lördag 18 juli 2009

Dagens "blöta" äventyr


Dagen började med strålande solsken som vi har varit bortskämda med de senaste dagarna. Men sedan drog världens åskväder in över just den pub och just det "berget" där vi inväntade vår mycket sena lunch. Man skulle kunna kalla det för åsknedslag på fläcken också, inget konstigt bara coolt.

Dagens äventyr
Förutom åsknedslaget träffade vi på en "trolley buss" som uppenbarligen också hade träffats av blixten och blockerade en större väg med lång kö som följd. Ja ett träd hade råkat ut för samma öde och ramlat ner på vägen... lång kö där också. Men här löser sig allt på ett lugnt och trevligt sätt. Med detta sagt kommer vi i framtiden använda stor-Gdansk´:s PL och PJ.

Dagens mat- och språklektion
Fisksopporna som serveras här saknar motstycke. De är sagolika helt enkelt! Nu har jag lärt mig uttalet av "raggmunk", tror jag, fast plättorna är mera som en råraka och smakar mums. En så simpel sak som en macka (sandwich) innehåller två vokaler och 16 konsonanter typ. Men en polsk macka börjar på "k". "Bez" betyder "utan", det är jag dock helt säker på. Det säger ordboken, och den måste ha rätt, då apelsinjuicen inte är söt...
Dagens knyckta bild - fast utan kanin men med färska bär och vispgrädde - visar "gofry": Sopots nationalrätt nummer 1. Har inte testat denna delikatess än.

PS. Kul att du kommentarade Radde! Vi var på Monte Cassino igår kväll på olika ställen, men det var ju så himla mycket folk. Våra mobiler funkar inte, surprise, surprise! Men vem vet vi kanske möts ändå :-). 12 av dina "vänner" står i bagageluckan på bilen! Tjejen på shopping centret pladdrade på på polska, skrattade och hade sig. Tyckte hon det var många "vänner" kanske ;-). Jag tror dig: om vi lär oss dricka vodka så lär vi oss troligen polska på köpet. Raddeland är iaf TOPPEN. DS

3 kommentarer:

Olga T sa...

Kul att läsa din reseberättelse. Hu för åskan, det lät otäckt. Polska är nog inget språk man lär sej i första taget. Ha det fortsatt bra!

Jess sa...

Hoppas ni får bättre väder idag!
Bra med mattips, fisksoppa gillar jag så det blir ett måste när jag ska till Polen!

anne sa...

Gofry ser ut som minivåffla! :)