lördag 26 december 2015

Lördagscitat #23

Citat: My general rule is that if everyone knew how to cook fresh produce from their local area, and Monday to Thursday within 20 minutes, you know, there's millions of recipes out there to be had.
(Rent allmänt tycker jag att om alla visste att det inte behöver ta mera än 20 minuter att laga mat på fräscha, närproducerade råvaror - detta från måndag till torsdag – då är det bara kolla på nätet. Där finns miljoner recept!)


Citat: All I ever wanted to do was to make food accessible to everyone; to show that you can make mistakes - I do all the time - but it doesn't matter.”
(Jag har alltid velat göra mat tillgängig för alla och visa att man faktiskt får misslyckas – det gör jag hela tiden, men det gör ingenting.)


Källa: Jamie Oliver




Det här är en frukosttallrik som har utsatts för ett bombnedslag: Ett stekt ägg, bönor och körsbärstomater samt ett rostat bröd med Ricotta.


Lunchförslag: Grillad minimajs, quinoa sallad, mango, tomater, olika kryddor, avokado, fetaost - definitivt: "less is more".


Till middag serveras sönderfallen seabream, risnudlar och slarvigt ditslängda nyttigheter såsom broccoli, sparris, chili och majs. Mitt estetiska öga gråter, och det är då inga glädjetårar kan jag säga.

Allt sedan Jamie Oliver som 23-åring gjorde entré i tv-rutan som ”Den nakna kocken” 1998 har han varit min idol. Man skulle till och med kunna säga att det var han som lärde mig att laga mat (maken kunde det redan innan;-). När Jamie förbereder och presenterar rätter i tv är tidsåtgången ytterst sällan mera än 20 minuter. Perfekt, då jag inte är någon som är beredd att stå bakom spisen i flera timmar. Har självklart alla hans böcker (varav två signerade) och testat ungefär hälften av hans recept. Abonnerar även på hans nyhetsbrev.

Jamie Olivers senaste bok
Svägerskan vet att jag älskar Jamie. Alltså skickade hon hans senaste bok ”Everyday Super Food” till mig som julklapp. Bläddrade snabbt igenom de drygt 300 sidorna och måste säga att jag blev otroligt besviken. Varje recept inleds med ”ett hälsopekfinger” (som jag är allergisk mot), de flesta recept tar över 40 minuter att laga (som jag inte har lust med), och maträtterna på tallriken ser ut som om de träffats av ett bombnedslag (”less is more” gör sig bättre om ögat också ska äta).

En "måste bok"
Boken kändes som en ”måste bok” för att det är ”inne” att käka bulgur och/eller quinoa, massvis med fibrer och nötter med mera. Det är absolut inte den gamla, hederliga Jamie Oliver som har skrivit den boken, utan en ny ”trendföljande” före detta naken kock som dessutom tyvärr tog hjälp av forskare, professorer, läkare och dietister för att göra boken. Synd! Har tappat aptiten redan. Men ni som är vegetarianer, gillar hälsokost och blundar för hur maten ser ut på tallriken – köp den!


Fler citat hittar ni hos Marie i Skrifvarstugan.

21 kommentarer:

Ama de casa sa...

Jag blev GRYMT besviken på den nakne kocken! Redan från början, faktiskt. Sååå mycket kläder???

Tur att jag har en egen:
https://amacasa.wordpress.com/2010/07/02/fredagsmys-pa-campingen/
:-D

Ama de casa sa...

sv: Haha! Julafton firar vi hemma. Men där kan man ju inte vara heeeela tiden heller? ;-)
Fast vi har inte åkt så långt. Fem mil bort är ju nästan hemma :-)

Eva Trillian sa...

Även en Jamie Oliver kanske måste följa trenderna för att få böcker sålda. Tråkigt. Både för honom för hans fans!

Marie i Skrifvarstugan sa...

Har inte "fallit" för den här kockens matlagning.
Gillar mer recept a la Ernst med mindre ingredienser som snabbt går att få god mat av. Har aldrig blivit besviken på hans recept.

Önskar dig GOD FORTSÄTTNING !

