju olika.
Tack för ett härligt inlägg!

Susjos sa...

Oj, detta torg har jag helt missat, kanske inte gör så mycket?
Dina kommentarer var dock mycket roligare!!
Kram!

betty-NZ sa...

What a great place for photos with the clean lines and spaces.

cat sa...

Ehm ja det där ser ju inte så värst inbjudande ut. Vilket otroligt trist stadsrum. Du har dock dokumenterat det väl.

Marina sa...

Frågan är hur mycket otur den som tänkte till här hade...

Annette sa...

Nja, som något vardagsrum, som planen tydligen var, känns det inte. Inte alls som en plats för vilsamt umgänge. Möjligen som en plats för den allra sista vilan i så fall. Håller med om gravstenen. Men det blir nog mycket bättre bara träden växer upp som på planritningen. Lekplatsen ser alldeles för modern ut, jag tror att barn gillar oordning, att själva få komma på vad de skall göra, inte bara göra det som någon tänkt att de skall göra. Den där lekplatsen ser inte ut att lämna något över till fantasin.

nalta norrland sa...

Väldigt folktomt, jag trodde det bodde en massa människor i Täby.

Men Ni slapp ju snö i alla fall... lite positivt.

Monica sa...

Hur tidigt har du varit uppe ??? folktom nästan
det har nog inte ens jag lyckats med HIHI
Ha det bra;-)

Days by Johanna sa...

Gissar att torget säkert kostat många pengar och göra med. Såg inte speciellt attraktiv ut haha,, lite kul med bänkarna tycker jag haha

Ja maten på tjejmiddagen var kanongod, välbehövligt var det. Full med energi. Eller ja inte idag, sjukt trött :(

Stare Ström sa...

svar: Det var ett kohuvud! Nej inga kvinnor i tältet och för övrigt så verkade det vara männens marknad. Såg ytterst få kvinnor, vare sig som sålde eller köpte. Byn Imlil är större, men högst upp såg det ut så. Den är ett lite centrum för de som vill vandra i bergen eller bestiga högsta toppen. Mera turistiskt längre ner.

KajsaLisa sa...

Lekplatsen var kul, men annars såg det rätt sterilt ut.

Mias Mix sa...

Verkligen en sorg och besvikelse när det är så öde och tråkigt. Det lär ju dessutom ha kostat ett antal miljoner... Tänk om de hade låtit BP designa torget istället :)

Anita Malta sa...

Tycker lite synd om den ensamme torghandlaren. Håller med Mia, du skulle designat !!

cissi sa...

Det är inte bara i Täbys centrum det saknas barn på lekplatserna.....ibland undrar jag var alla ungar håller hus nu för tiden!? Och alla vuxna också för den delen!

Meta sa...

Vet inte riktigt vad jag ska säga men inte är det så inspirerande att gå där. det går nog fort att ta sig över till andra sidan när det är så dött. Tänker lite på de gamla torgen i era andra förorter nåt lite åt det hållet känns det som. Hoppas någon hittar en bra idé att göra nåt av det.Café är ju inte så dumt då kanske det kommer någn till dit i alla fall.
Ha en fin mitt i veckan
Kram Meta

Helen sa...

Ibland undrar man hur de som planerar sådana där platser tänker?!? Det blev i alla fall inte särskilt lyckat hur än tanken var från början.

anemonen sa...

Äntligen fick jag ändan ur vagnen - onsdag - och jag har precis nu hunnit besöka alla helgbildsbidrag. Jag vete katten var jag gör av min tid numera. Jag hinner ingenting tycker jag. Nåväl jag är bortrest mycket så det är det som skäl tid från datorn och så nacken inte att förglömma. Jaha det det torget ser ut att innehålla mycket om man jämför med Ljungby nya torg. Herre min je som det ser ut....ni har åtminstone ett stånd på er i Täby vi har inte ens det ... jo om sanningen skall fram och det ska den så har vi en staty som står i konstant rinnande vatten som om det inte var nog med som kommer uppifrån. Ett par murar där någon enstaka sitter en varm sommardag, och hade det inte varit för blomsterpottorna hade det ekat när man gått över det. Jag är synnerligen glad att jag inte lider av angorafobi för då hade jag inte kunnat gå ner på stan. Måste föreviga det i helgbilden en vecka. En lekplats har ni men jag misstänker att du inte har någon nytta av den även om det är en solskensdag. Jag hade faktiskt önskat att det hade funnits en sådan lekplats på vårt torg. Tack för att du tagit dig tid att visa ditt torg. Jag önskar dig en trevlig vecka och Valborg med sol sol sol.

Anni sa...

Men fy! Igen!