tisdag 13 maj 2014

Svensk Bokkonst


Låt er inte luras av den roliga titeln. Pappalogi har ett väldigt seriöst innehåll och såväl barnmorskor som läkare har medverkat under arbetets gång.


Expeditionen: min kärlekshistoria har skrivits av Bea Uusma och layoutats av Lotta Kühlhorn. En av det läckraste böcker jag sett.


Här ser ni tryckkonst när den är som bäst. Självklart är boken tryckt hos mitt absoluta favo tryckeri - Göteborgstryckeriet. Om ni klickar på länken ser ni fler av de 25 finalisterna i tävlingen Svensk Bokkonst.

Ikväll besökte favo kollegan Eva, jag och 20 personer till Kungliga biblioteket för att bekanta oss med något som heter Svensk Bokkonst. Detta är en slags tävling för bokbranschen som ger allmänheten och bokbranschen en möjlighet att följa utvecklingen av grafisk produktion av böcker varje år. Böckerna bedöms utifrån formgivning, typografisk, funktionell och ekonomisk synvinkel. Juryn består av max. sju personer – grafiska formgivare, bokbindare, förläggare, illustratörer och fotografer. Svensk bokkonst har funnits sedan 1933.

Dregel, dregel
Vill inte tråka ut er med ”kalla fakta”, men kan säga som så att jag dreglade hela kvällen. Vi fick titta på de 25 finalisterna för 2013 (totalt 313 böcker hade lämnats in för bedömning), känna på omslag, njuta av olika papper, dregla över fantastisk formgivning och tryckkonst samt njuta av vad en av Sveriges främsta formgivare Lotta Kühlhorn hade att säga om sitt jobb tillsammans med Bea Uusma. Ni förstår att jag, som själv arbetar som grafisk formgivare befann mig i sjunde himlen (minst). Tre av mina favon ser ni ovan.Och efter att ha tittat på alla dessa verk kan jag med stolthet konstatera att några av böckerna jag har layoutat på mitt förlag absolut inte hade stått sig slätt i konkurrensen. Hoppas chefen Håkan läser det här;-)


Det här är mitt 74:e bidrag till Blogg 100. 74 down, 26 to go.


12 kommentarer:

Olga T sa...

Vad spännande! Gillar sista bilden mycket!

Ama de casa sa...

Hon Bea? Är inte hon gift med en Killing?
:-)

Du ser hur insatt jag är :-D

KajsaLisa sa...

Hörde intervjun med författaren på Radio Stockholm. Den verkar vara skriven med en stor portion humor.

Marina sa...

Nu blev jag mycket nyfiken på "Bea-boken", något som verkligen lockar att sätta tänderna(?)! För övrigt måste jag säga att den sista bilden var urläcker!!

Monica sa...

Håller med ser ut att vara både blött sliskigt och fullt med hål, snyggt
Detta måste ha varit toppen av lycka för dej.
Jag gillar att vara anonym vän både på blogg o feja, nä det beror inte på fulhet när det gäller oss;-)
Ha en bra dag

Eva Trillian sa...

Det låter som om du levt inte bara en grafisk formgivares dröm en stund, utan även en bokälskares :) Böcker är inte bara sitt innehåll - de kan vara vackra, läckra, fina och så skönt layoutade att man kan njuta av att bläddra, titta, utan att läsa :) ... jo, jag brukar avnjuta bokmässan :)
Sugen på att läsa Uusmas bok är jag också ...

Marit Johansson sa...

Intressant tycker jag trots jag inte jobbar med något sådant... Man köper ju ibland boken efter omslaget :)

cat sa...

Jag dreglar också över de snygga böckerna! Den sista från Göteborgstryckeriet är ju så grymt läcker.

ansepanse sa...

förstår att du hade en toppenkväll :)
Sv: nej, jag använder mina foppisar som innetofflor och kanske ute i trädgården på sommaren, annars inte
kramar

Della sa...

Det där låter jätteroligt. En av mina favvoböcker är den på mittenbilden och i september ska jag åka till Svalbard och Vitön i Andrées spår. :)

Unknown sa...

Härligt att gotta sig i, lite av paradis kanske?
/Kiki

Hörni sa...

Åh vilka läckra bokomslag!