onsdag 1 februari 2017

Stor överraskning


Före städningen. I ärlighetens såg man ingen större skillnad efter urrensningen - åtminstone inte på bild;-)

En av mina få principer är att slänga/ge bort allt jag inte använt på två år. Har jag inte haft behov av en sak på 24 månader lär jag inte behöva den i framtiden heller (undantag Icebugs, som bara används vid is). Idag upptäckte jag dock att jag bevisligen gör undantag från denna regel. Hoppas ni får er ett gott skratt. Jag bjuder på det.

Maggi

Det jag letade efter i vårt skafferi i köket var en nyligen inköpt flaska Maggi. Nu vet jag ju inte hur det ser ut hos er, men när jag öppnade dörrarna till skafferiet såg jag inte skogen för alla träd, än mindre Maggiflaskan. Alltså började jag tömma skåpet, och visst hittade jag vad jag sökte – efter ett tag.

Bäst före datum
Snubblade även över massvis med grejer som jag inte visste att jag/vi hade, som var halvtomma eller aldrig hade öppnats. De flesta livsmedel har ju ett bäst före datum. Jo, det har dom. En närmare titt på olika flaskor, burkar, påsar och andra förpackningar visade att jag/vi omöjligt kan ha städat skafferiet efter april 2009. Här kommer ett litet urval som bevis.


Birds Custard inköpt av maken på The English Shop i Söderhallarna. Oöppnat. En nostalgitripp av maken som ju är engelsman och älskar den gula geggan som liknar vaniljsås, men är hårdare i konsistens.


Gelatin inköpt av mig. Det måste ha varit före den 1 februari 2009 jag senast gjorde Pannacotta - oooops.


Bread Soup - ytterligare ett "kultigt" spontaninköp gjort hos The English Shop. Oöppnat.


Köpt av mig. Öppnat. Trekvart av innehållet kvar. De "yngsta" bäst före datumet på allt som slängdes idag.

Nu till den stora överraskningen
Jag hade förväntat mig åtminstone ett par döda alternativt levande sexfotingar – eller om det är åttafotingar jag tänker på - samt en massa damm i hörnen förstås. Därför satte jag på mig gummihandskar innan Cillit Bang fick göra sitt jobb. Å vet ni vad – jag hittade varken döda eller levande varelser och konstigt nog varken damm, smulor eller spillt kaffe. Det enda jag upptäckte var tre ynkliga orangea torkade saker som helt felaktigt kallas för ”röda linser”. Snacka om stor överraskning!

Med andra ord bekräftar dagens insats att städning är totalt överreklamerad. Samtidigt skäms jag en aning - inte för att vi städar så sällan, utan för att jag fick slänga så mycket mat med tanke på hur många människor inte ens har mat för dagen. Lovar bättring här.

PS. Nej, jag tänker inte fråga hur ofta ni städar/rensar ur ert skafferi, men ni får gärna berätta i en kommentar – om ni vågar alltså;-) DS.

26 kommentarer:

Susanne sa...

Städer inte skafferiet så ofta, så jag förstår din stora förvåning över hur länge sedan skafferiet städades 😂😂

Geddfish ♥ sa...

Du hade roligt, det förstår jag, haha!
Nu är inte jag någon städfantast för övrigt, absolut inte! Men jag har stenkoll på skafferi, kylskåp och vad som finns i fryset.
💚

Carita Liljendahl sa...

Ett av dina roligaste inlägg :-)
Städning ÄR överreklamerat, vi har bacillskräck i Norden.
Men jag vet, så där såg det ofta ut hos oss i tvåmanshushållet förr.
Nu då jag bor ensam, och har flyttat två gånger på två år har jag väldigt lite av både det ena o det andra i skåpen... :-D

Ditte sa...

Jag ler igenkännande. Brukar då och då gå igenom kryddorna och där får en hel del avlägsna sig. När jag smakade på chilipepparen som gått ut för två år sedan och den smakade milt paprikapulver så fick den utgå och några andra kryddor också. Måste nog tillstå att det mest är maken som har hand om städningen av skafferi och liknande. Jag bistår med glada tillrop om jag är hemma vid städtillfällena.
Vad gäller "bäst före datum" så är jag annars inte så noga utan det bryúkar framgå.
Bacillskräck har jag inte.
Tack för ett gott skratt.

Steve sa...

A trip down memory lane.

Marina sa...

Jag kan lugnt påstå att det är mer spännande att rensa skafferiet här. Då kryper det garanterat men antalet ben brukar jag inte bekymra mig så mycket om, men oftast handlar det om många ;)

Anki sa...

