lördag 8 augusti 2015

Gabioner - estetisk återvinning


Här ser ni hur långt gabionmuren har kommit. Den fortsätter till höger alltså.


Muren är ungefär 40 cm tjock. De krossade gravstenarna ligger synligt i utkanten mot nätet. Självaste "ryggmärgen" består av vanliga stenar.

Idag ska jag visa er något som jag tror att ni inte sett förut – gabioner på en kyrkogård. Gabionmurar (nätkorgar fyllda med olika stensorter) ser man ju lite varstans. De kan vara raka, runda, höga, låga, fristående eller fungera som stödmur. Jag tycker dom är annorlunda och liksom levande.

Gabioner på en kyrkogård
Måste dock säga att jag inte förväntade mig gabioner på en kyrkogård (förutfattad mening som kom till skam;-) ). I stället för att riva gamla gravstenar har man krossat dom och fyllt näten med stenarna. En återvinning som inte bara är estetiskt tilltalande utan väldigt genomtänkt också. Gravstenarna stannar liksom där de hör hemma oavsett om graven finns kvar eller inte. Bra gjort Boo förvaltning!

PS. Många av er tycker kanske att det här inlägget är fruktansvärt tråkigt. Det tycker jag inte alls. Älskar sådana konstruktioner som får mig att haja till. Å en aha-upplevelse på en kyrkogård är ju absolut inte fel;-) DS.

22 kommentarer:

Eva Trillian sa...

Snyggt uttänkt av Boo kyrkogårdsförvaltning! Något för fler pastorat att ta efter!

KajsaLisa sa...

Dessutom finns det ingen koppar som på murarna runt skogskyrkogården, så dom utländska ligorna kan inte sno det. Försöker dom sno gallret till dom där får dom stenarna över sg. Rätt åt dom :)

Guldkryckan sa...

Ja sjutton..återvinning finns ju på alla områden, så även på detta.
Bravo. :)

Det är väl 25 år gravrätten finns där innan den måste förnyas?

Della sa...

Inte alls tråkigt. Har inte sett sånt förr.

Geddfish ♥ sa...

Har aldrig sett detta förut, men googlade, och visst finns gabioner.
Väldigt praktisk återvinning, tilltalade mig.

Och detta kom nu som en del i mina eftertankar på liv och död, ett fint inlägg, tycker jag.

Life of Johanna sa...

Så snyggt, jag har en sådan rund på min framsidan :)

ja sambon fick agera fotograf och ta kort på oss

Decdia sa...

Vad fint att de har blivit återbrukade! Bloggade om gamla gravstenar för ett tag sedan där jag undrade vad som hände med dem...
Jag hoppas bara att någon dokumenterat dem innan de förstörs!

Carita Liljendahl sa...

Det här var absolut inget tråkigt inlägg - tvärtom! Väldigt intressant. Har aldrig hört om gabioner förut. Men spontant tänkt tycker jag det är en fin idé att göra såhär!

Cassandra sa...

Så fina bilder! :)

Unknown sa...

Wow, ganska spännande och kanske lite provokativt..eller inte?
/Kiki

Ama de casa sa...

Inte ett dugg tråkigt - fascinerande! Underbart återvunnet :-)

I Paris för några år sen kollade vi in på några katakomber inte så långt från Monparnasse (om jag minns rätt). Där hade dom dekorerat väggarna mm med gamla skelettdelar. Gjort "bårder" med kranier osv. En anings makabert och ovant, men likväl (ooops - ordvalet... ;-) ) väldigt fascinerade det med :-)

Ama de casa sa...

sv: Jag gissar att huset på udden - om det nu blir klart - blir lägenheter som säljs. Hotell kryllar det inte av direkt just här. Dom flesta köper/hyr lägenheter.

Wiffi kommer mer och mer i det här landet, så vem vet... :-D

Marit Johansson sa...

Väldigt vackert!

Steve sa...

Gabioner. Nu fick jag lära mig nåt nytt igen.
En både smakfull och genomtänkt lösning tycker jag.

Olga T sa...

Hade aldrig hört talas om detta. Vilken bra idé av kyrkogårdsförvaltningen! Riktigt bra!

TantGlad sa...

Sådan inhägnad mur har jag sett här hemma efter motorvägen .
Häftiga bilder. Härligt fotat.
Kramen.

anemonen sa...

Detta gillar jag för det är snyggt och de blir bevarade med värdighet. På mina förfäders kyrkogård tar de bort dem och dumpar dem i träsket ja sjön då som ligger precis bakom. De kör med stora dumpers och stenarna krossas. Jag tror jag visar dem bilder från det här inlägget och ger dem förslag att så här bevarar man stenarna med stil. Är det ok om jag fotar av den här bilden och visar dem?

anemonen sa...

Jag fotar bara av från datorskärmen och så sänder jag dem i mail. Vore bra mycket bättre än det förfarande de har nu. Tack för jag får låna bilder.

Stare Ström sa...

Har aldrig hört talas om, men det är ju en utmärkt återvinning!

Mias Mix sa...

Annorlunda men bra! Gravstenar passar bäst att stanna vid kyrkogården. Jag och min man har bestämt att vi ska ligga i minneslunden så slipper barnen känna att de måste ut och plantera och hålla snyggt vid graven.
Du undrade om nästa resa. Det blir några dar ner till Franska Rivieran igen i slutet av september. Eftersom mannens kusin har hus där så är det så smidigt (och billigt) att bo hos dem. Men efter att vi blivit lovade att bo där, så bokade vi flyg och sen blev de, kusinen med familj, bjudna på bröllop och ska bo där själva. (Bor i Paris annars). Så nu fick vi hyra hotell och det blev aningen dyrare...

Anni sa...

Oj, det gör ont i mig att se gravstenar förstöras, samtidigt som jag tycker att det var ett suveränt sätt att återbruka. Kul att se gabioner fyllas med något som blir snyggt!

anemonen sa...

Hej
Nu har jag kontaktat den kyrkogård som plöjer ner gravstenar däribland mina släktingars i sjön som fyllnadsmaterial. Oetiskt och osmakligt tyckte jag när jag såg det. Tack för att du visade detta på din blogg och jag hoppas att även Markaryd tänker efter och följer Boo församling.Ha de gott