måndag 26 maj 2014

Privatlektioner


Det är inte lätt att dagligen befinna sig vid Östra Station. Roslagsbanans egna lilla station råkar nämligen inte bara ligga på Östermalm, vilket är tillräckligt ”snobbigt” utan även granne med KTH – Kungliga Tekniska Högskolan. Anledningen till varför jag känner som om jag befinner mig i Kina eller på mars ser ni på ovan skylt.

Översättning
Nej, jag vill inte ha en översättning av hjälpen som erbjuds på lappen som satt vi T-banan, absolut inte. Matte har alltid varit mitt sämsta ämne i plugget och är det än idag. Men i motsats till de flesta ungdomar kan jag räkna ihop 120 och 349 i huvudet. Så som ni ser är en tolkning av skylten helt onödig. Men jag lydde i alla fall uppmaningen att fota lappen. Jag menar kanske någon av er känner sig (ut-)manad att ta privatlektioner. Man vet ju aldrig - det kan ju hända att det är något riktigt snyggt lammkött i 20-års åldern som coachar;-)

Det här är mitt 87:e bidrag till Blogg 100. 87 down, 13 to go.


PS. Det var fler av er som visade intresse för de färgglada perukerna på min blogg igår. Ska bege mig till loppisen nästa lördag/söndag också. Om perukerna finns kvar ska jag ta reda på priset åt er, okej!? DS

22 kommentarer:

Life of Johanna sa...

haha rena gresiksan för mig, har fortfarande ig i matte b efter läst det tre gånger,.....haha

haha ja jag är verkligen i valet och kvalet.

Rantamor sa...

Känns som att bästföredatum har gått ut hösten -13 är förbi och våren -14 snart också, bara att ta ned lappen och vänta på en ny.
Matematik var inte mitt ämne, men Rantafar har alltid haft huvud för siffror, bra det när barnen gick i gymnasiet för då hängde jag inte riktigt med...

Tjingelingen från Rantamor.

Kicki sa...

Haha, vilket fotoobjekt!...fota gärna, tur det inte kostade något!:)
Jag gillade matte men i slutet av gymnasiet började det bli lite svårt! Numera när jag står i kassan vågar jag nästan inte lita på mina kunskaper utan måste ta hjälp av apparaten! Jag kan räkna ut procenten på en vara men det finns otroligt många (kunder) som inte kan det...inte ens 50%!!!

Eva Trillian sa...

Huvudräkning dör nog ut med vår generation ;) kanske ... inte för att jag har fördomar va' ... men ...
Annars överlåter jag det där med matte åt andra. Siffror är ok, men när de involverar alfabetet också, då går det mig över huvudet!

Della sa...

Njäej... inget för mig. Huvudräkningen får räcka.

Freedomtravel sa...

Huh, jag är inte alls förtjust i matematik. Tyvärr har jag varit tvungen att ta en del statistikkurser - psykometri, regression, multinivå modellering... Men egentligen slipper jag helst ;)

Olga T sa...

Blir avskräckt! Men jag beundrar dem som orkar syssla med det här och kan det.
Vad skulle du valt? Själv tycker jag komplex analys verkar spännande men kanske räcker det med en envariabel analys??

Freja sa...

Matte var ett av mina favoritämnen, tillsammans med svenska och filosofi. Men eftersom det är mannen som dels är ingenjör, dels fortfarande räknar massor i sitt jobb och dels tidigare jobbat som lärare (han med...) så är det han som är mattehjälpen när ungarna behöver stöd. Jag får nöja mig med att jag har kunnat förr...

Susjos sa...

Brrr...matte e inget för mej heller! Är glad att jag fixade läkemedelsräkningen på sjuksköterskeutbildningen!!!

KajsaLisa sa...

Tror jag satsas på flervariabelanalys jag har alltid varit fascinerad av det
Sen njöt jag faktiskt av solen och värmen i fredags, men vad skriver man inte för att framkalla lite ångest :)

Unknown sa...

Jag hade sååååå gärna velat att matte hade varit mitt bästa ämne i skolan. Tänk vad jag hade åstakommit då. Men så är inte fallet, kanske i nästa liv.
/Kiki

Marit Johansson sa...

Nej jag känner mig inte (ut)manad att ta några sådana lektioner. Precis som du kan jag räkna i huvudet det som behövs och vid behov kan jag även räkna ut med papper och penna :)
På tal om utmaning... vad sägs om att prova peruken och ta en selfie nästa helg, det vore väl en rolig utmaning?

Marina sa...

Ok, jag kan varken räkna geometri eller alegbra, men det har jag åtminstone hört talas om!

Ama de casa sa...

Jag var faktiskt ganska haj på matte då när det begav sig. Och tur var kanske det, för min mattelärare på högstadiet blev sedemera min svärfar :-)

Men när det kommer till huvudräkning så önskar jag att jag hade fler än 10 fingrar... ;-)

Ama de casa sa...

Fast dom där varianterna på skylten? Det lärde aldrig svärfar mig...
:-D

cat sa...

Får tunga minnen när jag tänker på matematik. Slet som ett djur för att försöka förstå ekvationer hit och derivata dit. Matte var det enda skolämne som kunde få mig att slita håret från huvudet.

Men jag är också rätt duktig på enklare huvudräkning :-)

Du ska inte köpa en av perukerna då? ;-)

ansepanse sa...

:) jag läste naturvetenskaplig matte på gymnasiet även om jag gick språklinjen i övrigt :)
Sv: ormar, nej, ormar finns det nog inte där i dungen, det har jag aldrig sett några, jag har fruktansvärd ormskräck så.....
kramar

Mias Mix sa...

En skylt man nästan får rysningar av... Älskade matte i skolan, men absolut inte längre.
Perukerna var läckra! Var i Uppsala i helgen och där hade nästan varje tjej man mötte på sig liknande peruker, så jag gissar att de skulle på nåt jippo :)

Geddfish ♥ sa...

Jösses, vad många kommentarer på detta torra ämne matematik!
Fick upp ögonen för matte då jag i sen ålder läste upp mina gymnasiebetyg, men vad naf, hur mycket användning??
Kör mycket med huvudräkning sedan länge, bra för hjärnan ;)

Kerstins foto sa...

Matte var inte mitt ämne i skolan, det var språk som gällde. Men trots det klarar jag mig alldeles utmärkt och kan räkna i huvudet när det behövs. Blir nästan rädd när man ser hur lite dagens ungar kan i det ämnet. De vet ju inte ens hur man räknar procent. Står det en skylt i en butik om 10% rabatt står de som fågelholkar och vet inte vad resultatet blir.
Jag tycker som en annan, ta en selfie med peruk på, dags för dig att lätta på mystiken. :)
Sv: Jodå, jag stod hyfsat nära och jag använde teleobjektiv. Det gör jag nästan alltid på sportevenemang och konserter. Annars har man inte en chans till en hyfsad bild.

Monica sa...

Tacka vet jag multiplikationstabellen :-)

Susanne Hultman sa...

Jo, men det där är ju mitt gebit. Har nog pluggat i stort sett alla nämnda matteområden och hade faktiskt tankar på att fortsätta efter mina ett och ett halvt års universitetsstudier, men det blev fysik och geografi i stället. Speciellt matematiskt analys var roligt och det har jag allt lite nytta av i mitt nuvarande jobb. Tänka sig. :)