Haha ... skrattar igenkännande för här städas det inte heller så ofta i skafferiet :) Jag hittade en oöppnad påse hundmat i höstas ... och vi har inte haft någon egen hund sen 2009... så jag håller med, städning är överreklamerat!

nalta norrland sa...

Ha ha tänk så lika vi verkar vara å då inte bara Du å jag utan de flesta som kommenterat här i tråden :)
Skafferi och skåp städas typ vid nödfall eller då något inte hittas efter en snabb förflyttning på hyllor :)
Vi har ju ett "gå in skafferi" så där ryms mycket å ännu mer trängs ;-)

En fråga, sparade Du Makens nostalgi köp?

Och en följdfråga, hur ofta/sällan är Ni till England?

Ama de casa sa...

Duktigt att till slut göra slag i saken ändå :-)

Hos oss är det där inga problem. Ifall man nu tycker att rensning en gång per år är tillräcklig? Jämförelsevis med dig är det nog det, va? Snart dags igen. Ja, på lördag börjar ju Schlagern om :-D

cat sa...

Ha ha ha ha! Du slår mig med hästlängder. Det äldsta jag någonsin har hittat i mitt skafferi har varit ca tre år för gammalt. Jag känner mig nu lite manad att ta itu med mitt eget.

Kolonilotta sa...

Det är ju jätte intressant att rensa ur och hitta allt gammalt. Som vid köptillfället var jätte nödvändigt! :)

Eftersom vi renoverade köket i våras så blev det en totalrensning då. Och det var ett x antal plastpåsar som åkte in i soprummet med produkter som hade gjort sitt! ;)

Men nu gäller det bara att hålla efter...

Maria sa...

Jag har ju ett sjukt stort skafferi så jag skäms lika mycket varje gång jag städar det. Sen slänger jag inte det per automatik bara för att det gått ut i datum men mat från 2009 hade absolut åkt i komposten!

KajsaLisa sa...

Du kan blogga kul om vardagslivet. Verkligen självutlämnande kanske borde städa jag med.

Days by Johanna sa...

Städar inte så ofta nej, men det gjordes inför flytten iaf, så det är ju två år sedan och nu när jag tänker efter så gjorde jag faktikst det när vi renoverade köket med och det är 1,5år sedan så :)

Meta sa...

Haha det var ju fantastiskt. Här är det rena spontanstädningen jag bor ju borta nästan halva året och då blir det liksom av sig själv att jag måste städa är jag flyttar hem igen hur ska annars allt få plats. Det där med att slänga matvaror som datumet har gått ut är jag dålig på jag testar alltid först, det är sällan jag behöver slänga nåt för den skull.Visst finns det saker som inte går att spara.
Du är inte smutsig av dig som du tror alltså härligt att få det bekräftat.
Ha nu en fin vecka som återstår och njut din nya upptäckt.
Kram Meta

Fjärde året i Hjo sa...

Birds custard och Maggi - tack för tipsen. Sådant man inte visste om att man behövde.

Days by Johanna sa...

Ja hon kommer vara saknad länge. Kommer alltid sakna henne. Det går rätt bra för far, han har med tagit det hårt, måste vara svårt och förlora sin livskamrat efter mer än 40års som gifta. Tur han har pro och sina kortspel så han kommer ut lite. Ystad har aldrig känts så långt borta som nu. Men vill vara där ofta men det är svårt när man behöver vara hemma med. Svår balansgång.

Anita Malta sa...

Intressant ! När jag rensar i skafferiet här hemma blir jag alltid lika förvånad över att tiden går så fort. Konservburkar till exempel brukar ju ha en väldigt lång sista förbrukningsdag. När vi kom hem från Malaysia hade en konservburk med någon slags sötsliskig frukt jäst så pass mycket att den gått sönder och innehållet, en kletig sörja hade runnit ner till skåpet under. Fast jag brukar rensa bort ganska så ofta och numera har vi inte så mycket i gömmorna. Fast den där fruktburken måste ha stått där väldigt länge men den stod faktiskt längts in i skåpet ;-) Det värsta jag kan tänka mig är att finna små konstiga kryp, då åker allt ut direkt och hela skafferiet rengörs. Nu har jag börjat rensa bland mina kläder och fattar inte varför jag sparat sånt som jag inte använt på flera år. Kan bero på att vissa har jag aldrig ens använt och tänkt att det vore synd att slänga för den sakens skull. Nu ska jag istället skänka allt till Spca :-D
Föga intressant läsning, jag vet men det var ju faktiskt du som lockade med ditt spännande inlägg ;-)

