fredag 14 augusti 2015

Walking ”Tower Lane”

Nu vet ni ju redan att jag gillar lyftkranar, broar och tegelstensbyggnader. Idag ska ni få se några bilder från torn, för även dessa har jag en viss förkärlek för. Å observera himlen – den är klarblå för andra dagen i rad:-)

Bockholmen

Idén till ”Walking Tower Lane” föddes när vi åt en sen lunch på restaurang Bockholmen i Bergshamra, Solna och såg det här tornet på andra sidan vattnet – Cedergrenska tornet i Djursholm, Danderyd.

Cedergrenska tornet

Cedergrenska Tornet ligger i närheten av Stocksunds hamn och består av 100 000 tegelstenar - mums. Om tornets riktigt intressanta historia kan ni läsa under länken om ni vill. Idag är tornet öppet för allmänheten och har bland annat ett konferenscenter samt serverar brunch på söndagar. Note to self: måste testas, inte konferensen utan brunchen.

Stocksunds vattentorn

Stocksunds vattentorn lades ned 1960 och innehåller idag privata bostäder. Synd att lägenheterna inte har balkong, men åt andra sidan umges tornet av en gigantisk trädgård.

Ekeby vattentorn

Ekeby vattentorn står på en liten kulle i kvarteret Grimhild i villaområdet Ekeby, strax nordväst om Ekebysjön i Djursholm, Danderyds kommun. Vattentornet uppfördes 1908, torrlades 1965 och inrymmer sedan 1995 en privatbostad. Just det! Kolla bara takterassen! För att komma nära det tornet får man liksom korsa en annan gigantisk tomt där ägaren tittade väldigt misstänksamt på mig. Dessutom hördes hundskall i bakgrunden – så jag vände om och lade benen på ryggen om ni förstår vad jag menar. Maken hade förutspått just ett sådant scenario och var klok nog att vänta i bilen lite längre bort. Så närmare än så här kommer man nog inte ens om man har en blogg…

Djursholms vattentorn

Djursholms vattentorn står på en liten kulle strax nordväst om Djursholms slott, Danderyds kommun. Vattentornet uppfördes 1890 och påbyggdes 1908. Tillsammans med Ekeby vattentorn försörjde vattentornet Djursholm med dricksvatten. Tornet inrymmer sedan 1974 Samfundet Djursholms Forntid och Framtid samt Danderyds föreningsarkiv. Alltså när vi var där idag var det stendött i tornet. Inga skyltar – ingenting. Enda observationen var ett ungt par som höll på med någonting på en bänk som definitivt inte hade med forn-, framtid och föreningar att göra. Här gjorde vi en tyst och diskret reträtt. Jag menar vi var ju unga någon gång vi med;-)

14 kommentarer:

cissi sa...

Vattentorn har jag sett många på mina turfrundor, ofta ligger det en zon placerad vid dem. Har fotat de flesta, en del väldigt fula och andra häpnadsväckande vackra!

Anders W sa...

Oj, nu "tornar" det upp sig! Kul!

Geddfish ♥ sa...

Läckra torn!
Jag har också en förkärlek för vattentorn eller fyrtorn.
Det första du visar var väldigt läckert.
Lidköpings gamla vattentorn har jag haft med i blogg, det är också tjusigt.

KajsaLisa sa...

Intressant story och tornet blev ju klar tillslut. Man kanske skulle besöka det.
Appropå dina luncher, håll lite koll på när Akkurat serverar skomakarlåda nästa gång, åt den idag den var gudomlig. Bör sköljas ned med en Skebo drickarstout.
http://www.akkurat.se

Ama de casa sa...

Inga bilder från den ungdomliga aktiviteten? Nej visst nej... Det fanns ju vissa bloggregler... ;-)

Eva Trillian sa...

Torn - ser ner på allt och alla ;) HÖGfärdiga?
Snygga och intressanta exempel på torn :) Ni är verkligen ute och ser er omkring!
Önskar er en fin helg med sol och fler fina upptäckter!

Anki sa...

Läckra bilder igen! Spännande att läsa om Cedergrenska tornet... lägger det på minnet - om jag mot förmodan skulle råka komma till huvudstaden :)

Monica sa...

Vattentorn är ju riktigt läckra, snygga bilder
Ja vem har inte varit ung och förälskad
lite varstans:-)
Själv råkade jag ut för en man med den
lille i handen i torsdags men fann mej
och talade om för honom att han skulle inte
stå på tomgång med lastbilen i ett bostadsområde,
visste ju inte att den fräcka jäveln skulle kissa
mot vårt staket.
Han fann sej inte utan stod som förstenad och
höll i den lille hela tiden som jag pratade
tyckte nästan synd om honom undrar om
han hämtat sej än.
Till saken hör att jag i mitt arbete i T-banan
har sett alla modeller och storlekar och blev inte
impad direkt HAHA
Ha en bra dag

Steve sa...

Jag noterar att Djursholms vattentorn uppfördes samma år, 1890, som Getingstorp byggdes.

Susjos sa...

Så vackert det är med torn!!! Och så fint väder jag just kommit hem till, härligt!!!

Åke sa...

100 tusen stenar, så läckert :) Maffigt att bo i ett torn så där :) Jag har alltid velat byggt ett torn på huset... Men då blir det av trä...

Carita sa...

Många fina torn finns det i Stockholm, ja!

Mias Mix sa...

Kul med massa olika torn. Jag gillar Stocksunds mest då det påminner om vårt gamla vattentorn här :)
Ja den där aktiviteten de unga höll på med den kan ju faktiskt resultera i en framtid om 9 månader :)

Anni sa...

Tänk att jag skrev en gång ett helt inlägg om vattentorn, det var när Hedwig höll i utmaningen Veckans hus. Den var bra den! Mina favoriter är ju vattentornet i Vanadislunden och Bobergs vackra vid Mosebacke. Det där i Stocksund tror jag att det var en av mina gamla studiekollegor som byggde om till bostäder, undrar om han bor kvar än.