tisdag 2 april 2024

Tisdagsmix

Finlands nationalrätt Mämmi är ett måste till Påsk.

Memma
Hur ofta har jag inte hört talas/läst om den finska nationalrätten memma (mämmi på finska)? Har hört lika mycket positivt som negativt om rätten, inget mittemellan. Vad memma är kan ni läsa om här. Receptet finns här. Efter ett samtal med bästisen Yvonne bestämde jag mig för att testa denna påskrätt.

Överraskande smak
Då jag inte gillar sötsaker avstod jag från att sockra den geggiga memman, men jag lät den "simma i" (matlagnings-)grädde. Precis enligt Yvonnes instruktioner, men jag bytte ut "riktig" grädde mot matlagningsdito. ”Smeten” smakar som en blandning av rågbröd och maltöl. Memma får klart godkänt vad gäller smaken (den är absolut inte söt som många påstår), konsistensen och utseendet däremot är YUCK;-)

Snöstorm
Det märks inte att det är vår. Var i Solna idag och där möttes jag av nollgradigt och en snöstorm som hette duga. Cirka 16 kilometer norröver i Täby blåste det också, men här regnade det istället. Klockan 15:50 anlände snöstormen även till Täby och den pågår för fullt. Grrrrr:-(

Läget i Solna cirka klockan 13:30. Löven är från hösten 2023...
Läget i Täby cirka klockan 15:30...

Katt
Den här katten har varit med förr bland annat här och här. Vet inte vem som äger den. H*n ser i alla fall väldigt välmående ut…

14 kommentarer:

nalta norrland sa...

Sådant aprilväder Ni har i 08a land, det var väl mindre skoj… vi har sol och blå himmel, minusgrader och väldigt fint väder, inget att klaga på, tvärtom, ut och njut 😊

Mias Mix sa...

Memma har jag aldrig provat och är inte sugen på det heller. Ser eller låter inte gott. Ja usch vad det snöar och blåser idag. Alldeles vitt ute här. Vi hade precis ställt utemöblerna tillrätta under påskhelgen.
Brunch-ägg, köks-ägg? Nja frigående och inte frigående kan jag förstå, men inte att det skulle vara speciella till brunch. Och de flesta ägg har man väl just i köket???

Stort tack att du talar om när något är "fel" hos mig!! Jag var så glad när jag äntligen hittade hur man lägger in en bild som syns vid rubriken :) Jag ska prova nästa gång igen när jag gör ett inlägg och se om det går att ändra format på nåt vis. Annas får jag strunta i bild. Vill ju inte förlora min bästa bloggläsare <3 Kram!

Äventyret framtiden sa...

Memma ja, det har jag både tillverkat och ätit men nu är det slut med det. rågmjöl och malt är huvudingredienserna, gärna lite apelsinrasp till i modernare tappning. Jag brukade äta en memma tillsammans med min svärmor, men det var bara vi som åt. De andra i gänget avstod. Jordgubbe får jag däremot inte till det med men smaken är delad som baken.
Jag förstod det på dottern när vi pratades vid idag att snön har återkommit till Sverige. Aprilsnö blir fåragö som det heter sedan gammalt men jag förstår att det börjar smaka lite väl mycket vinter nu. Den har varit lång hos er.

femfemman sa...

Har läst om memma, men aldrig fått möjlighet att testa. Ser ju inte gott ut...men det är en hel mat som inte är ser så tilltalande ut, men som smakar jättegott.

Fem mil norr om oss och vidare norr ut, lär det vara/ ha varit rena snökaoset. Här har det kommit någon cm snö under de senaste timmarna.

Fleecetröja från igår fick bytas ut mot täckkappa och mössa under dagens promenad.

Aprilväder! Helt normalt! Nuförtiden njuter jag av allt som känns normalt.
God kväll

LillaSyster sa...

Inget jag blev sugen på. Men jag hade haft bättre koll på min katt om jag bott som du.....stackars kissen att inte få komma in. Här är bara soligt och skönt. Kram

LillaSyster sa...

Har förstått att bilderna är stora, men jag har inte tillgång till dator och appen funkar ju sådär sedan en tid tillbaka......det blir troligen bloggvila....

Susjos sa...

Memma har jag sett i butikerna, yngsta sonens flickvän är från Finland och berättade när hon var här i påskas att de äter Memma på påsken i Finland, tror minsann att yngsta sonen har fått prova det, men blev inte förtjust!

Så du var i mina hemtrakter idag ;-). Jag fick en smärre chock när jag drog upp rullgardinen idag på eftermiddagen, snöflingor stora som lappvantar eller vad man säger, ack ja..vi är ju bara i april...typiskt aprilväder alltså!

Vilken söt katt!
Kram!

Hanneles bokparadis sa...

kul att du gillar mämmi 🇫🇮

Hannele sa...

jag varnar vänner att mämmi inte är choklad, utan svart söt råggröt med malt

Ditte sa...

Verkligen aprilväder och det i mesta laget. En hel del snö här på Söder. Men det ska visst bli bättre senare i veckan så jag gör som loppan; Lever på hoppet.
Memma har jag testat ett par gånger men det har räckt med det. Är jag bortbjuden och serveras det blir det en liten bit. Mycket liten.
Katten ser ju nöjd ut men visst är det knepigt med katt som inte kan röra sig fritt. Dock verkar den här ha ganska fria tyglar. Fin på bild är den-

Anki sa...

Jag har smakat memma en gång ... och aldrig mer!
Minns att du visat katten tidigare ... den är såå söt, men jag tycker synd om den om den inte blir insläppt var den nu bor.
Snön känns verkligen fruktansvärt onödig!
Svar: Beträffande mitt fotbollsintresse så är det ju lite begränsat. Även om jag alltid hejat på IFK, så har jag inte inte haft något allmänt fotbollsintresse. Casper och Ludvig och nu Charlie har ju i alla fall ökat mitt intresse lite, i alla fall för barn/ungdomsfotboll :)

Hannas krypin sa...

Aldrig testat memma, vill inte heller eftersom jag verkligen inte gillar öl. Här har det kommit så mycket snö att jag kunde gå ut och åka pulka med barnen. Det är inte okej med snö i april. Men det var roligt med pulkaåkningen, hehe.

christian sa...

Memma klarar jag mig nog utan, det lät inget vidare , ja å utseendet......
Jag hade värsta sibiriska vinterstormmotvinden när jag skulle cykla till jobbet, såg nästan ingenting.....men värre var det för bästa dottern o maken nere i Skövde, de hade snö upp till knäna å precis bytt till sommardäck...hon slutade jobba 15.00 å var hemma vid 19.00 ..... å idag ska de få ännu mer snö :(...tur man inte bor på landet då!

Carita Liljendahl sa...

Nej fy, det är nog inte vår nationalrätt. Jag gillar inte memma :)
Rågbröd kunde räknas som något slags nationellt "käk" i Finland.