måndag 22 april 2024

Glad måndag med Selfie "om krogen"

Moules frites med heta, krispiga pommes och hemmagjord aioli.

Alla musslor var stora, möra och perfekt "marinerade" i vin, grädde, vitlök och färsk timjan.

Varje mosaikdel/platta på golvet är importerad från Frankrike och lagd från hand.


Har som (o-)vana att alltid inspektera toaletten på restauranger. Den här toan var så kitschig att den var bra. Lägg därtill riktiga bomullshanddukar och lite "Moulin Rouge belysning" med diskret Édith Piaf sound i bakgrunden, då förstår ni att ni nästan har hamnat på en krog i Paris.


Innan jag visste att Klimakteriehäxan ville ha en Selfie om våra ”krogvanor” hade jag redan bestämt mig för att lägga upp bilder från gårdagens besök hos Le Galopin till "Glad måndag". En perfekt komplement till min Selfie. Enjoy!

1. Den rätten äter jag aldrig hemma men gärna på krogen: Moules frites.

2. Sån är jag som kroggäst: Ärlig. Är maten god och uppfyller mina förväntningar säger jag det till personalen. Är maten undermålig (kall, för salt osv.) säger jag också till. För om kocken inte får veta att maten var ”dålig”, kan de ju inte förbättra kvalitén. Har dock ytterst sällan haft anledning att klaga som tur är.

3. Den "importerade" maten är en favorit: Franska ostar och spanska respektive italienska skinkor såsom Serrano och Prosciutto.

4. Den "etniska" menyn upptäckte jag senast: Snarare återupptäckte – det franska köket.

5. Favoritpizzan! En enkel Margherita med tomat och ost dock med lök som extra.

6. Så tänker jag kring dricks: Tycker det är självklart att addera tio procent till beloppet när jag varit nöjd med servicen. Ogillar dock ”förprogrammerade” dricks! Hos Le Galopin kan man som tur är välja slutbeloppet (med eller utan dricks) själv.

Det är Carita som har uppfunnit ”Glad måndag”.

Klimakteriehäxan är upphovskvinnan till ”Selfie”. Glöm inte att skriva en kommentar hos henne med länk till ert Selfie-bidrag här.

20 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Moules frites, färska musslor har jag ätit i Frankrike, kokat själv hemma en gång, utan potatis, gott.
Klagar sällan. Ostar av alla sorter är favorit, oftast hemma, nöjd med resan i höstas. Gillar franskt bättre än italienskt.

Klimakteriehäxan sa...

Älskar moules men gillar inte att stå och skrapa skalen. Nu finns den fenomenala genvägen: Moules som tar 3 min i micron och är JÄTTEGODA! Smålandskräftan har Moules a la Creme och Ica har en egen variant, båda är utmärkta och kostar ca 115 kr, ibland X-pris. Fast du får ingen pommes frites förstås.
Ang ditt svar på punkt 2: precis så tycker jag det ska vara!

christian sa...

Eleganta bilder, förstår att du var nöjd med maten, t.o.m. jag tycker det ser läckert ut!
"Selfie-svaren" kommer nog att skilja sig en del, men det får du inte reda på idag.... ;)

Ha det gött!

femfemman sa...

Har faktiskt mailat en restaurang i närheten, sommaröppet, då jag tyckte att jag fått för salt mat vid två tillfällen. Fick till svar att de gått ut och frågat gästerna, angående fisksoppa som jag hade ansett för salt. Gästerna hade varit nöjda När vi åt på restaurangen för några veckor sedan, valde jag bort fisksoppa. Tog "dagens". En kycklingrätt. Lite salt, drn oxå. Men ok. Jag är nog både salt och sötkänslig.

Äventyret framtiden sa...

Det ser verkligen läckert ut allt på första fotot. Snålvattnet rinner...härligt att se och jag förstår att du var nöjd. Givetvis ska man säga till om något inte är som det ska vara vad gäller maten.
Konstruktiv kritik är bra, då kan kocken/restaurangen förbättra sig till en annan gång. Annars vet man ju inte. Hellre så än att kunden går från matbordet med knuten näve i fickan och ondgör sig bakom ryggen på en.

Stefan sa...

Det låter så gott med musslor i vin, grädde, vitlök och färsk timjan. Trots det ratas musslor på menyn i lika stor utsträckning som ostron och surströmming. Trots att de sistnämnda rätterna också de inramas med goda tillbehör.

LillaSyster sa...

Du vilken mat!!!! Måste laga musslor snart, det var så längesedan.
Instämmer med dig i den importerade maten - mmmmm!
Läcker toalett och golvet i restaurangen så snyggt.

Nilla Tankebubblor sa...

Så passande att du just varit på en utmärkt restaurang. Fina bilder du fick till detta inlägg!

Susjos sa...

De där musslorna ser otroligt stora och goda ut, wow! Ja, hela restaurangen ser så läcker ut!
Glömde helt dagens selfie, får lägga upp den i morgon!
Kan hålla med dej i många frågor, fast min favvopizza är inte Margherita.

