tisdag 21 juli 2009

En "vanlig" dag i "Radde-land"


Vår hyresvärd Wojtek besökte oss igår under förevändningen att byta lakan. Det han egentligen ville kolla var att vi inte hade vandaliserat hans lyxlägenhet. Hörde jag en lättnadens suck från hans sida ;-)
Wojtek är lärare i polska, franska och (Oxford-)engelska. Hans fru är musiker (därav det 100-åriga pianot i lägenheten) och den 9-åriga sonen spelar violin på elitnivå. Förstår ni nu i vilken miljö vi har hamnat?!

Angielsko-polski
Vi har fått ett antal lektioner i polska av honom (till ingen nytta då vi behöver våra tungar för att prata och äta under våra resterande levnadsår). Vi har även fått låna tre engelsk-polska ordböcker i mycket varierande tjocklek (och tyngd) då han bara fnös åt vårt nyinköpta lexikon. Vi har fått ovärderliga mat- och drycktips av honom. Med andra ord: Wojtek är lika ovärderlig som Radde. Ja vi har även fått ett glas av svärmorstillverkad körsbärsmarmelad samt ett ditto med inlagd svamp som kallas "bollé jaune" på franska. Wojtek är helt okay, otroligt sympatisk och - som alla andra polacker - mycket stolt över att visa upp sitt Polen. Med all rätt. Vi kommer att vara det bästa ambassadörer.

Rökning
Rökning är fortfarande tillåtit i alla restauranger och pubbar i Polen. Det konstigaste är dock att det är otroligt få (inklusive jag själv) som utnyttjar detta privilegium inomhus. Utomhus bolmas det för fullt... men ändå ser man inga fimpar på gatorna.

Mat
Igår fick vi vårt första engelska meny. Tro det eller ej -det var inte ett dugg kul. Helt plötsligt förstod man vad man skulle äta. Nej, jag föredrar chansningen och gissningen. Förresten räcker en portion mat här till minst fyra personer enligt vårt tycke. Gott är det alltid... bortsett från rödbetssoppan som hade varit gott om man blundat (och vem vill kissa rött, om man säger så...).
Dollarchips... det vet ni säkert inte vad det är, Maken kom på det omedelbart: stekt potatis såklart. Helt rätt och en polsk guldstjärna.

PS. Bilden ovan visar Gdynia som vi besökte denna soliga onsdag. DS

10 kommentarer:

Jess sa...

Tycker ni är modiga som vågar chansa på menyn. Fast vad ska man göra när ingen pratar engelska?
Verkar som ni bor väldigt fint, härligt när man har semester!

Malin B sa...

Jag förstår att det är mycket roligare med "nice surprice" på matbordet! ;)

Lissen sa...

Alltså Beate, det låter helfestligt att vara turist i Polen. Fast jag tror du har förmågan att ha trevligt överallt!!!!
Vad suveränt att hyra lägenhet.
Blir liksom extra Polenkänsla!
Kram

Olga T sa...

Hade aldrig gissat att den bilden var ifrån Polen! Ser så modernt ut. Jag har inte varit i Polen och har kanske förutfattade meningar om hur det ser ut i detta land

anne sa...

Är Wojtek kompis med Radde eller hur fick ni tag på hans lya att bo i?

Mrs Bettan sa...

Det hörs på dej att både mannen och du trivs. Kul. För oss var det över 30 år sen vi var i Polen. Har nog hänt ganska mycket under dessa år. Väntar med spänning på vad ni gör idag.
Kramis MrsBettan

Artlover sa...

Du verkar ha det bra i Polen. Ja, maten var jag skeptiskt till när jag var i Polen. Det var genomstekt som gällde:-)

anne sa...

Ett av mitt livs största bekännelser är nu utlagda på bloggen!

Ulrica sa...

Vilken läcker bild... jag sitter och bara njuter:) och sedan njuter jag lite till.

Och vilken fantastisk hyresvärd... lyxlägenhet och personlig service;)

Jag håller dessutom med det är roligare att chansa när man väljer från menyn... mer spännande.

Lissen sa...

Hoppas att dagen varit fylld av äventyr och menyer på Polska!!!!