torsdag 22 maj 2014

OljebarenNej, jag tänker inte introducera hud- och badoljor för er utan mera matolja, närmare bestämt olivolja. Oljebaren har nämligen specialiserat sig på olika olivoljor och en meny som slår det mesta, åtminstone under lunchen. Restaurangen ligger på Torsgatan precis på gränsen mellan Vasastan och Birkastan.

Maten
Stiftade bekantskap med Oljebaren igår och är totalt såld – på mera än ett sätt kan jag säga. Deras kolgrillada majskycklinglårfilé från Bjärehalvön med rostade grönsaker, rosmarinrostad potatis och parmesandressing var nog den godaste kycklingen jag någonsin ätit.

Höjning av allmänbildningen
Tack vare mina kollegor fick jag även tillfälle att höja min allmänbildning ett snäpp. Vieille Julienne Châteauneuf du Pape (se bilden nedan) är inte alls vad jag trodde - nämligen Gamla Juliennes nya slottspåve - utan ett väldigt känt rött vin. Nu tål jag inte rödtjut, så jag har i alla fall en ursäkt att inte känna till vinet. Men som ni ser på skylten så är det bara att palla sig till Oljebaren, beställa två hamburgare och avnjuta ”påven” till det facila priset av 1 000 kronor.

Gissning

Å medan ni ändå är på plats kan ni ju fundera över och gissa vad styckedetaljen ”Rostlock” är för något. Kan inte tänka mig att det är en rostig panerad schnitzel som vi kallar för dasslock – ja utan rosten då;-)

Det här är mitt 83:e bidrag till Blogg 100. 83 down, 17 to go.

PS. Å om ni tycker att det är "aningen dyrt" på Oljebaren, så kan jag berätta att min gudomliga majskyckling kostade 129 kronor och var väl värd pengarna. Restaurangen får fem poäng av fem möjliga av mig. DS.

19 kommentarer:

Unknown sa...

Fanns det fisk eller veg alternativ på denna utsökta krog?
Avundas att du alltid får äta så gott.
/Kiki

Guldkryckan sa...

Olivolja där ja, fick rådet att använda det när min kolesterol var skyhög för 20 år sedan eller vad det var.
Men jag har insett att det faktiskt kan vara riktigt gott ju.

Får höra med frugan om det kan vara acceptabelt...honhar sina principer den kvinnan ;)SV: Jo..han är svensk...antagligen kan jag få ut pengarna för fläskköttet enligt en ur ledningsgruppen..men jag skiter i det...lite kan jag ju ge grabben som gett mig ett superbt läsår. :)

Nä..fläskkött finns inte på skolan, tror det handlar om att det kostar för mycket att ha båda alternativen...och inte ens jag gillar fläskkött så mycket alltid, men ska man grilla är det ju en förutsättning för att det ska bli gott.

Ha de bäst.

Freedomtravel sa...

Oljebaren är ett trevligt ställe! Detta är vad vi mumsade i oss när vi var där: http://www.freedomtravel.se/2014/02/oljebaren/

Anki sa...

Ser ut som ett bra ställe... 129:- är väl helt överkomligt :)
Aldrig hört talas om rostlock - måste googla...

Marit Johansson sa...

Ser också gott ut :)

Eva Trillian sa...

Olivolja är bra till/för mycket och faktiskt väldigt gott :) det går, som sagt, även att ta bort make-up med :)
En bra restaurang har något för flera plånböcker - det gillar jag!

Men nu blev jag ju hungrig ... får gå och lägga mig så det blir frukost snart!

Geddfish ♥ sa...

Det såg riktigt gott ut! Och priset får man inte klaga på.
Fast, jag äter billigare hemma. Och ibland äter jag borta, om jag inte äter ute ;)
Jag älskar rödvin, men håller just nu upp med allt alkoholaktigt sedan drygt en månad. Och denna veckan inget kaffe. Jag har mina idéer.

Freja sa...

Väldigt personligt att de nästintill talar om namnet på kossan som locket kommer ifrån... Det är nog nästa steg...

Susjos sa...

Åh, dina underbara inlägg om restauranger i stan! Jag bockar och tackar!!!! Älskar rödvin, men 1000kr är lite mycket trots att man får en hamburgare på köpet! men din kyckling lät ju jättegod!
Vad är nu rostlock???

KajsaLisa sa...

Det såg jättegott ut, springer nog förbi och checkar öllistan.

Stare Ström sa...

Ser väldigt läckert ut! Men jag tror jag väljer ett annat vin...

cat sa...

Åh det vattnades i munnen när jag läste om den kolgrillade majskycklingfilén!!!
Jag hade nog gärna druckit öl till.

Våra harar är rätt tuffa alltså. Det är bara om man går rätt mot dem som de hoppar undan.

Ama de casa sa...

Haha! Man fick ju två hamburgare på köpet också till det billiga rödtjutet :-)

Vi bilade runt i området där vinet tillverkas och jag envisades med att kalla det för Châteaupape du neuf när vi var på vinprovningar :-)

ansepanse sa...

åh jäklar vilka dyra hamburgare det skulle bli för mig, jag dricker nämligen inte vin :)
Sv: det är en skogsnätfjäril, det fick jag lära mig :)
kramar

Erik Semlan sa...

Du frestar med mat, kan tänka mig att det var gott. Du börjar skriva om olivoljor, nämner att stället heter Oljebaren (kanske är stället en f.d. gammal bensinmack?) men sedan ingenting om dessa olika olivoljor. Så det är bara en namnploj? Eller använder de olika olivoljor, de kan smaka så olika så jag blir nyfiken. Hur presenterar de dessa olivoljor?

Mias Mix sa...

För de som kan det där med olivoljor så är det en hel vetenskap. Jag håller mig till vinet! Kan höja din allmänbildning lite till: Chateau neuf de Pape görs i Rhonedalen och 13 olika druvor är tillåtna, 8 blå och 5 gröna. Så du kanske skulle testa, det finns ju billigare varianter :) Härligt när man hittar en restaurang man blir riktigt nöjd med. Jag är så miljöskadad efter att ha jobbat på restaurang halva livet så jag blir oftast missnöjd med servicen. Ha en skön helg!

Life of Johanna sa...

men åh så gott! :)

jag trodde inte twitter var något för mig då jag inte heller kan skriva korta saker... men ordbajsa kan jag jäkligt bra, där hamnar allt onödigt som inte egentligen hör hemma på blogg eller fb, sånt som bara måste ut.

Kicki sa...

Olivolja är som vin, olika smaker, billiga och dyra ...men det dyra behöver inte vara det godaste!:)...sagt från en #ickealltförvälkännareav olivoljorochvin
Jaa, samma ödehus var det i båda inläggen!

Carita Liljendahl sa...

Vi ser ut att ha ungefär samma smak då det gäller mat också. Grillat, rostat, wokat - det där ser gott ut!

Hamburgare och champagne :-)