Ha en fin kväll!
Kram!

byblixtra sa...

Vackert golv i restaurangen och toaletten var fin och det lät trevligt med musik.
Maten såg också god ut.

KajsaLisa sa...

Ser jättegott ut och jag gillar kaklet, klassisk stil.

Kina sa...

Är också en toa-inspektör när jag går på krogen. Faktiskt det första jag gör! Klickar på "Gilla-knappen" på de tre sista bilderna! Du vet vad jag tycker om innehållet på de andra två!😉 Italienska skinkor och franska ostar har jag däremot inget emot. Jag hoppas du hade ett trevligt restaurangbesök!

Ditte sa...

Verkligen ett lockande inlägg och helt fantastiska bilder. Inser att jag absolut ska ta mig hit. Älskar "moules frites" om det är bra gjort. Och här! Absolut. Man riktigt ser hur knapriga pommesen är och hur läckra mussslorna är.
Och du! Det händer att jag lagar detta hemma. Har en riktig fritös så jag får till pommes fritsen, men inser att det är knepigare att få den exakt rätta smaken på musslorna.
Håller med dig i svaren även på 2 och 3, 5 och delvis också 4.
Visst är detta nya påfund med en viss procentsats på dricks knasigt. Och inte minst om en själv hämtar i baren.
Fint att man hos Le Galoppin kan bestämma själv hur en gör med dricks.

Ditte sa...

Missade! Visst säjer toaletterna mycket om typen av "ställe" en är på- Gäller ju överallt....
Här var den verkligen läcker. Och med musik och Edit Piaf. Lycka.

Guldkryckan sa...

Är ju inte så ofta vi går ut, vi beställer mest på foodora nån gång i månaden.
Vi kör ju med säkra kort oftast, en gång var pizzan bedrövlig iallafall, ringde och vi fick en ny hemlevererad omgående.
Så ska det vara. 👌

Äter vi ute så blir det ju en del dricks om vi är nöjda, en hundring extra är inte ovanligt.

Ha en fin tisdag nu Bp.

nalta norrland sa...

Musslor äter jag inte. Aldrig. En fräsch toalett är ett bra varumärke för en restaurang. Är det äckligt på toa tappar jag lätt matlusten. Men även kladdiga bord eller bestick som har matrester kvar är snuskigt.
Nu var det inte nån resturang eller krog utan en ”korvmojj” där jag blev kletigt smetig på händerna när jag lade händerna på bordsskivan… dit går jag aldrig mer.

Annika sa...

SÅ gott!
Inte klokt vad sugen jag blir på Moules Frites nu. GUD så gott!
Det är bland det bästa jag vet.
Min svåger gjorde sådana åt mig och min syster en gång, med hemgjorda pommes och rubbet.
GALET!
Men annars har jag också bara ätit det på krogen. Gillar det franska köket.

Här är dricks ett måste, det går inte att inte dricksa. Personalen så beroende av den eftersom grundlönens hos servitörer knappt existerar. 15-20% lägger man på som gäst. Det ska vara dåligt om man lägger mindre. Men visst säger folk till då det inte är bra, givetvis. Fast oftast är det ju bra.
men ska man ute och söka här måste man också vara beredd på att ge den dricksen. Om inte, gå inte ut och ät.

Gillar också margaritapizza. SÅ gott.

En fin tisdag önskar jag dig.

Paula sa...

Men nu är det synd om mig! Skrev ju nyligen om ljuvliga ostron, men si musslor som du beskriver dem har jag aldrig ätit! Förmodligen skulle jag gilla eftersom all mat från havet gillas. Dåligt med fiskrestauranger här. Vill ju gärna äta annorlunda mat än jag äter hemma om jag ändå ska betala dyrt. Men då har jag ingen att gå ut med...Nå, jag sparar slantar och det är jag ändå nöjd med. Golvet du visar på bild, det vackra, såna golv lägger mitt barnbarn. Det är därför han varit i Kiruna nu på jobb, golv plockas ner bit för bit, fraktas till nya staden och pusslas ihop igen. Vilket jobb att flytta en hel stad...
Franska köket är jag inte hemma i alls, men klart att det finns klassiker som öven jag både tillagat och ätit. Små i maten är de, fransoserna...

Anni sa...

Musslor äter jag gärna, men kan avstå pommes frites. Det där såg ut som ett trevligt ställe, vilket läckert golv OCH snygga toaletter!

Carita Liljendahl sa...

Oj oj så många fina bilder - av fina grejer! Uppskattar att de kom med i Glad måndag! Att du och andra hinner fara omkring och ta foton - känns som att jag själv är mycket på efterkälken där nu och inte kan bjuda på så mycket intressant :-(
Musslor, lite skeptisk - men kan tänka mig att det ÄR gott när jag läser din "recension" :)
Och mosaik, älskas! Hantverket likaså!