Geddfish ♥ sa...

De bilderna såg då inte så likt ut Jamie precis. Har sett en del program med honom och varit fascinerad, men aldrig prövat.

Jag tycker man ska vara hälsosam med måtta och jag äter i stort sett det jag blir bjuden på, har ju mina idéer hemma annars. Maten ska vara för ögat läckert upplagd. Inget ihopkok röra.

God fortsättning på helgen!

Ulla Maria sa...

Jag tycker mycket om att äta men är inte lika road av matlagningsprogram eller receptläsning. För att variera kosthållningen något googlar jag ibland fram något nytt recept (som jag sällan orkar följa till punkt och pricka). Verkar det alltför tidskrävande redan vid genomläsning går det bort direkt.

Ditte sa...

Tycker också att detta är en trist utveckling. Har bläddrat i boken och blev också besviken. Men, det mesta går att sälja" och särskilt med ett namn som Jamie Oliver. Har tre av hans andra böcker och har lagat mycket från dem och tyckt det varit toppen. Men detta var inte roligt...
Tror inte heller vegetararianer eller hälsofreaks vill ha boken, för alla önskar sig nog aptitliga uppläggningar och presentationer av maten.
Det erbjuds absolut inte här.
Håller mig till de gamla böckerna...


Rantamor sa...

Jag har ju snöat in mig på Salmings kokbok och hittat så många otroligt bra recept och för att inte förglömma alla vackraste foton som finns i den boken.
Och så är ju många av recepten gjorda ute i naturen där jag och Rantafar trivs...

Men jag har kokbok av Jamie Oliver också och jag har lagat en hel del därifrån.
Hörde att det utkommer en kokbok varje dag...
herregud då måste nog många av recepten vara likadana.....nästan.
Och så har vi ju google tack å lov bara att klicka fram recept idag.

Tjingelingen från Rantamor.

Steve sa...

Du, jag behöver inte köpa den boken. Jag tillhör de lyckligt lottade som får allt smakfullt och vackert serverat på tallriken varje dag. Nyttigt, egen- eller när-odlat dessutom. Och därtill smakar det himmelskt. När D har skapat.
Ibland tar förberedelserna 3 minuter, 7 minuter, 13 minuter, 19 minuter eller längre. Ja, kanske t o m 40 minuter. Men , häng inte upp dig på tiden, är det bara vackert, gott och nyttigt så får det ta en "evighet" för min del. Den som väntar på nåt gott............................. Smaklig måltid!

Susjos sa...

Jag är dålig på att kolla i kokböcker, den enda kokbok jag använder är "Vår Kokbok"...
Men googlar hejvilt på recept på nätet. Jamie Oliver verkar ju vara en trevlig prick, jag gillar bulgur och quinoa..men håller med dig om uppläggningen...ser nästan ut som jag har lagt upp det,slarvmaja som jag är, haha!!

Anki sa...

Gillar hans citat mer än jag gillar honom faktiskt och de där uppläggningarna gillar jag inte heller.
Själv har jag massor med kokböcker, men är urusel på att följa recept... det brukar bli lite egna kompositioner :)

Guldkryckan sa...

Jamie Oliver var väl den som fick mig att intressera mig för att faktiskt gå efter recept en gång i tiden...har ju alltid gillat att laga mat men utan recept.

Sparar numera recept jag hittar i bloggvärlden.....ett bra sätt lika bra som alla andra.

Här kom just snön ned-nerdimpande under natten....och frugan som ska komma hem idag...hoppas allt går bra där.

Ha en fin dag Bp.

Meta sa...

Han är inte alls dålig som kock och lite annorlunda än de andra var han när han kom i rutan Gillar också honom . Den nya boken har jag inte sett.
Ha en God fortsättning på helgerna
Kram Meta

FREEDOMtravel sa...

Den bästa vardagsmaten ska ju gå fort och vara enkel! På helgen får det gärna ta lite mer tid tycker vi ;) Gillar förstås fräscha råvaror och mycket grönsaker, men utan att det ska vara för tillkrånglat. Ska se gott ut och smaka gott :)

Stare Ström sa...