Nu svarar jag på kommentarer hos mig istället. Det ser så konstigt ut att bara svara de som har wordpress och sen känns det lite mer naturligt att svara direkt hos sig själv vilket ger ett sammanhang för eventuella övriga läsare. Som t.ex Johanna här ovan, inte förstår jag vad hon skriver om men behöver ju heller inte eftersom det är något er emellan. Var och en väljer det som känns bäst. Minns att du tidigare tog upp just det här, med att svara hos sig själv eller inte, säkert flera år sen, och det fanns många delade meningar. Nu testar jag det här och känns det inte bra så ändrar jag tillbaka. Kan ändå inte låta bli att tacka när jag ändå är här för dina så långa och fina kommentarer. De är för mig väldigt värdefulla och inte minder för att jag inte kommenterar dem här
Kram, nu måste jag sätta igång och jobba..

Anonym sa...

Renoverade köket i somras, och en hel del gammalt hittades.
Har mitt "skafferi" i skåp i garaget. Tur nog inte så djupa hyllor
att man glömmer det som är längst bak.

Off topic - Läste din kommentar hos Gerd och - igen -
finner sammanhörighet. Jag kan inte heller sticka eller virka!!
Blev allt som oftast utvisad ur slöjdsalen - hatade slöjd. Jag
var bara 10-11 år och satt där och tappade maskor. :(
Ville var med i träslöjden, men jag var ju FLICKA !!!

Ruth i Virginia

BP sa...

Svar till Ruth: Vårt skafferi/skåp hänger ovanpå kyl/frys och är just djupt - 60 cm. Så jag lovar att det är en massa som råkar hamna längst bak. Dessutom är det 180 cm brett och har tre hyllplan. Ja, du förstår säkert. Behöver dock ingen stege/pall då min man lyckligtvis är 1,96 cm lång och har långa armar;-)

Du och jag är nog riktiga pojkflickor, vilket jag är oerhört stolt över. Att vi sedan är födda "före vår tid" är en helt annan sak;-)

Minns att vi skulle göra ett sådant där totalt onödigt "etui" för servetter. Utsidan skulle prydas med alla slags korsstygnsvarianter. Min mamma tyckte synd om sin talanglösa dotterr och gjorde "eländet" åt mig. Hon var raka motsatsen till mig och väldigt duktig på att sy med mera. När jag visade upp "konstverket" för slöjdläraren borrade hon bara ögonen i mig och sa:

- Det har inte du gjort. Aldrig i livet. Det är din mamma som har gjort det. UNDERKÄNT!

Herr Nilssons Fru sa...

:) tror ganska många sitter i den där båten. Massa gamla saker i skafferiet. Jag minns när vi flyttade hit - jösses - ja man skämdes. Då lovade jag mig själv att inte köpa hem mer än vi använder - inga bra att ha saker. Så bytte vi kök o har nu bara lådor - inget skafferi. Bättre. På gården hade vi stort skafferi man kunde gå in i. Där kunde man samla värre...hua.

Kramiz

Susanne ❤️ sa...

Hmm det där fick mig att skämmas för jag hade saker i skåpen som jag köpt ngn gång för att det kanske skulle vara bra eller användbart senare men sen hade det aldrig används och sen har jag ju ett kallförråd (som jag glömmer....) köper nytt och använder det haha
inte bra att det ligger i undervåningen och köket uppe är ju så jobbigt att springa upp och ned hela tiden haha
så i julas städade jag ut även där och där fanns det mjöl från 2006 hmmm blir mjöl dåligt ?????
men jag slängde det och en massa annat...
valnötter från -09, senap från-07 nu har jag bara vin och öl och sylt där nere det får räcka då jag har nada koll haha
KRAM och tack för skratt och påminnelse att skämmas lite ;)

Eva Trillian sa...

Bra att rensa ur någon gång då och då. Här är det kryddor som blir gamla ... som lagerblad och kryddpeppar till exempel - hur många behöver man liksom?

Annette sa...

Jag hittar alltid mjölpaket och annat som gått ut i datum när jag börjar rensa, men inga ovälkomna djur som tur är. Däremot skulle jag laga en indisk rätt en dag, och tog fram den nyinköpta burken med mango chutney. Locket klickade när det släppte greppet, så burken var helt lufttät och den hade inte passerat bäst-före-datum. Men efter den upplevelsen äter jag inte mango chutney, det går bara inte. Ur krämen i burken kravlade det en röd tusenfoting..! :O Jag ryser när jag tänker på det.

Anders W sa...

Bra att "lyssna" på näsan!

Anni sa...

Jag smakar och luktar innan jag slänger, oavsett datum. De där datumen är ju mest påhittade för att de måste finnas.