måndag 20 juli 2009

Gdansk är ett enda konstverk

Idag har vi lärt oss något viktigt: ta alltid paraply med dig (även om alla skrattar åt dig) så garanterar vädergudarna strålande solsken. Det gjorde vi idag då vi lyckades undvika alla regnskurar som drabbade området. Yiieepphieee!!!

Gdansk
Vi tog "mjölktåget" tillika lokaltåget till Gdansk idag. Bara några 100 meter från den vackra centralstationen föll vi pladask för staden. Allt som finns i Gamla Stan är som ett enda stort konstverk, vilket det på sätt och vis faktiskt är. Många byggnader totalförstördes nämligen under andra världskriget och rekonstruerades enligt målninger från 14-, 15- och 16-hundratalet. Samtidigt passade man på att "justera" infrastrukturen till modernare former. Staden är otroligt vacker och värd fler besök.

Dagens språklektion
Det går inget vidare med polskan för vår del. Försökte uttala namnet på en fiskrestaurang idag för att fråga åt vilket håll den låg. Tjejen glodde på mig som om jag vore en nyss hemkommen ET. Jag menar det går faktiskt inte att uttala ett ord som innehåller sju konsonanter och bara en enda vokal. Och då har (hade) jag faktiskt lätt för språk.

i och z
Här får ni lära er de enda två ord (om man nu kan kalla de för ord) som jag hittills lärt mig:
i = och
z = med

PS. Googles "dagens" uppmärksammar - precis som alla TV-stationer - landningen på månen för 40 år sedan.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Åter igen så hade vi missat varandra, vi var också i gamla sta'n i Gdansk idag, det betyder kanske att vi ses i Hel imorgon :-)/R&R

Ulrica sa...

Hahaha... de orden kanske jag också kan lära mig.

Så småningom hoppas jag sälja mina bilder... dessa går väl till portfolien;)

Gdansk är kvar på min reslista... på din beskrivning låter det som ett måste.

Sista bilderna från konserterna ligger uppe nu.

Malin B sa...

Paraply brukar hos mig ersättas med en regnjacka knuten runt magen - ett säkert kort för solsken! ;)
Dessutom går den att använda lite som en handväska. Ha med hundbajspåsar som med fördel kan användas till svampar man bara springer på eller om man eventuellt känner för att plocka med sig lite blåbär hem.

Jess sa...

Jag blir mer och mer sugen på att åka till Polen. Gdansk verkar vara ett måste. Jag gillar gamla städer. Är väldigt förtjust i Rom också.
Tycker polskan verkar svår, hur uttalas z = med?

Jag brukar också ta med paraply, för då är det större chans att det inte ska börja regna! ;)

anne sa...

Kanske vore Polen värt ett besök då...? :)

Jo, vi tillhör ju en gemensam intressklubb, Kottebys. Han är tillbaka!!! utifall du inte upptäckt det själv...Jag har ju honom påkopplad på min halvdöda Facebook och fick mig en uppdatering av läget.

Daniel sa...

Gdansk - dit vill jag åka. varit på tapeten många gånger men ska dit ännu.

Njut!

Lissen sa...

Det låter som en jättevacker stad och som ni har det hur bra som helst! Vilket härligt äventyr att hitta rätt också.....