Inget för mig. Man äter definitivt med ögon också!

Mias Mix sa...

Vad trist att du blev besviken på hans nya bok. Jag har ingen av hans böcker och har faktiskt inte sett ett enda program med honom. Gillar att laga mat men kollar aldrig på matlagningsprogram.
Nu var det länge sen jag var här inne och har läst ikapp massa roligt. Kul att du också kör GW-bild :) Och din var ju jättebra. Och vad jag gillar den där skylten om en vit jul, så fin och ger så härliga associationer.
Hoppas du har haft riktigt sköna dagar under julen! Tänkte på dig i morse när det var så kallt, det här gillar inte BP tänkte jag :) Ska ju komma lite snö också säger de.
Önskar dig en God fortsättning! Kram

Comsi comsa sa...


Jag lagar inte mat efter kokböcker men jag har sett några av Jamie olivers matprogram....

Färgen på maten gillar jag...

Synd du blev besviken.

Idag var det riktigt kallt, hade lång stickat tröja och en varm täckjacka på mig...

Kramen ♥

Annette sa...

Jag önskade mig min första kokbok när jag var 15, och sedan dess har jag tagit mig igenom alla möjliga mattrender eftersom jag gillar omväxling. Wokat, husmanskost, mexikanskt, cross-over och även en del diettrender som GI och lchf. Jag gillar som sagt omväxling och att prova nytt. Men jag faller alltid tillbaka till att jag allra mest gillar enkelt och rent och helst snabblagat. Mycket grönsaker, men även en stek lagad i ugn eller gryta med kokt potatis och sås. Jamie Oliver är ju så charmig, man måste bara tycka om honom :) Och hur han alltid, åtminstone förut, bedyrade sin fru sin kärlek. Jag tycker att det är så fint när par är så fina mot varandra. Jag har en kokbok av honom, men har inte lagat så mycket ur den. Den här som du visar upp verkar inte så lockande. Jag vill att det skall vara fint upplagt. Det ser dock gott ut, och jag vill lära mig att laga mer vegetariskt, det blir aldrig lika gott som kötträtter hur mycket jag än försöker.

anemonen sa...

Jag måste erkänna att jag har bara ett par kokböcker, men det går bra ändå. Jag får laga efter eget huvud, och så blir det även i morgon för då blir det kålpudding a la Inger efter vad jag har i frysen. Jodå Kocken ifråga lyssnar jag en hel del på för han är kunnig och bra. Jag är så trött på det där med att äta rätt....vad är rätt? Jo det har jag ju läst överallt och jag äter det jag känner för och det blir lite olika för jag är periodätare. Ibland bara grönt...ibland mest kött....ibäand fisk men såklart finns där alltid grönsaker med. Jag är förtjust i den gamla hederliga husmanskosten som jag inte föraktar och så älskar jag rotsaker speciellt rostade sådana. mums. Tur att vi har olika smak och du vilken tur du har som har en make som kan laga mat. Det önskar jag mig från och med nu för jag gillar inte laga mat precis men jag måste ju äta, och så vill jag ha god mat också så jag får lägga manken till varje dag. Hitte på nya recept... Nu har jag dessutom återhämtat mig från förkylningar och infektioner och är inte ett dugg lik greve Dracula i ögonen när han skulle till det.....hehe

Unknown sa...

Synd om dig att behöva bli besviken. Men eftersom jag är vet och gillar hälsosam mat kanske detta är något för mig😁

anemonen sa...

Åh de är ju söta dessutom. Själv har jag sökt med ljus och lykta efter en ny älg för jag har en sådan fast i form av en trä älg. De är jättebra och jag kan inte klara mig utan.Nu behöver jag en ny och vad skådar mitt norra öga? Jo du har något som man använder på samma sätt men i annat material och form. Hur får jag tag på sådana för de är toppen. Har på G att låta göra en med den jag har som mall. Var rädd om dem om de inte går att köpa här i landet. Var hon som jag fick den av minns inte var hon köpte den för hon köper småpryttlar när hon är utomlands och lite var stans.